Școala Doctorală (IOSUD)
Stimați studenți-doctoranzi, pentru o mai bună organizare a activităților în perioada COVID – 19, vă rugăm să transmiteți solicitările dumneavoastră la următoarea adresă de email: doctorat@unarte.org
Despre
Desfășurarea Studiilor de Doctorat
Informaţii generale despre studiile universitare de doctorat
Universitatea Națională de Arte din București este o universitate de educație artistică, căreia Agenția Română de Asigurarea Calității în Învăţământul Superior i-a conferit calificativul Grad de încredere ridicat, ca urmare a evaluării instituționale, și are în structura sa programe de studii acreditate de către Agenția Română de Asigurarea Calitații în Învatamântul Superior, având dreptul să organizeze concurs de admitere pentru ramura de știință Arte.
Studiile universitare de doctorat, denumite pe scurt doctorat, constituie cel de-al treilea ciclu al studiilor universitare oferite în Universitatea Națională de Arte au ca scop dezvoltarea cunoaşterii prin cercetare ştiinţifică originală. Ele permit dobândirea unei calificări de nivelul 8 din Cadrul European al Calificărilor (EQF) şi din Cadrul Naţional al Calificărilor. Studiile universitare de doctorat sunt organizate de Institutul de Studii Doctorale al Universităţii Naționale de Arte din București în conformitate cu:
- Legea_educatiei_nationale_2011
- Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat
- Regulamentul Universităţii Naționale de Arte din București de organizare şi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat
Programele de studii universitare de doctorat se organizează cu finanţare de la bugetul de stat, în regim cu taxă sau din alte surse legal constituite. Granturile doctorale de la bugetul de stat care finanţează locurile de doctorat cu frecvenţă au în componenţa lor şi o bursă lunară de studii pe când cele care finanţează locurile cu frecvenţă redusă nu conţin bursă de doctorat. O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de studii universitare de doctorat.
Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri:
-
Doctorat ştiinţific.
Acesta are ca finalitate producerea, pe baza unor metode ştiinţifice, de cunoaştere ştiinţifică originală, relevantă internaţional. El este o condiţie pentru cariera profesională în învăţământul superior şi în cercetare. În urma finalizării studiilor universitare de doctorat ştiinţific, Universitatea Națională de Arte din București conferă diploma şi titlul de doctor în ştiinţe, corespunzându-i acronimul Dr. În diploma care certifică obţinerea şi deţinerea acestui titlu de doctor.
-
Doctorat profesional
Acesta are ca finalitate producerea de cunoaştere originală, pe baza aplicării de metode ştiinţifice şi a reflecţiei sistematice asupra unor creaţii artistice sau asupra unor performanţe sportive de înalt nivel naţional şi internaţional, care poate constitui o bază pentru cariera profesională în învăţământul superior şi în cercetare în domeniile artelor şi sportului. În urma finalizării studiilor universitare de doctorat profesional, Universitatea Națională de Arte din București conferă diploma şi titlul de doctor într-un domeniu profesional, corespunzându-i acronimul Dr.P. În diploma care certifică obţinerea şi deţinerea titlului de doctor într-un domeniu profesional se menţionează, în mod expres, domeniul profesional al doctoratului.
Studiile universitare de doctorat ale unui student-doctorand se planifică pentru o perioadă de 3 ani universitari (fiecare alcătuit din câte 2 semestre universitare) şi cuprind:
- un program de pregătire bazat pe studii universitare avansate, parcurs în cadrul şcolii doctorale
- un program individual de cercetare ştiinţifică/creaţie artistică.
Studiile universitare de doctorat se încheie cu susţinerea publică a unei lucrări originale, numită teză de doctorat, care este rezultatul activităţii de cercetare sau de creaţie artistică desfăşurate de studentul-doctorand pe parcursul studiilor universitare de doctorat. Pe baza tezei de doctorat şi a susţinerii publice a acesteia se decide acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Studiile universitare de doctorat se desfăşoară pe baza unui Contract de studii universitare de doctorat încheiat între studentul-doctorand, conducătorul de doctorat şi Universitatea Națională de Arte din București. Ele se pot întrerupe în următoarele situaţii: din motive medicale, în vederea efectuării concediului pentru sarcină şi lăuzie sau a concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului, respectiv pentru alte motive temeinice. Orice întrerupere a doctoratului trebuie să înceapă în prima zi a unui semestru universitar şi să se încheie în ultima zi a unui semestru universitar, astfel asigurându-se ca perioada respectivă de întrerupere să cuprindă un număr întreg de semestre universitare. Întreruperile se aprobă de către directorul CSUD, la cererea studentului-doctorand, cu avizul conducătorului de doctorat şi cel al consiliului şcolii doctorale.
Doctoratul în cotutelă
Studiile universitare de doctorat se pot organiza şi în cotutelă, caz în care studentul-doctorand de la Universitatea Națională de Arte din București îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea concomitentă a doi conducători de doctorat. Alegerea celui de-al doilea conducător se face după înmatricularea studentului-doctorand la Universitatea Națională de Arte din București, cu acordul primului conducător de doctorat. Al doilea conducător de doctorat poate fi un conducător de doctorat titular la şcoală doctorală din Universitatea Națională de Arte sau un conducător de doctorat din orice altă instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat din ţară sau străinătate. Dacă cel de-al doilea conducător de doctorat este din Universitatea Națională de Arte, domeniul de doctorat în care acesta are dreptul de conducere trebuie să fie diferit de cel al primului conducător, exceptând situaţia când primul conducător de doctorat a împlinit vârsta de 65 de ani. Dacă ambii conducători de doctorat activează în Universitatea Națională de Arte, atunci se încheie între ei, în scris, un acord de cotutelă, care se aprobă de directorul CSUD şi prin care se stabilesc responsabilităţile fiecărui conducător de doctorat. Dacă cel de-al doilea conducător nu activează în Universitatea Națională de Arte, atunci se încheie, în scris, un acord de cotutelă între Universitatea Națională de Arte şi instituţia unde cel de-al doilea conducător îndrumă studenţi-doctoranzi. Acest acord stipulează cerinţele organizării şi desfăşurării doctoratului în fiecare dintre cele două instituţii implicate, inclusiv obligaţiile financiare ale acestora, în concordanţă cu rolul pe care îl au în cotutelă şi cu legislaţia specifică. În cazul unui doctorat în cotutelă, la care ambii conducători de doctorat sunt din România, se precizează care dintre cei doi conducători de doctorat este conducătorul de doctorat principal. Studentul-doctorand este contabilizat integral la conducătorul de doctorat principal, inclusiv la normarea activităţii de predare şi cercetare a acestui conducător.
Condiţii de înscriere la concursul de admitere
- Studiile universitare de doctorat reprezintă cel de-al III-lea ciclu de studii universitare si permit dobândirea unei calificări de nivelul 8 din Cadrul European al calificărilor pentru învăţare pe tot parcursul vieţii (EQF/CEC) şi din Cadrul Naţional al Calificărilor. Admiterea la studiile universitare de doctorat se face pe baza unui concurs organizat de Universitatea Națională de Arte din București, prin Institutul de Studii Doctorale. Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat se poate face indiferent de domeniul în care candidatul a obţinut diploma de licenţă şi cea de master.
- Au dreptul să participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolvenţi ai studiilor universitare cu diplomă de master sau echivalentă acesteia. Diploma de absolvire sau de licenţă a absolvenţilor învăţământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.
- Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României 49 din 26 iunie 2014, paragrafele 40 şi 41, programele de studii universitare de doctorat se pot organiza, de regulă, la forma de învăţământ cu frecvenţă. Prin excepţie de la această prevedere, programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.
- Finanţarea locurilor de doctorat se face de la bugetul de stat (subvenţionate prin granturi de studii) sau în regim cu taxă. Potrivit legii, o persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de doctorat.
Teze de doctorat
Teză de doctorat
COȘNICERU F. NICOLAE (CV)
Eu sunt România! O interpretare vizuală prin prisma documentării şi cercetării personale a întrebării „De ce este România astfel/altfel?”
Data și ora susținerii: 26/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
ANDRIANA Ș. NICOLAE – DRAGOȘ (CV)
PROCESE FOTOGRAFICE ISTORICE ÎN ARTA CONTEMPORANĂ. O EXPLORARE INTERDISCIPLINARĂ, DE LA DAGUERRE LA DEEP LEARNING
Data și ora susținerii: 26/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 25/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 25/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
ILINCA S. CRISTINA – GEORGETA (CV)
ISTORIA STICLEI PE TERITORIUL ROMÂNESC. Antichitatea
Data și ora susținerii: 24/09/2024, 1:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
CARACAȘ M.J. ALIN – GRIGORE (CV)
SCULPTURA CA METODĂ TERAPEUTICĂ / ÎNTRE MEDICINĂ ŞI ARTA PLASTICĂ
Data și ora susținerii: 24/09/2024, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 23/09/2024, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala 45 din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 3
Teză de doctorat
UNGUREANU C. ŞTEFAN (CV)
Cartarea ca instrument vizual și conceptual în procesul de creație artistică. Vizualizarea informației, producția în arta vizuală, și harta speologică
Data și ora susținerii: 23/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 45 din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 3
Teză de doctorat
CĂPITĂNESCU S. ANDREEA (CV)
Corpuri și arhitectură în mișcare. Performance în spațiu public
Data și ora susținerii: 23/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
SĂNDULESCU (BUGA) D. ANDREEA (CV)
EDUCAȚIE, COPILĂRIE ȘI DESIGN. Cartea de copii și noua dimensiune a cărților lui Dem Demetrescu, de la reeditare la Augmented Reality
Data și ora susținerii: 23/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala 45 din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 3
Teză de doctorat
SIMIONIUC I. ADRIAN- IULIAN (CV)
REALITATEA VIRTUALĂ ÎN PRACTICI VIZUALE ȘI CINEMATOGRAFICE
Data și ora susținerii: 23/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
TRANDAFIR D. CĂTĂLIN (CV)
INSTALAȚIA DE ARTĂ, CONCEPT ORIENTAT SPRE SINESTEZIE. IDENTITATE, CONEXIUNI, DETERMINĂRI, LIMBAJ
Data și ora susținerii: 20/09/2024, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
ZAHARIUC D. ROBERT – MIHAEL (CV)
Costumul – Element definitoriu in Arta Coregrafica. O cercetare a obiectului vestimentar in dans din perspectiva practica. Interferenta cu dansul.
Data și ora susținerii: 20/09/2024, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 MODĂ din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
PETREANU (BĂLAN) D. IRINA – MARIA (CV)
PORTRETUL MODELAT. Figura umană de teracotă în Antichitate și modernitate
Data și ora susținerii: 20/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 20/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 MODĂ din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
HODEA M. MARIUS – CĂTĂLIN (CV)
Obiect în context – Transfer între realități. Cercetare explorativă în zona realului și a virtualului
Data și ora susținerii: 20/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
MOȚĂIANU Ș. M. MIHAELA – GEORGIANA (CV)
PSIHOGEOGRAFIE FLUIDITATE IMAGINAȚIE. Descoperiri și redescoperiri ale Orașului transpuse într-o viziune proprie asupra fluidității Lumii
Data și ora susținerii: 19/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
POPA M. RALUCA – ELENA (CV)
Fuzionarea Profanului în Sacru; Simbolistica Măștii – Costum în ritualul erotic din basme. Interpretări și studii
Data și ora susținerii: 19/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala 45 din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 19/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 16/09/2024, 2:30 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
CREŢULESCU I. GIULIA (CV)
OBIECTUL – DINAMICĂ A COMUNICĂRII ÎN SFERA ARTISTICĂ ȘI SOCIALĂ
Data și ora susținerii: 16/09/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
VELEA Ş. MIHAELA (CV)
CONTRIBUŢII LA CUNOAŞTEREA FENOMENULUI COLECŢIONISMULUI CRAIOVEAN SECOLELE XIX – XX
Data și ora susținerii: 16/09/2024, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 28/06/2024, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 27/06/2024, 11:30 am
Locul susținerii: Sala 45 din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 3
Teză de doctorat
CONSTANTIN C. BIANCA – ANDREEA (CV)
ANALIZA COMPARATĂ A PONDERII LUMINII ȘI A STRUCTURII GEOMETRICE ÎN PICTURA ITALIANĂ DIN PERIOADELE 1425-1519 ȘI 1520-1590
Data și ora susținerii: 29/04/2024, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
DIMA M. (ION) IOANA – MĂDĂLINA (CV)
FRAGMENTUL DE STICLĂ – DE LA VITRALIU LA INSTALAȚIE
Data și ora susținerii: 05/12/2023, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
SZABO A. (MUNTEANU) CARLA – MELINDA (CV)
Plantele, materie primă în designul de obiect contemporan
Data și ora susținerii: 04/12/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
PREDA D. ADRIAN CONSTANTIN (CV)
SUBIECTUL ANIMAL. REPREZENTĂRI DE ANIMALE SĂLBATICE ÎN ARTA MODERNĂ ȘI ÎN CREAȚIA PROPRIE
Data și ora susținerii: 29/11/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 43, et. 3 din strada G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
SAMOSCHI P. (MUNTEANU) ALINA PARASCHIVA (CV)
Linie în urma acului. Broderia și construcția identității feminine în artă
Data și ora susținerii: 24/11/2023, 3:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
MANOLACHE M. MĂDĂLINA – IOANA (CV)
IDENTITATE, STIL ȘI SPECIFIC NAȚIONAL ÎN ARTA ROMÂNEASCĂ: MUZEUL DE ARTĂ NAȚIONALĂ PROF. DR. NICOLAE MINOVICI ÎNTRE TRADIȚIE ȘI MODERNITATE
Data și ora susținerii: 24/11/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
BUGA C. ADELIN – EMI (CV)
INCIZII ÎN ARTA PLASTICĂ COLECȚIONARI MEDICI DIN ROMÂNIA ȘI ROLUL ARTEI ÎN PROFESIA LOR
Data și ora susținerii: 23/11/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
BRESSAN C. MICHELE (CV)
Această fotografie te roagă. Practici artistice relaționate contextului conflictelor armate: un studiu despre granița dintre documentarism și discurs artistic
Data și ora susținerii: 15/11/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
POPA I. CARMEN EMANUELA (CV)
De la obiectul vestimentar la obiectul de artă contemporană
Data și ora susținerii: 27/09/2023, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 27/09/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
POPESCU M. VALENTIN (CV)
Laboratorul modernității. Reprezentări și discursuri în arhitectura bucureșteană interbelică
Data și ora susținerii: 26/09/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
BASARAB A.S.C. VLAD – CONSTANTIN (CV)
RĂMĂȘIȚELE MEMORIEI. ARTA CA MIJLOC DE INVESTIGARE ȘI RECUPERARE
Data și ora susținerii: 25/09/2023, 1:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 25/09/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
CONSTANTIN I. MIHAELA (CV)
REPREZENTAREA NUDULUI ÎN ARTELE VIZUALE ÎNCEPÂND CU A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX PÂNĂ ÎN PREZENT
Data și ora susținerii: 22/09/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 21/09/2023, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
MENȚEANU G. ANDREI (CV)
Mijloacele scenografice utilizate în marile muzee ale lumii pentru realizarea de diorame și panorame
Data și ora susținerii: 21/09/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
PETROVICI (PETROVICI – POPESCU) V. ANA – VALERIA (CV)
Condiția Celeilalte/Celuilalt, veriga lipsă în înțelegerea relațiilor interculturale și interetnice. Metamorfoze și geografii spectrale ale alterității
Data și ora susținerii: 20/09/2023, 6:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 18/09/2023, 3:00 pm
Locul susținerii: Sala 43, et. 3 din strada G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
DUMITRIU A. VLAD (CV)
ARTĂ ȘI TEHNOLOGIE ÎN JOCURILE VIDEO RĂZBOIUL STELELOR – CREATIVITATE, DESIGN ȘI SCENOGRAFIE CULTURALĂ
Data și ora susținerii: 18/09/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
ZAHAREANU I.D. VERONICA – DELIA (CV)
Trepte de abstractizare în tehnici mixte. Modularitatea elementelor fundamentale de gramatică vizuală în spații de intersecție
Data și ora susținerii: 18/09/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
TEODORESCU I. IOANA – PATRICIA (CV)
TEMPORALITATE ȘI ATEMPORALITATE ÎN ARTA VIDEO, O PERSPECTIVĂ PERSONALĂ
Data și ora susținerii: 18/09/2023, 9:30 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Data și ora susținerii: 10/07/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
SU X. YAN (CV)
Arta vizuală daoistă între plin și gol. O abordare istorică și hermeneutică
Data și ora susținerii: 16/06/2023, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala 45 din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 3
Teză de doctorat
LUNGU C.F. ALINA – ADA (CV)
IPOSTAZE ALE CORPULUI UMAN LA CONFLUENȚA DINTRE FOTOGRAFIE ȘI PICTURA DE ȘEVALET
Data și ora susținerii: 26/04/2023, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Data și ora susținerii: 12/04/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
SIMION E. R. EDUARD – ANDREI (CV)
Pictura italiană din perioada 1200-1400 și icoana bizantină din perioada 1300-1600 în Grecia și Rusia. Explorări gramaticale comparative.
Data și ora susținerii: 27/02/2023, 12:00 pm
Locul susținerii: Rectorat, Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 19/12/2022, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
OLTEANU V. IOANA (CV)
MEMORIA INTERVENȚIEI DE RESTAURARE – O NOUĂ MODALITATE DE LECTURĂ A OPEREI DE ARTĂ
Data și ora susținerii: 16/12/2022, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
MANDEA N. MARIA (CV)
DESIGNUL VIZUAL AL JOCULUI. CĂTRE O PEDAGOGIE A JOCULUI PERFORMATIV
Data și ora susținerii: 15/12/2022, 10:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
MOLNAR E. CRISTINA – MARY (CV)
COPILUL ÎN SUFERINŢĂ. ABORDĂRI ARTISTICE CU SCOPURI EDUCAŢIONALE
Data și ora susținerii: 18/11/2022, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
GHIŢĂ (IONESCU – BERECHET) S. CRISTINA – AURELIA (CV)
ICOANA PE STICLĂ ÎN SPAȚIUL CULTURAL EUROPEAN. O INTERPRETARE INTERCONFESIONALĂ ȘI INTERCULTURALĂ
Data și ora susținerii: 17/11/2022, 2:00 pm
Locul susținerii: Sala 15 calculatoare din str. G-ral C-tin Budișteanu nr. 19, et. 1
Teză de doctorat
GIODEA I. GABRIEL (CV)
INTERIOR /INSIDE. Expresii artistice ale reprezentării spaţiului interior în pictura românească
Data și ora susținerii: 17/11/2022, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala calculatoare Artă murală din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
DIMACHE M. SIMONA – ISABELA (CV)
FRONTIERA DINTRE NARATIV ȘI NON -NARATIV DIN IMAGINEA ÎN MIȘCARE
Data și ora susținerii: 14/11/2022, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din Calea Griviței nr. 28
Teză de doctorat
DUMITRU C. (SOCACIU) RUXANDRA – EUGENIA (CV)
ASPECTE ALE SUSTENABILITĂȚII ÎN ARTA CONTEMPORANĂ
Data și ora susținerii: 07/10/2022, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala 25 Cancelarie Modă din strada Grivița nr. 28
Teză de doctorat
MOGOȘANU I. PETRE VIRGIL (CV)
MATERIALE ȘI TEHNICI TRADIȚIONALE ÎN SCULPTURA CONTEMPORANĂ
Data și ora susținerii: 30/09/2022, 12:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din strada Grivița nr. 28
Data și ora susținerii: 30/09/2022, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 43, et. 3 din strada G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 30/09/2022, 9:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din strada Grivița nr. 28
Teză de doctorat
IANCU (ŞTEFĂNESCU) N. ILEANA (CV)
“NOI MATERIALE ȘI TEHNOLOGII ÎN PICTURA CONTEMPORANĂ”
Data și ora susținerii: 22/09/2022, 3:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din strada Grivița nr. 28
Teză de doctorat
MARCU V. TRAIAN (CV)
EXPLORAREA ȘI VALORIZAREA POTENȚIALULUI PLASTIC OFERIT DE MIȘCARE
Data și ora susținerii: 01/09/2022, 3:00 pm
Locul susținerii: Sala 43, et. 3 din strada G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
POPA P. ANDREEA – IOANA (CV)
SCENOGRAFIA LA CUMPĂNA DINTRE ARTELE DECORATIVE ȘI ARTELE PLASTICE
Data și ora susținerii: 01/09/2022, 1:00 pm
Locul susținerii: Sala 43, et. 3 din strada G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
GURJII I. DUMITRU (CV)
DE LA DESENUL – CONCEPT, PRIN DESENUL – ACTIVITATE LA DESENUL – OBIECT
Data și ora susținerii: 01/09/2022, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 43, et. 3 din strada G-ral C-tin Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 04/07/2022, 4:00 pm
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din strada Grivița nr. 28
Data și ora susținerii: 27/06/2022, 11:00 am
Locul susținerii: Sala Amfiteatru din strada Grivița nr. 28
Teză de doctorat
POPESCU (POPA) M.P. VALENTINA – MONICA (CV)
“SIMBOLISMUL ÎN VITRALII – TEME, MOTIVE, PRINCIPII ART NOUVEAU, ÎN ARHITECTURA ROMÂNEASCĂ TRANSILVĂNEANĂ”
Data și ora susținerii: 09/06/2022, 11:00 am
Locul susținerii: Sala calculatoare Artă murală din strada Grivița nr. 28
Teză de doctorat
BRUMĂ Ș. LUCIAN (CV)
PRINCIPII COMPOZIȚIONALE COMPARATIVE ÎNTRE PICTURA POP-ART ȘI FOTOGRAFIA ARTISTICĂ DIN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI XX
Data și ora susținerii: 28/03/2022, 10:00 am
Locul susținerii: Rectorat, Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
MUREȘAN M. MIRCEA- VASILE (CV)
NEOEXPRESIONISM PRIN EXPRESIONISM (NEOEXPRESIONISMUL GERMAN ȘI REFLEXELE SALE ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC)
Data și ora susținerii: 25/03/2022, 11:00 am
Locul susținerii: Sala calculatoare Artă murală din strada Grivița nr. 28
Teză de doctorat
ȚÎNTEANU CONSTANTIN (CV)
CABINETUL DE CURIOZITĂȚI ȘI PRELUNGIRILE SALE SUBTILE ÎN LABORATORUL DE CREAȚIE AL CÂTORVA ARTIȘTI CONTEMPORANI. O PRIVIRE SUBIECTIVĂ ÎNSPRE MEMORIE.
Data și ora susținerii: 15/12/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ON-LINE
Data și ora susținerii: 22/11/2021, 10:00 am
Locul susținerii: ON-LINE
Data și ora susținerii: 10/11/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ON-LINE
Teză de doctorat
PETRESCU LIDIA ( MĂRGELU) (CV)
REPREZENTARI ALE SIMBOLULUI. POMUL VIEȚII ÎN ARTA POPULARĂ DIN OLTENIA
Data și ora susținerii: 01/10/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ON-LINE
Teză de doctorat
OLTEANU IOAN (CV)
ANALIZA CANTITATIVĂ A AFIȘELOR DE PROPAGANDĂ DIN PERIOADA CELOR DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE”
Data și ora susținerii: 28/09/2021, 10:00 am
Locul susținerii: ON-LINE
Teză de doctorat
BĂDULESCU PATRICIA (CV)
” DIN NOU DESPRE UT PICTURA POESIS: ÎNȚELEGERI SPECIFICE ALE TOPOS-ULUI ÎN ITALIA, ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XVI- LEA. O CERCETARE ÎN ISTORIA IDEILOR BAZATĂ PE SURSE TEXTUALE RELEVANTE PENTRU ISTORIA ARTEI”
Data și ora susținerii: 16/09/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ON-LINE
Data și ora susținerii: 15/09/2021, 2:30 pm
Locul susținerii: ONLINE
Teză de doctorat
IONESCU F. CRISTINA – IOANA căsătorită DRAGOMIR (CV)
PĂLARIA ÎNTRE OBIECT DE ARTĂ ȘI ACCESORIU CONTEMPORAN
Data și ora susținerii: 27/09/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ONLINE
Teză de doctorat
VÎNĂ F. IONUȚ (CV)
MOȘTENIREA BIZANTINĂ, PRIN TEHNICILE ARTISTICE DIN SPAȚIUL ECCLESIAL ROMÂNESC
Data și ora susținerii: 16/09/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ONLINE
Teză de doctorat
DRĂNICEANU C. ANDREIA – MARIA căsătorită TEODORESCU (CV)
Specificul restaurării în perimetrul artelor grafice Extrem-Orientale Tehnici de realizare şi de restaurare
Data și ora susținerii: 15/09/2021, 11:00 am
Locul susținerii: ONLINE
Data și ora susținerii: 27/09/2019, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 17/10/2019, 1:30 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 23/09/2019, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
TOPÎRCEANU C. MARIAN – BOGDAN (CV)
OGLINDA INTERIOARĂ – DESENUL CA NEVOIE GENERAL UMANA
Data și ora susținerii: 30/05/2019, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
ATANASIU CRINA IOANA (CV)
TABLOUL ÎNTR-UN ALT TABLOU. UN PROIECT DE SUSȚINERE A CONTEMPLAȚIEI
Data și ora susținerii: 30/05/2019, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
PUȘCAȘIU OVIDIU FLORIAN (CV)
“ISTORIE ȘI CONTEMPORANEITATE ÎN PICTURA SACRĂ DIN NORDUL OLTENIEI – TRADIȚIE ȘI ELEMENTE NOVATOARE”
Data și ora susținerii: 25/10/2019, 10:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 21/09/2019, 11:30 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 11/10/2019, 10:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC
Teză de doctorat
Ioana Andreea Stelea (CV)
SEMN, UNEALTĂ, GRAVURĂ O abordare teoretică și experimentală a etapelor operatorii de prelucrare a pietrei și sticlei în vederea înțelegerii, recuperării și transmiterii tehnicilor tradiționale
Data și ora susținerii: 30/09/2019, 9:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 02/07/2019, 11:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
Alexandru George GAVRILAȘ VASILICHI (CV)
MATERIAL, FORMA, TEXTURA trinomul acceptării Sculpturii de către Mediu
Data și ora susținerii: 25/06/2019, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
DRAGHICI I. ANA MARIA- LOREDANA (CV)
ARTĂ ACTIVĂ,CERCETARE ACTIVĂ ŞI PEDAGOGIE ARTISTICĂ
Data și ora susținerii: 14/12/2019, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
ANDRIEȘ – ANTOANE P. DELIA (CV)
DESPRE SPECIFICITATEA ARTISTICĂ. EXPERIENȚĂ, EVALUARE, FENOMEN
Data și ora susținerii: 25/09/2019, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
BRAȘOVEANU M. MĂDĂLINA (CV)
O SINGURĂTATE DESTUL DE ZGOMOTOASĂ: PRACTICI ARTISTICE NECONVENȚIONALE ÎN ATELIER 35 ORADEA ȘI GRUPAREA MAMU DIN TÂRGU – MUREȘ, 1978-1989
Data și ora susținerii: 25/09/2019, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 27/09/2019, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 19/11/2018, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 24/09/2018, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 27/07/2018, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC
Teză de doctorat
OANCEA LARISA (CV)
MUZEUL IMAGINILOR ÎN MIŞCARE. APROPRIERI ŞI TRANSFORMĂRI ALE PICTURII RENASCENTISTE ÎN CINEMATOGRAFIA EUROPEANĂ DE LA SERGHE / EISENSTEIN LA PETER GREENAWAY
Data și ora susținerii: 12/06/2018, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
IONEL A. OANA – ELENA (CV)
“STUDIUL PORTRETULUI ÎN CADRUL RELAŢIEI DINTRE CINEMA ŞI PICTURĂ. STUDIU COMPARATIV”
Data și ora susținerii: 27/08/2021, 11:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
MIHNEA ALEXANDRU MIHAIL (CV)
REGATUL MAGHIAR ȘI ASPECTE ALE GEOGRAFIEI ARTEI DIN PERSPECTIVA TRANSFERURILOR ICONOGRAFICE. SECOLELE XIV-XV
Data și ora susținerii: 28/09/2018, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 05/07/2018, 11:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 12/06/2021, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 12/06/2018, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 10/12/2018, 1:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
CHIREA M. VIOREL (CV)
NATURALISMUL POPULAR ÎN EDIFICIILE DE CULT ORTODOX DIN ZONA OLTULUI DE JOS
Data și ora susținerii: 25/05/2018, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
MICHESCU ANDREEA (CV)
STUDIUL AL TEHNICII PICTURILOR MURALE A SECO DIN BISERICILE DE LEMN DE SECOL XVII – XIX DIN JUDEŢELE GORJ, SI HUNEDOARA ÎN VEDEREA CONSERVĂRI ŞI RESTAURĂRII
Data și ora susținerii: 28/09/2018, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
NICĂ (GURGUŢĂ) C. ALINA – MIHAELA (CV)
“MODELE DE ELEGANŢĂ ÎN ROMÂNIA ÎCEPUTULUI DE SECOL XX”
Data și ora susținerii: 17/12/2018, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC
Teză de doctorat
MEDELEANU N. CONSTANTIN ADRIAN (CV)
Constante expresive în desenul desenul noilor media și în cel renascentist
Data și ora susținerii: 05/07/2018, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
TUDORAN ANDREI (CV)
ELEMENTE DE NATURĂ GRAMATICALĂ ÎN PICTURA FIGURATIVĂ POISTBELICĂ ŞI ÎN FOTOGRAFIA DOCUMENTARĂ
Data și ora susținerii: 26/04/2017, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Data și ora susținerii: 20/09/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 13/10/2017, 10:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
MARINCU –ŢĂRANU C.V GABRIELA (CV)
ROLUL ŞI POZIŢIA CURATORULUI ÎN CÂMPUL ARTEI CONTEMPORANE
Data și ora susținerii: 21/09/2017, 12:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
PREDESCU I. IONELA – MAGDALENA (CV)
UTOPIE ȘI HETEROTOPTE ÎN ARTA DIN ROMANTA ANTLOR 1950-1970. VARTATIILE CANONULUI ARTISTIC,
Data și ora susținerii: 26/09/2017, 12:14 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
MAFTEI A ION – ALEXANDRU (CV)
METAMORFOZA SCENARIULUI NARATIV SPRE O VIZUALITATE FILMICĂ
Data și ora susținerii: 26/06/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Data și ora susținerii: 02/03/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Teză de doctorat
ENACHE MONICA – OANA (CV)
ARTA COMUNISTĂ ŞI METAMORFOZELE POLITICULUI.TEMATICA ISTORICĂ ÎN ARTA OFICIALĂ ROMÂNEASCĂ ÎNTRE 1944-1965(PICTURA, SCULPTURA, GRAFICĂ)
Data și ora susținerii: 15/12/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
EHAB ABBAS WANNAS AL – LITHAWY (CV)
ARTA CERAMICII DE LA OBIECT LA MONUMENT ÎN ROMÂNIA ŞI IRAK
Data și ora susținerii: 28/07/2017, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Teză de doctorat
DUŞCHKA C.V. ŞTEFANIA CARLA (CV)
GRAFICA DE CARTE. OBSERVAŢII DESPRE LIMITA ÎNTRE ARTISTIC, FUNCŢIONAL, TEHNIC LA CARTEA TIPĂRITĂ ÎN PERIOADA CONTEMPORANĂ
Data și ora susținerii: 25/04/2017, 11:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
SAVA ŞT. ŞTEFAN – CONSTANTIN (CV)
POSTMEMORIA ŞI PROBLEMA PREPREZENTĂRII HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA
Data și ora susținerii: 29/09/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Data și ora susținerii: 29/09/2017, 11:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
NAGY ANDREA (CV)
ARHIVA DE IMAGINI ŞI ARTA CONTEMPORANĂ. ANALIZA STRUCTURILOR EXPRESIVE ALE ARHIVELOR DIGITALE DE IMAGINE
Data și ora susținerii: 26/04/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Teză de doctorat
IVANCIU I. MIRELA (CV)
INTERSECTIA ARTEI CONTEMPORANE CU BUDISMUL. ATENTIA CON$TIENTA iNONPANTATA SPRE PREZENT $I PROBLEMA INTERDEPENDENTEI
Data și ora susținerii: 26/09/2017, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
NUŢU ( RADU) L.O. IRINA GABRIELA (CV)
MUZEUL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ ŞI PROGRAMELE EDUCAŢIONALE
Data și ora susținerii: 03/10/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
TĂNASE GH. GEORGETA casătorită GABREA (CV)
INTERFERENŢA SEMIOTICĂ ÎNTRE MONUMENT ŞI CONTEXT
Data și ora susținerii: 29/09/2017, 10:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
COJOCARU ALEXANDRA – VICTORIA (CV)
INCURSIUNE ÎN ISTORIA VEŞMÂNTULUI ECLEZIASTIC- DESING ŞI SIMBOLICĂ. VEŞMÂNTUL TUTUROR CONFESIUNILOR CREŞTINE: ORTODOCŞI, CATOLICI, COPŢI, ARMENI ŞI ANGLICANI
Data și ora susținerii: 29/11/2017, 1:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
DOBRE MARIAN IONEL (CV)
BINOMUL STUDIU DUPĂ – EXPERIMENT ÎN CONTEXTUL POSTMODERNITĂŢII ROMÂNEŞTI (CU O PRIVIRE SPECIALĂ ASUPRA ACTIVITĂŢII GRUPĂRII PROLOG ŞI A LUI ION GRIGORESCU)
Data și ora susținerii: 20/09/2017, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 28/07/2021, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Data și ora susținerii: 10/10/2016, 1:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Data și ora susținerii: 30/09/2016, 2:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Teză de doctorat
POPOVICI VEDEA (CV)
Naționalism și idee națională în producția de artă din timpul regimului Ceaușescu
Teza abordează un subiect semnificativ pentru ceea ce aș numi din capul locului un alt fel de înțelegere/analiză/problematizare a artei românești din epoca Ceaușescu, privită aici și acum sub lupa conceptului de naționalism și idee națională. Autoarea, Veda Popovici, este un “actor” in-teresant al scenei contemporane a artelor vizuale, cu o formație complexă în care formația artistică se îmbină cu cea teoretică
Data și ora susținerii: 19/11/2016, 11:00 am
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 10- GALERIA UNARTE
Teză de doctorat
APREUTESEI DANIELA (CV)
ICOANA ORTODOXĂ – CONSERVARE/RESTAURARE. Catapeteasma Bisericii ”Sfântul Gheorghe Nou” – București
Data și ora susținerii: 03/11/2016, 12:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC – AMFITEATRU
Teză de doctorat
IZVORAN DOROTHEA – FLEISS (CV)
Jurnal de artist. Carte-obiect. Materie şi mnemonică subiectivă
Data și ora susținerii: 03/10/2016, 1:00 pm
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC
Teză de doctorat
CREȚU ȘTEFĂNIȚĂ RADU (CV)
ARTA CINETICĂ. DINAMICA FORMEI
Lucrarea conţine elemente de originalitate. Tema lucrării a fost puţin cercetată şi există un număr redus de studii despre arta cinetică în România ceea ce face ca lucrarea să devină utilă atât pentru publicul larg cât şi în sistemul educaţional artistic de specialitate.
Data și ora susținerii: 05/12/2016, 11:00 am
Locul susținerii: Strada GRIVIȚA NR. 28 – UNARTE BUC
Teză de doctorat
BÎRZU CĂLIN DORU (CV)
Percepția spațiului arhitecturii religioase din Țările Române – o abordare din perspectiva restaurării. Două studii de caz din secolele al XVI-lea și al XVIII-lea
Data și ora susținerii: 30/09/2016, 12:00 pm
Locul susținerii: Strada G-ral Budișteanu nr. 19
Teză de doctorat
VASILIU – MIHAI A. DANIELA (CV)
DINAMICA ARTELOR VIZUALE CU CARACTER TEMPORAR ÎN SPAȚIUL URBAN CONTEMPORAR
Data și ora susținerii: 30/06/2021, 11:00 am
Locul susținerii: sala Amfiteatru, la Universitatea Naţionale de Arte din Bucureşti- Grivita nr. 28
Teză de doctorat
Radu C. Zaharescu (CV)
Design de comunicare, design de interfață în domeniul digital, design de interacțiune
In this thesis I present the design of a single-function application, calling, for smartphones. This application, intended especially for the elderly, is designed to be easy to understand and easy to use.
Data și ora susținerii: 24/09/2020, 10:00 am
Locul susținerii: Catedra de Design UNArte, Calea Grivitei 28
Teză de doctorat
Diana Ursan (CV)
Scena și piața artei contemporane românești între 2000-2020 în contextul (post)globalizării: o analiză a lumilor artei din sectorul privat
Lucrarea de față este rezultatul unui proces îndelungat de imersiune, experimentare directă și reflecție asupra condițiilor creației, medierii și circuitului artei contemporane la nivelul scenelor locale și internaționale, în contextul accelerat și schimbător al ultimelor două decade, concluzionate în prezent printr-o încetinire și oprire temporară cauzate de pandemia globală de COVID-19, un prilej favorabil introspecției, analizei și privirii retrospective.
Data și ora susținerii: 24/09/2020, 10:00 am
Locul susținerii: Online
Teză de doctorat
Tudor Florin (CV)
Despre distrugere. Puterea omului de a cheltui întreg pământul.
O încercare de a concentra intertextual câteva teme pe care le-am cercetat în studiul meu – munca, producția, distrugerea, sacrificiul – configurând deopotrivă un fir conceptual către trei intervenții artistice la care am lucrat în această perioadă alături de Mona Vătămanu.
Data și ora susținerii: 07/09/2020, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 43 din strada G-ral Budișteanu nr. 19 la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti
Teză de doctorat
Steluța Boroghină (CV)
Un secol de colecționism românesc de artă extrem – orientală. Contribuții la istoria japonismului românesc
A CENTURY OF ROMANIAN COLLECTING OF FAR EASTERN ART. Contributions to the history of Romanian Japonisme
Data și ora susținerii: 30/09/2020, 10:00 am
Locul susținerii: Sala 43 din strada G-ral Budișteanu nr. 19 la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti
Teză de doctorat
Lucian-Cristian Ratoiu (CV)
Mutații ale conceptului de monument istoric. Evoluția și adaptarea conservării-restaurării în Europa și în spațiul cultural românesc
Într-o perioadă paradoxală în care, pe de o parte, domeniul conservării și valorificării patrimoniului cultural capătă o atenție din ce în ce mai mare în actualul cadru social, iar, pe de altă parte, monumentele istorice clasate și construcțiile istorice, susceptibile de a reprezenta viitorul patrimoniu, sunt agresate într-un ritm accelerat, teoretizarea conceptului de monument istoric și a practicilor de conservare-restaurare ale acestuia se impune ca prioritate în soluționarea dilemei: conservarea ca muzeificare sau conservarea ca adaptare la noile circumstanțe?3
Data și ora susținerii: 03/09/2020, 10:00 am
Locul susținerii: Sala 43 din strada G-ral Budișteanu nr. 19 la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti
Teză de doctorat
Oana Dimitriu (CV)
Ilustrația cărții românești vechi în secolul al XVIII-lea în colecțiile Bibliotecii Academiei Române. Gravura
Asupra temei cercetate s-au aplecat cercetători importanți, dar datorită numărului mare de cărți apărute în secolul al XVIII-lea, în diferitele centre tipografice din cele trei Țări Române, majoritatea lor păstrate în fondul Bibliotecii Academiei Române, domeniul nu a fost valorificat pe deplin, multe cărți nu sunt puse în valoare, gravurile apărute în ele nu sunt suficient cunoscute.
Data și ora susținerii: 29/09/2020, 11:00 am
Locul susținerii: Sala 43 din strada G-ral Budișteanu nr. 19 la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti
Teză de doctorat
Cristina Mariana Cojocaru (CV)
Tradiție și modernitate în pictura religioasă ortodoxă din spațiul românesc, de la epoca Brâncovenească la perioada contemporană
Data și ora susținerii: 25/09/2020, 12:00 pm
Locul susținerii: Online
Teză de doctorat
Cristina Claudia Popescu (CV)
Tehnologii digitale în muzeele contemporane
Modernizarea muzeelor trebuie privită în contextul pătrunderii de influențe digitale pe toate palierele activității lor, ceea ce încurajează o regândire a acestora și a ofertei lor. Muzeele sunt plasate într-un mediu mult mai competitiv, bogat în informații referitoare la patrimoniu. Adaptarea comunicării muzeale la aceste provocări presupune, printre altele, extinderea magiei exercitate de expunerea muzeală tradițională, în spațiului digital, precum și în spațiul fizic prin completarea sa digitală.
Data și ora susținerii: 25/09/2020, 9:00 am
Locul susținerii: Sala 43 din Str. G-ral C-tin Budișteanu Nr.19
Teză de doctorat
Emilia Cernăianu (CV)
LECȚII DE PRIVIRE: Evoluția criteriilor estetice în critica de artă din România din ultimele două decenii ale secolului al XIX
O cercetare asupra relației dintre textele de critică plastică și producția artistică de la sfârșitul secolului al XIX-lea din România, pornind de la premisa că aceasta este principalul factor (cu cea mai mare pondere și cel mai puternic impact) de formare a setului de criterii pentru judecarea artei plastice. În contextul discuției asupra modernității plasticii românești, modul de formare și evoluția criteriilor de judecată estetică este un aspect mai puțin cercetat.
Data și ora susținerii: 11/11/2020, 10:00 am
Locul susținerii: Online
Teză de doctorat
Elena Tudusciuc (Borundel) (CV)
Arta religioasă și sacră în România în a doua parte a secolului XX și în prima parte a secolului XXI
Data și ora susținerii: 29/09/2020, 10:00 am
Locul susținerii: Str. G-ral Budișteanu nr. 19
Abilitare
HORĂTĂU DORINA: Repere ale explorării artistice. Materie. Tehnică. Concept // Milestones of artistic exploration. Material. Tehnique. Concept
Data și ora susținerii:
6 aprilie 2022 – 12:00 pm
Locul susținerii:
RECTORAT – Str. G-ral Budişteanu nr. 19 sector 1
MORAR CORNEL-FLORIN: Către o estetică a secolului XXI. Perspective filosofice și științifice asupra experienței estetice / Towards a 21st Century Aesthetics. Philosophical and Scientific Perspectives on Aesthetic Experience
Data și ora susținerii:
21 februarie 2022 – 12:00 pm
Locul susținerii:
RECTORAT – Str. G-ral Budişteanu nr. 19 sector 1
Stela Lie: A fost odată și încă o dată … // Once Upon a Time, and Again…
Data și ora susținerii:
5 ianuarie 2022 – 11:00 am
Locul susținerii:
RECTORAT – Str. G-ral Budişteanu nr. 19 sector 1
Cursuri
Doctorat,
Titular curs – Prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu
O caracteristică a programului de studii doctorale din cadrul UNArte o constituie dialogul permanent dintre artiști și teoreticieni, dintre practica artistică și reflecția teoretică. De aceea, cursul este conceput în două secvențe distincte, dar complementare: prima abordează probleme de stringentă actualitate privind cultura vizuală contemporană, cum ar fi: cercetarea artistică, atelierul artistului și muzeul de artă contemporană abordate din perspectiva dimensiunii de laborator experimental, mutația curatorială și consecințele asupra reconfigurării lumilor artei. A doua secvență abordează figurile fondatoare ale științei artei și ale științei imaginii: de la Konrad Fiedler, întemeietorul teoriei purei vizualități, până la figura legendară a lui Aby Warbug, considerat azi un „artistic art historian”, într-un parcurs în care este prezentată filiația Alois Riegl-Walter Benjamin.
Temele dezbătute se sprijină pe o bibliografie vastă și diversă, accesibilă studenților, în majoritatea cazurilor, în format electronic.
Cercetarea artistică (artistic research)
Atelierul și muzeul contemporan: laborator și experiment
The Curatorial Turn (Mutația curatorială)
Moștenirea lui Aby Warburg
Atlasul lui Aby Warburg
„Aura” lui Walter Benjamin
„Pasajele” lui Walter Benjamin
Teoria purei vizualități: modernitatea lui Konrad Fiedler
Actualitatea lui Alois Riegl
Despre „voința artistică”
Recuperarea contemporană a barocului
Timp și valoare în cultul modern al monumentelor: de la Alois Riegl la Francoise Choay
Doctorat,
Titular curs – Prof. univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu
Sem.1
Cursul prezintă studiile de antropologie și culturale contemporane abordând problemele majore ale antropologiei culturale și ale antropologiei urbane. Se pornește de la conceptul de cultură (Cultură în accepțiune antropologică ; Metoda antropologiei culturale; Procese culturale; Problema identității; Strategii emice și etice) și se analizează viața urbană (Antropologia urbana; Rolul cultural al orașelor; Consecințele culturale urbanizării; Apariția statului și a societății urbane).
Sem.2
Se abordează problema simbolului (Simbolurile si societatea – Homo symbolicus; Antropomorfism, Loc și putere, Genius loci) și a limbajului spatiului, continuând apoi cu prezentarea producției industriale de obiecte (Design-ul ; Proxemica) și a comportamentului uman creat de această producție (Hedonism, Consumerism) și de către lumile virtuale (AR ; VR) și se termină cu discutarea percepției timpului în societățile tradiționale (măsurarea Timpului in Evul Mediu ; Monumentul ) și în lumea modernă (Fragmentarea ; Despre ruine în artele vizuale și despre nostalgia trecutului).
Doctorat,
Titular curs – Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu
- Fundamentele analizei de imagine
Teme: Noțiunea de sintaxă și noțiunea de expresie a imaginii; componente exprimate în termeni de raport tonal, de formă, cromatic etc; corelarea constantelor expresive cu cele de semnificare.
- Funcția de comunicare a imaginii
Teme: Forme de comunicare tradiționale; forme de comunicare susținute de tehnologia informațională;
- Modele de clasificare a imaginii
Teme: Clasificări stilistice; clasificări istorice; clasificări în funcție de subiect; clasificări în baza unor raporturi cantitative cuantificabile; clasificări în baza unor constante de structură geometrică;
- Sintaxa imaginii
Teme: noțiunea de expresie; raporturi morfologice în cadrul imaginii; raportul de structură geometrică; raporturi cantitative cuantificabile; corelarea constantelor de raport în vederea definiției sintactice a imaginii;
- Aplicația 3A
Teme: constante de natură cantitativă pe 2 niveluri, 4 niveluri și 6 niveluri; armătura dreptunghiului; raportul e secțiune de aur 1,2,3, consonanțe muzicale diaton, diapason, diatesaron, dublu diapason, dublu diatesaron; poligoane regulate pentagon, hexagon, heptagon, octogon etc.; șirul lui Fibonacci; scatter plotter, filtre pentru crearea de clustere.
- Elemente de interpretare
Teme: corelarea clusterelor și crearea unor „clustere de clustere” cu scopul identificării unui grup cât mai mare de imagini și cu cât mai mulți parametri comuni.
Corelarea constantelor de expresie cu constante de semnificare cu scopul creării de imagini și cu scopul înțelegerii modelului de comunicare contemporan.
Doctorat,
Titular curs – Prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu
O caracteristică a programului de studii doctorale din cadrul UNArte o constituie dialogul permanent dintre artiști și teoreticieni, dintre practica artistică și reflecția teoretică. De aceea, seminarul doctoral se concentrează, pe de o parte, asupra problematicii complexe a cercetării artistice, iar pe de altă parte, asupra exigențelor actualei „științe a imaginilor” (Bildwissenschaft).
Cercetarea artistică (artistic research)
geneza cercetării artistice în practicile artistice ale avangardei istorice
raportul dintre cercetarea artistică si cercetarea științifică
raportul dintre cercetarea artistică și creația artistică
raportul dintre cercetarea artistică și practica de atelier
rapotul dintre cercetarea artistică și literatura artistică
cercetarea artistică și “noile medii”
istoricul cercetării artistice
Bildwissenschaft (știința despre imagine)
repere, geneză, teme
raportul cu știința artei
reprezentanți, rezultate științifice
Doctorat,
Titular curs – Prof. univ. dr. Constantin Aslam
- ETICA ALEGERII TEMEI DE CERCETARE
- Fundamentele eticii cercetării
Tematizări: Noțiunea de „cercetare” și etica cercetării. Etica cercetării ca etică aplicată. Valori fundamentale ale cercetării academice: fidelitatea pentru adevăr, autenticitatea și nepărtinirea. Etica cumințeniei vs. etica cunoașterii (etica concurențială).
- Problema cercetării părtinitoare – imixtiunea prejudecăților gândirii comune în cercetarea academică
Tematizări: Ideea de prejudecată; feluri de prejudecăți: prejudecăți cognitive, prejudecăți afective, prejudecăți morale; moduri de viciere a cercetării prin prejudecăți; cercetarea părtinitoare și gândirea deziderativă (confirmation bias).
- Etica relevanței și imoralitatea banalității
Tematizări: Strategii de alegere a temei de cercetare; problema relevanței cercetării ca problemă etică; probleme etice ridicate de banalități – perspectivă deontologică și utilitaristă; limitele etice ale tematicii de cercetare.
- Originalitate și autenticitate. Probleme în definirea unei „cercetări autentice”
Tematizări: Distincția dintre originalitate și autenticitate; posibilitatea unei cercetări originale dar inautentice; probleme etice legate căutarea originalității cu orice preț; Raportul dintre influența tradiției, originalitate și autenticitate.
- ETICA METODELOR DE DOCUMENTARE
- Deontologia muncii de documentării individuale și în echipă
Tematizări: Documentarea individuală și documentarea în echipă – două tipuri fundamental diferite de documentare; probleme etice ale documentării individuale; lucrul în echipă, împărțirea sarcinilor și acordarea meritelor;
- Deontologia metodelor de cercetare tradiționale
Tematizări: Metodele tradiționale de documentare: documentarea teoretică și documentarea ilustrativă; documentarea teoretică și explorarea bibliografiei scrise; aspecte etice ale întocmirii bibliografiei; criterii ale relevanței bibliografiei: criteriul notorietății și criteriul actualității; documentarea ilustrativă și rolul său în cercetarea doctorală; criterii ale relevanței documentării ilustrative: criteriul relevanței pentru tema cercetată și criteriul desfășurării istorice a temei.
- Deontologia documentării pe internet: verificarea informațiilor, credibilitatea site-urilor și modalități de citare
Tematizări: Documentarea pe internet; tipuri de surse online acceptate în lucrările academice; problema determinării credibilității site-urilor și a verificării informațiilor; informație corectă, informație eronată (false information) și informație-falsă (fake information).
- PROBLEMA PLAGIATULUI
- Rolul citării surselor: citarea surselor și argumentul autorității
Tematizări: Practica citării surselor și sisteme de citare; rolul citării surselor; argumentul autorității ca argument invalid din punct de vedere logic; citare ca ilustrare a unei teze vs. citare ca invocare a autorității; evitarea citării în exces; citarea textuală și parafrazarea; categorii de materiale care nu necesită citare.
- Problema proprietății intelectuale în activitatea academică și artistică
Tematizări: Problema proprietății în filosofia morală; diverse tipuri de proprietate: proprietate imobiliară, proprietate mobiliară, proprietate intelectuală ; proprietate intelectuală și patrimoniu universal; limita de timp asupra căreia se aplică drepturile de proprietate intelectuală – probleme etice și logistice; ce categorii de produse cad sub incidența proprietății intelectuale
- Legislație și regulamente de bune practici privitoare la respectarea drepturilor de autor
Tematizări: Legislația în vigoare a drepturilor de autor – principii și aspecte esențiale; regulamente de bune practici privitoare la drepturile de autor în mediul universitar; politica privitoare la citarea materialelor și respectarea drepturilor de autor în Universitatea Națională de Arte.
- Problema drepturilor de autor în lumea virtuală
Tematizări: Drepturile de autor în lumea virtuală; definiția lumii virtuale; internetul și apariția „bunurilor virtuale”; statutul ontologic al obiectelor și produselor virtuale; dificultăți privitoare la definirea conceptului de „bun virtual” – imaterialitatea bunurilor virtuale și posesia; reguli etice de utilizare și citare a operelor virtuale.
- Ce anume se plagiază? Problema definiției plagiatului și tipurile de plagiat
Tematizări: Problema plagiatului în domeniul teoriei; Ce anume se poate considera plagiat în cercetarea teoretică? Problema plagiatului în creația artistică – linia fină dintre influență și plagiat;
- REDACTAREA CORECTĂ A UNEI LUCRĂRI DE DOCTORAT
- Redactarea corectă a unei lucrări de doctorat – format standard, sisteme de citare și întocmirea bibliografiei finale
Tematizări: Specificul unei lucrări de doctorat; formatul standard de redactare; sisteme de citare acceptate în lumea academică; alegerea sistemului de citare optim în funcție de tipul de doctorat ale; norme în elaborarea bibliografiei/
- Mijloace electronice de verificare a lucrărilor: avantaje și limite
Actualități
Descoperă arta la sursă! Ziua Porților Deschise UNArte
UNArte vă invită la o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, pe 15 iunie, între orele 11:00 și 22:00, pe Calea Griviței 28.
Concursul de Creație Fundația IACOB Art Prize 2024.
În perioada 12 februrarie – 11 martie 2024 Fundația IACOB lansează în parteneriat cu Universitățile de Artă din România un concurs de creație adresat studenților de la Grafică și Designcu premiu în valoare de 1000 Euro
EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023
10.01 – 21.01.2024 la UNAgaleria, (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sect.1, București), Miercuri- duminică,, între orele 10: 00 – 18: 00, intrarea gratuită.
USA Visa Facilitation Program este un serviciu disponibil cadrelor didactice universitare (și membrilor de familie ai acestora – soț/soție și copii), asigurat de Consiliul Național al Rectorilor în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin care se oferă exclusiv programări prioritare pentru interviul de acordare a vizelor de tip B1/B2 pentru SUA (călătorii în scop de afaceri/călătorii în scop turistic).
ECOPERFORMANCE – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)
Vineri, 20.10.2023 – Sala Amfiteatru UNArte (Bucuresti, Str. Griviței 28) – ora 11:00
Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!
Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!
ANUNȚ – Semnarea contractelor de studii pentru ciclul III de studii universitare de doctorat pentru anul universitar 2022-2023 Studenții doctoranzi sunt rugați să se prezinte la Secretariatul Școlii Doctorale, în perioada 10-14 octombrie 2022 pentru s
Agenția de Credite și Burse de Studii anunță lansarea programului de burse de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma și „Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica
Studenții doctoranzi sunt rugați să se prezinte în perioada 04 – 08 octombrie 2021 pentru semnarea contractelor de studii după următorul program: Luni : 10:00 – 14:00 Marți – Vineri: 10:00 – 13:00 Anul I -studenți cu bursă, buget, taxă Anul II – STUDE
ANUNȚ IMPORTANT! Prelungirea perioadei de grație până pe data de 20 septembrie 2021.
Studenții doctoranzi care au beneficiat de perioada legală de prelungire, precum și de perioada de grație (anul I și II de grație) conform HG .49 / 14 martie 2013, pot solicita prelungirea perioadei de grație prin depunerea unei cereri avizate de con
Anunț important privind prelungirea studiilor de doctorat
În conformitate cu Regulamentul Instituțional de organizare și desfășurare ale programelor de studii universitare de doctorat Art. 28. PRELUNGIREA PROGRAMULUI DE DOCTORAT (Anii IV și V – Anul universitar 2021-2022) STUDENȚII – DOCTORANZI CARE
Agenţia de Credite şi Burse de Studii anunţă lansarea programului de burse de cercetare şi formare postuniversitară şi postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma şi „Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica
Anunt plata taxa scolarizare
Agenţia de Credite şi Burse de Studii anunţă lansarea programului de burse de cercetare şi formare postuniversitară şi postdoctorală “Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma şi “Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica
ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023
Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.