Conservare și Restaurare
Primele cursuri de conservare şi restaurare, limitate la domeniul picturii murale, s-au desfăşurat încă din anul 1970 în cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Devenind ulterior secţia de Artă Monumentală-Restaurare, cu o dublă specializare, disciplina restaurării a căpătat o pondere mai mare prin extinderea preocupărilor în domeniul mobilierului şi al picturii pe lemn. Secţiei i-a fost ataşat un laborator de chimie, iar începând cu anul 1990 a devenit secţie de sine stătătoare, consacrată exclusiv conservării şi restaurării operelor de artă. Din anul 2011 funcţionează ca program de studiu în cadrul Departamentului de Istoria şi Teoria Artei şi Conservare-Restaurare a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
Pregătirea studenţilor include pe de o parte însuşirea noţiunilor teoretico–ştiinţifice de specialitate, tehnologii de cercetare şi metodologii de conservare-restaurare, iar pe de altă parte o cultură adecvată în istoria artei, istoria materialelor şi tehnicilor artistice şi estetică. Cursurile teoretice se desfăşoară în concomitenţă cu o pregătire practică de specialitate, constând în lucrări practice în laboratoarele şi atelierele secţiei, în practică de şantier.
În primii trei ani de studiu studenţii iau contactul cu noţiunile generale în ceea ce priveşte conservarea restaurarea picturii murale, a picturii pe lemn şi sculpturii, urmând ca specializarea pe una din cele trei direcţii de studiu să se desfăşoare pe perioada studiilor postuniversitare – master.
Programul de studiu conservare şi restaurare oferă studenţilor săi pe perioada studiilor următoarele facilitaţi: accesul în ateliere specializate în metodologia conservării-restaurării operei de artă (pictură murală şi pictură pe lemn); accesul în laboratoarele de investigaţii fizico-chimice şi biologice, cu posibilitatea utilizării, pentru lucrări în cadrul programului de studii, a microscopiei, prelucrării digitale a datelor, a aparaturii de măsurare şi control al microclimatului; accesul în sala de expoziţie a universităţii cu posibilitatea organizării unor expoziţii consacrate preocupărilor personale şi de grup; Posibilitatea de documentare în biblioteca UNArte, spaţiu ce oferă acces la albume, cărţi de artă, periodice şi publicaţii de specialitate în sala de lectură sau prin împrumut şi în biblioteca secţiei; Cazare în căminul UNArte; Burse de studii şi burse sociale; acces gratuit pe bază de legitimaţie în toate muzeele de artă din ţară; asistență medicală gratuită.
Începând cu anul 1999, secţia CROA a devenit partener constant în proiecte cu aplicaţie în domeniul conservarii-restaurarii operei de artă şi îndeosebi a monumentelor istorice. Astfel, secţia a participat la proiecte cuprinse în planul MIC, în programele CERES, ORIZONT 2000, MENER, AMTRANS, CULTURA 2000. În intervalul 2002-2003 secţia noastră a întrunit punctajul necesar pentru a face parte din reţeaua CENTRELOR DE EXCELENTĂ.
Anul 1
Anul 2
Anul 3
Anul 1
Anul 2
Intervenții de urgență asupra iconostasului de la biserica de lemn din Șirineasa
Pentru a salva bisericile de lemn aflate în pericol, Departamentul de Conservare UNArte a început restaurarea iconostasului bisericii Sf. Nicolae din Șirineasa, Vâlcea. Echipa, coordonată de dr. Cristina Serendan, a demontat și transportat iconostasul la sediul UNArte între 17 și 23 octombrie 2024, cu sprijinul parohiei și al comunității. Mulțumim tuturor celor implicați!
Selecția națională pentru Bursele Tinere Talente 2025, ediția a 17-a
Fundația Regală Margareta a României dă startul selecției naționale pentru ediția 2025 a burselor din cadrul programului Tinere Talente. Elevii și studenții cu vârste între 14 și 24 de ani, care urmează studii în domeniul Muzicii clasice sau Artelor Vizuale la instituții de învățământ vocaționale din România și provin din familii cu venituri reduse, sunt invitați să aplice până la data de 10 noiembrie 2024 , pentru a obține o bursă în cadrul acestui program, ajuns la cea de-a 17-a ediție.
Lansarea revistei UNA II – Izvoare de Filosofie
Lansarea numărului 2 al revistei „UNA” a Universității Naționale de Arte din București va avea loc luni, 14 octombrie, ora 18:30, la librăria Cărturești Carusel. Invitat special: prof. univ. dr. Cătălin Bălescu. Evenimentul va fi discutat vineri, de la ora 21:10, pe Radio România Cultural și online, în cadrul emisiunii „Izvoare de Filosofie”.
ÎN PERIOADA 01 – 11 OCTOMBRIE 2024
Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.
Universitatea Națională de Arte București, în colaborare cu Fundația Joana Grevers organizează, în perioada 01.09 – 01.10.2024, expoziția Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.
Studenți ai Departamentului Conservare și Restaurare, al Facultății de Istoria și Teoria Artei, participă în perioada 31 iulie – 11 august 2024, alături de conf. univ. dr. Maria Dumbrăvician, la Școala de vară de la Șmig.
Conservare si Restaurare – Expoziția absolvenților de licență și master sesiunea iulie 2024
1-5 iulie sediul OAR București – Casa Mincu,strada Artur Verona nr. 19
Licențe Arte Textile – Design Textil 2024
20.06 – 04.07.2024 Departamentul Arte Textile – Design Textil din cadrul Universității Naționale de Arte, București, organizează în sala „Buzunar” de la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” expoziția cu titlul „Licențe Arte Textile – Design Textil 2024”. Vernisajul are loc Joi, 20 Iunie 2024, orele 18:00
Descoperă arta la sursă! Ziua Porților Deschise UNArte
UNArte vă invită la o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, pe 15 iunie, între orele 11:00 și 22:00, pe Calea Griviței 28.
Artă Murală la Institutul Marius Nasta: Aer curat prin culoare
O pictură murală la Institutul Marius Nasta purifică aerul și aduce un mesaj puternic despre poluare. Realizată de studenți talentați, această operă de artă transformă aerul poluat într-unul mai sănătos pentru toată comunitatea.
Expoziția ABSOLVENȚI 2024, Departament Pedagogia Artei
Expoziția reunește lucrări în tehnici ale picturii, colaj, desen, asamblaj, instalație. Autoportretul, autobiografia, mișcarea, peisajul, vegetalul, formele arhitecturale ori formele-simbol constituie câteva subiecte care au stat la baza cercetărilor plastice ale absolvenților.
Concursul de Creație Fundația IACOB Art Prize 2024.
În perioada 12 februrarie – 11 martie 2024 Fundația IACOB lansează în parteneriat cu Universitățile de Artă din România un concurs de creație adresat studenților de la Grafică și Designcu premiu în valoare de 1000 Euro
EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023
10.01 – 21.01.2024 la UNAgaleria, (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sect.1, București), Miercuri- duminică,, între orele 10: 00 – 18: 00, intrarea gratuită.
Universitatea Națională de Arte, București este una dintre cele 5 instituții de învățământ artistic din România care a participat, alături de partenerii ei din Franța (ESADHaR – Le Havre Rouen, ESAD – Grenoble) și Letonia (AAL din Riga), în cadrul proiectului „EuroFabrique Cluj”, desfășurat între 5 și 10 decembrie 2023 la Cluj Napoca.
USA Visa Facilitation Program este un serviciu disponibil cadrelor didactice universitare (și membrilor de familie ai acestora – soț/soție și copii), asigurat de Consiliul Național al Rectorilor în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin care se oferă exclusiv programări prioritare pentru interviul de acordare a vizelor de tip B1/B2 pentru SUA (călătorii în scop de afaceri/călătorii în scop turistic).
Uniunea Studenților din România (USR) organizează în perioada 3-13 noiembrie 2023 proiectul UniFEST, cel mai mare festival studențesc din România.
ECOPERFORMANCE – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)
Vineri, 20.10.2023 – Sala Amfiteatru UNArte (Bucuresti, Str. Griviței 28) – ora 11:00
Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!
Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!
Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural
Vineri, 18 noiembrie 2022, în cadrul emisiunii „Izvoare de Filosofie”, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online.
ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023
Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.
Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!
Expoziţie de artă scenografică, care cuprinde proiecte și lucrări scenografice, atât de film, teatru,, eveniment, papusi, cât și lucrări de scenografie digitală, ale studenţilor (licență și master), din cadrul departamentului de Scenografie și Eveniment artistic, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNAB/UNArte).
05 aprilie 2022, link de participare
Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară.
Pe 10 martie 2022, de la ora 10.30, pe platforma Zoom. Ești la început de drum în cariera ta și vrei să afli cum să dai startul creșterii tale profesionale și cum să ajungi la acel mult dorit internship sau job în compania competitivă țintită de tine? Ai vrea să îți pui în valoare abilitățile de leadership și să înveți cum să ieși în evidență? Hai la BuzzCamp27 pentru a-ți răspunde la aceste întrebări.
Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită studenții români cu vârsta cuprinsă între 18-27 de ani la a treia ediție a Kennedy Academy for Students. Kennedy Academy este structurat în jurul subiectelor de democrație, educație civică și participare activă în comunitate și va avea loc între 08-12 Decembrie 2021 în București.
În perioada 17 mai – 17 iunie 2021 igloo lansează un concurs de design urban cu premii în valoare de 6000 Euro. Primii 100 de participanți care își înscriu proiectele primesc automat cartea „Orașul fericit”. Competiția se desfășoară cu sprijinul BAT România.
Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.
Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:
Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității
Programul stabilit: Luni-Joi, orele 13.00-21.00; Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00
ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022
ÎN PERIOADA 15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022. DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU)
Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a
Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00. Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și
Din 13 noiembrie poti interactiona cu 6 animale grav afectate de poluarea cu plastic si deseuri marine. Vino sa vezi cum o echipa de profesori, actori si student au spalat plastice si deseuri pentru a le recicla creativ.
Arte Laguna Prize 15
Ne bucuram sa va anuntam ca vom incepe cursurile de DIGITAR ART in format online de saptamana aceasta. Tinand cont de situatia actuala, momentan ne vom intalni doar in mediul virtual prin intermediul Google Classroom. Tinem la siguranta voastra si dorim sa facem acomodarea cu lucrul de acasa cat mai usoara, pastrand standardele de pana acum.
Concurs adresat tuturor studenților UNArte
Lucrarea trebuie să fie un omagiu adus lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea sa. Studenții sunt invitați să trimită până la data de 31 MAI pe adresa BKR-PCZ@MINBUZA.NL imagini cu lucrările lor.
Expoziția Recuperări, restituiri, restaurări
Studenții din cadrul departamentului nostru au participat la intervențiile de salvare și documentare a unor piese de patrimoniu de diferite categorii (picturii pe lemn, cruci sculptate și policromate) care au fost la final redate circuitului cultural.
Monumento Salzburg, ianuarie 2018
Departamentul de conservare – restaurare al UNArte a aparticipat în perioada 11-13 ianuarie 2018 la târgul internațional Monumento, organizat la Salzburg
Conservare și Restaurare
Calea Griviței 28,
București 010702
Telefon: +(40) 21.312.45.51
E-mail:ita@unarte.org