Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.
06/10/2021

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil contemporan în viziunea învățământului vocațional este o expoziție satelit a Trienalei Internaționale de Arte Textile de la Szombathely (Ungaria), ediția a VII-a, ce se desfășoară în perioada iunie–octombrie 2021. La expoziţie participă cu lucrări profesori coordonatori și studenții lor de la UNArte Bucureşti, respectiv Universitatea Moholy Nagy din Budapesta (MOME) Departamentele de Artă și Design textil.

 

Curatorii expoziției sunt Orbán Anna-Mária, lector dr. UNArte, București și Harmati Hedvig, profesor MOME.
Expoziţia va fi vernisată de graficianul Mircia Dumitrescu.

HARMATI Hedvig
ÚJSZÁSZI Tünde
BÉNYEI Tünde
SZABÓ Dóra
BRÁDA Judit
GYETVAI Piroska
SIMÁNDI-KÖVÉR Annamária
OLAJOS Mária Csenge
SZŰCS Edit
ORBÁN Orsolya
ORBÁN Anna-Mária
Oana CAPOTĂ
Denisa CÎRSTEA CRISTESCU
Alexandra COSTEA
Maria DIACONU
Rodica DIACONU
Diana DIACONESCU
Luana NĂSTASE
Andreea NEAGU
Ramona ȘERCĂIANU

«Laud inițiativele celor două institute culturale, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român din Budapesta, de a găzdui o expoziție comună în care profesorii și ucenicii departamentelor de arte textile din universitățile ambelor capitale, UNArte București și MOME Budapesta au reușit să organizeze pe simeze, opere artistice create în cadrul activităților profesionale sau didactice. Fiecare expozant a participat cu lucrări și la diferite ediții ale Trienalei Internaționale de Artă Textilă din Szombathely Ungaria, care anul acesta a ajuns la a VII-a ediție.

Confucius scrie despre legătura maestrului cu ucenicul într-un capitol al cărții Arta de a fi maestru, că profesorul transmite, luminând astfel cărțile vechi, nu inventează. Ca și Leonardo, care vede natura ca pe un maestru. Experiența unui ucenic de a expune alături de maestru, este benefică pentru amândoi, căci „știutorul știe că nu știe totul, iar cel ce știe tot nu știe nimic” și în același timp că „nu sunt vremurile sub oameni, ci bietul om sub vremi”.»

Profesor universitar Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, grafician, pictor şi sculptor

„Pe data de 18 iunie 2021 s-a deschis la Szombathely a VII-a ediție a Trienalei Internaționale de Artă Textilă. Ca apropo la această manifestare ORBÁN Anna-Mária, lector la Universitatea Națională de Arte din București (UNArte) a inițiat organizarea unei expoziții internaționale, transfrontaliere, româno–maghiare. Astfel s-a născut ideea expoziției MAESTRU și UCENIC la care au participat profesori și studenți ai Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta (MOME) din partea maghiară, iar din partea română ORBÁN Anna-Mária, profesor UNArte și discipolii ei. Un alt criteriu în ce privește selecția la această expoziție a fost participarea, în trecutul apropiat sau îndepărtat, la trienala de textile din Szombathely.

În elaborarea creațiilor expuse s-a apelat la un spectru foarte larg și variat de materiale și tehnici. Unii abordează culori vii, alții utilizează culori retrase, pastelate, întreaga gamă de densitate de la transparent la extrem de compact. Vizitatorii pot admira textile imprimate, dar și statui textile realizate din panglici. Numeroși artiști au abordat motive din natură: bule de apă și liane, solzi de pește și cristale de gheață, redându-le într-o formă reinterpretată, cristalizată.

În concluzie putem spune că sunt lucrări – atât ale maeștrilor, cât și cele ale ucenicilor – care denotă mult elan şi care nu s-ar fi putut naște fără să fi fost precedate de numeroase experimente. Materiale noi, modele noi, concepții noi atât la artiştii români, cât și la artişti maghiari. Avem în față o generație de urmași ai așa-numitului Atelier de Creație în Arta Textilă din Velem atât în ce îi privește pe MAEȘTRI, cât și în ce privește pe UCENICI.”

CEBULA Anna, istoric de artă, muzeograf principal, directoarea Galeriei din Szombathely