Caută
Close this search box.
Me

Conservare și Restaurare

Primele cursuri de conservare şi restaurare, limitate la domeniul picturii murale, s-au desfăşurat încă din anul 1970 în cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Devenind ulterior secţia de Artă Monumentală-Restaurare, cu o dublă specializare, disciplina restaurării a căpătat o pondere mai mare prin extinderea preocupărilor în domeniul mobilierului şi al picturii pe lemn. Secţiei i-a fost ataşat un laborator de chimie, iar începând cu anul 1990 a devenit secţie de sine stătătoare, consacrată exclusiv conservării şi restaurării operelor de artă. Din anul 2011 funcţionează ca program de studiu în cadrul Departamentului de Istoria şi Teoria Artei şi Conservare-Restaurare a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Pregătirea studenţilor include pe de o parte însuşirea noţiunilor teoretico–ştiinţifice de specialitate, tehnologii de cercetare şi metodologii de conservare-restaurare, iar pe de altă parte o cultură adecvată în istoria artei, istoria materialelor şi tehnicilor artistice şi estetică. Cursurile teoretice se desfăşoară în concomitenţă cu o pregătire practică de specialitate, constând în lucrări practice în laboratoarele şi atelierele secţiei, în practică de şantier.

În primii trei ani de studiu studenţii iau contactul cu noţiunile generale în ceea ce priveşte conservarea restaurarea picturii murale, a picturii pe lemn şi sculpturii, urmând ca specializarea pe una din cele trei direcţii de studiu să se desfăşoare pe perioada studiilor postuniversitare – master.

Programul de studiu conservare şi restaurare oferă studenţilor săi pe perioada studiilor următoarele facilitaţi: accesul în ateliere specializate în metodologia conservării-restaurării operei de artă (pictură murală şi pictură pe lemn); accesul în laboratoarele de investigaţii fizico-chimice şi biologice, cu posibilitatea utilizării, pentru lucrări în cadrul programului de studii, a microscopiei, prelucrării digitale a datelor, a aparaturii de măsurare şi control al microclimatului; accesul în sala de expoziţie a universităţii cu posibilitatea organizării unor expoziţii consacrate preocupărilor personale şi de grup; Posibilitatea de documentare în biblioteca UNArte, spaţiu ce oferă acces la albume, cărţi de artă, periodice şi publicaţii de specialitate în sala de lectură sau prin împrumut şi în biblioteca secţiei; Cazare în căminul UNArte; Burse de studii şi burse sociale; acces gratuit pe bază de legitimaţie în toate muzeele de artă din ţară; asistență medicală gratuită.

Începând cu anul 1999, secţia CROA a devenit partener constant în proiecte cu aplicaţie în domeniul conservarii-restaurarii operei de artă şi îndeosebi a monumentelor istorice. Astfel, secţia a participat la proiecte cuprinse în planul MIC, în programele CERES, ORIZONT 2000, MENER, AMTRANS, CULTURA 2000. În intervalul 2002-2003 secţia noastră a întrunit punctajul necesar pentru a face parte din reţeaua CENTRELOR DE EXCELENTĂ.

Conservare și Restaurare

Calea Griviței 28,
București 010702

Telefon: +(40) 21.312.45.51
E-mail:ita@unarte.org