Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Secţia Modă de la Institutul de Artă “N. Grigorescu“, născută iniţial în legătură cu industria confecţiilor (în 1971), s-a transformat astăzi, în urma experienţei acumulate, într-un departament racordat la fenomenul cultural contemporan, cuprinzând deopotrivă direcţii artistice, ştiinţifice şi tehnologice, deschis tuturor formelor de exprimare din zona modei, a creaţiei costumare şi a experimentelor neconvenţionale legate de veşmânt. Acesta direcţie interdisciplinară începută din anii 90 a ajuns la performante remarcabile recunoscute pe plan naţional şi internaţional.

Pe tot parcursul anilor de studiu urmărim raportarea la veşmânt sub toate formele, de la hainele obişnuite, perfect utile şi până la costumele nonconformiste, doar cu valoare artistică. Sperăm că vom continua să realizăm veşminte rigide că sculpturile, fixate în momentul lor de glorie, dar şi costume savant construite care provoacă sau încorsetează mişcarea şi care trăiesc doar atâta timp cât performerii le animă într-un eveniment anume.

Abordarea multiplelor modalităţi de exprimare aristica prin intermediul veşmântului vor deschide viitorilor absolvenţi noi perspective către zonele interdisciplinare, precum şi spre toate genurile de spectacol. Avem convingerea că această permanentă provocare a ingeniozităţii este cea mai bună lecţie şi că din aceste experimente se vor naşte ideile în care vor crede şi pe care le vor dezvolta viitorii fashion designeri autohtoni. Deschiderea culturală către formele experimentale a dat posibilitatea desfăşurării unor programe şi cursuri noi, interdisciplinare, predate de specialişti cu relizari excepţionale în diferite zone de activitate. Dorim să continuăm colaborarea cu cât mai multe personalităţi din domeniul artistic şi al modei.

Având în vedere zonele diferite de manifestare ale profesorilor coordonatori am dezvoltat un sistem curricular modular care permite accesul tuturor studenţilor la experienţa întregului corp profesoral (care acoperă multiple domenii: creaţie vestimentară, stilism, lansare de brand, imagine de firma, spectacol de costum, performing, obiect–vesmant). Sunt urmărite în egală măsură problemele care ţin de designul vestimentar propriu-zis integrat UE (studiind aceleaşi tendinţe, modalităţi tehnice de producţie şi management de modă) cât şi de creaţie a costumului de spectacol. Sunt încurajate experimentele neconvenţionale care aşează veşmântul în zona artelor vizuale şi se acordă o atenţie deosebită genurilor artistice interdisciplinare. În cadrul studiilor masterale, în programul „Strategii de Modă şi Costum” ne-am propus realizarea unor proiecte interdisciplinare care se înscriu în fenomenul artei contemporane sau chiar la graniţa cu cercetarea ştiinţifică, dar şi experimentarea unor formule de supravieţuire a modei proiectate în viitor. Studenţii cursurilor masterale participa în programele de excelenta alături de profesorii lor, cu proiecte ce se axează pe dezvoltarea creativităţii şi a experimentului de tip formal şi conceptual. Din 2011 în cadrul departamentului Modă există şi posibilitatea coordonării de studii doctorale.

Din dorinţa extinderii domeniulu de studiu, dar şi pentru a utiliza experienta celor care predau, am înfiinţat de curând (în 2010) un centru de cercetare de Eveniment, Modă şi Imagine, pe scurt “EMI”, care funcţionează pe lângă departamentul de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. EMI a apărut în scopul concentrării şi corelării variatelor proiecte iniţiate şi desfăşurate de departamentul Modă şi pentru fixarea unui cadru necesar lansării diferitelor teme de cercetare.

USA Visa Facilitation Program

USA Visa Facilitation Program este un serviciu disponibil cadrelor didactice universitare (și membrilor de familie ai acestora – soț/soție și copii), asigurat de Consiliul Național al Rectorilor în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin care se oferă exclusiv programări prioritare pentru interviul de acordare a vizelor de tip B1/B2 pentru SUA (călătorii în scop de afaceri/călătorii în scop turistic).

UniFEST 2023

Uniunea Studenților din România (USR) organizează în perioada 3-13 noiembrie 2023 proiectul UniFEST, cel mai mare festival studențesc din România.

Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!

Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!

Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural

Vineri, 18 noiembrie 2022, în cadrul emisiunii “Izvoare de Filosofie”, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online.

ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!

Expoziţie de artă scenografică, care cuprinde proiecte și lucrări scenografice, atât de film, teatru,, eveniment, papusi, cât și lucrări de scenografie digitală, ale studenţilor (licență și master), din cadrul departamentului de Scenografie și Eveniment artistic, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNAB/UNArte).

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti se alătură campaniei „Anuarul universităților de top din România”, inițiată de eJobs și JobRadar24.

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară.

Burse: Stagii de cercetare – Deadline: 2.05.2022

Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) are și anul acesta o ofertă atractivă de burse de cercetare în Germania pentru doctoranzi, tineri cercetători (postdoc) și cadre didactice din cadrul instituțiilor de învățământ superior și cercetare din Român

BuzzCamp27

Pe 10 martie 2022, de la ora 10.30, pe platforma Zoom. Ești la început de drum în cariera ta și vrei să afli cum să dai startul creșterii tale profesionale și cum să ajungi la acel mult dorit internship sau job în compania competitivă țintită de tine? Ai vrea să îți pui în valoare abilitățile de leadership și să înveți cum să ieși în evidență? Hai la BuzzCamp27 pentru a-ți răspunde la aceste întrebări.

American Councils for International Education anunță deschiderea aplicațiilor pentru Kennedy Academy for Students

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită studenții români cu vârsta cuprinsă între 18-27 de ani la a treia ediție a Kennedy Academy for Students. Kennedy Academy este structurat în jurul subiectelor de democrație, educație civică și participare activă în comunitate și va avea loc între 08-12 Decembrie 2021 în București.

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil contemporan în viziunea învățământului vocațional este o expoziție satelit a Trienalei Internaționale de Arte Textile de la Szombathely (Ungaria), ediția a VII-a, ce se desfășoară în perioada iunie–octombrie 2021. La expoziţie participă cu lucrări profesori coordonatori și studenții lor de la UNArte Bucureşti, respectiv Universitatea Moholy Nagy din Budapesta (MOME) Departamentele de Artă și Design textil.

Expoziția – 50 de ani. Școala de Modă din București

În perioada 07/07/2021 – 05/09/2021 Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția – 50 de ani. Școala de Modă din București, o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de

Open call: #AlegeAsumat

În perioada 17 mai – 17 iunie 2021 igloo lansează un concurs de design urban cu premii în valoare de 6000 Euro. Primii 100 de participanți care își înscriu proiectele primesc automat cartea “Orașul fericit”. Competiția se desfășoară cu sprijinul BAT România.

Comunicat 26.04.2021

Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.

COMUNICAT 19.04.2021

Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:

Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității

Programul stabilit: Luni-Joi, orele 13.00-21.00; Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00

ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022

ÎN PERIOADA  15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL  I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022.  DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU) 

Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a

Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00. Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și

Expozitia “ARcTic | Save the Blue Planet”, proiect cultural, co-finantat de AFCN, in premiera nationala la Muzeul Antipa

Din 13 noiembrie poti interactiona cu 6 animale grav afectate de poluarea cu plastic si deseuri marine. Vino sa vezi cum o echipa de profesori, actori si student au spalat plastice si deseuri pentru a le recicla creativ.

Arte Laguna Prize

Arte Laguna Prize 15

Inscriere curs optional Arta Digitala 3D, curs realizat de UBISOFT in parteneriat cu Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic

Ne bucuram sa va anuntam ca vom incepe cursurile de DIGITAR ART in format online de saptamana aceasta. Tinand cont de situatia actuala, momentan ne vom intalni doar in mediul virtual prin intermediul Google Classroom. Tinem la siguranta voastra si dorim sa facem acomodarea cu lucrul de acasa cat mai usoara, pastrand standardele de pana acum.

Concurs adresat tuturor studenților UNArte

Lucrarea trebuie să fie un omagiu adus lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea sa. Studenții sunt invitați să trimită până la data de 31 MAI pe adresa BKR-PCZ@MINBUZA.NL imagini cu lucrările lor.

Studii de licență

Anul 1

Desen și culoare în modă

lector Oana Roșca

Studiul desenului si al culorii alături de cel al compoziţiei de modă, este considerat o disciplină fundamentală în procesul de pregătire al viitorilor designeri vestimentari.

Cursul de desen urmăreşte construcţia formelor, echilibrul proporţiilor şi redarea în spaţiu,   prin raporturile care se stabilesc între zonele de lumină şi umbră. Prin desen se vor sugera siluete, suprafeţe şi volume, structuri şi materialităţi şi se va surprinde caracterul obiectului vestimentar si al personajului studiat. Desenul stă la baza oricarei reprezentări, cu ajutorul lui se poate reda, prin intermediul punctului, liniei şi al petei valorate toată lumea înconjurătoare.

Culoarea va fi studiată și aplicată creației vestimentare urmărindu-se modul în care tipurile de contrast acționează în cazul costumului. În acest sens se vor face studii de caz.
Elementele de bază ale limbajului plastic se studiază din anul I. În anii II şi III desenul și culoarea vor fi utilizate pentru a transmite concepte şi idei specifice domeniului creaţiei costumare. Desenul și culoarea se concentrează asupra celor două problematici generale de maxim interes în acest departament:

– Studiul corpului uman

– Redarea materialității

 

Simboluri și mesaje în vestimentație

profesor Doina Lucanu

lector Alina Gurguță

Cursul urmărește depășirea funcției pur comerciale a veșmîntului, provocând valori creative, plasând astfel fenomenul în zona artei(wearable art). Bazându-se pe principiile experimentului și coexistența limbajelor, se realizează o sinteză de aplicații și texturi cât mai personale, cursul urmărind dezvolrarea abilităților plastice în concordanță cu cerințele contemporane în domeniul modei (o abordare din perspectiva postmodernismului).

Cursul se bazează pe expuneri teoretice și studii de caz specifice domeniului, pe filme de specialitate, prezentari de moda și spectacole de costum-obiect, pe imagini din Istoria artelor plastice și decorative, pe lucrări practice și experimente realizate în timpul orelor de atelier.

Crearea unor accesorii pentru cap pornind de la colecția realizată de Viktor&Rolf- „Fall 2003 Ready to wear”, (pentru realizarea acestei colecții celebrii designeri au folosit suprapuneri și supradimensionări de gulere, pentru a da plasticitate și volum ținutelor – o idee nouă pentru acel moment).

– Accesoriile pot fi realizate din materiale cât mai diverse (convenționale sau neconvenționale), pentru a reda și susține vizual ideea propusă de catre student (prin schițe de idee), folosind o cromatică restrânsă (alb, negru și transparent);
– este o temă care se bazează pe principiile experimentului;

– identificarea reperelor importante pentru tema propusă;

– expresivizări prin formă, culoare, volum a reperelor stabilite pentru fiecare lucrare în parte;
– simbolul – ca element între real şi imaginar;

– metamorfozarea – interpretări ale veșmântului, provocări ale imaginarului.

 

Experiment stilistic în modă

lector Alina Gurguță

Obiectivul principal al cursului este expresivizarea veșmântului apelând la o gamă largă de tehnici de manipulare a materialelor, o dată cu explorarea numeroaselor interferențe între mediile artistice, toate acestea fiind de actualitate în conturarea demersului creativ al viitorilor designeri. Exercițiul cercetării și al căutării/explorării propriei maniere de expresie este fundamental pentru modelarea creatorului de modă.

Plecând de la ideea că cercetarea în domeniul modei dizolvă bariere și constrângeri impuse de un sistem rigid, se încurajează în mod special experimentul interdisciplinar, utilizarea diferitelor medii de exprimare artistică, folosirea materialelor neconvenționale în scopul stimulării creativității și al găsirii unui limbaj cât mai personal pentru creativul în modă.

Experimentul este principalul instrument la indemâna studentului pentru a depăși limite și pentru a a-și modela o rețetă de succes în realizarea celor mai originale și inovatoare creații, total diferite ca formă și structură de cele convenționale. În susținerea unui concept coerent în modă este nevoie de exploatarea tehnicilor foto și video, la care se apelează din ce în ce mai des și la un nivel din ce în ce mai profesionist. Este subliniat și recomandat tocmai acest tip de colaborare, care determină un nou tip de poziționare în domeniul modei, în care intermedialitatea își menține rolul în era modernă, deservind acelor media, care depind în mod necesar, de ceea ce rezultă din registre de tip vizual, sonor și gestual.

 

Volumetrie și transpunere în tridimensional

profesor Paula Barbu

lector Andrea Stoian

Cursul propune o abordare de-o potrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și a gândirii estetice a studentului. Prin această disciplină studenții studiază similitudinile dintre arte, arhitectură, științele exacte și proporțiile corpului omenesc exersînd totodată cu atenție diferitele modalități de obținere a formelor și volumelor . Toate acestea contribuie la obținerea unor concepte și demersuri personalizate ce îi poate ajuta să se raporteze mai ușor și mai bine la problemele ridicate de propriile creații artistice. Se va acorda un interes sporit asigurării unui suport teoretic raportat la mediul artistic contemporan și se va încuraja abordarea interdisciplinară și experimentală a proiectelor.

Desfășurarea costumului în spațiu

lector Sergiu Chihaia

În cadrul departamentului Modă costumul este conceput, analizat și interpretat ca un produs artisic cu toate valențele unei opere de artă. Se studiază elementele de limbaj plastic, aplicate pe veșmintele, care față de o sculpturură sau o pictură adaugă în plus mesajele transmise de corpul uman. Ca urmare studenții sunt încurajați să descopere atât formele și volumele constitutive ale veșmintelor, acordurile cromatice cât și compozițiile pe care hainele le alcătuiesc acoperind trupul .
Cursul este organizat în ideea elaborării veșmintelor ca volume alcătuite din suprafețe regulate sau neregulate, cusute între ele. Am dat o importanță deosebită atât alcătuirii suprafețelor concave sau convexe, în funcție de suportul oferit de anatomia corpului uman, cât și tehnicilor de coasere, al acestor mici porțiuni de material. Efectul obținut este un veșmînt volumetric, geometrizat.

 

Sincretism al artelor

profesor Unda Popp

lector Răzvan Vasilescu

Cursul își propune să integreze designul vestimentar și moda în cercetarea artistică actuală, în rândul producțiilor experimentale și neconvenționale contemporane. Utilizând același limbaj ca și artele vizuale, creația costumară este cel mai la îndemână mijloc de vehiculare al noilor idei și concepte.

Prin diferite exerciții studenții vor descoperi apropierea modei de pictură, sculptură, instalație, asamblaj, performanță, happening, etc. și relația ei cu cele mai actuale tehnici de înregistrare și redare a imaginii.

 

Tehnologia și construcția tiparului

lector Antoaneta Tică

Cursul introduce studenții în principiile tiparelor de bazaă care se folosesc în modă: rochia dreaptă, fusta, bluza, mâneca simplă, raglan-ul, chimono-ul, și legătura lor cu corpul pe care îl îmbracă. O importanță majoră este acordată transformării tiparelor de bază în tipare noi, care să pună în valoare creațiile originale ale studenților. De asemenea, studenții vor învața să realizeze schițe tehnice în concordanță cu cele artistice, cât și diverse modalități de execuție, astfel încât să poată gasi cele mai bune soluții de dezvoltare și transpunere a proiectelor personale.

 

Proiectare digitală și prelucrarea computerizată a imaginii

lector Matei Arnăutu

În perioada actuală practic nu există imagine digitală destinată expunerii în mediu profesional care să nu treacă, în prealabil, prin diverse procese de modificare, înainte de a fi expusă. Studenții vor primi astfel informația de bază pentru a putea edita imagini în mediu digital, îmbunătățindu-le calitata inițială, respectiv vor acumula abilități ce le vor permite să genereze imagini noi plecând de la o vastă bază de imagini existente deja online.

Modulul de curs din semestrul II este dedicat expunerii unor proiecte personale din domeniul design-ului vestimentar în mediu digital. Studenții vor face prezentari de tip mood-board, portofoliu, cât și prezentări animate.

 

Istoria costumului

profesor Unda Popp

lector Oana Roșca

Cursul îşi propune să integreze veșmântul artelor plastice şi decorative, considerându-l o modalitate de exprimare artistică la îndemâna tuturor, dar cu o mare capacitate de a coagula în imaginea propusă, chintesenţa fiecărei epoci. Forma, volumul, culoarea, materialitatea vor face posibilă analizarea costumelor cu acelaşi limbaj utilizat în artele vizuale, diferenţa constând în suportul uman al veşmântului.

Se vor analiza procesele de transformare costumară de la o perioadă la alta, motivele apariţiei, modificările, paşii prin care hainele s-au schimbat odată cu diferitele societăţi sau civilizaţii.

Cursul oferă cunoștințe fundamentale pentru un designer de modă și propune o abordare de-o potrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și gândirii critice.

Prin stăpânirea domeniului studentul va avea posibilitatea descifrării mesajelor continute de costume și va putea imagina și realiza veșminte capabile să transmită ideei și concepte personale.

 

Opțional

Tehnici foto

lector Alexandru Mărginean

Cursul propune revalorizarea unor documente (texte / manuscrise / obiecte / opere de artă) din perspectiva contemporană prin intermediul imaginii digitale.

Seria ”Document Contemporan”. Fotografii– cronicari ai timpului nostru. Fotografierea obiectelor din atelier/casă/depozit/muzeu, interviu audio cu explicaţii referitoare la lucrări/momente importante în creaţie, evenimente deosebite care au influenţat parcursul artistic al persoanei intervievate. Fotografia de eveniment. Fotografierea în muzeu. Fotografia şi spaţiul virtual. Fotografia fără aparat foto. Fotografia de modă. Macrofotografia. Fotografia aeriană. Fotografierea pe acelaşi cadru (expuneri repetate – aplicații din astronomie). Codificări și decodificări ale imaginii digitizate.

Anul 2

Tehnici de reprezentare bi și tridimensională

lector Răzvan Vasilescu

Cursul își propune să evidențieze personalitatea studentului reflectată în proiectele sale. Astfel, alegerile conștiente sau subconștiente conturează, la propriu și la figurat, silueta bidimensională ce stă la baza proiectului individual de transpunere tridimensională a noii tipologii-hibrid destinată spațiului contemporan. Inerentele introspecții, la care cursul face apel, au rolul de a stimula componenta creativă sentimentală ca motor al dezvoltării unei nișe personale de interes.

În cea de a doua parte a cursului, bidimensionalitatea este rezultatul dezvoltării literare (dadaiste) a căutării unei secunde funcționalități a produsului vestimentar.

 

Concept și exprimare

lector Alina Maria Griga

În cadrul cursului se pune accentul pe găsirea unui limbaj de exprimare artistic virtuos, structural, atins și marcat de unicitate. În acest sens profesorul pune accentul pe un “vocabular de soluții originale”, un potențial inovativ necesar ulterior în exprimarea practică a studențiilor în domeniul modei sau al costumului. Un rol important în cadrul cursului îl are stimularea studențiilor în a găsi soluții originale în creația de materiale și structuri textile noi, convenționale și neconvenționale. Se pune accent pe antrenarea studenților în subiecte de modă cu o tematică abstractă și transpunerea acestora prin intermediul unor tehnici complexe de construcție sau interpretare a materialului textil, al tiparului și al detaliului.

Structura cursului supune atenției o abordare interdisciplinară, un parcurs ce se dezvoltă de la cercetarea teoretică-vizuală artistică și evolueză firesc în operațiuni complexe ale gândirii creative, practici experimentale și exprimare artistico-plastică.

Adaptarea conceptului la gesturile concrete, practice urmărește îmbogățirea limbajului de expresie artistic vestimentar și stimulează abilități practice în acord cu forma corpului uman, cu scopul unei transpuneri cât mai expresive.

 

Volumetrie

profesor Paula Barbu

lector Venera Arapu

În acest an în cadrul cursului se vor studia cele mai importante perioade, stiluri, curente, creații ale designerilor, manifestări și acțiuni prestigioase, recente, în care volumul de modă s-a evidențiat în mod interesant.

Cursul demonstrează teoretic şi practic diferitele modalităţi de obţinere a formelor şi volumelor din creaţia vestimentară. Studiind similitudinile dintre arte, arhitectura, proporțiile corpului omenesc, științele exacte și tehnologii și exersând cu atenție diferitele modalități de realizare a veșmintelor de-a lungul timpului , studenții departamentelor de modă, se pot raporta mai ușor și mai bine, la problemele ridicate de propriile creații vestimentare.

În semestrul I se abordează problema supradimensionărilor iar in semestrul al II lea se pune accentul pe obținerea unor deformări ale volumelor obișnuite, realizându-se în acest mod legătura cu obiectul artă.

Vor intra în discuţie creatorii care au cercetat fenomenul dincolo de aspectul comercial (ex: MarianFortuny, Azzedine Alaia, Issey Miyake, Comme des garconns, Simon Thorogood, Hussein Chalayan, Alexander McQueen, Victor & Rolf, etc.)

Se vor analiza modalităţile de obținere a volumelor de-a lungul timpului.

Se vor face cât mai multe experimente interdisciplinare care să pună în evidență legătura dintre creația volumetrică și celelalte ramuri ale artelor, inclusiv multiplele posibilitati de utilizare a creațiilor în diferite evenimente artistice și expoziți sau prezentări de profil din care să se înțeleagă importanța cunoșterii disciplinei.

 

Construcția tiparului

lector Antoaneta Tică

Pe parcursul cursului se aprofundează manipularea tiparelor de modă pentru a obține creații originale complexe. Se pune accent pe legătura cu corpul uman și pe faptul că tiparul este unul din cele mai bune mijloace de a pune în evidență, ori de a ascunde, deforma sau exagera după dorință, anumite părți ale corpului. Se va apela la conexiuni cu diverse concepte, astfel încât studenții să realizeze creații unitare din punct de vedere estetic, ideatic și tehnic.

 

Cultura limbajului vizual

lector Alexandru Mărginean

Gramatica limbajului vizual pe care studenții o vor utiliza în conceperea, producerea și prezentarea colecțiilor de modă este una dintre componentele fundamentale ale design-ului vestimentar. Cursul se structurează comparativ pe relaționarea temelor practice de atelier cu problematica generală a limbajelor și codificărilor de tip vizual. Este studiat volumul corpului uman static și în mișcare, ca formă de lucru de bază, în raport cu:

  1. a) elementele fundamentale obiective și subiective ale percepției vizuale;
  2. b) reacțiile psihologice perceptive;
  3. c) iluziile optice și optico-geometrice ale figurii umane în raport cu ambientul;
  4. d) iluziile fiziologice, ale deplasării aparente, cognitive, ale falsei perspective, gestaltiste;
  5. e) coordonatele matematice ale limbajului vizual;
  6. f) principiile generale ale gramaticii limbajului vizual (forma, spațiul, ornamentul și textura, culoarea, iluminarea);
  7. g) repere din istoria designului.

Se urmărește înțelegerea specificului vizual al spațiului ambiental și cultural al clientului, respectiv adecvarea creațiilor de modă cu diverse tipuri de manifestare ale personalității umane. Se organizează grupuri de lucru în cadrul cărora fiecare student își asumă responsabilitațile deontologiei și eticii profesionale în raport cu aptitudinile individuale, valorizate în raport cu cerințele grupului.

 

Ilustrație de modă

lector Matei Arnăutu

Temele vor studia desenul după modelul viu în mişcare. Exerciţiile experimentale vor mări puterea de concentrare, de observare, înţelegere, dar şi de stilizare şi sintetizare a modelului viu, corp şi portret, îmbrăcat, în diverse maniere de abordare. Accentul se va pune pe tehnica desenului de observaţie.

Cursul işi propune să dezvolte capacitatea şi uşurinţa de a desena corpul uman şi vestimentaţia cu detaliile ei din memorie într-o manieră cât mai personală.

Exerciţiile şi aplicaţiile acestui curs dezvoltă aptitudinile cursantului de a ilustra ideile într-o manieră tehnică volumetrică şi plană, până la dezvoltarea acestora la volume în mişcare, redând totodată datele necesare înţelegerii formei tiparului şi a finisajelor pe diverse materiale de diferite grosimi. La sfârşitul cursului studenţii vor crea o colecţie de desene colorate în volum şi plate pe diferite tipuri ale modelului.

 

Proiectare digitală și prelucrarea computerizată a imaginii

lector Matei Arnăutu

Modulul de curs din semestrul I este dedicat expunerii unor proiecte personale din domeniul design-ului vestimentar în mediu digital. Studenții vor face simulări pentru materialele necesare comunicării unui eveniment de modă.

Modulul de curs din semestrul II este dedicat prelucrării în aplicații de editare digitală a imaginii a unor imagini realizate în tehnici clasice de desen, ulterior transpuse in format electronic prin scanare și fotografiere. Se urmărește combinarea mai multor tipuri de programe (de editare a imaginilor bitmap cât și vectoriale).

 

Istoria costumului

profesor Unda Popp

lector Oana Roșca

În cadrul cursului se vor discuta subiecte referitoare la costumul secolului XX analizând aspectele de democratizare a hainelor. Se va prezenta costumul atât din punct de vedere al modei cât şi al scenei, cu referiri la istoria teatrului şi a filmului.

Se vor face exerciții de transpunere a unei idei de înveșmântare într-un costum de scenă, teatru sau spectacol neconvențional și într-un produs de modă destinat străzii.

Ne propunem integrarea imaginii umane în contextul cultural general.

Prin stapânirea domeniului studentul va avea posibilitatea descifrării mesajelor conținute de costume și va putea imagina și realiza veșminte capabile să transmită idei și concepte personale.

Anul 3

Eveniment de modă

lector Alina Maria Griga

Cursul propune o abordare de-o potrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și a gândirii critice a studentului. Având în vedere domeniul aflat la granița dintre artele vizuale și artele spectacolului vom privi evenimentul de modă ca pe o producție artistică interdisciplinară, complexă, în care elementele vizuale reprezentate de costume, contribuie la realizarea unui spectacol cu un înalt nivel artistic, alături de mișcarea scenică a performerilor, muzica, efectele, scenografice, instalațiile, filmul, video-proiecțiile, hologramele, etc. În cadrul cursului se va acorda un interes sporit asigurării unui suport teoretic raportat la mediul artistic contemporan și se va încuraja abordarea interdisciplinară și experimentală a proiectelor.

 

Design conceptual

lector Venera Arapu

Tema HAZARD

Această temă face trimitere la curentul artistic dadaist, inițiat deopotrivă în Franța și Germania începutului de secol XX. Tema a fost propusă și datorită faptului că artistul de origine română Tristan Tzara a fost unul dintre teoreticienii și premergătorii dadaismului. Principiul hazardului a stat la baza conceperii primelor poezii dadaiste, în care versurile rezultau prin alegerea aleatorie a cuvintelor extrase la întâmplare din felurite bilețele amestecate. Realizarea unei piese vestimentare pe baza acestui principiu a permis studenților să experimenteze conceperea unui produs vestimentar executat prin combinarea aleatorie a diferitelor țesături și accesorii pe care le aveau la dispozitie fără a mai trebui să își caute materia primă în funcție de o idee.

Așa cum am văzut deja, dintotdeauna veșmântul a reprezentat un limbaj nonverbal și a servit pentru a ne defini ca indivizi și a ne încadra în grupuri și categorii sociale distincte. Astăzi, această dinamică este inversată (nu mai dorim să ne încadrăm deloc în categorii sociale clare) și utilizată tocmai pentru a elabora un nou discurs vestimentar narativ, unul nou, caracterizat prin incoerență de data aceasta, cu scopul de a atrage atenția cu orice preț și a ne diferenția. De exemplu, a combina stilistic o pereche de pantaloni de jogging cu un sacou clasic și o cravată dă naștere unei ambiguități a mesajului transmis de purtător față de statutul său social, statut care nu mai poate fi perceput cu ușurință. Studenții învață prin intermediul temei HAZARD ca ceața cronologică, rezultând din îmbinarea referințelor din diferite epoci, este astăzi sinonimă cu noutatea și creativitatea.

Prin schimbările cameleonice prin care trece astăzi, moda devine practic inepuizabilă. Corelările de elemente diferite depășesc limita bizarului agreat și acceptat. În colecțiile lor, creatorii de modă alătură astăzi sărăcia sublimă, grația plată, grosolănia delicată, plinătatea goală și, în final, nonsensul cu sens.

Toate tipurile de îngemănări contradictorii sunt acum posibile. Atât moda, cât și arta astăzi sunt caracterizate prin acest nonsens căruia i se dă un sens. Orice operă de artă ajunge să fie concepută mental aproape matematic, cu unicul scop de a obține valoarea supremă a zilelor noastre – NOUTATEA. Principiul noutății poate fi mai degrabă ilustrat printr-o formulă de tipul ce cu ce nu se potrivește. Exagerarea, disproporția și dezacordul sunt noul lexic al modei actuale. Ilogicul ia locul logicii.

Concret, tema a solicitat studenților conceperea unei colecții vestimentare realizată pe baza principiilor enumerate mai sus. Astfel, studenții au trebuit să folosească numai materiale pe care le aveau disponibile în pofida oricărei potriviri sau armonii, alăturând țesăturile cel mai puțin potrivite și recurgând la armonii cromatice absolut aleatorii. De asemenea, tema le-a solicitat utilizarea elementelor de proveniență inspirațională din stiluri și perioade istorice diferite.

 

 

Lifestyle

lector Venera Arapu

Peisajul industriei modei este dominat de companiile care urmăresc dezvoltarea identitatății unui brand. Multe dintre aceste companii investesc sume uriașe cu scopul unic de a crea un brand recunoscut. Odată ce se realizează dezvoltarea unei identități de brand, veniturile cresc exponențial.  Coordonarea colecției cu tipul de lifestyle corespunzător clientului țintă este idealul oricarui brand. Structura colecției unui brand trebuie să aibă în vedere poziționarea și coordonarea perfectă cu tipologia, personalitatea, poziția socială, interesele, opiniile, comportamentele și orientările comportamentale ale unui individ, grup sau cultură. Astfel devine important pentru un designer să cunoască diversele categorii de lifestyle. În cadrul cursului, designerul se preocupă de întregul mini-univers al potențialului client țintă și încearcă să aplice criterii estetice, respectiv de design, în toate aceste zone. Pornind de la mediul în care trăiește, și aici vorbim de casă și locul de muncă, la obiectele de care se înconjoară, la activitățile din timpul liber, la modul cum și unde alege să-și petreacă vacanța și apoi mergând mai concret, la ce muzică ascultă, la ce filme vede și nu în ultimul rând la cum se îmbracă. Cursul își propune să aducă în discutie tipologii de potențiali clienți și să ofere instrumente de lucru în vederea construirii corecte și coerente  a unei colecții.

 

Coordonarea colecției de modă

În cadrul perioadei de pregătire a colecției de licență, prima etapă abordată este înțelegerea procesului prin care se construiește o colecție vestimentară, de la un concept la realizare.

Fiecare student trebuie să își definească și să își argumenteze alegerea temei. În urma unor discuții individuale student-profesor, studentul este ajutat să înțeleagă dacă tema pe care și-a ales-o este sau nu reprezentativă pentru direcția lui artistică. În sprijinul acestei etape, studenții prezintă o documentație bogat ilustrată ca va sta la baza viitorului moodboard. Aceștia învăța cum se balansează o colecție din punct de vedere cromatic și, de asemenea, cum trebuie să își aleagă țesăturile astfel încât colecția să fie una bine echilibrată și să facă față cerințelor diferite ale consumatorului.

Etapa următoare este cea în care studenții învăța cum se construiește un plan de colecție, mai precis, câte modele din fiecare tip de produs trebuie să conțină o colecție și care este raportul corect între creativitate și purtabilitate, pentru cei sare doresc sa activeze în viitor în pret-a-porter. Pentru cei care vor sa creeze costum de scenă, abordarea este diferită, aceștia netrebuind să facă față constrângerilor comerciale și de purtabilitate. Cu toate acestea, ei vor învăța și ce înseamnă declinarea comercială a celor mai creative idei ale lor.

Odată definită corect tema, documentația definitivată și moodboard-ul clarificat, studenții încep să facă schițe de idei și crochiuri artistice. Urmează etapa de analiză a propunerilor lor, iar pentru ținutele finale vor realiza schițele tehnice necesare execuției pentru fiecare produs în parte. Colecția pe care o vor construi va fi astfel în concordanță cu afinitățile lor personale, acoperind întreaga gamă de produse reprezentative ale unei colecții extinse (topuri, rochii, pantaloni, fuste, jachetă, palton).

În această etapă, studenții încep să își caute materialele necesare realizării pieselor deja alese. Această propunere de materiale este realizată împreună cu profesorul și în funcție de sugestiile acestuia din urmă se defiitivează necesarul de țesături și accesorii.

Odată definitivat planul colecției și schițele tehnice, se face necesarul de materiale (câți metri din fiecare țesătura), moment în care studenții trebuie să își achiziționeze materialele.

Pe baza schițelor tehnice se trece la etapa următoare, realizarea tiparelor și a mulajelor, astfel încât să nu existe riscul de a strica materialele achiziționate pe baza unui tipar neverificat.

Ultima etapă este realizarea ținutelor, lucru pe care îl pot face studenții dacă sunt pricepuți sau pot apela la serviciile unui croitor/modelier.

În paralel cu realizarea ținutelor, studenții trebuie să definitiveze lucrarea scrisă, cerința principală fiind ca textul respectiv să ilustreze în totalitate procesul prin care și-au obținut ținutele, adică descrierea tuturor etapelor mai sus enumerate, ilustrate cu documentație , schițe, eșantioane de țesături și nu în ultimul rând, poze rezultate în urma unui shooting profesionist asupra cărui concept studentul s-a pus în prealabil de acord cu profesorul.

 

 

Nongender

lector Răzvan Vasilescu

Moda este domeniul care reclamă cel mai vehement și mai vizual diversitatea contemporaneității prin creativitate. Noua tendință în rândul caselor de modă pare să fie, însă, una de uniformizare; genurile hainelor se dizolvă, treptat, într-un Fashion Week universal, care se adresează deopotrivă femeilor și bărbaților. S-au dezvoltat din ce în ce mai multe brand-uri unde echilibrul este principala lege sartorială, iar fusta și pălăria cu boluri largi sunt produse unisex.

Excesul de zel în respectarea corectitudinii politice a zdruncinat, vizibil, sistemul educațional occidental spre bucuria principalilor beneficiari; generațiile de la sfârșitul alfabetului se dovedesc a fi foarte flexibile în ceea ce privește propria identitate. Învățământul de modă deschide, astfel, un nou capitol de studii social orientate, iar cursul de față propune echilibrul vector principal. Exercițiile propuse vor încerca să împletească personalitatea creativă cu cea emoțională(a studentului) în proiecte comune ale grupului unde lucrul în echipă și asumarea responsabilităților sunt esențiale.

Se vor concepe colecții-capsulă de veșminte fără gen și se vor realiza materiale de promovare pentru rețelele de socializare online și pentru manifestările specifice(târguri de designer, festivaluri de modă, campanii sociale, evenimente culturale, etc.)

 

Antreprenoriat în designul vestimentar

lector Alina Gurguță

Cultura inovării și a antreprenoriatului reprezintă provocări ale societatii actuale. Răspunzând nevoii de formare de antreprenori în domeniul modei, specialiști ce pot identifica oportunități de piață în industriile de profil; acest curs are o structură concepută pentru studenții care aspiră să devină viitori lideri în inovație și antreprenoriat. În cadrul cursului, studenții vor învăța cum să transforme ideile  în produse competitive pe piață, in colectii vandabile. Latura practica a acestui curs îi va pune pe studenți în situația de a transpune concluziile teoretice rezultate în urma cercetării, în produse și colecții proprii.

Cursul își propune să ofere o perspectivă asupra industriei modei la nivel european și mondial în timp ce vizite de studiu extra-curriculare vor oferi perspective valoroase de pe piața modei din România. Spiritul antreprenorial este o experiență dinamică și interactivă de învățare, construit prin multiple relații de colaborare în domeniu. Se va avea în vedere participarea la prezentări din industrie și vizite în fabrici, participări la târguri ale industriei ușoare din România și analiza unor expoziții și târguri internaționale.

Printr-un program susținut și structurat care include practica antreprenorială, noi modele de afaceri și de planificare și management al activităților creative, participanții sunt încurajați să dezvolte o nouă gândire în domeniul modei.

Cursul își propune, în mod deosebit, să dezvolte antreprenori care pot construi și valorifica patrimoniul cultural românesc și punctele forte ale industriei textile din România cu scopul de a impune branduri noi pe plan internațional.

 

Strategii inovatoare în designul vestimentar

lector Alina Gurguță

La baza competitivităţii – în general – și în industria modei în special, se află un sistem de inovare în care cercetarea  susţine avansul pe lanţurile globale de valoare adăugată. În acest mediu, creativitatea, excelenţa şi spiritul antreprenorial pot mobiliza o masă importantă de oameni, generând locuri de muncă și un nivel de trai mai ridicat. Cursul oferă argumente în sensul în care creativitatea, potenţată în toate fazele şi formele educaţiei, activează antreprenoriatul bazat pe inovare.

Cursul își propune să ofere exemple de succes antreprenorial ce generează – și in domeniul designului vestimentar – modele credibile care susțin formarea unei culturi a inovării şi, în cele din urmă, dezvoltarea unui sistem educațional pentru care inovarea devine prioritară. Latura practică a acestui curs îi va pune pe studenți în situația de a transpune ideile și concluziile teoretice în produse și colecții inovative.

 

Tehnici de transpunere

lector Venera Arapu

Tema HAZARD

Lipsa armoniei, contrastele brutale, noua expresivitate a urâtului cu U mare, alături de imaginile nobile, grosolane sau vulgare, excentrice sau fireşti, alcătuiesc noua estetică actuală. Intuiţia spectatorului care le percepe nu mai are nici preferinţe, nici parti-pris-uri (păreri preconcepute). Scopul este să subliniem cât de importante sunt pentru artă toate asprimile, disonanţele și pura simplitate primordială.

O altă direcție pe care o ia creativitatea în incoerența vestimentară este cea de a dezorienta privitorul printr-o supraîncărcare de mesaje. Multiplicarea contradicțiilor stilistice este astăzi noul cod vestimentar sinonim cu modernitatea.

Putem rezuma această nouă eră a producției culturale la două procese: recuperare și suprapoziționare. Odată cu apariția fotomontajului, arta s-a schimbat pentru totdeauna, iar diferitele discipline creative au devenit scena unor pastișe obsesive. Elementul de hazard adus de copie și alipire în ecuația creației explică în parte atracția pe care pastișa o trezește în noi și ne forțează să acceptăm incoerențe și anomalii. Aceste incoerențe și anomalii rezultă tocmai din confruntarea a două „originaluri”. A te îmbrăca azi este sinonim cu substituția, reinventarea și restituirea sensului.

Studenții descoperă astfel, că disproporția ne obligă mereu să înțelegem forma proporțională. Fără ruptură, noutatea nu există – ruptură dimensională a elementelor constitutive ale ținutei, ruptură de potrivire de volume, ruptură cromatică. Adesea incoerența (combinația dată de urât, bizar și lipsa de unitate) poate înlocui în mod fericit frumosul (alcătuit de armonie și unitate). Astfel, înțelegem de ce urâtul a putut lua locul astăzi „frumosului”.

În realizarea ținutei studenții au folosit tehnici de îmbinare diferite, de la finisat/nefinisat la cusut de mașină/cusut manual. Țesăturile disponibile au trebuit sa fie folosite altfel decât în scopul lor principal. Astfel, din țesături subțiri și fluide s-au realizat elemente de piese vestimentare specifice sezonului de iarna (jachetă, palton), iar din țesături groase (stofe de lână sau blană) s-au realizat elemente de piese specifice sezonului de vară (furou, corsaj).

Cursul testează creativitatea studenților și îî solicită să meargă împotriva gândirii creative obișnuite, acesta fiind criteriul principal pe baza căruia se face notarea.

 

Opțional

Restaurare costum

conferențiar Aurelia Pomponiu

Cursul de restaurare propune studenților studiul unor piese vestimentare de o certă valoare artistică. Ne bucurăm în acest sens de colaborarea cu Teatrul Național din București care a pus la dispoziția UNAB un spațiu de lucru și posibilitatea de a urmări procedeele de recuperare operate de specialiști pe costumele din colecția TNB.

Având în vedere domeniul aflat la granita dintre creația costumară și artele textile cursul va transmite în primul rând cunoștințe referitoare la materialele folosite în realizarea veșmintelor și la tehnnicile de croială, prindere și coasere.

Se vor utiliza cele mai eficiente tehnici de reparare și conservare, care se aplică în acest domeniu.

Se vor supune restaurării piese aflate în colecții de stat sau particulare.

Se va acorda un interes sporit asigurării unui suport teoretic raportat la mediul artistic contemporan.

Studii masterale

Anul 1

Costumul și corpul uman

profesor Unda Popp

Cursul propune o abordare de-o potrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și a gândirii critice a studentului. Cursul va avea în vedere toate genurile artistice în care trupul uman a devenit semn plastic în elaborarea compoziției generale. Se va face o scurtă introducre în artele spectacolului, cu accentul pus pe manifestările artistice neconvenţionale.

Se vor face exerciţii de citire a înfăţişării umane. Vor fi analizate diferitele modalităţi de modificare ale imagini umane, începând cu hainele cotidiene şi până la costumele de ceremonial şi de spectacol, în vederea stăpânirii limbajului vizual, de comunicare al veşmintelor.

Se vor studia din punct de vedere istoric diferitele „idealuri de frumuseţe” şi modul concret în care s-au realizat transformările de imagine către acest ideal, cu ajutorul costumului.

Se vor organiza experimente costumare de granita, proiecte interdisciplinare pentru a analiza şi a evalua imaginea umană în diferitele manifestări artistice.

Studenții se vor raporta mereu la mediul artistic contemporan și se va încuraja abordarea interdisciplinară și experimentală a proiectelor.

 

Concepte actuale și de perspectivă în modă

profesor Paula Barbu

Cursul vizează dezvoltarea capacității de conceptualizare, de abstractizare, sintetizare și esențializare a studenților. Cursul este orientat către identificarea modalităților de transfer al cunoștințelor și competențelor de la alte discipline teoretice (ex.: istoria artei contemporane, istoria costumului, filosofie, estetică) sau practice( tipar, tehnologii). Documentarea oferită studenților îi va ajuta pe aceștia să înțeleagă în primul rând conexiunile dintre modă și celelalte ramuri ale artelor, să adopte forme, volume, materiale ce aduc cu ele inovația, să își dobândească, prin căutările lor, acel feeling specific designerului și să își teoretizeze propiul concept. Toate acestea contribuie la obținerea unor concepte și demersuri personalizate ce îi pot ajuta să se raporteze mai ușor și mai bine la problemele ridicate de propriile creații artistice.

 

Experiment volumetric în modă

profesor Paula Barbu

asistent Andreea Stoian

Cursul propune o abordare deopotrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și a gândirii estetice a studentului. Prin această disciplină studenții cercetează similitudinile dintre arte, arhitectură, științele exacte, proporțiile corpului omenesc, tehnologii noi, exersînd totodată, cu atenție, diferitele modalități de obținere a formelor și volumelor. Cursul are ca obiective asimilarea, de către studenti, a noțiunilor de bază referitoare la compoziție, noțiuni de construcția tiparului și tehnologii, materii prime, imprimerie etc, ce conduc la conceperea si elaborarea volumelor în modă, dezvoltarea abilităţilor, orientarea spre un demers artistic bine conturat.

 

Obiect și veșmânt

profesor Doina Lucanu

Cursul îşi propune să introducă o conduită interdisciplinară a practicii experimental-artistice în strânsă legătură cu cercetarea teoretică, făcându-se apel la analiza producţiei vizuale în cultura postmodernă, precum şi la strategia comunicării artistice în civilizaţia actuală (avansată tehnologic), contribuind astfel la dezvoltarea unui proiect interdisciplinar-multimedia şi la conştientizarea implicaţiilor sale socio-culturale, urmărind dezvoltarea abilităţilor conceptuale, conform cerinţelor contemporane.

 

Dezvoltarea proiectului masteral

profesor Doina Lucanu

Cursul îşi propune căutarea unor noi limbaje şi metode de exprimare plastică, pornind de la cele tradiţionale până la cele experimentale, avangardiste, folosind limbaje cu dublu –codaj, materiale şi tehnici convenționale și neconvenţionale, dezvoltarea creativităţii prin experiment etc., răspunzând astfel la nevoia contemporană de a dezvolta aptitudini şi abilităţi pentru criterii personale de analiză, contribuind astfel la dezvoltarea interdisciplinară a proiectelor propuse şi la conştientizarea implicaţiilor lor socio-culturale.

Anul 2

Tendințe în moda contemporană

profesor Unda Popp

După ce pe parcursul studiilor dvs. ați învățat să vă informați din prețioasele caiete de tendințe, să descifrați ultimele noutăți în materie de modă, să analizați cele mai dorite piese vestimentare proaspăt lansate, să preluați culorile anului, să urmăriți trend-setteri, să alcătuiți Mood Board-uri cât mai sugestive,etc, acum vă propun o depărtare de acest fenomen. Una din caracteristicile modei actuale este pierderea caracterului de turmă. Acest fapt se datoreaza în primul rând creșterii nivelului artistic și cultural al indivizilor care nu mai doresc să se conformeze unor direcții impuse. Mediul artistic academic încurajează această distanțare de tendințe și propune o abordare cât mai personală a fenomenului modei vestimentare.

 

Performingul de costum

profesor Unda Popp

Performingul de costum se înscrie în rândul evenimentelor numite generic arte ale acţiunii, alături de toate celelalte formele artistice neconvenţionale care au un anumit timp de desfăşurare: real time work, time base action, live art, happening. Acest gen artistic interdisciplinar se află la graniţa dintre arta costumară, teatru şi dans. În cadrul acestor manifestări costumul a devenit semn plastic în spectacol şi are rolul de a caracteriza personajele.

În cadrul cursului se vor discuta manifestările pre-performing, cele devenite deja clasice: Experimentele scenice ale şcolii de la Bauhaus, Baletele Ruseşti, Baletele Suedeze, Experimentele artistice din Europa din perioada interbelică, experimentele interdisciplinare de la Black Mountain College, Laboratorul din Worklaw al lui Jerzy Grotowski, experimentele teatrale ale lui Antoin Artaud, Şcoala Poloneză reprezentată de Tadeus Cantor, Ioseph Szajna, teatrul vizual, Living Theatre, experimentele din dansul american contemporan. Se vor prezenta mişcările artistice neconvenţionale ale anilor 1960-80, când s-a născut performingul si se vor analiza operele artiştilor contemporani reprezentativi ai domeniului

interdisciplinar: Rachel Rosenthal, Rebeca Horn, Robert Wilson, Andrei Bartenev, Mathew Barney, etc.

Se vor arăta caracteristicile specifice performingului de costum şi se vor analiza cele mai importante manifestări ale acestui gen.

Se vor organiza performinguri de costum utilizând materiale neconvenţionale, spaţii mai puţin obişnuite şi interpretări cât mai expressive.

 

Experiment volumetric în modă

profesor Paula Barbu

Cursul aplicat studenților din anul II, Master, are ca obiectiv analizarea și găsirea tuturor modalităților de realizare a formelor și volumelor ce fac parte din zona practică, demonstrativă a lucrării de disertație. Pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca următoarele etape de lucru să fie urmărite pas cu pas:

– analizarea propunerilor, ideilor și schițelor realizate de către studenți în urma documentării și destinate proiectului personal;

– elaborarea unui plan de lucru bazat forme, volume și destinații;

– găsirea modalităților de elaborare a fiecărei piese, schițe,tipare, material;

– analiza schițelor tehnice, față, spate, profil;

– realizarea tiparelor de bază;

– transformarea tiparelor de bază, în tipare pentru modelele propriu-zise;

– realizarea mulajelor din diferite materiale neconvenționale;

– propunerea materialelor pentru realizarea pieselor vestimentare.

Studenții trebuie să folosească tipare și tehnologii de ultimă oră apelând la cărți și reviste de specialitate sau surse internet. Să se folosească de toate datele și exercițiile practice dobândite la cursul de construcția și tehnologia tiparului pentru realizarea pieselor vestimentare. Ei își vor forma și consolida astfel toate deprinderile și abilitățile necesare formării viitorului designer.

 

Fragment și ansamblu vestimentar

profesor Doina Lucanu

Disciplina urmăreşte dezvoltarea abilităţilor şi aptitudinilor de operare în aria dezvoltării de concept, în concordanţă cu cerinţele contemporane, realizându-se o sinteză de aplicaţii şi limbaje cât mai personale, inventive (experiment). Căutarea de noi limbaje şi metode de exprimare plastică pornind de la cele tradiţonale până la cele experimentale spre spectacular, (obiect artistic, artă ambientală, instalaţii, spectacol etc.)

Tema propusă este crearea unor ansambluri vestimentare expresive, cu detalii artistice, sofisticate, interpretări, prelucrări și metamorfozări ale materialelor folosite. Pentru stimularea creaţiei interdisciplinare cu ţintă (target), în scopul constituirii unor cariere de creatori profesionişti, recomand crearea unor lucrări de expresie liberă, astfel fiind legitimată o mare mobilitate catre genuri cât mai diverse de exprimare aristico-plastică .

Pentru a pune în valoare valenţele creative ale studenților recomand dezvoltarea proiectelor personale într-o manieră cât mai originală-inedită, explorarea de tip prospectiv și cercetarea experimentală.

 

Dezvoltarea proiectului masteral

profesor Paula Barbu

În cadrul cursurilor care au ca scop coordonarea lucrărilor studenților se va urmări trecerea prin toate etapele creației presupuse de proiectul individual și desăvârșirea unei lucrări cât mai complexe. Se vor discuta teme similare celor propuse de student, se vor analiza caracteristicile specifice domeniului şi cele mai importante manifestări ale acestui gen. Se vor aprecia cele mai noi și mai puţin obişnuite idei şi se vor incuraja interpretările cât mai expresive.

 

Lucrarea de disertație

profesor Doina Lucanu

Cursul are ca scop coordonarea lucrărilor de disertație a studenților de la master anul II, dezvoltarea proiectelor individuale, trecând prin toate etapele presupuse de proiectul personal, pentru desăvârșirea unor lucrări de cercetare experimentală cât mai complexe.
În cadrul cursului se vor discuta și analiza caracteristicile specifice domeniului, pentru găsirea unor limbaje și metode de exprimare plastică cât mai avangardiste, folosind tehnici și materiale cât mai diversificate, pentru a răspunde la nevoile contemporane de a dezvolta proiecte interdisciplinare și conștientizarea implicațiilor lor socio-culturale.

 

Cursuri online:

Master, Anul II

Cursul are ca scop coordonarea lucrărilor de disertație a studenților de la master anul II, dezvoltarea proiectelor individuale, trecând prin toate etapele presupuse de proiectul personal, pentru desăvârșirea unor lucrări de cercetare-experimentală cât mai complexe.
În cadrul cursului se vor discuta și analiza caracteristicile specifice domeniului, pentru găsirea unor limbaje și metode de exprimare plastică cât mai avangardiste, folosind tehnici și materiale cât mai diversificate, pentru a răspunde la nevoile contemporane de a dezvolta proiecte interdisciplinare și conștientizarea implicațiilor lor socio-culturale.

Master, Anul II

La cursul Dezvoltarea proiectului masteral, rolul profesorului coordonator este acela de a descoperi diferitele modalități de exprimare teoretică și practică pentru realizarea conceptelor,propunerilor și experimentelor studenților de la master, anul II, semestrul 2 în vederea realizării Lucrării de Disertație. Este perioada destinată formării, consolidării abilităților și deprinderilor studenților în activitatea lor artistică și practică. Se vor urmări în acest scop, trecerile graduale pe care studentul trebuie să le parcurgă, toate etapele destinate elaborării lucrării de disertație, începând cu documentarea, continuând cu conceptul, pagina de atmosferă, schițe, realizarea propriu-zisă, descrierea acestora din punct de vedere artistic sau tehnic, fotografii artistice, detalii, materiale, consumuri, tipare, concluzii din care să se înțeleagă destinația proiectului și cui se adresează, finalizând cu modul de expunere în vederea susținerii proiectului (prezentare de modă, expoziție și prezentare teoretică sau film).

 

Master, Anul II

Disciplina urmăreşte dezvoltarea abilităţilor şi aptitudinilor de operare în aria dezvoltării de concept, în concordanţă cu cerinţele contemporane, realizându-se o sinteză de aplicaţii şi limbaje cât mai personale, inventive (experiment). Căutarea de noi limbaje şi metode de exprimare plastică pornind de la cele tradiţonale până la cele experimentale spre spectacular, (obiect artistic, artă ambientală, instalaţii, spectacol etc.)

Tema propusă este crearea unor ansambluri vestimentare expresive, cu detalii artistice, sofisticate, interpretări, prelucrări și metamorfozări ale materialelor folosite. Pentru stimularea creaţiei interdisciplinare cu ţintă (target), în scopul constituirii unor cariere de creatori profesionişti, recomand crearea unor lucrări de expresie liberă, astfel fiind legitimată o mare mobilitate catre genuri cât mai diverse de exprimare aristico-plastică.

 

Master, Anul II

Cursul aplicat studenților din anul II, Master, are ca obiectiv analizarea și găsirea tuturor modalităților de realizare a formelor și volumelor ce fac parte din zona practică, demonstrativă a lucrării de disertație. Pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca următoarele etape de lucru să fie urmărite pas cu pas:

– analizarea propunerilor, ideilor și schițelor realizate de către studenți în urma documentării și destinate proiectului personal;

– elaborarea unui plan de lucru bazat forme, volume și destinații;

– găsirea modalităților de elaborare a fiecărei piese, schițe,tipare, material;

– analiza schițelor tehnice, față, spate, profil;

– realizarea tiparelor de bază;

– transformarea tiparelor de bază, în tipare pentru modelele propriu-zise;

– realizarea mulajelor din diferite materiale neconvenționale;

– propunerea materialelor pentru realizarea pieselor vestimentare.

Studenții trebuie să folosească tipare și tehnologii de ultimă oră apelând la cărți și reviste de specialitate sau surse internet. Să se folosească de toate datele și exercițiile practice dobândite la cursul de construcția și tehnologia tiparului pentru realizarea pieselor vestimentare. Ei își vor forma și consolida astfel toate deprinderile și abilitățile necesare formării viitorului designer.

Master, Anul II

Performingul, alături de numeroasele tipuri de acțiuni artistice: real time actions, time based actions, face parte din categoria numită astăzi arte ale acțiunii. Toate aceste forme de manifestare se plasează la granița dintre artele plastice, valorificând imaginea și artele spectacolului, desfășurându-se într-un anumit interval de timp. Aceste evenimente se petrec cu ajutorul unuia sau mai multor performeri, fapt pentru care putem desprinde o categorie aparte de performanțe, în care spectacolul este oferit de plasticitatea veșmântului. În cazul performingului de costum sunt valorificate calitățile artistice ale hainelor, expresivitatea costumelor în mișcare, multiplele lor posibilități de trensformare.

Spectacolul de modă a devenit astăzi un eveniment apreciat, utilizat de toți creatorii de modă. De la simpla plimbare a manechinelor pe catwalk (plimbare din ce în ce mai personalizată), la forme de dans sau teatrale, prin care se propun adevărate povești istorisite cu ajutorul hainelor și până la aparițiile de fum oferite de holograme, asistăm astăzi la demonstrații artistice valoroase desfășurate în jurul creației costumare.

 

Master, Anul II

După ce pe parcursul studiilor ați învățat să vă informați din prețioasele caiete de tendințe, să descifrați ultimele noutăți în materie de modă, să analizați cele mai dorite piese vestimentare proaspăt lansate, să preluați culorile anului, să urmăriți trend-setteri, să alcătuiți moodboard-uri cât mai sugestive, etc. acum vă propun o depărtare de acest fenomen.
Una din caracteristicile modei actuale este pierderea caracterului de turmă. Acest fapt se datoreaza în primul rând creșterii nivelului artistic și cultural al indivizilor care nu mai doresc să se conformeze unor direcții impuse. Mediul artistic academic încurajează această distanțare de tendințe și propune o abordare cât mai personală a fenomenului modei vestimentare.

Master, Anul I

Cursul îşi propune căutarea unor noi limbaje şi metode de exprimare plastică, pornind de la cele tradiţionale până la cele experimentale, avangardiste, folosind limbaje cu dublu –codaj, materiale şi tehnici convenționale și neconvenţionale, dezvoltarea creativităţii prin experiment etc., răspunzând astfel la nevoia contemporană de a dezvolta aptitudini şi abilităţi pentru criterii personale de analiză, contribuind astfel la dezvoltarea interdisciplinară a proiectelor propuse şi la conştientizarea implicaţiilor lor socio-culturale.

Master, Anul I

Cursul îşi propune să introducă o conduită interdisciplinară a practicii experimental-artistice în strânsă legătură cu cercetarea teoretică, facându-se apel la analiza producţiei vizuale în cultura postmodernă, precum şi la strategia comunicării artistice în civilizaţia actuală (avansată tehnologic), contribuind astfel la dezvoltarea unui proiect interdisciplinar-multimedia şi la conştientizarea implicaţiilor sale socio-culturale, urmărind dezvoltarea abilităţilor conceptuale, conform cerinţelor contemporane. Cursul încearcă să depaşească latura comercială a modei şi să plaseze fenomenul în zona artei.

 

Master, Anul I

Pentru anul I master, sem 2, anul 2019-2020, tema propusă studenților poartă numele…Precum în cer așa și pe pamânt. Cu trei ani în urmă, aflându-ne în preajma sărbătorilor de Crăciun, colega mea Unda Popp a propus studenților tema Buna Vestire, deschizând la departamentul Modă seria unor subiecte ce fac parte din formarea noastră spirituală creștină, idee de neacceptat înainte de1990 în spațiul învățământului românesc superior de Artă.I-am răspuns atunci colegei mele, în apropierea sărbătorilor de Paști cu subiectul Patimile Fiecare a urmărit realizarea acestor teme în funcție de cerințele cursului său.

În altă ordine de idei, având în vedere că în anul 2021 vom sărbători cincizeci de ani

de Modă în învățământul românesc de Artă din UNAB, ne vom mobiliza pentru a realiza cele

mai frumoase teme de atelier. Drept urmare Răzvan Vasilescu, directorul departamentului a lansat o temă comună pentru toți anii care se numește FIFTY/FIFTY, care, din punctul nostru de vedere (al profesorilor), s-ar traduce în: Alb-Negru, Mat-Lucios, Transparent-Opac, Masculin-Feminin ș.a.m.d.

În concluzie vom urmări două căi de realizare a temei propuse de pe acest semestru.

  1. Tema propusă pentru acest semestru de către prof. Paula Barbu;
  2. Tema comună pentru toți anii, propusă de Răzvan Vasilescu.

Master, Anul I

La cursul Concepte actuale și de perspectivă, destinat anului I Master, tema este în strânsă legătură cu cea propusă la cursul Experiment volumetric în modă, completând cu noi date documentarea din zona designului de modă, cu colecții actuale, cu piese vestimentare ce sunt vizibil influențate de noile concepte. Aceste exemple îi vor ajuta pe studenți să înțeleagă în primul rând conexiunile dintre modă și celelalte ramuri ale artelor, să adopte forme, volume, materiale ce aduc cu ele inovația, să își dobândească, prin căutările lor, acel feeling specific designerului și să își teoretizeze propiul concept.

Legătura dintre modă și arhitectură se recunoaște ușor în tema propusă studenților Precum în cer așa și pe pământ care are ca punct de plecare simbolurile sculptate pe Fațada Patimilor de la Sagrada Familia din Barcelona, operă a arhitectului Antoni Gaudi, recunoscut ca fiind inițiatorul stilului Art Nouveau în arhitectură.

De asemenea studenții au primit indicații privitoare la documentarea pe care urmează să o efectueze în zona formelor și volumelor specifice armurilor medievale și cele japoneze, făcându-se astfel legătura cu istoria costumului și cultura popoarelor. În ceea ce privește formele tiparelor, volumelor, trimiterile sunt din zona creațiilor designerilor.

 

Master, Anul I

Despre funcțiile modei

MODA a răspuns mereu celor 3 funcții – cea de protecție, cea estetică și cea de comunicare.După ce am văzut (studiind istoria costumului) felul atât de diferti în care au fost traduse în imagini costumare aceste 3 funcții ale veșmintelor, am vrea să aflăm cum răspunde secolul XXI acestor provocări.

Funcția de protecție este astăzi marcată de înalta tehnologie, care a pătruns în producția de haine Materialele inteligente au reușit nu doar să asigure maximum de confort purtătorului, dar chiar să controleze funcțiile vitale sau să semnaleze apariția unor situații critice de sănăte anunțând depășirea unor valori normale ale organismului (tensiune, fibrilații, febră etc). Deși nu am fi crezut că rolul de protecție mai poate avea o importanță atât de mare în cazul hainelor civililor, într-o civilizație avansată, iată că asistăm astăzi la o paradă halucinantă a unor costume, venite ca dintr-un scenariu SF, menite să apere oamenii planetei de un virus. Internetul oferă imagini tulburătoare cu cagule, combinezoane, măști etc
Funcția estetică este determinată în mare parte de idealul de frumusețe al momentului. Încă din ultimele decenii ale secolului XX trupul uman a fost ținta unui întreg arsenal de tratamente de înfrumusețare. Sportul și dietele au remodelat corpul tinerilor iar chirurgia estetică a făcut ca sloganuri de tipul Forever Young să pară credibile. Astăzi veșmintele fie utilizează materiale care se mulează pe corp, astfel încât să pună în valoare aceste trupuri perfecte, fie construiesc siluetele dorite prin croieli savante, fie fără să țină cont de trupul uman și de proporțiile lui, iși propun să acționeze ca un șoc vizual prin compoziții neașteptate, volumetrii exagerate , asocieri provocatoare .

Funcția de comunicare a făcut ca veșmintele să transmită genul, vârsta, starea materială, categoria socială, naționalitatea, etnia, religia, gradul de cultură, grupul ocupațional,etc…Toate acestea au fost mesaje importante de-a lungul timpui, ele au funcționat ca un sistem de semnalizare vizual prin care se anunța locul și rolul fiecărui individ în societate. Dar în ultima sută de ani am asistat la un proces de răsturnare a unor valori ce păreau imuabile. În primul rând democratizarea societății, apoi producția mare de haine ieftine, la care toată lumea are acces și nu în ultimul rând ridicarea nivelului cultural general, au dus la abandonarea treptată a acestor mesaje.

 

Licență, Anul III

Licență, Anul III

La baza competitivităţii – în general – și în industria modei în special, se află un sistem de inovare în care cercetarea  susţine avansul pe lanţurile globale de valoare adăugată. În acest mediu, creativitatea, excelenţa şi spiritul antreprenorial pot mobiliza o masă importantă de oameni, generând locuri de muncă și un nivel de trai mai ridicat. Cursul oferă argumente în sensul în care creativitatea, potenţată în toate fazele şi formele educaţiei, activează antreprenoriatul bazat pe inovare.

Cursul își propune să ofere exemple de succes antreprenorial ce generează – și in domeniul designului vestimentar – modele credibile care susțin formarea unei culturi a inovării şi, în cele din urmă, dezvoltarea unui sistem educațional pentru care inovarea devine prioritară. Latura practică a acestui curs îi va pune pe studenți în situația de a transpune ideile și concluziile teoretice în produse și colecții inovative.

Licență, Anul III

Cultura inovării și a antreprenoriatului reprezintă provocări ale societatii actuale. Răspunzând nevoii de formare de antreprenori în domeniul modei, specialiști ce pot identifica oportunități de piață în industriile de profil; acest curs are o structură concepută pentru studenții care aspiră să devină viitori lideri în inovație și antreprenoriat. În cadrul cursului, studenții vor învăța cum să transforme ideile  în produse competitive pe piață, in colectii vandabile. Latura practica a acestui curs îi va pune pe studenți în situația de a transpune concluziile teoretice rezultate în urma cercetării, în produse și colecții proprii.

Cursul își propune să ofere o perspectivă asupra industriei modei la nivel european și mondial în timp ce vizite de studiu extra-curriculare vor oferi perspective valoroase de pe piața modei din România. Spiritul antreprenorial este o experiență dinamică și interactivă de învățare, construit prin multiple relații de colaborare în domeniu. Se va avea în vedere participarea la prezentări din industrie și vizite în fabrici, participări la târguri ale industriei ușoare din România și analiza unor expoziții și târguri internaționale.

Printr-un program susținut și structurat care include practica antreprenorială, noi modele de afaceri și de planificare și management al activităților creative, participanții sunt încurajați să dezvolte o nouă gândire în domeniul modei.

Cursul își propune în mod deosebit să dezvolte antreprenori care pot construi și valorifica patrimonial cultural românesc și punctele forte ale industriei textile din România cu scopul de a impune branduri noi pe plan internațional.

 

Licență, Anul III

Cursul propune o abordare de-o potrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și a gândirii critice a studentului. Având în vedere domeniul aflat la granița dintre artele vizuale și artele spectacolului vom privi evenimentul de modă ca pe o producție artistică interdisciplinară, complexă, în care elementele vizuale reprezentate de costume, contribuie la realizarea unui spectacol cu un înalt nivel artistic, alături de mișcarea scenică a performerilor, muzica, efectele, scenografice, instalațiile, filmul, video-proiecțiile, hologramele, etc. În cadrul cursului se va acorda un interes sporit asigurării unui suport teoretic raportat la mediul artistic contemporan și se va încuraja abordarea interdisciplinară și experimentală a proiectelor.

Licență, Anul II

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/1/c/NTc3NzY2OTgwNzFa

În cadrul cursului se vor discuta subiecte referitoare la costumul secolului XX analizând aspectele de democratizare a hainelor. Se va prezenta costumul atât din punct de vedere al modei cât şi al scenei, cu referiri la istoria teatrului şi a filmului.

Se vor face exerciții de transpunere a unei idei de înveșmântare într-un costum de scenă, teatru sau spectacol neconvențional și într-un produs de modă destinat străzii.

Ne propunem integrarea imaginii umane în contextul cultural general.

Prin stapanirea domeniului studentul va avea posibilitatea descifrării mesajelor conținute de costume și va putea imagina și realiza veșminte capabile să transmită idei și concepte personale.

Licență, Anul II

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/1/c/NTgwNzk4NDg4MDha

Modulul de curs din semestrul I este dedicat expunerii unor proiecte personale din domeniul design-ului vestimentar în mediu digital. Studenții vor face simulări pentru materialele necesare comunicării unui eveniment de modă.

Modulul de curs din semestrul II este dedicat prelucrării în aplicații de editare digitală a imaginii a unor imagini realizate în tehnici clasice de desen, ulterior transpuse în format electronic prin scanare și fotografiere. Se urmărește combinarea mai multor tipuri de programe (de editare a imaginilor bitmap cât și vectoriale).

Licență, Anul II

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/c/MTQ5OTE4OTMxNjI3?cjc=pg3wazp

Temele vor studia desenul după modelul viu în mişcare. Exerciţiile experimentale vor mări puterea de concentrare, de observare, înţelegere, dar şi de stilizare şi sintetizare a modelului viu, corp şi portret, îmbrăcat, în diverse maniere de abordare. Accentul se va pune pe tehnica desenului de observaţie.

Cursul işi propune să dezvolte capacitatea şi uşurinţa de a desena corpul uman şi vestimentaţia cu detaliile ei din memorie într-o manieră cât mai personală. Exerciţiile şi aplicaţiile acestui curs dezvoltă aptitudinile cursantului de a ilustra ideile într-o manieră tehnică volumetrică şi plană, până la dezvoltarea acestora la volume în mişcare, redând totodată datele necesare înţelegerii formei tiparului şi a finisajelor pe diverse materiale de diferite grosimi. La sfârşitul cursului studenţii vor crea o colecţie de desene colorate în volum şi plate pe diferite tipuri ale modelului.

Licență, Anul II

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/1/c/NTc1NzU5NzQ2NTla

Vizitele la Muzeul Colecțiilor și Muzeul Național de Artă împreună cu studenții anului 2, de la începutul semestrului al doilea, ne-au dat prilejul să intrăm în contact cu obiecte de artă decorativă din diverse perioade istorice. Am pus accentul pe analiza comparativă a compoziției vizuale la diverși autori, în prima fază mai ales la covoarele orientale și la scoarța țărănească, aceasta fiind chiar prima temă pentru acest semestru, prezentată de studenți sub formă de referat. Al doilea referat este legat de similitudinile între desenul icoanelor pe sticlă și o anumită dezinvoltură aparent naivă la Picasso, care a experimentat în perioada de maturitate artistică, aceeași libertate de exprimare prin linie ca și artiștii populari. De asemenea, organizarea suprafeței în cantități repartizate foarte echilibrat ca importanță coloristică și de formă, activând cât mai intens toata suprafața tabloului, permite o comparație la nivel de compoziție între cele două forme de exprimare artistică, fiecare bineînțeles cu motivații spirituale.

Licență, Anul II

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/0/c/MTgxOTM3MjYyMzE4

Pe parcursul cursului se aprofundează manipularea tiparelor de modă pentru a obține creații originale complexe. Se pune accent pe legătura cu corpul uman și pe faptul că tiparul este unul din cele mai bune mijloace de a pune în evidență, ori de a ascunde, deforma sau exagera după dorință, anumite părți ale corpului. Se va apela la conexiuni cu diverse concepte, astfel încât studenții să realizeze creații unitare din punct de vedere estetic, ideatic și tehnic.

Licență, Anul III

Cursul acesta urmărește evoluția arte cinematografice de la invenția sa în 1895 și pănă in contemporaneitate.

Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com

Licență, Anul II

Sinuos și linear

Drapajul din toate timpurile – subiectul supune atenției o documentare cronologică bogată referitoare la evoluția și transformările în ceea ce privește forma, materialitatea, prelucrarea țesăturilor și tehnici de plisare a fibrelor naturale.

Tema explorează conexiuni culturale, de la sculptura antică, la rochia Delphos (1907) a lui Mariano Fortuny, creațiile Madame Grès, la tehnica unică de plisare creată de japonezul Issey Miyake, până la exprimări artistice contemporane, prezentând structura unui proces creativ și oferind recomandări care să dezvolte capacitatea procesului inovativ.

Se vor concepe schițe de idee și ulterior lucrări vestimentare cu accent pe interpretarea subiectului într-o manieră cât mai originală folosind țesături, materialităţi și tehnici personale.

Se vor aprecia înțelegerea evoluției limbajului artistic vizual oferit, capacitatea de abstractizare, interpretare și de transpunere în ținute vestimentare actuale.

Creațiile vor fi prezentate prin intermediul unor producții originale foto-video, un portofoliu vizual de promovare a modei contemporane.

Licență, Anul II

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/1/c/MTUwMzU2NDkxMTY5

Licență, Anul I

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/1/c/NjY2MjgyMzY3OTNa

Cursul propune revalorizarea unor documente (texte/manuscrise/obiecte/opere de artă) din perspectiva contemporană prin intermediul imaginii digitale.

Tema fotografiei contre-jour este axată pe utilizarea luminii din spatele obiectului fotografiat, care se profilează fie pe un fundal, fie se confundă parțial cu fundalul, dacă obiectul este semitransparent. Se pot folosi obiecte semitransparente, ecrane de hârtie de calc, lichide colorate în recipienți de sticlă, pungi de plastic, etc. Prima compoziție realizată deja pe semestrul 2, inspirată din creația fotografului Eadweard Muybridge, poate fi utilizată în continuare ca suport compozițional (de preferat să ne încadrăm în dreptunghi orizontal H=30cm L=60cm, la rezoluție de 72dpi)

Licență, Anul I

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/0/c/NjUxNzUyMjU0NDVa

Cursul îşi propune să integreze veșmântul artelor plastice şi decorative, considerându-l o modalitate de exprimare artistică la îndemâna tuturor, dar cu o mare capacitate de a coagula în imaginea propusă, chintesenţa fiecărei epoci. Forma, volumul, culoarea, materialitatea vor face posibilă analizarea costumelor cu acelaşi limbaj utilizat în artele vizuale, diferenţa constând în suportul uman al veşmântului.

Se vor analiza procesele de transformare costumară de la o perioadă la alta, motivele apariţiei, modificările, paşii prin care hainele s-au schimbat odată cu diferitele societăţi sau civilizaţii.

Cursul oferă cunoștințe fundamentale pentru un designer de modă și propune o abordare de-o potrivă teoretică și practică în scopul dezvoltării creativității și gândirii critice.

Prin stăpânirea domeniului studentul va avea posibilitatea descifrării mesajelor continute de costume și va putea imagina și realiza veșminte capabile să transmită idei și concepte personale.

Licență, Anul I

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/1/c/NzI2NzQ4MTgwODla

În perioada actuală practic nu există imagine digitală destinată expunerii în mediu profesional care să nu treacă, în prealabil, prin diverse procese de modificare, înainte de a fi expusă. Studenții vor primi astfel informația de bază pentru a putea edita imagini în mediu digital, îmbunătățindu-le calitata inițială, respectiv vor acumula abilități ce le vor permite să genereze imagini noi plecând de la o vastă bază de imagini existente deja online.

Modulul de curs din semestrul II este dedicat expunerii unor proiecte personale din domeniul design-ului vestimentar în mediu digital. Studenții vor face prezentari de tip mood-board, portofoliu, cât și prezentări animate.

Licență, Anul I

Studenții departamentului Modă sunt rugați să acceseze serviciu web Google Classroom. Link-ul cursului este: https://classroom.google.com/u/0/c/MTg5MzM2OTM2NTM3

Cursul introduce studenții în principiile tiparelor de bază care se folosesc în modă – rochia dreaptă, fusta, bluza, mâneca simplă, raglan-ul, chimono-ul, și legătura lor cu corpul pe care îl îmbracă. O importanță majoră este acordată transformării tiparelor de bază în tipare noi, care să pună în valoare creațiile originale ale studenților. De asemenea, studenții vor învața să realizeze schițe tehnice în concordanță cu cele artistice, cât și diverse modalități de execuție, astfel încât să poată gasi cele mai bune soluții de dezvoltare și transpunere a proiectelor personale.

Licență, Anul I

Cursul iși propune să arate legăturile dintre modă și diferitele forme de artă și alte domenii nonartistice, demonstrând actualele posibilități nemărginite ale creației costumare. Singura cerință fiind doar posibilitatea de a purta respectivele creații, legătura dintre veșmânt și trupul uman fiind indisolubilă.

Tema: Veșminte creative din proximitate este un exercitiu de creativitate pe care vă propunem să îl faceți în actualele condiții de izolare. Tema propune studenților să găsească soluții inventive de înveșmântare utilizând obiectele și materialel provenite din spațiile în care se găsesc. Aceste veșminte pot fi reaizate din diferitele materiale textile aflate în orice casă, din perdele, draperii, pungi din plastic, din bucătărie, din plapuma și perna din pat, după modelul Viktor & Rolf, sau din piesele de mobilier după exemplul lui Hussein Chalayan, sau din peturi, pahare din plastic, biscuiți, etc.

Se pot reinterpretate creativ, hainele din dulapul părinților, partenerului, colegei de cameră. Caz în care ele nu vor fi purtate ca atare sau ajustate pe trupul vostru, ci vor fi cât mai creativ folosite și neobișnuit îmbrăcate.

Licență, Anul I

Tema: The end of the world comes and you still don’t know what to wear?

Cu siguranță lumea nu va mai fi la fel… Schimbarea era inevitabilă, mai ales in domeniul modei. Cum vă imaginați voi această schimbare? Ne va salva tehnologia? Ne ajută reciclarea? …sau stilul nostru de trai trebuie schimbat total (RISIPIM enorm de mult)?..Sustainable fashion e o soluție?… sau e doar ceva la modă?

Personal cred că rolul protector al costumului în viitor va fi foarte important. Va trebui să fim din ce în ce mai protejați de viruși, de radiații etc. Aș vrea să gândim niște costume care protejează…, ca un strat protector, o armură – bineînțeles cu hazul și ironia românului inventiv și creativ. Un proiect cu caracter social prin care să ne spunem toate ofurile: că producem și consumăm în exces, că moda e cap de afiș la poluare etc. Un protest-manifest în care abordăm și spunem niște lucruri foarte serioase și dureroase prin haz și umor… Pâna la urmă în tot răul este și un bine.

O să postez zilnic documentare pe grup imagini sau proiecte relevante temei noastre. În prima fază: haideți să ne documentăm, să analizăm, să căutăm soluții, să GÂNDIM, să ne informăm și să îi informăm și pe alții, să fim mai responsabili și să îi responsabilizăm și pe cei din jurul nostru, să ne implicăm și să-i implicăm și pe ceilalți în demersul, ăsta al nostrum, de a INDREPTA/REPARA sau INBUNĂTĂȚI un sistem defect.

M-aș bucura ca proiectul nostru să se concretizeze și în ceva fizic, să nu rămână doar pe hârtie și în ganduri…dar să vedem ce ne prevede viitorul.

Dacă vrem o schimbare în bine, să începem cu noi, să ne schimbăm noi prima data!

 

Licență, Anul I

Cursul urmărește depășirea funcției pur comerciale a veșmîntului, provocând valori creative, plasând astfel fenomenul în zona artei(wearable art). Bazându-se pe principiile experimentului și coexistența limbajelor, se realizează o sinteză de aplicații și texturi cât mai personale, cursul urmărind dezvolrarea abilităților plastice în concordanță cu cerințele contemporane în domeniul modei (o abordare din perspectiva postmodernismului).

Cursul se bazează pe expuneri teoretice și studii de caz specifice domeniului, pe filme de specialitate, prezentări de modă și spectacole de costum-obiect, pe imagini din Istoria artelor plastice și decorative, pe lucrări practice și experimente realizate în timpul orelor de atelier.

Licență, Anul I

Studiul desenului si al culorii alături de cel al compoziţiei de modă, este considerat o disciplină fundamentală în procesul de pregătire al viitorilor designeri vestimentari.

Cursul de desen urmăreşte construcţia formelor, echilibrul proporţiilor şi redarea în spaţiu,   prin raporturile care se stabilesc între zonele de lumină şi umbră. Prin desen se vor sugera siluete, suprafeţe şi volume, structuri şi materialităţi şi se va surprinde caracterul obiectului vestimentar si al personajului studiat. Desenul stă la baza oricarei reprezentări, cu ajutorul lui se poate reda, prin intermediul punctului, liniei şi al petei valorate toată lumea înconjurătoare.

Culoarea va fi studiată și aplicată creației vestimentare urmărindu-se modul în care tipurile de contrast acționează în cazul costumului. În acest sens se vor face studii de caz.
Elementele de bază ale limbajului plastic se studiază din anul I. În anii II şi III desenul și culoarea vor fi utilizate pentru a transmite concepte şi idei specifice domeniului creaţiei costumare. Desenul și culoarea se concentrează asupra celor două problematici generale de maxim interes în acest departament:

– Studiul corpului uman,

– Redarea materialității

Licență, Anul I

Istoria artei, FAP (Sculptură, FVPCI, Pedagogie) FADD (Modă, Textile, Scenografie), anul 1

Cursul se desfășoară pe platforma Google Classroom

https://classroom.google.com/u/2/c/NzI3MDE4MDQxMDRa

Prelegerile se vor organiza pe Google Meet

Cursul propune o introducere în problematica istoriei artei și o familiarizare cu reperele majore ale istoriei artei europene. În intervalul de desfășurare online a procesului didactic, tematica o constituie recapitularea din perspectiva istoriografiei canonice a artei europene antice, medievale și moderne.

Licență, Anul I Anul II

Curs anul I ITA – Arta românească după 1960 – în perioada aprilie-finalul semestrului II

(valabil si pentru anul II FAP si FADD)

Anul universitar 2019-2020

  1. Scurtă descriere a prelegerilor

Cursul cuprinde referiri la pictura, sculptura, grafica, artele decorative, fotografia, instalaţiile, performance, arta video şi digitală din anii 1960 până către prezent, în România. Vor fi incluşi în prezentări şi artiştii români din diaspora. Între reperele marcante ale deceniilor opt şi nouă ale secolului XX se înscriu şi taberele de sculptură (Măgura, Arcuş, Scânteia-Iaşi, Hobiţa…), ele reprezentând elemente identitare consistente pentru plastica noastră în epocă. Un alt „capitol“ pe care îl considerăm important şi care va beneficia la rândul său de o expunere separată, îl constituie prezenţele româneşti la Bienala de la Veneţia, după 1960.

Modă

Calea Griviței 22,
București 010702

Telefon: +(40) 21.319.10.77
E-mail:  fap@unarte.org