Caută
Close this search box.
Me
Caută
Close this search box.

Arte Textile și Design Textil

Baza actualului departament a constituit-o înfiinţarea, în cadrul Școlii de Arte Frumoase din Bucureşti, a atelierelor de ţesătorie şi broderie artistică. După încheierea celui de-al II-lea Război Mondial, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” se extinde cu o secţie orientată spre artele textile. Ulterioara dezvoltare a industriei textile solicită apariţia unui puternic corp de creaţie atât pentru contextură, cât şi pentru imprimerie. În acest context a intervenit numirea graficienei Maria Pană-Buescu în calitate de coordonator la specialitatea imprimerie cu site serigrafice; personalitatea sa artistică şi talentul ei pedagogic au marcat generaţii de absolvenţi. În acelaşi timp, la specialitatea ţesături, Tatiana Călugăru a predat cursul de tapiserie, având drept colaboratori de marcă pe artistul muralist Ştefan Constantinescu şi pe sculptorul-ceramist Mac Constantinescu. O adevărată emulaţie în domeniul tapiseriei a apărut odată cu primele generaţii de artiști-absolvenți în deceniul 1955-1965. Până în anii ‘70 s-a creat o generaţie puternică de tapiseri, iar în anii ’80 şi ’90 tapiseria are în România foarte mulţi adepţi, absolvenţi de studii universitare. Specializarea arte textile a dezvoltat două direcţii bazate pe tehnologii distincte: tapiserie-contexturi şi imprimerie textilă. Printre profesorii care s-au dedicat domeniului arte textile se numără: Emilia Niculescu Petrovici, Ileana Balotă, Leontina Măilătescu, Ecaterina Teodorescu, Maria Mihalache-Blendea, Teodora Moisescu-Stendl, Florica Vasilescu, Irina Stânga, Radu Avram, Lucia Pepenaru, Olga Birman Sabău. Astăzi, dintr-o formă de artă decorativă, arta textilă a devenit un mijloc de exprimare compatibil spiritului contemporan, care răspunde necesităţilor de articulare şi conceptualizare. În ultimele decenii, am asistat la transformarea materiei textile dintr-un suport purtător de mesaj plastic în substanţă plastică în sine. În consecinţă, programul de studii Arte textile-Design textil trece printr-un proces de corelare cu piaţa muncii, existând totodată posibilitatea de a introduce în programă noutăţile apărute în modalitatea de proiectare, în utilizarea noilor materiale şi utilizarea tehnologiei digitale de transpunere.

Ne reprezintă istoricul specializării noastre, seriozitatea şi corectitudinea corpului didactic alcătuit din artişti profesionişti în domeniu, buna reputaţie şi succesul profesional al absolvenţilor noştri. Considerăm că studiul individual al studentului şi efortul educaţional al profesorului cu fiecare student în parte este esenţial în formarea corectă, personalizată a viitorilor profesionişti.

Ciclul de Licenţă oferă cunoştinţe generale şi abilităţi în domeniul artei şi designului textil: artele textile ca exprimare artistică (fiber art, obiect, instalaţie) în mediu textil; designul textil pentru colecţii de decor pentru interior; designul textil pentru colecţii vestimentare (ţesături sau imprimeuri). Ciclul de Master în arte textile ambientale oferă posibilitatea studenţilor să aprofundeze un proiect propus, cu accent pe: creativitate, contribuţie personală originală, investigare, interpretare şi experiment novator. Există posibilitatea accesării programului de doctorat profesional, ultima etapă în dezvoltarea unei personalităţi artistice autentice.

Activitatea noastră se desfăşoară în spaţii/ateliere de studiu şi proiectare, spaţii tehnologice-laboratoare de transpunere în mediu textil a creaţiilor, experimentelor şi temelor de cercetare aplicativă din activitatea educaţională (imprimerie textilă, tapiserie-contexturi şi prelucrarea imaginii pe calculator), o bibliotecă de specialitate (peste 250 de titluri de referinţă în domeniu, periodice).

Arte Textile și Design Textil

Calea Griviței 22,
București 010702

Telefon: +(40) 21.319.10.77
E-mail:fap@unarte.org