Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

PROFESORI UNARTE

Lector univ. dr. Raluca Oancea (Nestor)

Facultatea de Arte Plastice (FAP), Departamentul Tehnico-Teoretice Lector univ., Titular

Discipline predate:  Estetică, Arta Noilor Media, Imersie și Interactivitate: de la instalație la Artă Media și Cinema.

Descriere Profesor:

Raluca Oancea, licențiată în filosofie și Computer science, este o curatoare activă pe scena artei vizuale și o jurnalistă culturală specializată pe teme de estetică, artă contemporană și new media. Profilul său interdisciplinar include, pe lângă licența în filosofia culturii (tema – Heidegger și arta vizuală contemporană), un masterat în arte vizuale și un doctorat în estetica media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană. Raluca Oancea este membră AICA, Asociația Internațională a Criticilor de Artă, și autoare de texte pentru publicații culturale și academice ca: Praesens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest. A curatoriat expoziții la galerii importante din București și Iași, la Muzeul de Artă din Arad, Muzeul Brukenthal, Sibiu, galeria Fisk, Universitatea de Arte din Bergen, Institut d’Etudes Superieures des Arts, Paris.

În calitate de cadru didactic, ocupă poziția de lector universitar al Universității Naționale de Arte din București, la departamentul „Teorie, Cercetare”. Ca cercetător în zona interdisciplinară de confluență a filosofiei cu antropologia și arta vizuală, Raluca Oancea a fost membru sau director a numeroase proiecte de cercetare, antamând colaborări cu Universitatea București, Facultatea de Filosofie, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași, Colegiul Noua Europă (NEC), cu profesori ai unor universități ca SNSPA București, UNATC București, UAD Cluj, centre de cercetare ca CINETIc, UNATC etc. Din 2014 organizează și moderează alături de conf. univ. Mihaela Pop, asist. univ. Oana Șerban, conf. univ. Cristian Iftode (Facultatea de Filosofie, Universitatea București), Conferința națională de estetică și filosofia artei Ion Ianoși”, la care a asigurat participarea a numeroși studenți UNARTE (cu prezentări sau performance, până în 2019 inclusiv).

A participat la numeroase conferințe naționale și internaționale din zona artei și esteticii, printre care Conferinţa naţională „Estetica si Teorii ale artelor”, Facultatea de Istorie si Filosofie, Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca, 2015-2019, Conferinţa internaţională „Time and Culture”, Annual conference of the International Society for Cultural History, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti, 2015, Conferinţa internaţională „Etica fotografiei și politica imaginii pe timp de criză, The Ethics of Photography and the Politics of the Image in Times of Crisis”, organizata de Centrul de Fotografie Contemporană și Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași în cadrul CAMERA PLUS. Bienală de fotografie contemporană şi imagine dinamică, 2016, Conferința internaționalăINTERMEDIA BODY: artistic research meetings”, Universitatea Națională de Muzică din București, în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, 2016, Conferința internațională “ArhivART – Identifying, Understanding and Interpreting Visual Archives” (participă și organizează), New Europe College, 2017, Conferinţa naţionalăArtă și tehnologie în cultura contemporană, centrul CINETIc, UNATC, Conferința internațională “Art and Computers” organizată de Universita Ca’ Foscari Venezia și University of California, Irvine, susținută de ICR Veneția și Pavilionul României, Bienala de la Veneția, Conferinţa naţională Arta anilor ‘90 în România şi estul Europei: Racordări, contraste, recuperări”, AICA, 2020.

Curriculum Vitae >>

Contact: raluca.oancea@unarte.org

https://revistaarta.ro/ro/author/ralucanestor/