Universitatea Națională de Arte București

Baza actualului departament a constituit-o înfiinţarea, în cadrul Școlii de Arte Frumoase din Bucureşti, a atelierelor de ţesătorie şi broderie artistică. După încheierea celui de-al II-lea Război Mondial, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” se extinde cu o secţie orientată spre artele textile. Ulterioara dezvoltare a industriei textile solicită apariţia unui puternic corp de creaţie atât pentru contextură, cât şi pentru imprimerie. În acest context a intervenit numirea graficienei Maria Pană-Buescu în calitate de coordonator la specialitatea imprimerie cu site serigrafice; personalitatea sa artistică şi talentul ei pedagogic au marcat generaţii de absolvenţi. În acelaşi timp, la specialitatea ţesături, Tatiana Călugăru a predat cursul de tapiserie, având drept colaboratori de marcă pe artistul muralist Ştefan Constantinescu şi pe sculptorul-ceramist Mac Constantinescu. O adevărată emulaţie în domeniul tapiseriei a apărut odată cu primele generaţii de artiști-absolvenți în deceniul 1955-1965. Până în anii ‘70 s-a creat o generaţie puternică de tapiseri, iar în anii ’80 şi ’90 tapiseria are în România foarte mulţi adepţi, absolvenţi de studii universitare. Specializarea arte textile a dezvoltat două direcţii bazate pe tehnologii distincte: tapiserie-contexturi şi imprimerie textilă. Printre profesorii care s-au dedicat domeniului arte textile se numără: Emilia Niculescu Petrovici, Ileana Balotă, Leontina Măilătescu, Ecaterina Teodorescu, Maria Mihalache-Blendea, Teodora Moisescu-Stendl, Florica Vasilescu, Irina Stânga, Radu Avram, Lucia Pepenaru, Olga Birman Sabău. Astăzi, dintr-o formă de artă decorativă, arta textilă a devenit un mijloc de exprimare compatibil spiritului contemporan, care răspunde necesităţilor de articulare şi conceptualizare. În ultimele decenii, am asistat la transformarea materiei textile dintr-un suport purtător de mesaj plastic în substanţă plastică în sine. În consecinţă, programul de studii Arte textile-Design textil trece printr-un proces de corelare cu piaţa muncii, existând totodată posibilitatea de a introduce în programă noutăţile apărute în modalitatea de proiectare, în utilizarea noilor materiale şi utilizarea tehnologiei digitale de transpunere.

Ne reprezintă istoricul specializării noastre, seriozitatea şi corectitudinea corpului didactic alcătuit din artişti profesionişti în domeniu, buna reputaţie şi succesul profesional al absolvenţilor noştri. Considerăm că studiul individual al studentului şi efortul educaţional al profesorului cu fiecare student în parte este esenţial în formarea corectă, personalizată a viitorilor profesionişti.

Ciclul de Licenţă oferă cunoştinţe generale şi abilităţi în domeniul artei şi designului textil: artele textile ca exprimare artistică (fiber art, obiect, instalaţie) în mediu textil; designul textil pentru colecţii de decor pentru interior; designul textil pentru colecţii vestimentare (ţesături sau imprimeuri). Ciclul de Master în arte textile ambientale oferă posibilitatea studenţilor să aprofundeze un proiect propus, cu accent pe: creativitate, contribuţie personală originală, investigare, interpretare şi experiment novator. Există posibilitatea accesării programului de doctorat profesional, ultima etapă în dezvoltarea unei personalităţi artistice autentice.

Activitatea noastră se desfăşoară în spaţii/ateliere de studiu şi proiectare, spaţii tehnologice-laboratoare de transpunere în mediu textil a creaţiilor, experimentelor şi temelor de cercetare aplicativă din activitatea educaţională (imprimerie textilă, tapiserie-contexturi şi prelucrarea imaginii pe calculator), o bibliotecă de specialitate (peste 250 de titluri de referinţă în domeniu, periodice).

Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!

Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!

Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural

Vineri, 18 noiembrie 2022, în cadrul emisiunii “Izvoare de Filosofie”, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online.

Echilibru Tactil. Expoziția profesorilor și studenților. Arte Textile – Design Texil

Cea de-a 3-a ediție a expoziției de artă textilă  Echilibru Tactil, a fost deschisă publicului în perioada 17.09- 1.10.2022, la UNAgaleria, din cadrul Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr.29, sector 1, București.

ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Predarea fibrei, între artă și cercetare

Expoziție: 1 – 24 iulie, 2022Vernisaj: 1 iulie, ora 17:00 Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești”, Mogoșoaia

LICENȚĂ 2022 – ARTE & DESIGN TEXTIL

Expoziţia de grup a absolvenților Fabian BRIȘCĂ, Bianca COMNEA, Anastasia DABIJA, Yimiao PAN, Ioana TEPȘAN (Clasa lector dr. Anna-Mária Orbán) Vernisaj: luni, 27 iunie, orele 12 în sala de expoziție CUPOLA de la Biblioteca Academei Române 

Grădina cu iriși: atelier de studiu în aer liber

Departamentul Arte Textile – Design Textil din cadrul Universității Naționale de Arte, București, în parteneriat cu Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Mogoșoaia organizează în perioada 16.05. – 25.05.2022 „Grădina cu iriși”, un atelier de studiu în aer liber, parte a programului campaniei studențești de documentare și creație artistică în zona cultural istorică din jurul Bucureștiului

Expoziție & videoproiecție Design Textil la Noaptea muzeelor 2022

Evenimentul „Expoziție & videoproiecție”, proiect coordonat de dr. conf. Dorina Horătău, este organizat de Departamentul Arte Textile – Design Textil al Universității Naționale de Arte, București, se desfășoară în cadrul manifestării „O noapte la Muzeul Școlii de Arhitectură” și are loc la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Muzeul Școlii de Arhitectură, ca parte a programului „Noaptea muzeelor 2022”. Este găzduit de Galeria Arhitecți Români Creatori de Patrimoniu Cultural, etajul II (corpul vechi al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu) și este deschis publicului sâmbătă, 14 mai, între orele 16:00- 24:00.

Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!

Expoziţie de artă scenografică, care cuprinde proiecte și lucrări scenografice, atât de film, teatru,, eveniment, papusi, cât și lucrări de scenografie digitală, ale studenţilor (licență și master), din cadrul departamentului de Scenografie și Eveniment artistic, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNAB/UNArte).

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti se alătură campaniei „Anuarul universităților de top din România”, inițiată de eJobs și JobRadar24.

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară.

BuzzCamp27

Pe 10 martie 2022, de la ora 10.30, pe platforma Zoom. Ești la început de drum în cariera ta și vrei să afli cum să dai startul creșterii tale profesionale și cum să ajungi la acel mult dorit internship sau job în compania competitivă țintită de tine? Ai vrea să îți pui în valoare abilitățile de leadership și să înveți cum să ieși în evidență? Hai la BuzzCamp27 pentru a-ți răspunde la aceste întrebări.

American Councils for International Education anunță deschiderea aplicațiilor pentru Kennedy Academy for Students

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită studenții români cu vârsta cuprinsă între 18-27 de ani la a treia ediție a Kennedy Academy for Students. Kennedy Academy este structurat în jurul subiectelor de democrație, educație civică și participare activă în comunitate și va avea loc între 08-12 Decembrie 2021 în București.

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil contemporan în viziunea învățământului vocațional este o expoziție satelit a Trienalei Internaționale de Arte Textile de la Szombathely (Ungaria), ediția a VII-a, ce se desfășoară în perioada iunie–octombrie 2021. La expoziţie participă cu lucrări profesori coordonatori și studenții lor de la UNArte Bucureşti, respectiv Universitatea Moholy Nagy din Budapesta (MOME) Departamentele de Artă și Design textil.

Open call: #AlegeAsumat

În perioada 17 mai – 17 iunie 2021 igloo lansează un concurs de design urban cu premii în valoare de 6000 Euro. Primii 100 de participanți care își înscriu proiectele primesc automat cartea “Orașul fericit”. Competiția se desfășoară cu sprijinul BAT România.

Comunicat 26.04.2021

Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.

COMUNICAT 19.04.2021

Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:

Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității

Programul stabilit: Luni-Joi, orele 13.00-21.00; Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00

ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022

ÎN PERIOADA  15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL  I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022.  DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU) 

Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a

Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00. Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și

Expozitia “ARcTic | Save the Blue Planet”, proiect cultural, co-finantat de AFCN, in premiera nationala la Muzeul Antipa

Din 13 noiembrie poti interactiona cu 6 animale grav afectate de poluarea cu plastic si deseuri marine. Vino sa vezi cum o echipa de profesori, actori si student au spalat plastice si deseuri pentru a le recicla creativ.

Arte Laguna Prize

Arte Laguna Prize 15

Inscriere curs optional Arta Digitala 3D, curs realizat de UBISOFT in parteneriat cu Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic

Ne bucuram sa va anuntam ca vom incepe cursurile de DIGITAR ART in format online de saptamana aceasta. Tinand cont de situatia actuala, momentan ne vom intalni doar in mediul virtual prin intermediul Google Classroom. Tinem la siguranta voastra si dorim sa facem acomodarea cu lucrul de acasa cat mai usoara, pastrand standardele de pana acum.

Concurs adresat tuturor studenților UNArte

Lucrarea trebuie să fie un omagiu adus lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea sa. Studenții sunt invitați să trimită până la data de 31 MAI pe adresa BKR-PCZ@MINBUZA.NL imagini cu lucrările lor.

Cinci decenii de tapiserie la Universitatea Națională de Arte București

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, 5 – 31 martie 2017 Colectiv curatorial: Doina Mândru, Viorica Slădescu, Claudia Mușat, Dorina Horătău.

Două rute de specializare: Imprimerie textilă şi tapiserie – contexturi.

În cadrul modulului Licenţă, derulat timp de 3 ani, Departamentul Arte textile – Design textil oferă doua rute de specializare, în funcţie de aplicarea tehnică în material: imprimerie textilă şi tapiserie – contexturi. În cadrul acestor specializări se

Studii de licență

Anul 1

Bazele desenului pentru arte textile

Predarea şi aplicarea metodelor prin care realitatea tridimensională poate fi transpusa în plan bidimensional. Dezvoltarea capacităţii studentului de a reprezenta şi construi corect un subiect. Recapitularea / predarea tehnicilor de bază în desen, folosind teme adaptate la specificul specializării arte textile – design textil. Analiză critică a lucrărilor finalizate.

Studiul culorii

Formarea şi exersarea percepţiei cromatice prin interpretare personală. Studierea culorii direct după natura; realizarea acordului cromatic prin apreciere subiectivă a culorilor şi a modului în care acestea se influenţează reciproc. Aplicarea diferitelor tehnici de lucru specifice şi analiza expresiei plastice rezultate.

Analiza limbajului vizual. Bazele compoziţiei

Recapitularea principiilor de compunere pentru un cadru prestabilit (compoziţie pentru panou). Introducerea principiilor de compunere pentru designul de suprafaţă (compoziţie specifică designului textil). Analizarea rolului compoziției în exprimarea vizuală de tip estetic.

Tehnici de reprezentare tridimensională

Urmărirea principiilor de compunere din designul de suprafaţa reflectate în forme volumetrice. Exersarea diferitelor tehnici de lucru specifice materialului textil cu scopul de a obţine structuri tridimensionale. Observarea, analizarea şi comentarea volumetriei, în termenii limbajului estestic sau a limbajului plastic.

Istoria artelor textile – tapiserie, ţesături, imprimeuri

În cadrul cursului este prezentată, pe scurt, evoluţia materialului textil, din cele mai vechi timpuri până în secolul XX, din perspectiva materiei prime, a tehnicilor şi tehnologiilor utilizate, precum şi din perspectiva rolului îndeplinit, estetic său funcţional.

Design textil – de la element grafic la suprafaţă. Curs de proiectare digitală

Prin acest curs, studentului i se asigura accesul la limbajul de bază în proiectarea digitală. Sunt utilizate programele grafice Adobe Photoshop, pentru imaginea de tip raster, și Adobe Illustrator, pentru construcţii grafice vectoriale. Cursul este compus în aşa fel încât să ghideze studentul în realizarea sau transpunerea proiectelor de design textil în mediu digital, indiferent de nivelul acestuia de cunoaştere a programelor grafice menţionate.

Materii prime şi materiale. Tehnologie specifică tapiseriei

Predarea primelor noţiuni despre structura şi procesul de formare a ţesăturilor. Punerea în practică a acestor cunoştinţe şi exersarea diferitelor tehnici de ţesut susţinute de laboratorul departamentului. Observarea, analiza şi comentarea caracteristicilor şi proprietăţilor materiilor prime utilizate în ţesătura, punerea lor în acord cromatic, de structură, de calitate şi cantitate.

Suporturi, coloranți, vopsiri. Tehnologie specifică imprimeriei

Identificarea compoziţiei fibroase a suporturilor textile. Însuşirea noţiunilor de transpunere şi raportare a desenelor proiectate. Învăţarea şi recunoaşterea auxiliarilor chimici utilizaţi în imprimarea pe material textil.

Transpuneri în material specific (tapiserie – contexturi)

Verificarea proiectului realizat în cadrul disciplinei Compoziţie de specialitate prin transpunerea lui în tehnica tapiseriei sau a tesuturii tradiţionale. Abordarea mijloacelor tehnologice adecvate proiectului prin dezvoltarea unui sistem de adaptare şi realizare specifică a compoziţiei de specialitate. Analizarea relaţiei dintre imaginea-proiect şi obiectul artistic rezultat.

Transpuneri în material specific (imprimerie)

Verificarea proiectului realizat în cadrul disciplinei Compoziţie de specialitate prin transpunerea lui în tehnica imprimării serigrafice pe material textil / imprimării digitale pe material textil. Alegerea materialului suport şi a clasei de coloranţi pentru imprimat, adecvate proiectului propus. Analizarea rezultatului în raport cu schiţele iniţiale.

Introducere în tehnici de ţesut şi imprimat (opţional)

Prezentarea diverselor tehnici de ţesut. Formarea şi cultivarea deprinderilor de transpunere în tehnici tradiţionale, mai puţin utilizate. Însuşirea tehnicilor şi tehnologiilor de lucru. (semestrul I)
Identificarea compoziţiei fibroase a suporturilor prelucrate. Recunoaşterea coloranţilor şi a auxiliarilor chimici. Realizare practică a unei site serigrafice. (semestrul II)

Anul 2

Tehnici de reprezentare bi şi tridimensională

Perfecţionarea deprinderilor existente şi dobândirea unui sistem de analiză şi sinteză în abordarea studiului după natura / studiului realităţii tridimensionale. În timpul acestui proces, studenţilor le sunt oferite subiecte specifice artelor textile şi designului textil. Dezvoltarea capacităţii de a analiza critic lucrările obţinute.

Compoziţie – Studiu stilistic pentru tapiserie – contexturi / imprimerie

Elaborarea de compoziţii specifice artelor textile şi designului textil, folosind ca referinţă un stil istoric consacrat. Antrenarea studentului în culegerea de material documentar, extragerea informaţiei vizuale relevante şi crearea de noi forme originale, expresive din punct de vedere estetic. Proiectarea lor pentru transpunerea în tehnicile textile oferite de laboratoarele departamentului.

Proiectare arhitectura de interior

Curs complementar Compoziţiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare în decorul de interior).

Proiectarea ornamentului vestimentar

Curs complementar Compoziţiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare în vestimentaţie).
Evoluţii în limbajul vizual specific designului vestimentar din pespectiva unei viziuni ancorate în realitatea funcţională.

Stiluri şi curente artistice cu impact în creaţia vestimentară, anii 1900-1950, 1950-2000.

Proiectarea şi realizarea de structuri textile multistratificate pentru vestimentaţie.

Estetic şi funcţional în artele decorative

Cursul se centrează pe puternică legătura între arhitectură şi artele decorative. Această abordare este fundamentală în dezvoltarea abilitaţilor studenţilor în domeniul artelor textile şi a proiectării textile. În primul şi al doilea semestru studenţii redescoperă istoria arhitecturii antice, bizantine, medievale şi renascentiste şi învaţă bazele gramaticii decoraţiei de interior.

Proiectare digitală pentru design textil

Cursul are rolul de a familiariza studentul cu unul din programele digitale de proiectare a creaţiei specializate, aplicate în producţia industrială a materialului textil. De asemenea, vine în completarea cunoştinţelor de proiectare pentru design textil, prin dezvoltarea abilităţii de a realiza în timp real o gamă largă de variante compoziţionale şi cromatice pe acelaşi subiect.

Tehnologie de specialitate – ţesut

La acest nivel, studentul trebuie să observe, să analizeze şi să poată distinge şi numi tipurile de ţesături utilizând limbajul tehnic de specialitate. Analiza tipurilor de ţesătură se face în funcţie de calitatea materiei prime, de legături, structură, contextura şi compoziţie cromatică.

Tehnologie de specialitate – imprimerie

În cadrul acestui curs se urmăreşte ca studentul să asimileze cunoştinţele ce privesc clasele de coloranţi textili, să ştie să evidenţieze caracteristicile tehnologice ale coloranţilor – compatibilitate şi aplicabilitate specifică pe suporturi cu o compoziţie fibroasă diferită.

Transpuneri în material specific (tapiserie – contexturi / imprimerie)

Căutarea unor soluţii creative şi eficiente tehnic şi economic, pentru obţinerea de rezultate valoroase din punct de vedere estetic şi funcţional. Explorarea propriilor capacităţi expresive în procesul de transpunere în material a ansamblului pentru decoraţia de interior sau a colecţiei vestimentare. Tehnici puse la dispoziţie: tapiserie haute – lisse, ţesătura în război tradiţional, imprimare cu site serigrafice, imprimare liberă, imprimare digitală pe material textil.

Creaţie şi inovaţie în arta textilă (opţional)

Raportarea practică la tehnicile şi tehnologiile tradiţionale învăţate dintr-o perspectivă personală – interpretări, adaptări şi inovări la nivelul materialelor şi a legăturilor dintre fire. Proiectarea şi exersarea în tehnici şi tehnologii textile este susţinută de laboratorul de tapiserie – contexturi. (semestrul I)
Însuşirea teoretică şi practică a noţiunilor de bază referitoare la tehnicile speciale de imprimare şi evidenţierea posibilităţilor de utilizare a acestora în obiectul textil contemporan. Dezvoltarea capacităţii de a crea obiect unicat. Studierea şi exersarea tehnicilor de lucru în cadrul laboratorului de imprimerie textilă. (semestrul II)

Anul 3

Estetic şi funcţional în artele decorative

În cadrul cursului, se continua analizarea relaţiei dintre arhitectură şi decoraţia de interior. Semestrul al treilea şi al patrulea sunt rezervate studiului stilurilor particulare ale secolelor al 16-lea, al 17-lea, al 18-lea şi al 19-lea, accentul fiind pus pe relaţia dintre stilurile de mobilier şi proiectarea textilă. În ultimul semestru, cel de-al patrulea, studenţii descoperă şi cele mai importante stiluri în decoraţia de interior ale începutului de secol 20: Art Nouveau, Art Deco şi fenomenul Bauhaus.

Proiect ambient textil

Curs complementar Compoziţiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare în decorul de interior).

Proiectarea ornamentului vestimentar

Curs complementar Compoziţiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare în vestimentaţie).
Realizarea unor modele experimentale, expresie a asimilării de noi cunoştinţe în domeniul ornamentului vestimentar şi a abilităţii de transpunere în material a proiectului (imprimeu / contextura), luând în considerare proporţiile, dimensiunile şi subdimensiunile corpului uman.
Definirea temelor de tendinţe pe baza decodificării informaţiilor tehnico-stiintifice, artistice şi a modelului cultural universal.

Proiect de design textil (design interior / design vestimentar)

Completarea şi pregătirea pentru prezentare a colecţiei de design textil. Realizarea unei mape / catalog în care este descrisă şi explicată creaţia specifică designului textil, fie că este proiectată pentru vestimentaţie sau pentru decor de interior.

Compoziţie proiect personalizat pentru tapiserie / imprimerie

Elaborarea unui proiect personalizat (Lucrare de Licenţă) care să se materializeze în: 1. o lucrare de artă textilă, ce poate fi transpusă în tehnicile oferite de laboratoarele departamentului; 2. o colecţie de design textil pentru decor de interior/vestimentaţie, care poate fi transpusa (parţial) în laboratorul de imprimerie textilă şi/sau în laboratorul de tapiserie-contexturi.
Formarea şi exersarea capacităţii de evaluare critică a unei lucrări artistice obţinute din material textil, sau obţinută cu ajutorul tehnicilor şi tehnologiilor textile.
Realizarea lucrării de diploma.

Tehnologie de specialitate pentru tapiserie / imprimerie

Observarea, analizarea şi comentarea tehnicilor de transpunere a ţesăturilor compuse. Înţelegerea rolului tehnicii şi tehnologiilor în evoluţia artelor textile şi a designului textil. Asumarea specificului, caracteristicilor şi expresivităţii vizuale a ţesăturii. (tapiserie – contexturi).
Aprofundarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte imprimarea fibrelor celulozice naturale, chimice artificiale, proteice şi chimice sintetice. Însuşirea tehnologiei de imprimare prin transfer. Combinarea procedeelor şi tehnicilor de imprimare. (imprimerie)

Transpuneri în material specific pentru tapiserie / imprimerie

Explorarea şi valorificarea capacităţilor personale, ale studentului, în procesul de transpunere a ansamblului de lucrări ce intra în componenţa Examenului final – Lucrare de Licenţă: panouri decorative / lucrări de artă textilă (parietale sau ambientale), proiect de design textil – imprimeuri /contexturi pentru decor de interior său proiect de design textil – imprimeuri/contexturi pentru vestimentaţie.

Plasticitatea fibrei. De la subiect la obiect în arta textilă contemporană (curs opţional)

Cursul valorifica potenţialul expresiv al fibrei şi al materialului textil în contextul multitudinii de posibilităţi pe care acestea le oferă, atât din punct de vedere vizual, cât şi conceptual. În cadrul orelor practice, se încurajează raportarea la materialul textil ca la un material al artelor plastice, studentul având ocazia să experimenteze în diverse tehnici şi materiale spre generarea de noi forme şi idei. (Plasticitatea fibrei – semestrul I)
Cursul îşi propune dezvoltarea înţelegerii critice a temelor teoretice şi practice în cadrul artei contemporane, în contextul social, istoric şi cultural; dezvoltarea capacităţii creative de analiza, interpretare şi aplicare a unui subiect, utilizând cu precădere mediul textile. Conştientizarea posibilităţilor oferite de evoluţiile existente în acest domeniu, cunoaşterea şi înţelegerea unor practici contemporane prin studiul unei bibliografii specializate. (De la subiect la obiect în arta textilă – semestrul II).

Studii masterale

Anul 1

Metodologia cercetării în Artele Textile

Predarea principiilor generale de structurare a cercetării specifice domeniului textil, independent de aria de exprimare aleasă de student prin proiectul său (spre artă sau spre design). Oferirea unui instrumentar ştiinţific care să faciliteze transferul observaţiilor practice şi a noţiunilor tehnice în plan teoretic; realizarea de studii de caz.

Transpunerea conceptului în mediu textil

Determinarea materialelor, suporturilor şi soluţiilor tehnice care vor sta la baza transpunerii proiectului final. Realizarea de mostre pentru stabilirea tipurilor de materiale necesare în proiect şi a claselor de coloranţi compatibile cu ele, verificarea calităţii vizuale a acestor materiale, a rezistenţei şi a structurii lor.

Compoziţie ornamentală – creaţie şi restaurare pentru arte şi design textil

Dezvoltarea proiectului masteral

Cuprinde etapele iniţiale ale dezvoltării unui proiect, precum strângerea de material documentar, cercetare asupra subiectului, realizarea de schiţe şi transpunerea în material. Se urmăreşte corelarea cercetării teoretice cu demersul experimentului practic (formal, structural, tehnic).

Anul 2

Metodologia cercetării în Artele Textile

Punerea studentului în contact cu un sistem coerent de structurare a cercetării personale, precum şi stabilirea unui sistem de relaţionare între elementele cercetării vizuale accesate (spre artă sau spre design) şi rezultatele experimentelor practice de specialitate (domeniul textil). Verificarea şi completarea materialului documentar, a înregistrării activităţii practice de cercetare, dar şi a căutării teoretice şi formale asupra subiectului proiectului.

Experimente teoretice şi tehnologice personalizate în proiect

Se încurajează abordarea materialului textil şi a tehnicilor textile dintr-o altă perspectivă, diferită de cea generată de un demers tradiţional, astfel facilitându-se dezvoltatea de noi concepte vizuale. Se urmăreşte capacitatea studentului de a inova, de a descoperi noi modalităţi de exprimare în mediu textil folosind materiale convenţionale sau neconvenţionale, corelate cu noi tehnologii.

Obiect textil şi spaţiu. Conexiuni şi condiţionări

Deseori, este menţionată ideea “operei de artă complete”, în care arhitectură şi arta propriu-zisă se întrepătrund. Cursul propune modalităţile în care se realizează, astăzi, coabitarea obiectului de artă (contemporan) cu spaţiul care-l conţine.

Dezvoltarea proiectului masteral

În această etapă accentul este pus pe relaţia dintre conţinutul teoretic al proiectului şi forma lucrării finale. Se investighează relevanta deciziilor luate în construirea lucrării practice, fie că este o lucrare artistică sau o colecţie de design textil, astfel încât să existe o coerentă între subiectul urmărit teoretic şi reprezentarea lui vizuală, specifică domeniului textil.

Lucrarea de disertaţie

Cuprinde şi descrie diferitele stadii succesive ale unei lucrări de master în arte textile ambientale (documentare, faze din perioada de elaborare a lucrării practice), de la concept până la forma finală, astfel încât la finele acesteia să rezulte fundamentarea teoretică a lucrării, cât şi aportul de cercetare personală pe care fiecare student masterand îl aduce domeniului artelor textile.

Cursuri online:

Licență, Anul III

Cursul acesta urmărește evoluția arte cinematografice de la invenția sa în 1895 și pănă in contemporaneitate.

Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com

Master, Anul II

Cuprinde si descrie diferitele stadii succesive ale unei lucrari de master in arte textile ambientale (documentare, faze din perioada de elaborare a lucrării practice), de la concept pana la forma finala, astfel incat la finele acesteia sa rezulte fundamentarea teoretica a lucrarii, cat si aportul de cercetare personala pe care fiecare student masterand il aduce domeniului artelor textile.

Grupa 1, coord. Conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist. univ. dr. Otilia Boeru:

https://www.facebook.com/groups/2278486128920785/

https://www.facebook.com/messages/search/t/2­683324385030009?qa=obiect

https://classroom.google.com/c/NzQ3ODMzMDg3MDVa

https://classroom.google.com/c/NzI2OTc1OTM0NTFa

 Grupa 2, coord. Conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/c/NTczNzQ1MTY1NzJa

 Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Master, Anul II

In aceasta etapa accentul este pus pe relatia dintre continutul teoretic al proiectului si forma lucrarii finale. Se investigheaza relevanta deciziilor luate in construirea lucrarii practice, fie ca este o lucrare artistica sau o colectie de design textil, astfel incat sa existe o coerenta intre subiectul urmarit teoretic si reprezentarea lui vizuala, specifica domeniului textil.

Grupa 1, coord. Conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist. univ. dr. Otilia Boeru:

https://www.facebook.com/groups/2278486128920785/

https://classroom.google.com/c/NzQ3ODMzMDg3MDVa

https://classroom.google.com/c/NzI2OTc1OTM0NTFa

Grupa 2, coord. Conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/c/NTczNzQ1MTY1NzJa

 Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Master, Anul II

Deseori, este mentionata ideea “operei de arta complete”, in care arhitectura si arta propriu-zisa se intrepatrund. Cursul propune modalitatile in care se realizeaza, astazi, coabitarea obiectului de arta (contemporan) cu spatiul care-l contine.

Conf. univ. dr. Dorina Horatau

https://www.facebook.com/groups/210828400008075/

https://classroom.google.com/c/NzQ3ODcwMDUyMjda

Master, Anul II

Se incurajeaza abordarea materialului textil si a tehnicilor textile dintr-o alta perspectiva, diferita de cea generata de un demers traditional, astfel facilitandu-se dezvoltatea de noi concepte vizuale. Se urmăreşte capacitatea studentului de a inova, de a descoperi noi modalitati de exprimare in mediu textil folosind materiale convenţionale sau neconvenţionale, corelate cu noi tehnologii.

Grupa 1, coord. Conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist. univ. dr. Otilia Boeru:

https://www.facebook.com/groups/2278486128920785/

https://classroom.google.com/c/NzQ3ODMzMDg3MDVa

https://classroom.google.com/c/NzI2OTc1OTM0NTFa

Grupa 2, coord. Conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/c/NTczNzQ1MTY1NzJa

 Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Master, Anul II

Punerea studentului in contact cu un sistem coerent de structurare a cercetarii personale, precum si stabilirea unui sistem de relationare intre elementele cercetarii vizuale accesate (spre arta sau spre design) si rezultatele experimentelor practice de specialitate (domeniul textil). Verificarea si completarea materialului documentar, a inregistrarii activitatii practice de cercetare, dar si a cautarii teoretice si formale asupra subiectului proiectului.

Grupa 1, coord. Conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist. univ. dr. Otilia Boeru

https://www.facebook.com/groups/2278486128920785/

https://classroom.google.com/c/NzQ3ODMzMDg3MDVa

https://classroom.google.com/c/NzI2OTc1OTM0NTFa

Grupa 2, coord. Conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/c/NTczNzQ1MTY1NzJa

 Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Master, Anul I

Cuprinde etapele initiale ale dezvoltarii unui proiect, precum strangerea de material documentar, cercetare asupra subiectului, realizarea de schite si transpunerea in material. Se urmareste corelarea cercetării teoretice cu demersul experimentului practic (formal, structural, tehnic).

Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

 Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Master, Anul I

Determinarea materialelor, suporturilor şi soluţiilor tehnice care vor sta la baza transpunerii proiectului final. Realizarea de mostre pentru stabilirea tipurilor de materiale necesare in proiect si a claselor de coloranti compatibile cu ele, verificarea calitatii vizuale a acestor materiale, a rezistentei si a structurii lor.

Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Master, Anul I

Predarea principiilor generale de structurare a cercetarii specifice domeniului textil, independent de aria de exprimare aleasa de student prin proiectul sau (spre arta sau spre design). Oferirea unui instrumentar stiintific care sa faciliteze transferul observatiilor practice si a notiunilor tehnice in plan teoretic; realizarea de studii de caz.

Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

 Grupa 3, coord. lect. univ. dr.Claudia Musat:

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul III

Cursul investigheaza si valorifica potentialul expresiv si generator de idei al textilului, in contextul prezentei lui din ce in ce mai accenuate in limbajul contemporan al artei. In cadrul orelor practice, se incurajeaza raportarea la materialul textil din punct de vedere al plasticitatii, studentul avand ocazia să experimenteze in diverse tehnici si materiale spre generarea de noi forme si concepte. (Plasticitatea fibrei – semestrul I)

Cursul isi propune dezvoltarea intelegerii critice a temelor teoretice si practice in cadrul artei contemporane, in contextul social, istoric si cultural; dezvoltarea capacitatii creative de analiza, interpretare si aplicare a unui subiect, utilizand cu precadere mediul textile. Constientizarea posibilitatilor oferite de evolutiile existente in acest domeniu, cunoasterea si intelegerea unor practici contemporane prin studiul unei bibliografii specializate. (De la subiect la obiect in arta textila – semestrul II)

Asist. univ. dr. Otilia Boeru/ cu derogare de predare (sem I), lect. univ. dr. Iulia Toma (sem II)

https://www.facebook.com/groups/487034668630781/?ref=bookmarks

https://classroom.google.com/c/NjY2NTMwMTE3MTda 

Licență, Anul III

Explorarea si valorificarea capacitatilor personale, ale studentului, in procesul de transpunere a ansamblului de lucrari ce intra in componenta Examenului final – Lucrare de Licenta: panouri decorative / lucrari de arta textila (parietale sau ambientale), proiect de design textil – imprimeuri /contexturi pentru decor de interior sau proiect de design textil – imprimeuri/contexturi pentru vestimentatie.

Grupa 1: coord. conf. univ. dr. Viorica Sladescu, asist.: lect. univ. dr asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NzQ1MDA5MTFa

Grupa 2: coord. Lect. univ. dr. Claudia Musat, asist.: lect. univ. dr asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NzQ1MDA5MTFa

Licență, Anul III

Observarea, analizarea si comentarea tehnicilor de transpunere a tesaturilor compuse. Intelegerea rolului tehnicii si tehnologiilor in evolutia artelor textile si a designului textil. Asumarea specificului, caracteristicilor si expresivitatii vizuale a tesaturii. (tapiserie – contexturi).

Aprofundarea cunostintelor in ceea ce priveste imprimarea fibrelor celulozice naturale, chimice artificiale, proteice si chimice sintetice. Insusirea tehnologiei de imprimare prin transfer. Combinarea procedeelor si tehnicilor de imprimare. (imprimerie)

Lect. univ. dr. Claudia Musat, lect. univ. dr. asoc. Irina Petroviciu

https://us04web.zoom.us/meeting/507944824

https://classroom.google.com/c/NTgyMzc3NTg2MTda

Licență, Anul III

Elaborarea unui proiect personalizat (Lucrare de Licenta) care sa se materializeze in: 1. o lucrare de arta textila, ce poate fi transpusă in tehnicile oferite de laboratoarele departamentului; 2. o colectie de design textil pentru decor de interior/vestimentatie, care poate fi transpusa (partial) in laboratorul de imprimerie textila si/sau in laboratorul de tapiserie-contexturi.

Formarea si exersarea capacitatii de evaluare critica a unei lucrari artistice obtinute din material textil, sau obtinuta cu ajutorul tehnicilor si tehnologiilor textile.

Realizarea lucrarii de diploma.

Grupa 1: coord. conf. univ. dr. Viorica Sladescu, asist.: lect. univ. dr asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NzQ1MDA5MTFa

Grupa 2: coord. Lect. univ. dr. Claudia Musat, asist.: lect. univ. dr asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NzQ1MDA5MTFa

Licență, Anul III

Completarea si pregatirea pentru prezentare a colectiei de design textil. Realizarea unei mape / catalog in care este descrisa si explicata creatia specifica designului textil, fie ca este proiectata pentru vestimentatie sau pentru decor de interior.

Grupa 1: coord. conf. univ. dr. Viorica Sladescu, asist.: lect. univ. dr asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NzQ1MDA5MTFa

Grupa 2: coord. Lect. univ. dr. Claudia Musat, asist.: lect. univ. dr asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NzQ1MDA5MTFa

Licență, Anul III

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in vestimentatie).

Realizarea unor modele experimentale, expresie a asimilarii de noi cunostinte

in domeniul ornamentului vestimentar si a abilitatii de transpunere in material a proiectului (imprimeu / contextura), luand in considerare proportiile, dimensiunile si subdimensiunile corpului uman.

Definirea temelor de tendinte pe baza decodificarii informatiilor tehnico-stiintifice,

artistice si a modelului cultural universal.

Cursul se desfasoara pe parcursul semestrului I.

Coordonator: lect. univ. drd. asoc. Georgina Andreescu

Licență, Anul III

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in decorul de interior). Cursul se desfasoara pe parcursul semestrului I.

Coordonator: lect. univ. drd. arh. asoc. Claudia Constantinescu

Licență, Anul III

In cadrul cursului, se continua analizarea relatiei dintre arhitectura si decoratia de interior. Semestrul al treilea si al patrulea sunt rezervate studiului stilurilor particulare ale secolelor al 16-lea, al 17-lea, al 18-lea si al 19-lea, accentul fiind pus pe relatia dintre stilurile de mobilier si proiectarea textila. In ultimul semestru, cel de-al patrulea, studentii descopera si cele mai importante stiluri in decoratia de interior ale inceputului de secol 20: Art Nouveau, Art Deco si fenomenul Bauhaus.

Lect. asist. univ. dr. asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTM5MDM1ODk4MTha

https://classroom.google.com/c/NjY2NjQ3NTE5ODZa

Licență, Anul II

Raportarea practica la tehnicile si tehnologiile traditionale invatate dintr-o perspectiva personala – interpretari, adaptari si inovari la nivelul materialelor si a legaturilor dintre fire.

Proiectarea si exersarea in tehnici si tehnologii textile este sustinuta de laboratorul de tapiserie – contexturi. (semestrul I)

Insusirea teoretica si practica  a notiunilor de baza referitoare la  tehnicile speciale de imprimare si evidentierea posibilitatilor de utilizare a acestora in obiectul textil contemporan. Dezvoltarea capacitatii de a crea obiect unicat. Studierea si exersarea tehnicilor de lucru in cadrul laboratorului de imprimerie textila. (semestrul II)

Lect. univ. dr. Claudia Musat (sem I); Conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu (sem II)

adresele de e-mail individuale

https://classroom.google.com/u/1/c/NTY1MTUwODcyMTJa  

Licență, Anul II

Grupa 1, coord.: conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail,  messenger, whatsapp, https://www.facebook.com/groups/373376969893711/

https://classroom.google.com/u/0/c/NjY1MTA1MjYwMjJa

 Grupa 2, coord.: asist. univ. dr. (cu derogare de predare) Otilia Boeru, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail, FB msg, Google Meet, Google Cassroom

https://classroom.google.com/c/NTY1NTEyNDA2NDla

Licență, Anul II

Cautarea unor solutii creative si eficiente tehnic si economic, pentru obtinerea de rezultate valoroase din punct de vedere estetic si funcţional. Explorarea propriilor capacitati expresive in procesul de transpunere in material a ansamblului pentru decoratia de interior sau a colectiei vestimentare. Tehnici puse la dispozitie: tapiserie haute – lisse, tesatura in razboi traditional, imprimare cu site serigrafice, imprimare libera, imprimare digitala pe material textil.

Grupa 1, coord.: conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail,  messenger, whatsapp, https://www.facebook.com/groups/373376969893711/

https://classroom.google.com/u/0/c/NjY1MTA1MjYwMjJa

Grupa 2, coord.: asist. univ. dr. (cu derogare de predare) Otilia Boeru, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail, FB msg, Google Meet, Google Cassroom

https://classroom.google.com/c/NTY1NTEyNDA2MTha

Licență, Anul II

In cadrul acestui curs se urmareste ca studentul sa asimileze cunostintele ce privesc clasele de coloranti textili, sa stie sa evidentieze caracteristicile tehnologice ale colorantilor – compatibilitate si aplicabilitate specifica pe suporturi cu o compozitie fibroasa diferita.

Lect. univ. dr. asoc. Irina Petroviciu

https://us04web.zoom.us/meeting/743941056

https://classroom.google.com/c/NjY2NjcwNTU0NTda

Licență, Anul II

La acest nivel, studentul trebuie sa observe, sa analizeze si sa poata distinge si numi tipurile de tesaturi utilizand limbajul tehnic de specialitate. Analiza tipurilor de tesatura se face in functie de calitatea materiei prime, de legaturi, structura, contextura si compozitie cromatica.

Lect. univ. dr. Claudia Musat

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul II

Cursul are rolul de a familiariza studentul cu unul din programele digitale de proiectare a creatiei specializate, aplicate in productia industriala a materialului textil. De asemenea, vine in completarea cunostintelor de proiectare pentru design textil, prin dezvoltarea abilitatii de a realiza in timp real o gama larga de variante compozitionale si cromatice pe acelasi subiect.

Lect. univ. dr. Anna Maria Orban

Situatia desfasurarii cursului:

Din cele 14 cursuri obligatorii, 8 cursuri au fost predate pana la data de 11.03.2020. Urmau sa fie realizate temele de seminar. Daca se va putea relua activitatea didactica la facultate, temele de seminar vor fi reprogramate si recuperate.

Licență, Anul II

Cursul se centrează pe puternica legătura intre arhitectura si artele decorative. Aceasta abordare este fundamentala in dezvoltarea abilitatilor studentilor in domeniul artelor textile si a proiectarii textile. In primul si al doilea semestru studentii redescopera istoria arhitecturii antice, bizantine, medievale si renascentiste si invata bazele gramaticii decoratiei de interior.

Lect. asist. univ. dr. asoc. Alexandra Rusu

https://classroom.google.com/c/NTQyNzY4MjM5MjJa

https://classroom.google.com/c/NjY2NjQ3NTIxMDBa

Licență, Anul II

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in vestimentatie).

Evolutii in limbajul vizual specific designului vestimentar din pespectiva unei viziuni ancorate in realitatea functionala.

Stiluri si curente artistice cu impact in creatia vestimentara, anii 1900-1950, 1950-2000.

Proiectarea si realizarea de structuri textile multistratificate pentru vestimentatie.

Lect. univ. dr. asoc. Georgina Andreescu

Grupa 1:

https://www.facebook.com/groups/211619126713874/

https://classroom.google.com/c/Njc0Mjc4MjkwNTJa

 Grupa 2:

https://classroom.google.com/c/NzQ0NjA0Nzg2ODha

Licență, Anul II

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in decorul de interior).

Lect. arh. univ. dr. asoc. Claudia Constantinescu

https://classroom.google.com/c/NzUxOTA1MDYyMjFa

Licență, Anul II

Elaborarea de compozitii specifice artelor textile si designului textil, folosind ca referinta un stil istoric consacrat. Antrenarea studentului in culegerea de material documentar, extragerea informatiei vizuale relevante si crearea de noi forme originale, expresive din punct de vedere estetic. Proiectarea lor pentru transpunerea in tehnicile textile oferite de laboratoarele departamentului.

Grupa 1, coord.: conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail,  messenger, whatsapp, https://www.facebook.com/groups/373376969893711/

https://classroom.google.com/u/0/c/NjY1MTA1MjYwMjJa

Grupa 2, coord.: asist. univ. dr. (cu derogare de predare) Otilia Boeru, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail, FB msg, Google Meet, Google Cassroom

https://classroom.google.com/c/NTYxNzU5ODI2MDda

Licență, Anul II

Perfectionarea deprinderilor existente si dobandirea unui sistem de analiza si sinteza in abordarea studiului după natura / studiului realitatii tridimensionale. In timpul acestui proces, studentilor le sunt oferite subiecte specifice artelor textile si designului textil. Dezvoltarea capacitatii de a analiza critic lucrarile obtinute.

Grupa 1, coord.: conf. univ. dr. Dorina Horatau, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail,  messenger, whatsapp, https://www.facebook.com/groups/373376969893711/

https://classroom.google.com/u/0/c/NjY1MTA1MjYwMjJa

Grupa 2, coord.: asist. univ. dr. (cu derogare de predare) Otilia Boeru, asist.: lect. univ. dr. asoc. Iulia Toma

E-mail, FB msg, Google Meet, Google Cassroom

https://classroom.google.com/c/NTY1NTEyNDA1OTVa

Licență, Anul I

Prezentarea diverselor tehnici de tesut. Formarea si cultivarea deprinderilor de transpunere in tehnici traditionale, mai putin utilizate. Insusirea tehnicilor si tehnologiilor de lucru. (semestrul I)

Identificarea compozitiei fibroase a suporturilor prelucrate. Recunoasterea colorantilor si a auxiliarilor chimici. Realizare practica a unei site serigrafice. (semestrul II)

Lect. univ. dr. Claudia Musat (sem. I), Lect. univ. dr.asoc. Irina Petroviciu (sem. II)

Comunicare saptamanala cu studentii:

e-mail, whatsapp, https://us04web.zoom.us/meeting/446932339

https://classroom.google.com/c/NzUwMTY5OTk5NzZa

Licență, Anul I

Verificarea  proiectului realizat in cadrul disciplinei Compozitie de specialitate prin transpunerea lui in tehnica imprimarii serigrafice pe material textil / imprimarii digitale pe material textil. Alegerea materialului suport si a clasei de coloranti pentru imprimat, adecvate proiectului propus. Analizarea rezultatului in raport cu schitele initiale.

Discutii zilnice pe platformele de dialog (pe grup si individual), incepând cu 11 martie 2020: e-mail, wetransfer, grupuri FB, messenger, Whats App, classroom google.

 Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Verificarea proiectului realizat în cadrul disciplinei Compozitie de specialitate prin transpunerea lui in tehnica tapiseriei sau a tesuturii traditionale. Abordarea mijloacelor tehnologice adecvate proiectului prin dezvoltarea unui sistem de adaptare si realizare specifica a compozitiei de specialitate. Analizarea relatiei dintre imaginea-proiect si obiectul artistic rezultat.

Discutii zilnice pe platformele de dialog (pe grup si individual), incepând cu 11 martie 2020: e-mail, wetransfer, grupuri FB, messenger, Whats App, classroom google.

 Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Identificarea compozitiei fibroase a suporturilor textile. Insusirea notiunilor de transpunere si raportare a desenelor proiectate. Invatarea si recunoasterea auxiliarilor chimici utilizati in imprimarea pe material textil.

Lect. univ. dr. asoc. Irina Petroviciu

Comunicare saptamanala cu studentii:

 e-mail, whatsapp, https://us04web.zoom.us/meeting/446932339

https://classroom.google.com/c/NjY2ODg2NDIxNTla

Licență, Anul I

Predarea primelor notiuni despre structura si procesul de formare a tesaturilor. Punerea in practica a acestor cunostinte si exersarea diferitelor tehnici de tesut sustinute de laboratorul departamentului.  Observarea, analiza si comentarea caracteristicilor si proprietatilor materiilor prime utilizate in tesatura, punerea lor in acord cromatic, de structura, de calitate si cantitate.

Lect. univ. dr. Claudia Musat

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Prin acest curs, studentului i se asigura accesul la limbajul de baza in proiectarea digitala. Sunt utilizate programele grafice Adobe Photoshop, pentru imaginea de tip raster, și Adobe Illustrator, pentru constructii grafice vectoriale. Cursul este compus in asa fel incat sa ghideze studentul in realizarea sau transpunerea  proiectelor de design textil in mediu digital, indiferent de nivelul acestuia de cunoastere a programelor grafice mentionate.

Asist. univ. dr.(cu derogare de predare) Otilia Boeru

https://classroom.google.com/c/NTYxNTA5Njc2MzFa

Licență, Anul I

In cadrul cursului este prezentata, pe scurt, evolutia materialului textil, din cele mai vechi timpuri pana in secolul XX, din perspectiva materiei prime, a tehnicilor si a tehnologiilor utilizate, precum si din perspectiva rolului indeplinit, estetic sau functional.

Conf. univ. dr. Dorina Horatau:

https://www.facebook.com/groups/223804275485383/

https://classroom.google.com/c/NzQ3OTM1NDQ1OTNa

Licență, Anul I

Urmarirea principiilor de compunere din designul de suprafata reflectate in forme volumetrice. Exersarea diferitelor tehnici de lucru specifice materialului textil cu scopul de a  obtine structuri tridimensionale. Observarea, analizarea si comentarea volumetriei, in termenii limbajului estestic sau a limbajului plastic.

Discutii zilnice pe platformele de dialog (pe grup si individual), incepând cu 11 martie 2020: e-mail, wetransfer, grupuri FB, messenger, Whats App, classroom google.

 Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Recapitularea principiilor de compunere pentru un cadru prestabilit (compozitie pentru panou). Introducerea principiilor de compunere pentru designul de suprafata (compozitie specifica designului textil). Analizarea rolului compoziției in exprimarea vizuala de tip estetic.

Discutii zilnice pe platformele de dialog (pe grup si individual), incepând cu 11 martie 2020: e-mail, wetransfer, grupuri FB, messenger, Whats App, classroom google.

 Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Formarea si exersarea perceptiei cromatice prin interpretare personala. Studierea culorii direct dupa natura; realizarea acordului cromatic prin apreciere subiectiva a culorilor si a modului in care acestea se influenteaza reciproc. Aplicarea diferitelor tehnici de lucru specifice şi analiza expresiei plastice rezultate.

Discutii zilnice pe platformele de dialog (pe grup si individual), incepând cu 11 martie 2020: e-mail, wetransfer, grupuri FB, messenger, Whats App, classroom google.

 Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Predarea si aplicarea metodelor prin care realitatea tridimensionala poate fi transpusa in plan bidimensional. Dezvoltarea capacitatii studentului de a reprezenta si construi corect un subiect. Recapitularea / predarea tehnicilor de baza in desen, folosind teme adaptate la specificul specializarii arte textile – design textil. Analiza critica a lucrarilor finalizate.

Discutii zilnice pe platformele de dialog (pe grup si individual), incepând cu 11 martie 2020: e-mail, wetransfer, grupuri FB, messenger, Whats App, classroom google.

Grupa 1, coord. conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu:

https://www.facebook.com/daniela.frumuseanu 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwHMPqxPrMLQTQNMvglddjwJCpp

https://classroom.google.com/u/0/r/NTczNzQ1MTY1NzJa   

 Grupa 2, coord. lect. univ. dr. Anna Maria Orban:

https://www.facebook.com/textile an1 (messenger)

www. https://wetransfer.com/

adresele de e-mail individuale

Licență, Anul I

Istoria artei, FAP (Sculptură, FVPCI, Pedagogie) FADD (Modă, Textile, Scenografie), anul 1

Cursul se desfășoară pe platforma Google Classroom

https://classroom.google.com/u/2/c/NzI3MDE4MDQxMDRa

Prelegerile se vor organiza pe Google Meet

Cursul propune o introducere în problematica istoriei artei și o familiarizare cu reperele majore ale istoriei artei europene. În intervalul de desfășurare online a procesului didactic, tematica o constituie recapitularea din perspectiva istoriografiei canonice a artei europene antice, medievale și moderne.

Licență, Anul I Anul II

Curs anul I ITA – Arta românească după 1960 – în perioada aprilie-finalul semestrului II

(valabil si pentru anul II FAP si FADD)

Anul universitar 2019-2020

  1. Scurtă descriere a prelegerilor

Cursul cuprinde referiri la pictura, sculptura, grafica, artele decorative, fotografia, instalaţiile, performance, arta video şi digitală din anii 1960 până către prezent, în România. Vor fi incluşi în prezentări şi artiştii români din diaspora. Între reperele marcante ale deceniilor opt şi nouă ale secolului XX se înscriu şi taberele de sculptură (Măgura, Arcuş, Scânteia-Iaşi, Hobiţa…), ele reprezentând elemente identitare consistente pentru plastica noastră în epocă. Un alt „capitol“ pe care îl considerăm important şi care va beneficia la rândul său de o expunere separată, îl constituie prezenţele româneşti la Bienala de la Veneţia, după 1960.

Arte Textile și Design Textil

Calea Griviței 22,
București 010702

Telefon: +(40) 21.319.10.77
E-mail:  fap@unarte.org