Expoziția “Dialoguri europene– Erasmus. Incoming-Outgoing”

06.06
2025

“Expoziția “Dialoguri europene– Erasmus. Incoming-Outgoing” reunește o selecție a lucrărilor studenților beneficiari de burse Erasmus în intervalul 2024-2025.

Expoziția este deschisă în intervalul 9.06-15.06. 2025; vernisajul va avea loc Marți, 10 iunie la orele 18:00, UNAgaleria.”

Open Day @unarte

07.06
2025

Save the date!

Format nou! Meet the Teachers, Presentations, Portfolio Reviews, Alumni Talk, Workshops & more.

🗓️ 07 iunie 2025
📍 Budișteanu 19
📍 Griviței 22
📍 Griviței 28

Eveniment organizat în parteneriat cu The Institute și Cartierul Creativ.

Expoziție, workshop și prelegeri susținute de Nastazja Ciupa

19–24.05
2025

În perioada 19–24 mai 2025, Departamentul Grafică al UNArte a găzduit o suită de prelegeri și un workshop susținute de Nastazja Ciupa, cadru didactic titular la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, specialistă în tehnica litografiei.

Totodată, artista poloneză a vernisat pe 21 mai, la UNAgaleria, expoziția personală intitulată My Non-Places, care reunește treizeci de lucrări de litografie de mari dimensiuni. Expoziția va fi deschisă până pe 6 iunie 2025.

Suita de manifestări a fost organizată cu sprijinul Institutului Polonez din București și s-a bucurat de o audiență numeroasă în rândul studenților, cadrelor didactice din UNArte, precum și al publicului larg.

20250521_112450
20250522_102912
20250520_101945
20250521_190256

Open Day Master @unarte

10.05
2025

De ce master @unarte?

Fie că vrei să-ți continui dezvoltarea artistică, să explorezi un domeniu nou sau să transformi un hobby într-o vocație, masteratul @unarte îți oferă cadrul ideal pentru evoluție. În doi ani de studiu intensiv, vei lucra alături de profesori consacrați în artele vizuale contemporane și specialiști în istoria, teoria și filosofia artei.

  • Dacă ești pasionat, la master îți duci creativitatea la un nou nivel prin cercetare artistică și proiecte personale.
  • Dacă ești curios, la master îți schimbi specializarea și explorezi noi forme de exprimare artistică.
  • Dacă ești dedicat, la master îți transformi pasiunea într-o vocație solidă, alături de profesioniști renumiți.

Hai să ne cunoaștem la Open Day Master @unarte!

Meet the Teachers + Presentations + Alumni Talk

Eveniment organizat în parteneriat cu The Institute și Cartierul Creativ.

🗓️ 10 mai 2025
📍 FADD, Griviței 28, Amfiteatru

Written @unarte

07.05
2025

Eveniment organizat de Universitatea Națională de Arte din București, The Institute și Cartierul Creativ.

🗓️ Mâine, miercuri, 07 mai, 18:00

📍 Amzei Creative Corner, Piața Amzei 13

În contextul expoziției Made @unarte.bucuresti, vă invităm la un talk și o prezentare în jurul cercetărilor viitorilor profesioniști ai imaginii, actualmente studente și studenți ai Departamentului de Istoria și Teoria Artei. De la arta medievală la epoca modernă timpurie, de la fotografie la istoria arhitecturii locale, discuția va pune în lumină interesele specifice fiecărui an de studiu, precum și moduri diverse de a aborda contemporan istoria, reprezentarea, memoria, ruptura, Celălalt. Aceste interese au primit un impuls dinspre modalitățile de lucru, studiul tematic și accentul pe teorie din cadrul cursurilor departamentului, dar reflectă totodată configurații individuale și perspective independente.

Participante:
● Mara Bucur (anul I), Reprezentările celor zece fecioare
● Mara Iordache (anul II), Iconografia antropofagiei și reprezentarea Celuilalt în epoca modernă timpurie
● Sânziana Ciubotariu (anul II), The Birthday Project. Fotografia ca mijloc de comemorare în opera lui Justin Aversano
● Ileana Scripcariu (anul III), Dincolo de ruptură: practici arhitecturale interbelice și modelul realist socialist în clădirea Operei Române din București

Made @unarte. Proiecte recente realizate de studenți

24.04
2025

Expoziție organizată de Universitatea Națională de Arte din București, The Institute și Cartierul Creativ.

Vernisaj
🗓️ Joi, 24 aprilie, 18:30

Amzei Creative Corner
📍 Piața Amzei 13, București

Program
🗓️ 24.04–11.05.2025, L–V: 16:00–20:00, S–D: 11:00–20:00

Made @unarte este un showreel în sensul cel mai viu al cuvântului: o selecție de lucrări ce se coagulează într-o invitație la privire și contemplare. O vitrină deschisă spre procesele interne ale Universității Naționale de Arte din București, o arhivă în devenire a unui moment formativ. Expoziția oferă acces la fragmente din ceea ce se produce, se testează și se rafinează în atelierele universității – spații care, pentru cei mai mulți, rămân invizibile sau doar intuite din afară.

Lucrările expuse sunt sample-uri, mostre de gândire și de proces, rezultate dintr-o perioadă de acumulare, experiment și decizie. Nu sunt doar obiecte finite, ci și urme ale unor căutări esențiale, definite de echilibrul fragil dintre îndrăzneală și discernământ. Ele devin martori ai unui parcurs și, în același timp, semnele intimității coprocesului creativ: momentul în care ideile prind contur, devin vizibile, devin asumate.

În această diversitate de medii și direcții – de la pictură la new media, de la reflecție teoretică la gest sculptural – privirea este chemată să survoleze și să accepte pluralitatea și să experimenteze simbioza dintre ways of seeing, cum ar fi spus John Berger, dar unde privirea contextuală este a artiștilor, nu a privitorilor, și ways of doing, locale, punctuale, actuale.

Made @unarte devine astfel un spațiu de aducere în vizibil a unui tip de producție internă – artistică, sensibilă, aflată la granița dintre formare și formă.

Conferințele lunare CIAV – Resurse estetice de supraviețuire identitară. Tezaurul de la Pietroasa

23.04
2025

Invitat:
Dr. habil. Daniel Spânu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, București

Pe 23 aprilie 2025, vă invităm la Conferința Lunară CIAV aferentă lunii aprilie, organizată de Centrul Universitar de Cercetare Interdisciplinară în Artele Vizuale (CIAV) din cadrul Universității Naționale de Arte din București și susținută de Dr. Habil. Daniel Spânu, cercetător al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, cu tema Resurse estetice de supraviețuire identitară. Tezaurul de la Pietroasa. Prelegerea va avea loc miercuri, 23 aprilie, începând cu ora 13:00, în sediul UNArte din str. General Budișteanu, nr. 19, în sala 45 (etaj 3).

Tezaurul de la Pietroasa este una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice din toate timpurile. Cele 12 obiecte păstrate cântăresc aproape 19 kg aur – un metal inalterabil, considerat un simbol al eternității. Semnificația tezaurului depășește însă valoarea intrinsecă a metalului prețios conținut.

Prelegerea dedicată acestei descoperiri este structurată în trei părți. Mai întâi vor fi evocate succint împrejurările în care a fost recuperat tezaurul și soarta lui după descoperire, precum și istoricul cercetării. Partea a doua este dedicată morfologiei, tehnologiei și ornamentației recipientelor și podoabelor din tezaur. Analogiile cele mai relevante ale acestor obiecte înlesnesc datarea tezaurului și determinarea multiplelor sale semnificații. În partea a treia, va fi evocat contextul cultural-istoric în care se integrează adecvat tezaurul. Descoperirea poate fi atribuită unui nucleu de putere ostrogotic, capabil să își afirme o autoritate insolită în plină epocă hunică (prima jumătate a secolului al V-lea). Podoabele fastuoase și vasele de lux alcătuiesc un mănunchi de repere simbolice care consacră tradiția unei descendențe.

Motivele pentru care tezaurul de la Pietroasa reprezintă metaforic un „proiect de imortalitate” sunt expuse în concluzia prelegerii.

Daniel Spânu este cercetător la Institutul de Arheologie din București. Și-a susținut doctoratul în anul 2006 la Universitatea București cu o teză dedicată orfevrăriei din Dacia preromană; teza a fost publicată ulterior sub forma monografiei Tezaurele dacice…. În anul 2018, și-a susținut abilitarea în cadrul Școlii de Studii Avansate a Academiei Române cu o teză dedicată practicilor funerare est-carpatice din secolele II–III; teza a fost valorificată monografic în anul următor. Daniel Spânu este autorul mai multor studii și articole dedicate antichităților din cea de a doua epocă a fierului, din epocă romană și din epoca migrațiilor de pe teritoriul României. Susține periodic comunicări la manifestări de specialitate din țară și din străinătate. În calitate de bursier al Fundației Alexander von Humboldt a beneficiat de stagii de studiu și perfecționare la Institutul Arheologic German și la Institutul de Arheologie Preistorică al Universității Libere din Berlin. A efectuat sesiuni de documentare la Viena, Budapesta, Poznan și în numeroase muzee din țară. A participat la cercetări arheologice sistematice în situri preistorice și medievale din România și din străinătate (Franța, Germania, Georgia, Moldova).

Între expresie și reprezentare. Explorări artistice și teoretice în artele vizuale

10.04
2025

Conferința Școlii Doctorale a Universității Naționale de Arte din București

Între expresie și reprezentare.
Explorări artistice și teoretice în artele vizuale

Cercetările și experimentele artistice actuale ridică provocări fără precedent cadrelor tradiționale de înțelegere și producere a artei, cu repercusiuni majore atât în domeniul teoriei, cât și în cel al practicilor artistice. Tocmai de aceea, este necesară o continuă problematizare și regândire a conceptelor fundamentale ale domeniului și a semnificațiilor pe care acestea le pot primi în coordonatele creației artistice contemporane.

Conceptele de expresie și reprezentare sunt două dintre noțiunile cu carieră extinsă în istoria artei și a gândirii despre artă, rădăcinile lor coborând până în cultura greacă antică, care încă definesc dezbaterile din lumea contemporană, atât la nivel național, cât și la nivel mondial. Modul în care sunt gândite acestea determină, direct sau indirect, felul în care concepem statutul artistului contemporan, influența socială a artei, rolul educativ al acesteia sau deschiderea demersurilor creative spre interdisciplinaritate și multidisciplinaritate.

În aceste condiții, pentru ediția din acest an a Conferinței Școlii Doctorale a Universității Naționale de Arte din București, propunem un spațiu de prezentare și discutare a investigațiilor teoretice și artistice efectuate de doctoranzi, în vederea problematizării, aprofundării și punerii în dezbatere a cercetărilor actuale din domeniu, cu accent pe următoarele tematici:

🔴 Expresie artistică și hermeneutica artelor vizuale
🔴 Rolul tehnologiilor emergente în producerea și receptarea artei
🔴 Creația artistică în context interdisciplinar
🔴 Istoria și istoriografia expresiei artistice
🔴 Reprezentări culturale în istoria artei
🔴 Experiment artistic și performativitate în artele contemporane

🗓️ Joi, 10 aprilie, 09:00
📍 Budișteanu 19

ITAmix #13- Open call!

26.03
2025

Departamentul de Istoria și Teoria Artei al Universității Naționale de Arte din București vă invită să participați la cea de a treisprezecea ediție a Conferinței Naționale de Istoria Artei ITAmix care se va desfășura în format hibrid.

Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și în domeniile adiacente (istorie, arheologie, literatură și patrimoniu cultural), oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta cercetările și de a le discuta împreună cu colegii.

Așteptăm titlul și un rezumat al prezentării, de maxim 250 de cuvinte, la adresele i.magureanu@unarte.org și filimonstefania509@gmail.com până pe data de 31 martie 2025. Intervențiile nu trebuie să depășească 15 minute.

Conferințele lunare CIAV – Contemplație, Inspirație și Revelație. Explorări filosofice

21.03
2025

Pe 26 martie 2025, vă invităm la prelegerea inaugurală a seriei de conferințe lunare organizate de Centrul Universitar de Cercetare Interdisciplinară în Arte Vizuale (CIAV) din cadrul Universității Naționale de Arte din București, susținută de conf. univ. dr. habil. Cornel-Florin Moraru, directorul CIAV, cu tema „Contemplație, Inspirație și Revelație. Explorări Filosofice”. Prelegerea va avea loc miercuri, 26 martie, începând cu ora 13:00, în sediul UNArte din str. General Budișteanu, nr. 19, în sala 45 (etaj 3).

Deși este un concept cu tradiție milenară în cultura europeană, înțelesul contemplației în zilele noastre este parazitat de multiple confuzii semantice.

Pe de o parte, ea desemnează o experiență fundamentală a gândirii și afectivității umane, conceptualizată încă din perioada clasică a filosofiei grecești, în mod special de Platon și Aristotel. Pe de altă parte, conceptul de contemplație a funcționat, de-a lungul celor peste 2.500 de ani de existență, ca noțiune fundamentală cu sensuri specializate atât în teologia creștină, cât și în gândirea artistică. În gândirea artistică, noțiunea de contemplație a ajuns să fie pusă în strânsă legătură cu cea de inspirație, adesea ajungând să fie folosite în mod cvasi-sinonimic. În teologie însă, aceeași noțiune pare a fi legată cel mai adesea de cea de revelație, funcționând ca facultate a sufletului uman, capabilă să sesizeze adevărul divin.

Prelegerea de față își propune să analizeze și să lămurească conceptual sensurile filosofice, artistice și teologice ale noțiunii de contemplație și să explice, prin recurs la istoria gândirii occidentale, modul în care acest concept, aparent uitat de teoreticienii contemporani, poate fi recuperat pentru teoria și practica artistică actuală.

În vederea acestui lucru, vom coborî până la rădăcinile etimologice ale ideii de contemplație pentru a vedea care este experiența trăită la care ea se referea inițial. Apoi, pornind de la experiența astfel indicată, vom arăta cum diversele sensuri ale contemplației își găsesc unitatea în felul de a fi specific omului și în diferitele sale modalități de raportare la adevăr.Un lucru este cert! Astăzi noi nu putem înțelege triada conceptuală contemplațieinspirațierevelație fără recurs la lecțiile vii ale tradiției ce lucrează în noi și despre care, de cele mai multe ori, nu de dăm seama pe deplin.

UNArte participă la „Totul pentru casa ta 2025”

19.03
2025

20–23 martie 2025
ROMEXPO, Pavilionul B2, Bd. Mărăști 65–67, București

Departamentul Design al Universității Naționale de Arte participă la „Totul pentru casa ta 2025”, un eveniment de referință în domeniul designului, arhitecturii și industriei home & deco. Această prezență face parte din strategia UNArte de promovare la nivel național, oferind studenților oportunitatea de a-și expune proiectele într-un cadru profesionist.

Vizitatorii standului vor putea descoperi lucrările studenților și vor avea ocazia să interacționeze direct cu reprezentanții Departamentului Design.

Evenimentul include patru manifestări importante:

  • ConstructAmbientExpo – soluții inovatoare pentru amenajări interioare și exterioare
  • ExpoFlowersGarden – design peisagistic și grădinărit creativ
  • MobilaExpo – tendințe în mobilier și decorațiuni
  • Romtherm – tehnologii pentru confort termic

Programul de vizitare:

  • 20–22 martie: 10:00–18:00
  • 23 martie: 10:00–16:00

Vă așteptăm la standul UNArte!

Icoana triptic de călătorie – tehnica tempera pe lemn, Rusia, sec. XVII. Vineri, 21.03.2025, ora 9.30

17.03
2025

Restaurator Marta Klus,
Muzeul Național de Artă al României
expert Ministerul Culturii , patrimoniu mobil – pictură pe lemn

Vineri, 21.03.2025, ora 9.30
Sala 32, Departament Conservare și Restaurare
Calea Griviței 28

Biserica de lemn din Geogel, jud. Alba. Cercetarea și restaurarea picturii parietale. Joi, 20.03.2025, ora 10.30

17.03
2025

Restaurator Mirela Constantin
Specialist Ministerul Culturii, patrimoniu imobil
Expert Ministerul Culturii, patrimoniu mobil

joi, 20.03.2025, ora 10.30
Sala 32, Departament Conservare și Restaurare
Calea Griviței 28

Iconostastul Bisericii “Sfântul Nicolae” din comuna Șirineasa, jud. Vâlcea, în contextul artei brâncovenești și post-brâncovenești. Miercuri, 19.03.2025, ora 9.30

17.03
2025

Dr. Cristina Cojocaru
Cercetător, Institutul de Istoria Artei G. Oprescu București
Miercuri, 19.03.2025, ora 9h30
Sala 32, Departament Conservare și Restaurare
Calea Griviței 28

Oportunități în restaurare. Cu Laura Hangiu. Marți, 18 martie, ora 10.00 – Sala Amfiteatru

13.03
2025

Centrul de consiliere și orientare în carieră UNArte va demara seria întâlnirilor cu profesioniști din domenii culturale, foști absolvenți UNArte

Laura Hangiu este restaurator de pictură murală și lucrează în domeniul monumentelor istorice de peste 10 ani. În perioada 2011-2016 a studiat conservarea și restaurarea operelor de artă la UNArte, București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, Catedra de Conservare-Restaurare.

În timpul studiilor a făcut stagii de practică pe diferite șantiere de restaurare naționale și internaționale, iar după absolvirea cursurilor masterale a continuat să lucreze în domeniu în calitate de restaurator și de coordonator.

În același timp găsește necesară implicarea personală în activitățile de voluntariat, făcând astfel, în cadrul unei organizații internaționale, un stagiu de voluntariat pentru conservarea picturilor murale din templele budiste din regiunea Ladakh, India.

Marți, 18 martie, ora 10.00 – 11.00
Sala Amfiteatru, Calea Griviței 28

consiliere@unarte.org

ANUNȚ privind selecția categoriei de grup-țintă

12.03
2025

Universitatea Națională de Arte din București a demarat implementarea proiectului UNART SMART – 1577799892, finantat prin apelul „Granturi pentru digitalizarea universităților”; Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului – Componenta 15: Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care implică parcurgerea unui proces de digitalizare la nivelul unor programe de studiu, al infrastructurii de predare/învățare/evaluare al școlarității și cel al competențelor digitale ale studenților și cadrelor didactice.

Proiectul UNART SMART se adresează comunității academice a Universității Naționale de Arte din București, unui grup țintă format din studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și personal didactic auxiliar.

Înscrierile în grupul țintă se vor desfășura în perioada 11 martie–18 martie 2025.

Open Days @unarte

19.02
2025

Save the dates!

Format nou! Meet the Teachers, Presentations, Portfolio Reviews, Alumni Talks, Workshops & more.

🗓️ 10 mai 2025 – Open Day @unarte.bucuresti Master
🗓️ 07 iunie 2025 – Open Day @unarte.bucuresti

📍 Budișteanu 19
📍 Griviței 22
📍 Griviței 28

Recunoaștere națională: Ordinul „Meritul Cultural” pentru Universitatea Națională de Arte

12.12
2024

La propunerea Ministerului Educației, cu prilejul Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru meritele deosebite obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și pentru promovarea calității învățământului universitar românesc, E.S. Domnul Klauss Iohannis, Președintele României, a decretat decorarea Universității Naționale de Arte din București cu Ordinul Meritul Cultural.

Expoziția Cercetării Doctorale 2024, unagaleria, 11.12.2024–12.01. 2025

08.12
2024

Școala Doctorală a Universității Naționale de Arte București organizează la UNAgaleria a treia ediție a expoziției cu lucrările asociate activității de cercetare a doctoranzilor.

Vernisajul expoziției, curatoriată de conf. univ. dr. habil. Dorina HORĂTĂU, are loc miercuri, 11 decembrie 2024, ora 18: 00, în prezența prof. univ. dr. Cătălin BĂLESCU – rector, prof. univ. dr. Eugen Alexandru GUSTEA – prorector și director CSUD și prof. univ. dr. Iosif KIRÁLY – director CSD.

Expoziția Cercetării Doctorale / 2024 aduce în prim-plan rezultatele activităţii de cercetare și de creaţie artistică realizate în perioada 2023 – 2024 de studenții doctoranzi selectați în urma apelului de participare lansat de către organizatori.

Modul de expunere propus se construiește în jurul ideii de dialog complementar, ce integrează diversitatea tuturor direcțiilor și metodelor de cercetare doctorală. Astfel, lucrările realizate în medii artistice diferite (instalație, pictură, grafică, sculptură, video, fotografie, ceramică, sticlă, mixed media șamd.), împreună cu temele de cercetare științifică/artistică prezentate pe panourile parietale, devin repere pentru viziunile particulare ale celor 45 studenți doctoranzi prezenți în expoziție.

Consultanți & colaboratori organizare expoziție:

Prof. univ. dr. Iosif KIRÁLY, cercetător dr. Constantin HOSTIUC (UAUIM/ DMC), lect. univ. dr. Bogdan MATEIAȘ, asist. univ. drd. Răzvan TUN, asistent cercetare drd. Alina Tudor

Coordonatori științifici:

Prof. univ. dr. habil. Constantin ASLAM, prof. univ. dr. Cătălin Mihai BĂLESCU, prof. univ. dr. Ruxandra DEMETRESCU, prof. univ. dr. habil. Darie DUP, prof. univ. dr. arh. Dragoș GHEORGHIU, prof. univ. dr. habil. Alexandru Eugen GUSTEA, conf. univ. dr. habil. Dorina HORĂTĂU, prof. univ. dr. Iosif KIRALY, conf. univ. dr. habil. Cornel-Florin MORARU, prof. univ. dr. habil. Cosmin PAULESCU, prof. univ. dr. Rucsandra POPP, prof. univ. dr. Marilena Preda SÂNC

Doctoranzi:

Elena-Irinuca AKKAYA, Lăcrămioara IONICEANU (ANTON),Oana-Virginia BARBU, Mihai BODEA TATULEA, Andreea-Lorena BOJENOIU, Mihail BOTNARI, Aurelian BROASCĂ, Diana BUTUCARIU, Laura Avramescu (CHERCIU), Ilie CHIOIBAȘ, Nicoleta COMAN, Bogdan CRAIU, Marius CRISTEA, Mariana-Ramona DINESCU (COPIL), Sabina GEORGESCU, Olivia IOAN, Ada JUGĂNARU, Valentin LEONIDA, Eduard LUCACI, Sorin MĂRCULESCU, Ștefania MEȘTERIUC, Anca Niculina MIHĂILĂ, Corina MOȚĂIANU, Lucreția NEACȘU (MAIORESCU), Lisandru NEAMȚU, Elena-Teodora NECULA, Daniela NEMȚANU, Maria PANȚUR, Anca Floriana PAȘA (DEACONU), Lila PASSIMA, Vlad- Dan PERIANU, Ștefana PETRE, Miruna PLEȘOIANU, Oana POP POPAN, Norica POPESCU, Emilian POSPAII, Oana RINALDI, Ana ROȘOGA, Petronela-Măria ROȘU, Alina TOFAN, Alina TUDOR, Ruxandra TUDORAN, Matei UDRIȘTE, Daniela Violeta VÎRLAN DANCEA, Bela ZOLTAN.

Expoziția Cercetării Doctorale / 2024 va putea fi vizitată în perioada 11decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025, la UNAgaleria (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sect.1, București), de miercuri până duminică, între orele 10: 00 – 18: 00, intrarea fiind gratuită.

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural,The Institute, Modernism.ro, UAP

Dep. Pedagogia Artei. Expoziția TIME-LAPSE, Lisabona, 18–29.11.2024

24.11
2024

Studenți ai Departamentului Pedagogia Artei expun la Școala Superioară de Educație din Lisabona – Escola Superior de Educação de Lisboa –, alături de studenți ai programului de studii Pedagogia artei, Universitatea „Ovidius”, Constanța.

Lucrările expuse fac parte dintr-un proiect de cercetare intitulat Time-lapse: Memory, Post-Memory, Artistic Practices and Community (Ref:IPL/IDI&CA2023/TimeLapse_ESELx), care propune crearea de obiecte și intervenții artistice, asumând conceptele de Timp, Memorie, Post-Memorie și Istorie ca piloni conceptuali.

Prin practica în artele vizuale, aceste concepte sunt explorate, manifestând diferite perspective, discursuri, reprezentări și experiențe. Proiectul a cuprins diferite zone teritoriale din Portugalia, Spania și România.

În acest sens, expoziția TIME-LAPSE (18–29 noiembrie 2024) reunește lucrări realizate de studenți din cele două instituții universitare românești: Universitatea Națională de Arte din București și Universitatea „Ovidius”, Constanța.

Coordonatori: Conf. univ. dr. Lelia Rus Pîrvan (Universitatea „Ovidius”, Constanța), lector univ. dr. Silvia Stoica (Universitatea Națională de Arte din București)

Cadre didactice coordonatoare: lector univ. dr. Andrea Nagy, lector univ. dr. Elena Scutaru – Universitatea Națională de Arte din București

Dep. Pedagogia Artei – Universitatea Națională de Arte din București

Studenți participanți:

Diana Acatrinii

Ingrid Cojan

Florina Grațiela Frangu (Stancu)

Beatrice Gabriela Huda

Cristina-Maria Ioana (Lupescu)

Andrei Nicolas Ion

Theodora Lumezeanu (Ilieș)

Mădălina Necșulescu

Alicia Penzeș

Narcisa Stoian

Clara-Marinela Toma

Lansare „Cezar Atodiresei. Desen, pictură, obiect/Drawing, Painting, Object”

12.11
2024

Lansarea volumului „Cezar Atodiresei. Desen, pictură, obiect/Drawing, Painting, Object”, de Silvia Stoica, publicat la Editura UNARTE București va avea loc la Muzeul de Artă Constanța, de Ziua Dobrogei, joi, 14 noiembrie 2024, ora 13:00.

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Dobrogei, 14 noiembrie 2024, prin lansarea unui nou album.

Muzeul de Artă Constanţa organizează joi, 14 noiembrie 2024, începând cu ora 13:00, lansarea volumului „Cezar Atodiresei. Desen, pictură, obiect/ Drawing, Painting, Object”, de Silvia Stoica, publicat la Editura UNARTE București. Proiectul editorial a fost finanțat de Consiliul Județean Constanța, cu sprijinul Muzeului de Artă Constanța. Invitați, alături de autoare: Cristian-Robert Velescu – istoric și critic de artă, Constantin Aslam – prof. univ. dr., Cătălin Bălescu – prof. univ. dr., Rector al Universității Naționale de Arte din București, gazda evenimentului, moderator: Lelia Rus-Pîrvan – conf. univ. dr., Director al Muzeului de Artă Constanța.

Evenimentul reprezintă un omagiu adus pictorului Cezar Atodiresei, un artist pentru care spațiul dobrogean a reprezentat o importantă sursă de inspirație pe parcursul a peste patru decenii de creație. Cezar Atodiresei (1954-2022), pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, profesor la Universitatea Națională de Arte din București (1990-2022), decan al Facultății de Arte Plastice (2012-2020), a avut o bogată activitate expozițională, didactică, managerială, fiind recunoscut și apreciat pentru profesionalismul său, pentru consecvența, consistența și autenticitatea demersului plastic, pentru profunzimea operei sale și, nu în ultimul rând, pentru calitatea sa umană. Cezar Atodiresei a organizat și a participat la numeroase expoziții în țară și în străinătate, lucrări ale acestuia regăsindu-se în colecții de stat și particulare din România, Spania, Polonia, Germania, Belgia, Franța sau Statele Unite.

În anul 2022, după dispariția pictorului, familia acestuia a oferit Muzeului de Artă Constanța, cu titlul de donație, 80 de lucrări semnate de artist: 20 de picturi și 60 de desene, acuarele, tușuri, colecția contribuind la îmbogățirea patrimoniului instituției de cultură constănțene. Dobrogea a reprezentat una dintre sursele de inspirație ale artistului, în compozițiile sale regăsindu-se peisajul specific dobrogean, peisaje marine sau personaje reprezentate pe plajă. O serie de desene care valorifică corpul uman (studii, crochiuri); picturi precum Epavă, Plaja sau Câmp-Calica – aceasta din urmă adăugată în expoziția permanentă a muzeului, în sala destinată donațiilor, sau lucrări de grafică, precum Costinești, ’981-Costinești, Plaja albă-Costinești, G. Sud (Golf Sud Costinești) care fac parte astăzi din patrimoniul muzeului de artă constănțean sunt revelatoare în acest sens. Pentru a face cunoscută donația, precum și pentru a o raporta la opera lui Cezar Atodiresei, în sensul contextualizării lucrărilor donate în cadrul nucleelor tematice dezvoltate de artist, Muzeul de Artă Constanța a susținut și a sprijinit inițiativa publicării unui volum. Acestui demers i s-a alăturat Universitatea Națională de Arte din București.

Publicația „Cezar Atodiresei. Desen, pictură, obiect/ Drawing, Painting, Object” reunește lucrări variate și intense din creația artistului; conține opere finite precum și stadii, studii, schițe, crochiuri. Acestea marchează momente semnificative ale formării sale profesionale și ale parcursului său artistic, de la perioada studiilor liceale și academice la perioada sintezelor formale și cromatice. În paginile cărții se răgăsește întreaga colecție donată Muzeului de Artă Constanța, precum și lucrări din alte colecții de stat și particulare. Autoarea cărții a organizat materialul vizual în zece capitole, incluzând atât lucrări publicate în cataloage de expoziții, albume, cărți de autor cât și lucrări nepublicate până în prezent, compoziții, studii aflate în mapele, carnetele de schițe ale artistului. Volumul beneficiază de contribuțiile autorilor invitați, Cristian-Robert Velescu – istoric și critic de artă, fost profesor la Universitatea Națională de Arte din București, prof. univ. dr. Constantin Aslam – cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu – rector al Universității Naționale de Arte din București, personalități cu care Cezar Atodiresei a colaborat intens la universitatea de arte bucureșteană. Publicația conține și o cronologie în care textul este însoțit de imagini-document din arhiva Cezar Atodiresei.

Cartea invită publicul să cunoască opera pictorului Cezar Atodiresei în profunzimea sa, oferind o incursiune substanțială în practica și creația artistului. Totodată, volumul contribuie la popularizarea Colecției Cezar Atodiresei aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, unul dintre cele mai importante muzee de artă din țară.

Cu ocazia Zilei Dobrogei, 14 noiembrie 2024, intrarea în Muzeul de Artă Constanța și în secțiile sale va fi gratuită.

https://muzeuldeartaconstanta.ro/

Intervenții de urgență asupra iconostasului de la biserica de lemn din Șirineasa

04.11
2024

În continuarea acțiunilor de salvare a bisericilor de lemn aflate în pericol,  Departamentul de Conservare și Restaurare din cadrul UNArte a demarat un amplu proiect de restaurare a iconostasului bisericii de lemn Sf. Nicolae din localitatea Șirineasa, județul Vâlcea.

Echipa coordonată de lector universitar dr. Cristina Serendan, specialist restaurator atestat  MC, incluzând cadre didactice și studenți,  a demontat, ambalat și transportat la sediul departamentului piesele iconostasului. Această acțiune, sponsorizată de UNArte, a avut loc in perioada 17–23 octombrie 2024, concomitent cu sărbătorirea zilelor conservării și restaurării și recunoașterea la nivel european a importanței domeniului.

Intervenția nu ar fi putut fi derulată fără sprijinul parohiei Șirineasa, prin preot Truță Gabriel și fără implicarea membrilor comunității și a voluntarilor care au participat activ.

Mulțumim tuturor!

Lansarea Revistei una 2 – Izvoare de Filosofie

11.10
2024

Ediția din această săptămână a Izvoarelor de Filosofie este dedicată unui eveniment editorial insolit în spațiul reflexiv românesc. Este vorba despre lansarea celui de-al doilea număr al revistei de studii de specialitate a Universității Naționale de Arte din București – revista „una”.

Evenimentul de lansare va avea loc în ziua de luni, 14 octombrie, începând cu ora  18:30 la librăria Cărturești Carusel (Str. Lipscani nr. 55).

Cu această ocazie, îl vom avea ca invitat în studioul Radio România Cultural pe prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, cunoscut pictor român contemporan, rector al Universității Naționale de Arte din București și editorul revistei UNA. Având o activitate susținută atât în plan artistic, cât și în plan teoretic, Cătălin Bălescu, conducător de doctorate în arte vizuale, a susținut multiple expoziții personale, a participat la numeroase expoziții de grup, a publicat mai multe articole de specialitate și a editat, coordonat și conceput un număr de peste 10 cataloage.

Tema pe care o propunem spre dezbatere este vizează modul în care putem transforma computerul într-un instrument valoros pentru înțelegerea și analizarea artei din perspectivă statistică, în vederea descoperirii unor constante structurale regăsite într-un număr foarte mare de imagini reprezentative.

Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați acestei dezbateri, ca de obicei, vineri seară, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromâniacultural.ro

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Conexiuni:
Blog: http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie

Paso Doble, 4-14 octombrie 2024

03.10
2024

Alexandra Sîrbu și Cristina Bejan (Licurici), actualmente studente în anul II Master la același departament, au fost laureate a Premiului Departamentului de Artă Murală la Gala absolvenților din anul 2023. Ambele au în comun pasiunea pentru pictura de dimensiuni mari, realizând ample și îndraznețe compoziții ce se remarcă deopotrivă prin originalitate cât și prin forța execuției.

Dacă în lucrările Cristinei Bejan întâlnim game cromatice restrânse, bine temperate, aproape monocrome, în cazul Alexandrei Sîrbu cromatica este exuberantă, predominând culorile vii, hipercalorice ce sunt dispuse pe suprafața pânzei prin tușe dezinvolte, pline de nerv.

Dincolo de plăcerea de a picta, expozantele se fac remarcate printr-un discurs vizual personal, imaginând compoziții îndrăznețe în care personajele ce populează lucrările sunt tratate diferențiat la fiecare dintre cele două autoare.

Personajele Cristinei Bejan sunt statice, le întâlnim în poziție verticală sau plutind pe orizontală, ca într-un acvariu, inspirând privitorului o liniște aparte dar care este “tulburată” de simboluri erotice presărate de autoare într-un joc ludic, de-a v-ați ascunselea pe care aceasta îl propune privitorului.

La polul opus, stau personajele alungite realizate de Alexandra Sîrbu, ce iau în posesie toată suprafața lucrării, asigurând o dinamică bine orchestrată a suprafețelor. Corpurile personajelor șerpuiesc, la propriu, spre marginea cadrului pictural luând, în cele mai multe cazuri, forma unei rame în interiorul căreia personajele lasă să se întrevadă un peisaj ce oscilează între paradisiac și apocaliptic.

În pofida forței vizuale degajate de ficare dintre lucrările celor două autoare, aceste nu se eclipsează, anulează sau concurează în vreun fel, ba dimpotrivă, putem constata că ele se potențează și se pun în valoare reciproc, dezvăluind două personalități artistice bine conturate stilistic având fiecare o direcție personală bine amprentată.

Prof. univ.dr. Cosmin Paulescu

Sesiune de informare adresată studenților din Anul I

26.09
2024

Centrul de consiliere și orientare în carieră UNArte în parteneriat cu secretariatul UNArte organizează:
MARȚI, 1.10.2024, ORELE 13:00-13:50, SALA 50, ETAJ 3, G-RAL BUDIȘTEANU 19, O SESIUNE DE INFORMARE ADRESATĂ STUDENȚILOR DIN ANUL I.

Subiecte discutate:

  • consilierea în carieră
  • modulul psihopedagogic semnarea contractelor de studiu orar
  • burse
  • sesiune Q&A

ERASMUS+ Aplică pentru selecția octombrie 2024 – mobilități de studiu și practică în semestrul 2/2024-2025

12.09
2024

ÎN PERIOADA  01 – 11 OCTOMBRIE 2024 VA AVEA LOC DEPUNEREA ­DOSARELOR PENTRU SELECȚIA OCTOMBRIE 2024 (mobilități de studiu și practică în semestrul 2 al anului universitar 2024-2025).
DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS+ (INCINTA FADD, LÂNGĂ AMFITEATRU) DOAR ÎN INTERVALUL ORAR 11:00-15:00 (L-J), 10:00 – 13:00 (V).

 

La selecția pentru mobilități de studiu pot participa studenții anului 2 Licență și anul 1 Master. Doctoranzii și studenții anilor terminali (3 Licență, 2 Master) pot aplica doar pentru mobilități de practică. Anul 1 Licență poate participa la selecția din luna martie pentru anul univ. 2025-2026.

NOTĂ: Studenții care care beneficiaza de bursa socială sau medicală vor avea și în programul de mobilitate un ajutor financiar suplimentar.

DOCUMENTE NECESARE

  • FORMULAR APLICAȚIE – Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).
  • CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;
  • RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (*modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);
  • PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail: erasmus@unarte.ro, *nu trimiteți prin wetransfer sau ca link); Studenții de la ITA și Conservare-Restaurare vor prezenta și/sau un proiect de max.5 pagini.
  • 2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;
  • COPIE C.I.;
  • DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);
  • DOSAR din carton cu dispozitiv metalic de încopciere;
  • Acord de prelucrare a datelor (se descarcă din secțiunea Documente de pe site)

NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.

CONTACT: E-mail: erasmus@unarte.ro

Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.

04.09
2024

Vernisajul a avut  loc Duminică, 1 septembrie, ora 14:00, în prezența prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, rector UNARTE, conf. univ. dr. Dorina Horătău, curator al expoziției, celor 17 tineri artiști și a gazdei, dr. Joana Grevers, istoric de artă.

Expoziția Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube aduce în prim-plan cele mai bune lucrări de diplomă semnate de studenții și profesorii de la următoarele departamente și specializări: PicturăGraficăSculpturăFotografie-videoprocesarea computerizată a imaginiiPedagogia Artei, Artă Murală, Design Grafic, Design de Produs, Design Ambiental, Modă, Arte Textile- Design Textil, Ceramică, Sticlă, Metal, Scenografie, Istoria și Teoria Artei, Conservare și Restaurare.

Evenimentul expozițional are ca scop încurajarea și stimularea creației artistice de calitate a tinerilor absolvenți, dar și crearea unor oportunități de relaționare cu oameni de cultură recunoscuți la nivel național și internațional.

În acest sens, Fundația Joana Grevers va premia una din cele 17 lucrări prezentate, din componența juriului făcând parte prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu – președinte al juriului, dr. Joana Grevers – directoarea Fundației, Adriana Oprea – curator și istoric de artă MNAC, conf. univ. dr. Dorina Horătău – curatorul expoziției și Ștefan Radu Crețu – artist vizual.

Deschidere: 01.09.2024, ora 14.00
Perioada: 01.09 – 01.10.2024
Locație: 418 Gallery, Str. Portului nr. 68, comuna Cetate, 207190, jud, Dolj
Organizator: Fundația Joana Grevers
Co-organizatori: Cetate Arts Danube, 418GALLERY
Partener: Universitatea Națională de Arte București
Grafică: Bianca Petrescu
Fotografii: Alexandru Nae
Parteneri media: The Institute, Modernism.ro, RFI, Revista Arta
Partener instituțional: UAP
Wine Pairing: Prince Știrbei

Expoziție: Restaurarea covoarelor românești. Colecția Aurelia Pomponiu

31.08
2024

Aurelia Pomponiu este din 2008, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul Modă, expert restaurator textile, titlu oferit de Ministerul Culturii, doctor în restaurarea țesăturilor de artă și membră al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziția, deschisă la Muzeul Țăranului, aduce în atenția vizitatorilor o clecție de 17 covoare românești vechi, de secol XVIII și XIX, din toate zonele țării, cu piese rare care includ anul de execuție (1807), precum și un exemplar din setul celor patru covoare făcute cadou de Nicolae Iorga Muzeului Metropolitan din New York. Restaurate și integrate profesional de către Aurelia Pomponiu, covoarele fuseseră în proporție de 40% distruse de toate tipurile de degradări, iar toate intervențiile de restaurare pot fi vizibile acum pe statele covorului.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, până în data de 6 octombrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Summer School Schmiegen 2024

13.08
2024

Organizat de fundațiile  ARCUS și Kulturerbe Kirchenburgen e. V., cu sprijinul financiar al Asociației Restauratorilor VDR din Germania, evenimentul reunește specialiști și studenți restauratori din Germania, Austria, Ungaria și România, într-un efort conjugat de conservare a picturilor murale medievale din interiorul Bisericii Evanghelice din Șmig.

 

Expoziția de Licență și Disertație a Departamentului Grafică – 2024

29.06
2024

Departamentul Grafica vă invită sa vizitați expoziția absolvenților de licență. Pe 6 iulie, începând cu ora 18.00 (vernisaj) se poate vedea expoziția de disertație. Aceasta va sta deschisă câteva zile.

Pictură – Expoziția absolvenților de master @ UNAgaleria

26.06
2024

Vă invităm marți, 2 iulie 2024, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziției absolvenților de MASTER PICTURĂ.
Expoziția este deschisă la UNA Galeria, str. Băiculești nr.29, București.

Expun:
Robert Burdușel / Ada Jugănaru / Nicoleta Marinescu / Ioana Mihai / Ruxandra Pascu / Ana Postolachi
(clasa conf.univ.dr. Ion Anghel)

Mircea Cuza / Cristina Dobre / Olivia Ioan / Ilinca Mihăilă
(clasa prof.univ.dr. Cătălin Bălescu)
Cristian Brânzescu / Rucsandra Cristian / Antonia Jamal / Cristina Lazăr / Veronica Macău /
Tana Preșa / Ioana Ruse / Georgeta Vasiliev / Andreea Trandafir / Andreea Vrăbioiu
(Clasa prof.univ.dr. Petru Lucaci)
Diana Andrei / Izabela Axenie / Ingrid Pescaru / Valeriu Petrache
(Clasa conf.univ.dr. Mihai Sârbulescu)

Expoziția poate fi vizionată în perioada 28.06. – 07.07.2024
Vă așteptăm cu drag!

Pictură – Expoziția absolvenților de licență @ CAV

26.06
2024

Vă invităm luni, 1 iulie 2024, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziției absolvenților de LICENȚĂ PICTURĂ.

Expoziția este deschisă la Centrul Artelor Vizuale (Galeria Căminul Artei), str.Biserica Enei nr.16, București 030167.

Expun:

Maria Dima

(Clasa prof.univ.dr. Cătălin Bălescu)

Silviu Arap / Adriana Georgescu / Sara Muste / Ioana Popescu / Ricarda Radu / Andreea Răducu /Filip Stroe / Paula Suiugan / Andrei Ursu / Mihaela Velea

(Clasa lect.univ.dr. Marian Dobre)

Matei Buciuta

(Clasa prof.univ.dr. Petru Lucaci)

Irina Cîmpeanu / Ştefania Cojocaru / Raluca Drăghici / Adnana Grecu / Cătălina Grigorescu / Sânziana Georgescu / Ana-Maria Guță / Nectaria loana Guraliuc / Joy Kibera / Andrei Neagu Tiberiu Necula / Cătălina Nistor / Georgiiana Petrulianu Andra Victoria Popescu / Claudiu Popescu / Sorana Scorțea / Mihai Stanciu / Oana Zbanţ

(Clasa lect.univ.dr. George Moscal)

Expoziția poate fi vizionată în perioada 25.06. – 05.07.2024

Vă așteptăm cu drag!

Conservare si Restaurare – Expoziția absolvenților de licență și master sesiunea iulie 2024

26.06
2024

Licență
Alexandra Blajinu
Bianca Brașcan
Carmen Chelmăgan
Ștefan Chirvase
Luiza Ciobanu
Teodora Gorea
Sarah Okolišan
Ioana Sava
Mădălina Spînu
Iulian Totolici
Marius Zavate

Master
Aurelia Bârlescu
Denisa Căpitan
Anne-Marie Crisbășanu (Vieru)
Daniel Negoiță

Profesori coordonatori
Conf. univ. dr. Maria Dumbrăvician
Lect. univ. dr. Cristina Serendan
Lect. univ. dr. Romeo Gheorghiță
Lect. univ. drd. Ionel Gemănar

Profesori colaboratori
Prof. univ. dr. Ioana Gomoiu
Lect. univ. dr. Irina Huică
Lect. univ. dr. Ioana Olteanu
Lect. univ. dr. Marcel Scutaru
Dr. Roxana Rădvan, CS I
Lect. univ. dr. Anca Luca
Dr. fiz. Gheorghe Niculescu

Partener:
Ordinul Arhitecților din România

Licențe Arte Textile – Design Textil 2024

25.06
2024

Vernisajul are loc Joi, 20 Iunie 2024, orele 18:00, în prezența dnei conf. univ. dr. Dorina Horătău – profesor coordonator al lucrărilor de licență UNARTE, Director al Departamentului și a dlui Constantin Hostiuc – istoric și critic de artă, cercetător dr. UAUIM.

Sunt prezentate publicului larg lucrări de finalizare a studiilor în care se pune accentul pe pe creativitate, investigare, interpretare și contribuție personală originală.

Explorând subiecte care definesc personalitatea studenților autori și modul în care au ales să se exprime în mediul textil, ansamblul expozițional aduce în prim-plan cumulul de competențe dobândite pe parcursul celor trei ani de studii la specializarea Imprimerie din cadrul Departamentului Arte Textile – Design Textil a Facultății de Arte Decorative și Design al Universității Naționale de Arte, București.

Studenți participanți: Rahela Alexandru, Cristina Gabriela Anghel, Aurel Anton Braharu, Casandra Lucia Breslașu, Andreea Alexandra Chiran, Esther Carina Lupu, Annamaria Alexandra Radu, Alin Sârbu, Cristina Turcu, Cătălina Zota

Expoziția Licențe Arte Textile – Design Textil 2024 este deschisă în perioada 20.06 – 04.07.2024 și poate fi vizitată de Luni până Vineri, între orele 10:00 – 16:00.

Galeria de imagini realizată cu această ocazie va putea fi vizionată pe site-ul Universității Naționale de Arte, București https://unarte.org/, precum și pe pagina FB a Departamentului Arte Textile Design Textil.

Ateliere deschise @ Departamentul Pictură

15.06
2024

Departamentul Pictură al Universității Naționale de Arte din București vă oferă posibilitatea de a vizita expozițiile de sfârșit de semestru în perioada 13.06.2024—21.06.2024, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 9:00–20:00.

Descoperă arta la sursă! Ziua Porților Deschise UNArte 2024

12.06
2024

UNArte vă invită la o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, pe 15 iunie 2024, între orele 11:00 și 22:00, pe Calea Griviței 28.

Evenimentul promite să aducă arta mai aproape de publicul larg și să ofere o zi plină de inspirație și creativitate.

Vă așteptăm cu drag să descoperiți secretele UNArte alături de noi!

Deschiderea oficială a proiectului “Respirăm împreună”

11.06
2024

 

“Proiectul a început ca o provocare lansată de către Institutul Marius Nasta cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei când Universitatea Naţională de Arte a răspuns provocării noastre”, a spus managerul Institutului Marius Nasta, S.L Dr. Beatrice Mahler.

La proiectul iniţiat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România şi Universitatea Naţională de Arte București,  s-au înscris 26 de tineri şi a fost câştigat de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la Departamentul Artă Murală din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design.

În luna aprilie, la aflarea veştii că proiectul ei este cel câştigător, Theia Catrina Mirodot a spus: “Tuberculoza şi poluarea sunt două teme negative în care am descoperit prin artă o latură pozitivă şi anume lupta împotriva lor. Proiectul propus inspiră privitorul cu speranţă şi vindecare. Fluturele este elementul central în cele două părţi ale compoziţiei. El, alături de celelalte vietăţi din natură, suferă din cauza poluării. În sens simbolic, fluturele devine pacientul ce suferă de tuberculoză şi care treptat se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze. În prima, se află într-o bulă şi este protejat de medicul care îl ţine cu grijă în palme, iar în cea de-a doua ipostază fluturele este vindecat şi îşi ia zborul”.

Lucrarea a fost realizată de câştigătoarea concursului împreună cu alte cinci colege:  Ingrid Moisă,  Ana-Maria Mareș, Delia Caragea, Irina Ionescu  și Alessandra Dumitrache, pe una dintre clădirile Institutului Marius Nasta folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare ce transformă poluanţii din aer în compuşi inofensivi.

Miercuri, la festivitatea de inaugurare a picturii murale, Theia Catrina Mirodot a precizat că prin pictura sa “a dorit să facă un rezumat al procesului de vindecare” şi a explicat că semnificaţia fluturelui care îşi ia zborul este aceea că tuberculoza se vindecă.

“Nu a fost uşor, dar a fost o experienţă foarte frumoasă, de neuitat. Fără cele cinci colege nu aş fi putut să realizez acest proiect”, a spus Mirodot.

In cadrul evenimentului, prof. univ. Dr. Cosmin Paulescu, Decanul Facultății de Arte Decorative și Design, și coordonatorul anului  I Artă Murală a înmânat trei premii pentru cele trei proiecte căștigătoare a competiției: Premiul I – Theia Catrina Mirodot, Premiul II – Camelia Bănică și Premiul III – Andrada Chiricuță. Diplome de participare au fost acordate participanteleor la transpunerea proiectului câștigător.

Participarea UNArte la NAFSA 2024

04.06
2024

În perioada 28-31 mai 2024 o delegație a UNArte condusă de rectorul acesteia – prof univ dr. Cătălin Mihai Balescu – a participat la NAFSA 2024/ New Orleans – cel mai important congres educațional la nivel mondial, ce reunește anual peste 7000 de participanți.
Participarea UNArte s-a realizat sub egida Study în România și a Consiliului Național al Rectorilor.

Artă Murală la Institutul Marius Nasta: Aer curat prin culoare

21.05
2024

La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, o nouă poveste prinde viață: o lucrare de artă murală a fost finalizată recent, care reunește arta cu un mesaj important și o acțiune concretă pentru un mediu mai sănătos.

Datorită lucrării câștigătoare a concursului organizat de “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei”, pictura murală realizată de Theia Catrina Mirodot, câștigătoarea concursului, împreună cu colegele sale: Mareș Ana-Maria, Moisă Ingrid, Caragea Delia, Ionescu Irina și Dumitrache Alessandra, studente la Departamentul Artă Murală, Facultatea de Arte Decorative și Design, Universitatea Națională de Arte din București, atrage atenția asupra impactului negativ al poluării aerului asupra sănătății respiratorii.

Mai mult decât o simplă operă de artă, proiectul are un rol activ în protejarea mediului. Vopseaua utilizată are proprietăți speciale de purificare a aerului, transformând poluanții nocivi în compuși inofensivi. Astfel, contribuie la crearea unui spațiu mai curat și mai sănătos în jurul institutului, oferind o gură de aer proaspăt nu doar pacienților, ci și întregii comunități.

Realizarea muralului a fost o colaborare între echipa Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, studenții de la Universitatea Națională de Arte din București, World Health Organization Office for Romania și echipa ZIDART – Street Art Festival. Fiecare a adus un strop de creativitate și pasiune, transformând o idee într-o realitate vibrantă.

Proiectul de Artă Murală de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu este doar o pictură, ci un simbol al speranței. Ne inspiră să acționăm pentru un viitor mai bun, unde arta, sănătatea și un mediu curat se contopesc armonios, oferind o viață mai bună generațiilor viitoare.

Expoziția ABSOLVENȚI 2024, Departament Pedagogia Artei

14.05
2024

Expoziția ABSOLVENȚI 2024 Pedagogia Artei

Vernisaj: 22/05/2024

Ora: 19:00

Expoziția intitulată “ABSOLVENȚI 2024” prezintă o selecție din lucrările de absolvire ale studenților Departamentului Pedagogia Artei, nivel licență și masterat, coordonatori lector univ. dr. Andrea Nagy, lector univ. dr. Silvia Stoica, lector univ. dr. Elena Scutaru.

 

Expoziția reunește lucrări în tehnici ale picturii, colaj, desen, asamblaj, instalație. Autoportretul, autobiografia, mișcarea, peisajul, vegetalul, formele arhitecturale ori formele-simbol constituie câteva subiecte care au stat la baza cercetărilor plastice ale absolvenților.

Expun:

ABSOLVENȚI LICENȚĂ PEDAGOGIA ARTELOR PLASTICE ȘI DECORATIVE

INGRID COJAN

MARIA DUMITRESCU

BIANCA MOCANU

ANTONIA MUȘAT

MĂDĂLINA NECȘULESCU

ANA NICULAE

NICOLETA OAE

DENISA PĂUN

MIHAELA POPA

PATRICIA PROKSCH

PATRICIA VOINEA

FELICIA VOINESCU

Coordonator: Lector univ. dr. Andrea Nagy

 

LOREDANA SMĂU

Coordonator: Lector univ. dr. Silvia Stoica

 

ABSOLVENȚI MASTERAT EDUCAȚIE PRIN ARTE VIZUALE

CĂTĂLINA BUNEA

ANDREEA IORDACHE

ANTONIA MARIN

MARTA PETRICĂ

Coordonator: Lector univ. dr. Elena Scutaru

 

MIRELA DACHE

MARIANA NAGHI

CLARA TOMA

Coordonator: Lector univ. dr. Silvia Stoica

 

Expoziția poate fi vizionată în perioada 22.05. – 02.06.2024

UNAgaleria

Combinatul Fondului Plastic

Str. Băiculești, nr. 29, București

Miercuri – duminică, 10:00 – 18:00

 

 

Erasmus Open Days 27.05-31.05.2024

13.05
2024

În perioada 27.05-31.05.2024 va avea loc sesiunea de informare privind mobilitățile de studiu și plasament finanțate din programul Erasmus.
Anul 2024 continuă Anul European al Competențelor și promovează implicarea activă a tinerilor la viața democratica prin încurajarea participării la vot, acest an fiind marcat de trei runde de alegeri.
Prin mobilitățile de studiu și plasament pentru studenți promovate în acest an, se urmărește atât dezvoltarea competențelor, cât și a parții de cetățenie activă, implicarea civică prin participare la viața democratică.

Anul acesta Agenția Națională organizează și un giveaway pe rețelele de social-media pentru a promova mobilitățile de participare în rândul tinerilor, pentru mai multe informații privind această inițiativă urmăriți canalul:
erasmusplus.ro_suntsolidar.eu

Vǎ așteptăm la Biroul Erasmus din incinta FADD pentru mai multe detalii privind oportunitățile de studiu și practică oferite de Programul Erasmus.

Expoziția studenților internaționali – Erasmus

10.05
2024

Universitatea Națională de Arte din București vă invită la Expoziția Studenților Internaționali 2024 organizată împreună cu biroul Erasmus al universității la galeria UNArte din Strada Băiculești nr. 29, în perioada 13 – 19 mai 2024. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc pe 15 mai, ora 18:00.

Participă 37 de studenți români și străini, care au accesat mobilitățile de studiu Erasmus pentru a studia timp de un semestru într-o universitate europeană. Dintre aceștia, 21 sunt studenți români (outgoing) și 16 sunt studenți străini (incoming), veniți din Bulgaria, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Spania și Turcia. Departamentele pentru care au optat sunt: Pictură, Foto-video, Grafică, Modă, Ceramica-Sticlă-Metal, Design de produs și Comunicare vizuală.
Studenții români au ales să experimenteze viața de student în țări precum: Belgia, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, în cadrul departamentelor de Pictură, Grafică, Sculptură, Restaurare, Modă, Design de produs, Design interior și Design textil.

În expozitie sunt prezentate lucrări realizate în perioada mobilității de studiu și cuprind o gamă largă de tehnici de reprezentare vizuală, de la tehnici grafice, de pictură, sculptură și fotografie, la tehnici specifice de prelucrare a sticlei și a textilelor, până la tehnici de proiectare digitală 2D și 3D.

Participanți: Nisa AKÇAN, Mira AMARANDEI, Alexandra ATĂNĂSOAEI, Nela BÁRTOVÁ, Andreea Bianca BĂLAN, María BECEIRO ALVARINO, Taha Berkay ŞEKER, Ioana Antonia CEPARU, Maria-Valentina DINCA, Carmen DINU, Cristina DINU, Cristina DOBRE, Léa GAUTHERIN, Corentin GUILLOT, Nectaria GURALIUC, İbrahim HALIL ÖZTÜRK, Olivia HEILMANN-CURUTCHET, Abbie FOLEY, Toomas JUHASOO-LAWRENCE, Tamara KOKOSZA, Weronika KIELMEL, Alexandra LINCU, Cristina Andreea MAZILU, Anda-Maria MIHĂLĂCHESCU, Daniel NEGOITA, Ioana Mălina NICOLAESCU, Cristiana NICULAE, Ionut Valeriu PETRACHE, Roman POPOV, Ioana RUSE, Mara SCHLECHT, Johanna SCHMÜCKER, Nina SCHWARTZ, Larisa TOFAN, Andreea Ioana TRANDAFIR, Andreea Ana-Maria URSACHE, Abhainn WHEELER.

Lansarea competiției Fulbright Student Award pentru anul academic 2025-2026

19.03
2024

Fulbright Student Award 2025-2026 deadline 14 MAI, 2024: burse adresate studenților în an final de studii de licență, absolvenților și doctoranzilor români, pentru studii de masterat sau pentrucercetare la universități americane, în orice disciplină (cu excepția specializărilor clinice), în anul academic 2025-2026 (poster/ pliant anexat). Detalii: https://fulbright.ro/competition/2025-2026-fulbright-student-award/

Toți cei interesați să se înscrie ne pot contacta direct sau pot participa la workshop-urile și webinar-iile pe care le vom organiza atât în acest martie, cât și în aprilie. Un prim workshop de redactare a eseurilor Fulbright, dedicat potențialilor aplicanți pentru bursele Fulbright Student, va avea loc joi, 21, martie, la sediul Comisiei Fulbright Româno-Americane. Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://fulbright.ro/graduate-essay-writing-workshop-march-21/

Concursul de Creație Fundația IACOB Art Prize 2024.

13.02
2024

Creează identitatea vizuală a viitorului muzeu de artă – IACOB.

În perioada 12 februrarie – 11 martie 2024
Fundația IACOB lansează în parteneriat cu Universitățile de Artă din România
un concurs de creație adresat studenților de la Grafică și Design
cu premiu în valoare de 1000 Euro

Regulament de Participare și alte informații aici: www.fundatiaiacob.art

Pagina de Instagram: Fundația Iacob: https://www.instagram.com/iacob_foundation/ 

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/iacobgheorgheart/

EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023

12.01
2024

Școala Doctorală a Universității Naționale de Arte București organizează la UNAgaleria o nouă ediție a expoziției cu lucrările asociate activității de cercetare a doctoranzilor.

Vernisajul expoziției, curatoriată de conf. univ. dr. habil. Dorina HORĂTĂU, are loc miercuri, 10 ianuarie 2024, ora 18:00, în prezența prof. univ. dr. Cătălin BĂLESCU – rector UNARTE, prof. univ. dr. habil. Eugen Alexandru GUSTEA – prorector UNARTE, director CSUD și a prof. univ. dr. habil. Iosif KIRÁLY, director CSD.

„EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023” aduce în prim-plan rezultatele activităţii de cercetare și de creaţie artistică realizate în perioada 2022 – 2023 de cei peste 60 de studenți – doctoranzi participanți.

Coordonatori științifici:

Prof. univ. dr. habil. Constantin ASLAM, prof. univ. dr. Cătălin BĂLESCU, prof. univ. dr. Ruxandra DEMETRESCU,  prof. univ. dr. habil. Darie DUP, prof. univ. dr. arh. Dragoș GHEORGHIU, prof. univ. dr. habil. Eugen Alexandru GUSTEA, conf. univ. dr. habil. Dorina HORĂTĂU, prof. univ. dr. habil. Iosif KIRÁLY, prof. univ. dr. habil. Stela LIE,  lect. univ. dr. habil. Cornel Florin MORARU, prof. univ. dr. Victor Neumann,  prof. univ. dr. habil. Cosmin PAULESCU, prof univ. dr. Rucsandra POPP,  prof. univ. dr. Marilena PREDA SÂNC

Studenți – doctoranzi:

Ioana ARON, Zoltán BÉLA, Claudia BLÎNDU, Andreea-Lorena BOJENOIU, Mihail BOTNARI, Alin CARACAȘ, Laura CHERCIU, Nicoleta COMAN, Nicolae COȘNICERU, Bogdan Ionuț CRAIU, Marius CRISTEA, Lena CRIVEANU, Adriana DĂNILĂ, Andriana Nicolae DRAGOȘ, Diana DRĂGHICI, Sabina GEORGESCU, Cristina Mariana GEORGESCU, Elena-Irinuca GHIZDEANU, Marius HODEA, Mihaela IBĂNESCU, Cristina ILINCA, Lăcrămioara IONICEANU, Adelina IVAN, Eduard LUCACI, Carmen Mihaela MARIN, Sorin MĂRCULESCU, Ștefania MEȘTERIUC, Anca MIHĂILĂ, Vlad Ionuț MOSOR, Cornelia MOȚĂIANU, Mihaela MOȚĂIANU, Irina NEACȘU, Lisandru NEAMȚU, George NECHITA, Maria PANȚUR, Lila PASSIMA, Anca Floriana PAȘA, Vlad PERIANU, Ștefana PETRE, Irina Maria PETREANU, Elena PÎRVU, Miruna PLEȘOIANU, Marian POIANĂ, Raluca Elena POPA, Oana POP POPAN, Alexe POPESCU, Ionuț Claudiu POSTOLACHE, Oana RINALDI, Ana ROȘOGA, Constantin RUSU, Ovidiu RUSU, Adrian Iulian SIMIONIUC, Gabriel-Ștefan SOLOMON, Valentin TEODORESCU, Alina TOFAN, Cătălin TRANDAFIR, Alina TUDOR, Ruxandra TUDORAN, Răzvan TUN, Ștefan UNGUREANU, Irina VIȘOIU.

Consultanți/ colaboratori organizare expoziție:

Prof. univ. dr. habil. Iosif KIRÁLY–  director CSD, prof. univ. dr. arh. Dragoș GHEORGHIU, cercetător dr. Constantin HOSTIUC (CSAU / UAUIM)

Concept grafic: lect. univ. dr. Bogdan MATEIAȘ

Documentare foto/video: drd. Răzvan TUN

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, The Institute, Modernism.ro, UAP

EuroFabrique Cluj

14.12
2023

Universitatea Națională de Arte, București este una dintre cele 5 instituții de învățământ artistic din România care a participat, alături de partenerii ei din Franța (ESADHaR – Le Havre Rouen, ESAD – Grenoble) și Letonia (AAL din Riga), în cadrul proiectului EuroFabrique Cluj, desfășurat între 5 și 10 decembrie 2023 la Cluj Napoca.

EuroFabrique Cluj a luat forma unui spațiu de coeziune și un laborator de proiecte educaționale și artistice care au încurajat producțiile culturale interdisciplinare și participative.

Din partea Universitătii Naționale de Arte au participat profesorii prof. univ. dr. Petru Lucaci, lector univ. dr. Otilia Boeru și studenții Ioana Macovei, Claudia Davidescu, Alexandra Gherghinoiu(departamentul Arte textile – Design textil/F.A.D.D), Cristina Chiriac, Teodora Ionescu, Emma Bădulescu( departamentul Pictură/F.A.P).

Proiectul s-a desfășurat la Mushuroi Creative Hub, un spațiu de interacțiune care a reunit 170 de studenți și profesori din diferite domenii artistice din România, Franța, Germania, Italia, Letonia, Portugalia, Republica Moldova și Ucraina, personalități importante ale scenei culturale și artistice europene și reprezentanți ai publicului larg.

Scopul EuroFabrique Cluj a fost de a stimula creativitatea în diferite contexte de colaborare, de a crește calitatea acțiunii artistice, a cercetării, a colaborării interdisciplinare.

EuroFabrique Cluj, a doua ediție a proiectului inițiat în 2022 la Grand Palais Ephèmere de RMN-Grand Palais, École des Arts Décoratifs Paris și ANdÉA în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, a fost organizat de Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez Cluj și Mushuroi Creative Hub în colaborare cu ANdÉA – Asociația Națională a Școlilor de Artă și Design din Franța.

https://fb.watch/oWlP9sZhlc/

 

USA Visa Facilitation Program

28.11
2023

CRITERII DE ELIGIBILITATE:

A.1. DACĂ NU AVEȚI O VIZĂ SUA DE TIP B1/B2 ȘI NU AVEȚI DEJA O PROGRAMARE PENTRU
INTERVIU:
Pasul 1: parcurgeți procedura de solicitare a unei vize de tip B1/B2 pentru SUA, disponibilă aici.
Pasul 2: completați formularul DS-160. Consultați aici ghidul de completare.
Pasul 3: plătiți taxa de viză.
Pasul 4: completați formularul pentru USA Visa Facilitation Program (veți avea nevoie și de chitanța aferentă plății vizei).
Pasul 5: primiți confirmarea programării și detaliile despre livrare/ridicare pașaport.

A.2. DACĂ NU AVEȚI O VIZĂ SUA DE TIP B1/B2 ȘI AVEȚI DEJA O PROGRAMARE PENTRU
INTERVIU:
Pasul 1: intrați în cont și anulați programarea existentă.
Pasul 2: completați formularul pentru USA Visa Facilitation Program (veți avea nevoie și de codul de
utilizator de 8 cifre – partea dreaptă sus și chitanța aferentă plății vizei).
Pasul 3: primiți confirmarea programării și detaliile despre livrare/ridicare pașaport.

ATENȚIE – Pentru situații excepționale, aveți dreptul la maxim 3 programări, utilizând
același cod de chitanță. După 3 reprogramări, trebuie achitată din nou taxa de viză.

INFORMAȚII IMPORTANTE DESPRE RIDICARE/ LIVRARE PAȘAPORT

Consultați cu atenție noile informații aici: https://www.ustraveldocs.com/ro/ro/collection-locations/.
După ce procesarea solicitării este finalizată, pașaportul și/sau viza vă vor fi returnate în funcție de opțiunea
selectată pentru livrarea documentelor. Puteți alege ca pașaportul și/sau viza să vă fie returnat/ă prin curier la o
adresă (cost ramburs) sau să le ridicați din locația disponibilă (gratuit).

B.1. PENTRU APLICANȚII MINORI SUB 14 ANI:
Pentru aplicanții cu vârsta sub 14 ani, se poate solicita o viză fără interviu dacă cel puțin unul dintre părinți are
deja viză valabilă.Totuşi, este necesară o solicitare completă. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
B.2. PENTRU APLICANȚII MINORI PESTE 14 ANI:
Aplicanţii minori cu vârsta peste 14 ani au obligativitatea programării la interviu, în conformitate cu etapele
aferente pasului A1 sau pasului A2, cu mențiunea că aceștia trebuie însoțiți de ambii părinți. Părinții trebuie să
prezinte certificatul de căsătorie, certificatul de naștere al copilului, precum și cartea de identitate a acestuia.
C. DACĂ AVEȚI O VIZĂ SUA DE TIP B1/B2, CARE A EXPIRAT:
Persoanele a căror viză de tip B1/B2 a expirat cu cel mult 48 de luni în urmă pot beneficia de reînnoirea vizei fără
interviu. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
D. DACĂ AVEȚI O VIZĂ SUA DE TIP B1/B2 VALABILĂ, DAR PAȘAPORTUL A EXPIRAT:
Persoanele care dețin o viză valabilă, dar un pașaport expirat, pot solicita reînnoirea vizei fără interviu. Mai multe
detalii sunt disponibile aici.
Prin programul USA Visa Facilitation Program, cadrele didactice din universitățile din România sunt
încurajate să aplice pentru viză B1/B2. Acest beneficiu poate fi accesat atât de persoanele care au deja
planuri de călătorie în Statele Unite ale Americii, cât și de cele care ar putea avea nevoie de viză în viitor.

În cazul în care întâmpinați dificultăți în procesul de programare a interviului, puteți contacta reprezentantul Universității Româno-Americane,
Cristina Stoenescu, la adresa viza.sua@rau.ro.

 

 

 

 

UniFEST 2023

20.10
2023

Tematica ediției de anul acesta a festivalului UniFEST este Explore your UNIverse, motto ce își propune să încurajeze studenții din întreaga țară să profite de oportunitățile de dezvoltare personală facilitate de evenimentele organizate, să iasă din zona de confort și să își găsească propria stea în marele UNIvers al studenției.

>> Website

>> Facebook

Transcending East. Romanian Painting

19.10
2023

UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE DIN BUCUREȘTI
are onoarea de a vă invita la expoziția profesorilor Departamentului Pictură:

Transcending East. Romanian Painting
/
Varna City Gallery
25 octombrie 2023, ora 13.00

Expun: Ion Anghel, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Bogdan Ceoceanu, Marian Dobre, Mircea Iacob, Petru Lucaci, George Moscal, Mircea Mureșan, Alexandru Rădvan, Mihai Sârbulescu, Andrei Simion, Teodor Ștefan,  Andrei Tudoran.

Program expoziție:
25 octombrie -12 noiembrie 2023

ECOPERFORMANCE – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)

18.10
2023

Conferință / Prezentare a artistei – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)- ECOPERFORMANCE

 

Importanța artei cu mesaj ecologic în contextul global actual

Coregrafă, regizoare, dansatoare, actriță și performer, cu o carieră ce se întinde pe 30 de ani, renumita artistă internațională Maura Baiocchi ajunge pentru prima dată la București, la invitația Alinei Tofan, prin Plastic Art Performance collective – primul grup artistic care promovează și dezvoltă metodologia de #ecoperformance în mediul artistic din țară.

[bio / Maura Baiocchi]

Maura Baiocchi (IT/BZ) este directoare și fondatoare a Companiei Taanteatro din Brazilia și creatoare a formulei de lucru a ”teatrului coregrafic al tensiunilor”, directoare-fondatoare a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance, autoare a peste 80 de coregrafii, piese de teatru, spectacole și co-autoare a numeroase titluri, printre care prima carte despre dansul butoh în portugheză.

> Mai multe despre Maura Baiocchi

Deschiderea anului universitar 2023-2024

12.10
2023

În ziua de luni 2 octombrie 2023, la orele 11.00, la Amfiteatrul UNArte a avut loc deschiderea anului universitar 2023-2024. La ceremonia de deschidere a luat cuvântul Rectorul UNArte, Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, și au participat membrii ai conducerii universității, numeroși studenți și cadre didactice.

 

Participarea Universității Naționale de Arte din București la Târgul si Conferința Internațională EAIE 2023, desfășurata la Rotterdam

12.10
2023

În perioada 26-29 septembrie 2023 o delegație a Universității Naționale de Arte din București, condusa de Rectorul universității Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, a participat, în cadrul Standului Național al României “Study in Romania” organizat sub egida Ministerului Educației și Consiliului Național al Rectorilor, la cel mai mare târg educațional din Europa dedicat învățământului superior, EAIE 2023, desfășurat la Rotterdam.

În cadrul standului a fost prezentată oferta educațională a Universității Naționale de Arte din București, care a luat parte la eveniment alături de alte 36 de universități din România.

Participarea UNArte s-a desfășurat în cadrul Proiectului CNFIS-D2 – UNArte_International – Politici și strategii de internaționalizare la Universitatea Națională de Arte din București / T-FDI-2023-0313.

UNART SMART. Lansare procedură de atribuire

11.10
2023

Universitatea Națională de Arte din București a lansat procedura de atribuire privind Furnizare produse în cadrul proiectului UNART SMART – cod e-PNRR 1577799892, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 4.168/30.06.2022 și finantat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin Componenta C15: Educație, Reforma: 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Măsura de Investiții 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului.

Documentația de atribuire poate fi accesată în SEAP la următorul link:

https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100171210

sau folosind următoarele date de identificare:

  • Achiziție inițiată prin anunț de participare: [CN1060105] – Furnizare produse în cadrul proiectului Granturi pentru digitalizarea universităților – UNART SMART.
  • Anunt cu transmitere la JOUE. Numărul sub care a fost publicat la JOUE: 2023/S 190-594322.

Obiectul prezentei proceduri constă în achiziția de produse necesare implementării proiectului Granturi pentru digitalizarea universităților – UNART SMART. Aceasta este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – 2022, Componenta C15: Educație, Reforma 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului.

Identificarea necesităților/nevoilor de sprijin ale grupului țintă, elaborarea referatelor de necesitate, consultarea pieței și estimarea resurselor financiare s-a realizat încă din faza de realizare a planului și graficului de achiziții din cadrul proiectului, iar resursele financiare sunt asigurate ca urmare a aprobării proiectului Granturi pentru digitalizarea universităților – UNART SMART, Cod Proiect – 1577799892.

Contractul este împărțit în loturi. Pot fi depuse oferte pentru toate Loturile. Numărul maxim de loturi care pot fi atribuite unui singur ofertant: 13.

Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a atribui contracte prin combinarea următoarelor loturi sau grupuri de loturi: Depunerea documentelor de achiziţie se va realiza pentru fiecare lot în parte. În eventualitatea în care un ofertant este declarat câștigător pentru mai multe loturi, în calitate de autoritate/entitate contractantă, Universitatea Națională de Arte din Bucuresti își rezervă dreptul de a decide atribuirea contractului/contractelor și respectiv de a atribui mai multe loturi aceluiaşi ofertant.

Estimarea valorii achiziţiei s-a realizat având în vedere obiectul achiziției, în acord cu prevederile din HG 395/2018, art. 16 alin. (1) și în conformitate cu cap. I, secțiunea a 4-a, paragraful 3 din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice. În acord cu prevederile art. 16 alin. (2), obiectul achiziţiei a fost pus în corespondență cu codurile CPV, fiind considerată relevantă activitatea de furnizare produse, care caracterizează scopul principal al contractului şi este de 8.256.885,16 lei exclusiv TVA din care:

  • LOTUL 1: Echipamente IT si accesorii – 2.162.523,93 lei fără TVA
  • LOTUL 2: Computere – 1.104.329,94 lei fără TVA
  • LOTUL 3: Monitoare procesare imagine – 128.193,27 lei fără TVA
  • LOTUL 4: Sisteme Cisco – 1.566.474,71 lei fără TVA
  • LOTUL 5: Aparatură foto DSLR/MIRORLESS si accesorii – 355.439,66 lei fără TVA
  • LOTUL 6: Aparatură foto arhitectura si accesorii – 833.538,91 lei fără TVA
  • LOTUL 7: Videoproiectoare săli de curs – 13.400,84 lei fără TVA
  • LOTUL 8: Videoproiectoare aula si amfiteatre – 421.786,56 lei fără TVA
  • LOTUL 9: Scannere – 80.486,45 lei fără TVA
  • LOTUL 10: Imprimante laser – 57.827,08 lei fără TVA
  • LOTUL 11: Imprimante 3D, specialități – 161.405,07 lei fără TVA
  • LOTUL 12: Echipamente video și audio – 445.751,09 lei fără TVA
  • LOTUL 13: Platforme web – 925.727,65 lei fără TVA

Valoarea cumulată a loturilor este mai mare decât pragurile valorice prevăzute la art. 7 alin. (1). În baza art. 18 alin. (2) din Legea 98/2016 procedura de atribuire se aplică pentru atribuirea fiecărui lot. Pachetele de produse achiziționate fac parte din gama de produse care sunt furnizate/comercializate de către operatori economici cu activitate constantă în sectorul comercial.

În acord cu art. 12 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, inițierea procedurii de atribuire se realizează prin transmiterea spre publicare a unui anunț de participare.

Program expozițional UNAgaleria 2024

03.10
2023

Apel depunere proiecte pentru noul program expozițional al galeriei Universității Naționale de Arte București.

Anunț selecție Erasmus – mobilități ce se vor desfășura in semestrul 2 al anului universitar 2023-2024

01.10
2023

ÎN PERIOADA 04 – 13 OCTOMBRIE 2023 VA AVEA LOC DEPUNEREA  DOSARELOR PENTRU SELECȚIA OCTOMBRIE 2023 (mobilități de
studiu și practică în semestrul 2 al anului universitar 2023-2024).

 

DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS+
(INCINTA FADD, LÂNGĂ AMFITEATRU)
DOAR ÎN INTERVALUL ORAR 11:00-15:00 (L-J), 10:00 – 13:00 (V).

La selecția pentru mobilități de studiu pot participa studenții anului 2 Licență și anul 1 Master. Doctoranzii și studenții anilor terminali (3 Licență, 2 Master) pot aplica doar pentru mobilități de practică.
Anul 1 Licență poate participa la selecția din luna martie pentru anul univ. 2024-2025

DOCUMENTE NECESARE

  • FORMULAR APLICAȚIE – Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (www.erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).
  • CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;
  • RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (*modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);
  • PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail: erasmus@unarte.ro, *nu trimiteți prin wetransfer sau ca link); Studenții de la ITA și Conservare- Restaurare vor prezenta și/sau un proiect de max.5 pagini.
  • 2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;
  • COPIE C.I.;
  • DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);
  • DOSAR din carton cu dispozitiv metalic de încopciere;
  • Acord de prelucrare a datelor (se descarcă din secțiunea Documente de pe site)

NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.

CONTACT: E-mail: erasmus@unarte.ro

Tel: 021 529 6602

 

Expoziția ”Conotații de peisaj”, an II licență Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, coordonator lector univ. dr. Andrea Nagy

17.07
2023

Lucrările celor nouă participante la expoziție au fost realizate în cadrul rezidenței artistice care a avut loc timp de trei săptămâni în cadrul Centrului de Cultură și Artă din Târgu Mureș. Autoarele lucrărilor sunt studente în anul II licență la specializarea Pedagogia Artei din cadrul Universității Naționale de Arte București, sub coordonarea lector univ. dr. Andrea Nagy. Seria de peisaje au fost realizate în plein air pe peninsula de pe râul Mureș, propunându-ne astfel o reîntoarcere spre natură, găsind în acest loc elemente de peisaj care diferă fundamental de peisajul urban al capitalei, căutând totodată o formă de „purificare” a retinei în contextul omniprezenței ecranelor. Raportarea la peisajul peninsulei a fost una personală pentru fiecare dintre artiste, presupunând atât un exercițiu de observare cât și de transfigurare a realității concrete prin filtrele subiective. Peninsula sau insula creează o formă de izolare și un mediu care facilitează meditația, introspecția și astfel creația. Insula se constituie ca spațiu de contemplare dacă luăm în considerare, spre exemplu, insula regizorului Ingmar Bergman care l-a inspirat pe Andrei Tarkovski sau insula pe care și-a dezvoltat creația Matthew Barney, astfel se deschid mai multe direcții de cercetare artistică, spre care tind artistele prezente în expoziție, dar care în această etapă incipientă s-a constituit mai mult ca o formă de documentare.

Master 2023 Pictură @ UNAgaleria

03.07
2023

Expoziția absolvenților de master ai Universității Naționale de Arte din București, departamentul Pictură.

Expun studenții atelierelor:
clasa prof. univ. dr. Cătălin Bălescu; clasa prof. univ. dr. Petru Lucaci

Valentin Alexe / Roxana Barbu / Iana Bradu / Ilie Brănescu / Adelina Cîmpeanu / Mădălina Cornea / Ioana Cristodorescu / Bianca Culuș / Ana Dominte / Bianca Ferăstrău / Daniela Grigorescu / Liana Herea / Alexandru Ion / Cristina Ioniță / Monica Martac / Marta Mattioli / Rebeca Mănescu / Ștefan Matei / Alin Mușat / Lucreția Neacșu (Maiorescu) / Andreea Petrov / Norica Popescu / Alina Tătăroiu / Andreias Welther

Curator:
Lect. univ. drd. Teodor Ștefan

“Dincolo de Limitări: Explorarea artistică a noii generații” exprimă dorința de a depăși constrângerile și de a căuta noi modalități de exprimare artistică prin intermediul picturii. Fiecare artist își asumă riscul de a experimenta, de a explora și de a-și manifesta propriile viziuni într-un mod personal.

În expunere se regăsesc lucrări ale absolvenților ciclului de masterat al Universității Naționale de Arte din București, departamentul Pictură și reprezintă o selecție din proiectele lor mai ample.
Fiecare lucrare expusă este rezultatul unor ani de explorare, cercetare și dezvoltare artistică în cadrul departamentului. Absolvenții masteranzi își manifestă creativitatea într-o varietate de stiluri și direcții, abordând teme universale și contemporane. În acest sens, expoziția reflectă diversitatea abordărilor artistice, oferind o privire de ansamblu asupra modului în care ei explorează și experimentează prin formă și prin culoare, idei și perspective individuale.
(…)
Explorarea artistică a noii generații nu se limitează doar la dimensiunea individuală, ci este și un proces de colaborare și dialog între creator și privitor. Prin intermediul acestei colaborări, se creează un spațiu în care se îmbină diferite perspective și se deschid noi orizonturi de înțelegere și interpretare. Privitorul devine parte activă a explorării artistice, aducându-și propria sensibilitate și experiență în dialogul cu operele expuse.
Prin urmare, expoziția poate deveni un loc de întâlnire între artiști și comunitate, un mediu propice pentru a stimula gândirea critică, a inspira și a deschide noi căi de explorare artistică în viitor.

Licență 2023 Pictură @ CAV

03.07
2023

Expoziția absolvenților de licență ai Universității Naționale de Arte din București, departamentul Pictură.

Expun studenții atelierelor:

Clasa prof. univ. dr. Cătălin Bălescu: Alexandra Marin / Alina Bîrla / Grațiela Frangu / Davida Constantinescu / Denisa Durlă / Diana Oană / Alina Ilie / Oana Gemănar / Simona Dima / Vlad Grigorescu

Clasa prof. univ. dr. Petru Lucaci: Camelia Codreanu / Eleonora Cupcencu / Mihaela Niță / Radu Gheorghe / Teodora Șupială / Voica Potîngă

Clasa conf. univ. dr. Mihai Sârbulescu: Ana Drangă / Corina Dimitriu / Valentina Ilie / Denisa Fechete / Maria Ranga

Clasa lect. univ. dr. Andrei Tudoran: Antonia Corneanu / Bianca Binig / Cristina Chirilă / Dan Dumănoiu / Diana Papuc / Emma Bădulescu / Maria Eross / Maria Onu / Mădălina Mărgărit / Teodora Ionescu / Andreea Teleșcu / Alexandra Lăduncă / Andrei Vlădeanu

Curator: asist. univ. dr. Andrei Simion

Lansare de carte: Paul Klee – Gândirea plastică

12.06
2023

Participarea Universității Naționale de Arte din București la Târgul și Conferința Internațională NAFSA 2023, desfasurata la Washington D.C.

11.06
2023

În perioada 29 mai – 2 iunie 2023 o delegație a Universității Naționale de Arte din București, condusa de Rectorul universității Prof. univ. dr. Catalin Balescu, a participat, in cadrul Standului National al României “Study in Romania” organizat sub egida Ministerului Educației si Consiliului Național al Rectorilor, la cel mai mare targ educațional din lume dedicat invățământului superior, NAFSA 2023, desfășurat la Washington D.C.

In cadrul standului a fost prezentata oferta educationala a Universității Naționale de Arte din Bucuresti, care a luat parte la eveniment alături de alte 20 de universități din România.
Participarea UNArte s-a desfășurat in cadrul Proiectului CNFIS-D2 – UNArte_Internațional – Politici și strategii de internaționalizare la Universitatea Națională de Arte din București / T-FDI-2023-0313.

Proiectul FENICE – comunicat de presă

17.05
2023

Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!

15.05
2023

Expoziția studenților internaționali din anul universitar 2022-2023.

12.05
2023

Universitatea Națională de Arte din București prezintă Expoziția studenților internaționali din anul universitar 2022-2023.
Sunt 26 de expozanti, studenți străini înscriși la programul de Licență și Master și studenți din universități europene partenere veniți cu mobilități de studiu Erasmus, din 13 țări: Franța, Italia, Spania, Cehia, Lituania, Austria, Germania, Polonia, Turcia, Grecia, Iran, Mexic, Kenya.
Aceștia aduc în fața publicului lucrări recente realizate în timpul unui semestru, reprezentând teme de atelier sau preocupări personale. Ei și-au arătat interesul pentru diferite departamente din UNArte: grafică, pictură, foto-video, modă, arte texile, ceramică-sticlă-metal, scenografie, sculptură, design grafic, design ambiental, pedagogia artei, conservare-restaurare.
1440 h / 44°26’N 26°06’E
Coordonatele geografice 44°26’N 26°06’E indică locul în care studenții participanți la expoziție s-au aflat pentru o perioadă scurtă de timp, minim 1440 de ore (60 de zile), într-un cadru nou pentru ei: București.
Acestă experiență a reprezentat o provocare pentru tinerii artiști, aflați departe de casă și într-un mediu cultural diferit, dar totodată și o oportunitate de a interacționa cu persoane provenind din culturi diferite. Fiecare student a perceput și interpretat această experiență într-un mod personal, în funcție de experiența sa, personalitatea și deschiderea culturală.
În lucrările lor transpare influența pe care a avut-o specificitatea locului, poate fi obsevat modul în care au fost afectați de acesta, dar și modul în care ei iși lăsat amprenta asupra locului prin activitatea lor, prin emoțiile incluse în gestul lor artistic.
În asamblu, aceste lucrări vorbesc despre modul specific în care un grup de tineri experimentează viața într-un mediu nou, de la activitățile zilnice până la interacțiunea cu oameni noi și stimuli culturali diverși. Tinerii artiști privesc cu ochii larg deschiși realitatea fizică înconjurătoare, reproduc detaliile care îi intrigă, rememorează imagini cu care au venit de acasă și evaluează noua realitate cu ajutorul lor, sau lasă imaginația și mâna să-i ducă pe cărări nebătute pentru a descoperi imagini și forme noi care pot conține coordonatele unei lumi viitoare. Ei folosesc reperele concrete ale locului sau se cuibăresc în imaginar și, de acolo, procesează noile informații senzoriale.
Lucrările expuse se prezintă sub forme și abordări tehnice diferite, de la desene extrase din caiete de schițe la fotografii, montaje video, animații, picturi, lucrări din material textil, din ceramică sau metal. Sunt lucrări bidimensionale, în marea lor parte, prezentate în format fizic sau digital, dar și obiecte tridimensionale, sau instalații interactive.
Expun: Nacho ALMARCHA OCHOA / Ceylin ÇAKAR / Eleni CUNI / Samira DASTRAS / Aglaé DEBOIS / Arthi DURAISAMY / Vivien Delara Aida EHRENBÖCK / Seyedehanahita FARREHI / Klara FEHSENMAYR / Joana KAZILIŪNAITÉ / Joy Wanjiku KIBERA / Carlotta KRÄMER / Mantas KRESNINKEVIČIUS / Carlotta LANDUCCI / Maja MAJCZAK / Shima MEHBOUDI / Maria NEAL / Francesca POSSANZINI / Andrea Naiara RAUTA DULAPCEA / Jáchym ŘIČÁNEK / Leonardo ROCHA MORALES / Alan ROMEIRA / Raquel RUIZ SIFRE / Salomé TAVERNE-ANTOINE / Zoe VINCENT / Ora YERMIA
Expoziția este realizată în cadrul Proiectului CNFIS-D2 – UNArte_Internațional – Politici și strategii de internaționalizare la Universitatea Națională de Arte din București / T-FDI-2023-0313

Program ROMAUE – burse oferite de MAE spaniol

20.04
2023

Persoanele interesate se pot înscrie în perioada 18 aprilie – 4 mai 2023.

Mai multe informații pot fi consultate la:

https://www.aecid.gob.es/es/Paginas/DetalleProcedimiento.aspx?idp=477

www.aecid.es/ES/Paginas/Minisite%20ByL/Convocatorias/Becas%20RAER/Becas_RAER_2023_2024.aspx

Expoziția ”ABSOLVENȚI PEDAGOGIA ARTEI 2023” – UNAgaleria

19.04
2023

Vernisaj: 25/04/2023
Ora: 13:00
Expoziția prezintă o selecție din lucrările absolvenților Departamentului Pedagogia Artei, nivel licență și masterat, coordonatori lector univ. dr. Silvia Stoica, lector univ. dr. Elena Scutaru.
Vor fi expuse lucrări de pictură în ulei, acrilice, tehnici mixte, colaj. Autoportretul, autobiografia, masca, drumul, călătoria, mișcarea, peisajul, vegetalul constituie câteva subiecte care au stat la baza cercetărilor plastice ale absolvenților.
Expun:
ABSOLVENȚI LICENȚĂ PEDAGOGIA ARTELOR PLASTICE ȘI DECORATIVE
Roberta ANDRONACHE, Emanuela DUMITRU, Cristina LUPESCU, Narcisa JANȚĂ, Lussiana OBRIJANU
Coordonator Lector univ. dr. Silvia Stoica
ABSOLVENȚI MASTERAT EDUCAȚIE PRIN ARTE VIZUALE
Gabriela LUPU
Coordonator Lector univ. dr. Elena Scutaru
Simona POPA, Ioana TĂBĂCARU
Coordonator Lector univ. dr. Silvia Stoica
Expoziția poate fi vizionată în perioada 25.04 – 07.05.2023
UNAgaleria
Combinatul Fondului Plastic
Str. Băiculești, nr. 29, București
Miercuri – duminică, 10:00 – 18:00

 

Prezentare CSV (Centrul de studii vizuale)

06.04
2023

 

 

Luni, 10 aprilie 2023, ora 10.30, la Amfiteatrul UNArte (Calea Griviței, nr. 28, sector 1, București)

Invitați: Cătălin Rulea – artist fondator, Alexandru Balasescu – antropolog și Cristian Chiriac –Software Architect.

 

Cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.

CSV și-a deschis porțile pe 4 iulie 2022, în București, pe strada Măcelari 1, cu rezidența unui grup de masteranzi de la Universitatea Națională de Arte, care au avut acces la microscoape, aparatură foto-video, cărți și resurse științifice, precum și la însoțirea oferită de artiști, cercetători și specialiști în mediu.

centruldestudiivizuale.ro

 

Organizatori:

Departamentul Grafică

Departamentul Pedagogia Artei

 

Partener:

Centrul de studii vizuale

 

 

Programul de burse Fulbright 2024-2025 

16.03
2023

 

 BURSELE FULBRIGHT STUDENT 2024-2025 

PENTRU STUDENȚII, MASTERANZII ȘI DOCTORANZII ROMÂNI 

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student, pentru studii de masterat sau pentru cercetare doctorală, la universități din Statele Unite ale Americii, în anul academic 2024-2025. Candidaturile pentru competiția în curs pot fi depuse online pâna la 9 mai 2023. 

Bursa „Fulbright Student” vizează toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice, și se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților în an final de licență și doctoranzilor români. 

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc în anunțul oficial al competiției: 

https://fulbright.ro/competition/2024-2025-fulbright-student-award/

Workshop Mască Teatrală, 17 -18 martie 2023

14.03
2023

Departamentul scenografie si eveniment artistic organizează 2 zile de Workshop Mască Teatrală.

Vino să intri in lumea marionetelor pe data de 17 martie și 18 martie, orele 10.00.

Intrarea este libera in limita spațiului.

Coordonatori proiect: Roxana Ionescu și Anca Albani

Anunț selecție mobilități Erasmus – 13-17 Martie 2023

14.02
2023

ÎN PERIOADA  13 – 17 MARTIE 2023 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2023 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL 1 al anului universitar 2023-2024).

DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU) DOAR ÎN INTERVALUL ORAR 11:00 – 15:00 (L – J), 10:00 – 13:00 (V).

La selecție pot participa studenții anilor 1, 2 Licență, anul 1 Master și Doctorat. Anii terminali (3 Licență, 2 Master) pot aplica doar pentru mobilități de practică. 

 

DOCUMENTE NECESARE

–         FORMULAR APLICAȚIE – Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (www.erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).

–         CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;

–         RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (*modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);

–         PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail: erasmus@unarte.ro, *nu trimiteți prin wetransfer sau ca link); Studenții de la ITA și Conservare-Restaurare vor prezenta și/sau un proiect de max.5 pagini.

–         2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;

–         COPIE C.I.;

–         DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);

–         DOSAR din carton cu dispozitiv metalic de încopciere;

–         Acord de prelucrare a datelor (se descarcă din secțiunea Documente de pe site)

NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.

 

CONTACT:                     e-mail: erasmus@unarte.ro             Tel: 021 529 6602          

 

Diploma de Merit acordată UNArte de către Fundația Regală Margareta a României

12.12
2022

Fundația Regală Margareta a României a acordat Diploma de Merit Universității Naționale de Arte din București, în semn de apreciere pentru susținerea acordată în derularea Programului Tinere Talente. Distincția a fost înmânată în data de 12 decembrie, în cadrul Galei Tinere Talente – Ediția 2022, de către Alteța sa Regală Principesa Sofia a României, domnului Prorector Eugen Alexandru Gustea, care a reprezentat la eveniment Universitatea Națională de Arte din București.

Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural

17.11
2022

Contemplarea – între practica artistică și teorie

În ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie are ca prilej de dezbatere un eveniment editorial insolit în spațiul cultural românesc: lansarea în data de luni, 21 noiembrie, începând cu ora 19.00, la librăria Cărturești Carusel (str. Lipscani, nr. 55), a revistei de studii de specialitate a Universității Naționale de Arte din București, UNA. Conținând cercetări ale unora cele mai cunoscute nume din domeniul filosofiei și teoriei artei, Revista UNA pune în dezbatere teme de primă importanță pentru domeniul artelor vizuale, abordând atât subiecte clasice, cât și de avangardă.

Cu această ocazie, îl vom avea ca invitat în studioul Radio România Cultural pe prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, cunoscut pictor român contemporan, rector al Universității Naționale de Arte din București și fondatorul revistei UNA. Având o activitate susținută atât în plan artistic, cât și în plan teoretic, Cătălin Bălescu a susținut nu mai puțin de opt expoziții personale, a participat la numeroase expoziții de grup, a publicat mai multe articole de specialitate și a editat, coordonat și conceput vizual un număr de peste 10 cataloage.

Tema pe care o propunem spre dezbatere este cea a contemplării, o temă cu tradiție îndelungată în cultura europeană, aflată la intersecția dintre filosofie și practica artistică. Încă din filosofia greacă antică, contemplarea a desemnat activitatea sufletului omenesc prin care ideile sunt percepute în mod direct de către minte, fără intervenția raționamentelor sau deducțiilor. Această intuiție intelectuală, prin specificul său, stă atât la baza studiului filosofic, cât și la baza actului artistic, asigurând atât accesul la adevăr, cât și inspirația creativă.

Dar, care sunt contextele moderne și actuale de înțelegere a contemplării? Care este rolul contemplării în activitatea artistică? Cum se împletește teoria și practica în formarea unui artist? Ce relație există între teorie și creație?

Acestea sunt câteva dintre întrebările de la care vom porni discuția de vineri seară, ca de obicei, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

Realizator: Cornel-Florin Moraru
Blog: http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie

Lansare de carte – PRE AVANGARDĂ ȘI AVANGARDĂ – Cristian-Robert Velescu

15.11
2022

Lansarea de carte va avea loc pe 8 Decembrie 2022, orele 18:00, Str. Academiei 18-20 – Modul Cărturești.
Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu și prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu.

Participarea UNArte la EAIE Barcelona – 2022

10.11
2022

In perioada 14-18 Septembrie 2022, o delegație a UNArte a fost prezenta la cea mai importantă conferință educațională din Europa EAIE Barcelona. Participarea UNArte a fost sub egida Study in Romania.

Lev Manovich in vizita la UNArte

10.11
2022

Expoziția de pictură ”Sinteze”, Cezar ATODIRESEI, Silvia STOICA

09.11
2022

Expoziția de pictură”Sinteze”, Cezar ATODIRESEI, Silvia STOICA

Muzeul de Artă Constanța, 4 – 30 noiembrie 2022

 

Muzeul de Artă Constanţa găzduiește în perioada 4 – 30 noiembrie 2022 expoziția de pictură „Sinteze”. Expoziția reprezintă un omagiu adus pictorului Cezar Atodiresei și aduce împreună lucrări ale acestuia și ale discipolului său, artista vizuală Silvia-Maria Stoica.
Cezar Atodiresei s-a născut în anul 1954, la Drăgușeni, județul Suceava. Artistul a urmat studiile la Liceul de Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iași, iar în 1986 a absolvit Secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, fiind șef de promoție. În 1990, Cezar Atodiresei a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și asistent universitar în cadrul Academiei de Arte București. În anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Arte Vizuale, la Universitatea Națională de Arte București, cu teza ”Stadiu și finalitate în opera plastică” coordonată de profesorul Mihail Mănescu.
Cezar Atodiresei a desfășurat o bogată și impresionantă activitate artistică și publicistică, participând la numeroase expoziții în țară și în străinătate, publicând cărți și articole de specialitate, fiind recompensat cu premii și burse pentru creația sa. Lucrări ale artistului se regăsesc în colecții de stat și particulare din România, Spania, Polonia, Germania, Belgia, Franța sau Statele Unite. Artistul a urmat și o carieră academică impresionantă, din care notăm în mod deosebit: lector la Catedra Pedagogia Artei (1993-2009), conferențiar (din 2009) și mai apoi profesor universitar (din 2017) la Departamentul Pictură; ocuparea postului de Șef al Catedrei de Pedagogia Artei (în perioada 2000–2009), precum și numirea de două ori ca Decan al Facultății de Arte Plastice a Universității Naționale de Arte București (în anii 2012 și 2016). Contribuțiile sale artistice și academice i-au adus atât admirația și respectul generațiilor de studenți pe care i-a format de-a lungul lungii sale cariere, cât și a colegilor de breaslă.
Descriindu-l pe artistul Cezar Atodiresei, criticul de artă Valentin Ciucă afirma: „Pentru un observator atent, evoluţia picturii lui Cezar Atodiresei seamănă cu un veritabil bildungsroman în sensul consemnării parcursului unei formări intelectuale, a unei identităţi artistice. Dacă, la începuturi, marcat de nostalgiile ieşene, se simte în peisaje nota evocator-lirică în gestionarea cromaticii şi, în general, a atmosferei, ulterior artistul asigură, prin succesive demersuri individuale şi sinteze personale, întâlnirea cu conceptul de peisaj. Orice narativitate este exclusă, orice impuls impresionist estompat, cu scopul de a exprima mai ales la nivelul ideii şi mai puţin la acela al afectivităţii. Picto-obiectele ies de sub incidenţa rigorilor bidimensionalului şi aspiră către volumetria substanţială a sculpturalului”.
Istoricul și criticul de artă Adrian Guță, profesor la Universitatea Națională de Arte din București și coleg al artistului, într-un număr al Revistei de artă „Forma”, din 2012, îl descria astfel pe artist: „Cezar Atodiresei ne aduce aminte de potolirea geometrică a expresionismului abstract; pictorul asociază „grilelor”, ce transmit sugestii arhitectonice, fulgurări discrete de tușă, iar subtilitățile cromatice bucură ochiul”.
După trecerea artistului Cezar Atodiresei în eternitate, colegul său, profesorul universitar Cristian Velescu, a realizat un veritabil portret al artistului, publicat în Revista – ARTA, arte vizuale/ visual arts # 54-55/2022: „[…] Cezar Atodiresei și-a așezat creația sub semnul perenului și al inexpugnabilului. Premisele unei atare realități, indisolubil legate de posteritatea artistului și a operei, le descopăr în creația sa îndelung distilată, din cuprinsul căreia orice asperitate, orice fapt accidental s au văzut definitiv eliminate, de nu cumva s-au retras singure, ca prin vrajă, în propria lor umbră. De vreme ce profilul existenței cotidiene nu se lasă deloc descoperit pe întinsul pânzelor semnate de Cezar Atodiresei, fiind totuși tainic încifrat în structurile acestora […], opera sa pictată și desenată a atins fruntariile unei anume clasicități, care o va feri în mod neîndoios de efectul coroziv al timpului.”
Silvia-Maria Stoica s-a născut în anul 1977, la Târgoviște, județul Dâmbovița și a urmat studiile de licență și studii aprofundate la Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, Specializarea Pedagogia Artei, unde l-a avut ca mentor și coordonator pe profesorul Cezar Atodiresei. Din 2002, a devenit cadru didactic la aceeași universitate, fiind preparator și asistent universitar la Departamentul Pedagogia Artei, clasa profesor Cezar Atodiresei, iar din anul 2015, este lector universitar. În anul 2010, a obținut titlul de Doctor în Arte Plastice și Decorative, cu teza „Materie-expresie în pictură”, avându-l conducător științific pe prof. univ. dr. Mihail Mănescu. Din 2004, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Pictură Bucureşti.
Artista a participat, încă din anul 2002, la manifestări expoziționale desfășurate în muzee și galerii din țară și din afara țării: saloane, concursuri, bienale, expoziții de grup și colective, expoziții personale. Lucrările sale se află în colecții publice naționale și internaționale, precum și în colecții private. Silvia Maria Stoica a obținut până în prezent mai multe premii pentru pictură, precum și nominalizări la premii, în cadrul unor saloane naționale de pictură (în anii 2015 și 2017), bienale de artă (în anii 2002 și 2021), concursuri internaționale (în 2007, 2013, 2015, 2016, 2018, 2020 și 2021). De asemenea, artista este prezentă în albume și cataloage de specialitate și a realizat o serie de publicații de profil.
Directorul Muzeului de Artă Constanța și curatorul expoziției, Lelia Rus-Pîrvan a făcut următoarele precizări: „Muzeul este prin definiția sa o instituție de artă care colecționează, conservă și expune bunuri culturale. După importanta donație făcută în anul 2021, de către domnul Mircea Barzuca, ce cuprindea lucrări ale Margaretei Sterian, anul acesta vine rândul unui alt artist de marcă să întregească patrimoniul muzeului nostru. Este vorba de Cezar Atodiresei, care a vizitat Muzeul de Artă Constanța în cursul anului 2021 și a fost impresionat de spațiul de expunere și de modul în care ne îngrijim de lucrările aflate în patrimoniu. Astfel, după moartea sa survenită în februarie 2022, fratele artistului, Gelu Atodiresei a decis, ca urmare a dorinței acestuia, să ne doneze această colecție de lucrări, dintre care, cele mai importante, vor figura în expoziția de față.
De-a lungul vremii, Muzeul de Artă Constanța a beneficiat de numeroase donații, făcute de artiști importanți sau de către familiile acestora. Mulțumim pe această cale pentru gestul său altruist, atât fratelui artistului, dl. Gelu Atodiresei cât și doamnei Stoica Silvia, care s-a ocupat de acest demers și de buna organizare a expoziției”.
Expoziția de pictură Sinteze reunește 30 de lucrări semnate de Cezar Atodiresei și 19 lucrări semnate de Silvia-Maria Stoica. Lucrările lui Cezar Atodiresei fac parte dintr-o colecție de 80 de lucrări, 20 de pictură și 60 desene, dăruite Muzeului de Artă Constanța, de către fratele artistului.
Maestru și discipol, Cezar Atodiresei și Silvia-Maria Stoica, se vor regăsi pe simezele muzeului constănțean în perioada 4–30 noiembrie 2022, perioadă în care publicul iubitor de artă este invitat să viziteze expoziția.

 

https://www.facebook.com/muzeuldeartacta/

START- Expoziția studenților Anului III – Artă Murală

05.10
2022

CONCURS TALENT PARTY

04.10
2022

Important! S-a modificat data limită de depunere a dosarelor pentru selecția Erasmus – până marți -18 Octombrie

02.10
2022

BE+ al UNArte prelungește până marți, 18 Octombrie, intervalul pentru depunerea
DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2022 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ
ÎN SEMESTRUL 2 al anului universitar 2022-2023). DEPUNEREA DOSARELOR
SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LÂNGĂ AMFITEATRU) DOAR ÎN
INTERVALUL ORAR 11:00-15:00 (L-J), 10:00 – 13:00 (V).
La selecția pentru mobilități de studiu pot participa studenții anului 2 Licență și anul
1 Master. Doctoranzii și studenții anilor terminali (3 Licență, 2 Master) pot aplica
doar pentru mobilități de practică. Anul 1 Licență poate participa la selecția din luna martie pentru anul univ. 2023-2024.
DOCUMENTE NECESARE:
– FORMULAR APLICAȚIE – Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (www.erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).
– CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;
– RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (*modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);
– PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail: erasmus@unarte.ro, *nu trimiteți prin wetransfer sau ca link); Studenții de la ITA și Conservare- Restaurare vor prezenta și/sau un proiect de max.5 pagini.
– 2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;
– COPIE C.I.;
– DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);
– DOSAR din carton cu dispozitiv metalic de încopciere;
– Acord de prelucrare a datelor (se descarcă din secțiunea Documente de pe site)
NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.
CONTACT: E-mail: erasmus@unarte.ro Tel: 021 529 6602

Echilibru Tactil. Expoziția profesorilor și studenților. Arte Textile – Design Texil

02.10
2022

Vernisajul a avut loc sâmbătă, 17 Septembrie de la ora 16.00 la UNAgaleria.
A prezentat Ruxandra Dreptu, critic și istoric de artă, Președinta Secției de Critică de artă a UAP România.

Manifestarea a fost organizată de Departamentul Arte Textile – Design Textil, a făcut parte din programul expozițional lansat de Universitatea Națională de Arte, București și a fost eveniment satelit al ediției din acest an al Arte în București | Deco ReMake.
S-a îngrijit de realizarea și organizarea acestui eveniment conf. univ. dr. Dorina Horătău, director al Departamentul Arte Textile – Design Textil.

Prin Echilibru Tactil s-a dorit o scanare și aducere în discuție a programului de studii Arte Textile – Design Textil din cadrul Universității Naționale de Arte București pe două paliere: unul expozițional și curatorial, care a prezentat activitatea studenților și profesorilor din acest departament și unul sub forma unei mese rotunde, ca spațiu de discuție între studenții și absolvenții Departamentului, cu tema Reflecții și Perspective.

Atât expoziția, cât și Masa rotundă, desfășurată sâmbătă, 1.10 2022, între orele 14:00-16:00, au fost primii pași de depășire a barierei atelierului de lucru și în a face cunoscute publicului larg procesul creativ, răbdarea și disciplina lucrului individual cu materialul textil și provocările artiștilor textiliști în contextul societății de consum.

Expoziția a cuprins două secțiuni: Teacher, concentrată pe o selecție de lucrări reprezentative ale profesorilor-artiști, consacrați deja în peisajul artistic contemporan (conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, conf. univ. dr. Dorina Horătău, lect. univ. dr. Claudia Mușat, lect. univ. dr. Anna-Mária Orbán, lect. univ. dr.Otilia Boeru, lect. univ. dr. asoc. Georgina Andreescu, asist. univ. dr. asoc. Iulia Toma) și Promises, secțiunea dedicată studenților și absolvenților de licență sau master, în care au fost prezentate lucrări create de aceștia în ultimii ani( Emilia Boșoi, Magdalena Stănică, Diana Pârvan, Ioana Moroianu, Miruna Pria, Claudia Davidescu, Sarah Maria Olteanu, Roxana Tudor, Laura Maria Greaca, Livia Elena Greaca, Ionela Apetrii, Nicoleta Bică Bucșaru, Denisa Cîrstea, Diana Diaconescu, Pan Yimiao, Ioana Tepșan, Bianca Comnea, Ana Pleșea, Ioana Ciuciulică, Anamaria Aldea, Adriana Bobic, Arriana Dop, Alexandra Ghibernea, Maria- Anastasia Pocora, Daniel- Ioan Brutaru, Ilinca Barbu, Roxana Iliescu, Ștefania Hegeduș, Ștefania Trufaș, Teodora Stoica, Violeta Miu).

Parteneri instituționali:

Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”

Liceul “Dimitrie Paciurea”

Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice “I.N. Socolescu”

Parteneri media: Modernism.ro, Uniunea Artiștilor Plastici din România, The Institute

ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023

28.07
2022

>>Descarcă comunicatul

Programul de burse ”Constantin Brâncuși”, desfășurat de ICR în parteneriat cu Cité internationale des arts, a fost inițiat în 2005 și are ca principal obiectiv introducerea artiștilor români în circuitul și contextul artistic internațional, oferindu-le acestora posibilitatea de a lucra, timp de trei luni, într-un mediu artistic eterogen, liber de constrângeri, în domeniul artelor plastice/vizuale. Printre artiștii care au beneficiat de bursa ”Constantin Brâncuși” de-a lungul timpului se numără Michele Bressan, Anca Benera, Ioana Nemeș, Răzvan Boar, Alexandra Croitoru, Darie Dup, Olivia Mihălțianu, Alexandru Mihai Budeș, Cristina David, Ioana Alexandra Niculescu-Aron, Napoleon Tiron, Andreea Lorena Bojenoiu etc.

Programele de burse se înscriu în Strategia pentru dezvoltare a Institutului Cultural Român pentru perioada 2022-2026, care prevede, pe Axa Susținere culturală, sprijinirea artiștilor români prin programe de finanțare de tip burse și rezidențe.

Bursele ”Constantin Brâncuși” se adresează artiştilor plastici/vizuali români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite două burse pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cité internationale des arts din Paris. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro. Selecţia este făcută în baza dosarelor de candidatură depuse de artiști și analizate de o comisie independentă de specialişti, formată din personalităţi recunoscute în domeniul artelor plastice/vizuale. Dosarele selectate în România vor fi trimise spre validare Comisiei de admitere de la Cité internationale des arts.

Dosarul de solicitare a bursei va cuprinde următoarele documente necesare pentru înscriere:

  • formularul de înscriere, menționând perioada pentru care solicită bursa;
  • CV-ul cu informaţii detaliate despre activitatea candidatului;
  • copie după diploma de licenţă; în condiţiile în care candidatul este şi absolvent de studii aprofundate, se vor adăuga copii şi după aceste acte;
  • un proiect de rezidență din care să reiasă: justificarea experienţei profesionale şi a competenţei în materie, nivelul artistic care să permită aprofundarea dialogului cu artiştii străini, relevanţa Parisului pentru realizarea proiectului, argumentată printr-un text de maximum 2 (două) pagini în care să fie indicate locuri/muzee propuse spre vizitare, temele care se vor studia în contextul bursei, ce activităţi se vor realiza.
  • Pentru artişti plastici – 10-20 de fotografii, cataloage în care să se menţioneze data şi dimensiunile reale ale lucrărilor;
  • Pentru artiști fotografi – 10-20 de fotografii 24/30 (în medie);
  • Pentru artiști video – lucrări pe DVD-uri / CD-uri / stick-uri securizate;
  • un dosar de presă (portofoliul aparițiilor/mențiunilor în presă);
  • 3 (trei) scrisori de recomandare

Proiectele de rezidență vor fi redactate atât în limba română, cât şi în limba franceză.

Toate detaliile, precum și Regulamentul și Formularul de înscriere se găsesc pe site-ul icr.ro, la secțiunea Burse.

Localizată în cartierele pariziene Marais și Montmartre, Cité internationale des arts este o fundație privată recunoscută ca organizație de interes public. Încă din 1965, de când a fost creată la Paris, a găzduit artiști în rezidență din întreaga lume. Este o organizație care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiștii se pot întâlni cu publicul interesat de creația lor și cu alți profesioniști din domeniul artelor. În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizații franceze și internaționale, Cité internationale des arts primește peste 300 de artiști în rezidență, care lucrează într-o gamă largă de discipline.

Primarul Capitalei a semnat dispoziția de demolare a Cathedral Plaza

20.07
2022

Predarea fibrei, între artă și cercetare

29.06
2022

Expoziție: 1 – 24 iulie, 2022. Vernisaj: 1 iulie, ora 17:00
Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești”, Mogoșoaia
Galeriile Foișor și Ghețărie

Coordonator proiect: Dorina Horătău
Prezintă: Cornel Moraru

Expozanți: Teodora Ionescu, Medeea Dobre, Delia Ciubotaru, Florentin Constantinescu

DISERTAȚIE @ UNAgaleria

27.06
2022

LICENȚĂ 2022 – ARTE & DESIGN TEXTIL

27.06
2022

Academia Română, Biblioteca Academiei Române în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design Departamentul Arte & Design Textil organizează evenimentul

LICENȚĂ 2022
ARTE & DESIGN TEXTIL

expoziţia de grup a absolvenților:

Fabian BRIȘCĂ, Bianca COMNEA, Anastasia DABIJA, Yimiao PAN, Ioana TEPȘAN,

Clasa lector dr. Anna-Mária Orbán,

Expoziţia va fi deschisă de Dna Roxana Păsculescu, Critic și istoric artă

în prezenţa domnilor

Prof. ing. dr. Niculae NOICA, directorul Bibliotecii Academiei Române

Cosmin PAULESCU, decan al Facultății de Arte Decorative şi Design

Mircia DUMITRESCU, grafician, membru corespondent al A.R.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 iunie – 8 iulie 2022

Conform programului de funcţionare a bibliotecii de luni până vineri între orele 10-14

(http://www.biblacad.ro/informatii.html)

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 27 iunie, orele 12 în sala de expoziție CUPOLA de la Biblioteca Academei Române

În expoziţie sunt prezentate 5 proiecte de licență, care lansează câte-un subiect diferit într-o viziune personală, privită din perspectiva artelor și al designului textil. Abordările personalizate combină tehnici textile clasice de țesere și imprimare în combinaţie cu tehnici digitale ce mărturisesc despre curajul lor creativ ce deschide noi drumuri către o inventivitate artistică și conceptuală. Lucrările din expoziţie mărturisesc despre căutările lor elaborate prin care au reuşit să parcurgă demersul artistic propus, fiecare ajungând la o sintetizare a subiectului și a formelor ce au dat naștere la o diversitate estetică în peisajul artelor și al designului textil.

Expoziția organizată în CUPOLA Bibliotecii Academei Române, doreşte să invite publicul la o experienţă vizuală inedită plină de expresivitate şi totodată creată să impresioneze prin excelență şi rafinament artistic.

Parteneri Media: Radio România Cultural, ModernismRo – tabloid de artă și stil

Sponsori: Perla Harghitei S.A., Editura Semne, Șerban & Asociații – societate civilă de avocați, Cofetăria Cafina

 

 

Concurs – Fundația Siguranță Auto Copii (proiectul Verde pentru Siguranță)

11.06
2022

Fundația Siguranță Auto Copii își propune ca prin proiectul Verde pentru Siguranță să salveze viețile copiilor din România și să creeze un mediu curat și mai puțin toxic pentru a trăi.

Tema concursului:

Vă așteptăm cu propuneri de design, astfel scaunelele noastre uzate să capete o nouă viață, acestea putând fi transformate într-un scaun de masă, fotoliu de gaming, coș de depozitare jucării, cărucior pentru păpuși sau orice alte obiecte utile cu design atractiv.

Obiectivele proiectului:

  • Reciclarea scaunelor auto uzate prin transformarea lor în obiecte utile cu o altă destinație – scaune de masă pentru copii, fotolii sau orice alt obiect interesant.
  • Obiectele reciclate vor fi licitate într-o Gală Caritabilă al cărei scop este strângerea de fonduri pentru o secție de traumatologie/ ortopedie în care sunt îngrijiți copiii victime ale accidentelor rutiere. Fiecare participant se poate inspira în mod creativ, cu condiția de a fi adăugat pe proiectul său și logo-ul Fundației Siguranță Auto Copii (material textil), primit la ridicarea scaunului auto.

𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚?

Înscrie-te completând FORMULARUL DE CONCURS.

Scaunul auto se poate ridica de la sediul Siguranță Auto Copii, din Splaiul Unirii 47, sector 3 (zona Timpuri Noi). Proiectul final se predă în aceeași locație

𝐀𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜âș𝐭𝐢𝐠ă𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝟏𝟓 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 ș𝐢 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢 𝐮𝐫𝐦ă𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐢:

𝐋𝐨𝐜𝐮𝐥 𝟏: Vocher in valoare de 1000 lei

𝐋𝐨𝐜𝐮𝐥 𝟐: Vocher in valoare de 700 lei

𝐋𝐨𝐜𝐮𝐥 𝟑: Vocher in valoare de 500 lei

 

Ioana Stanescu
Specialist Marketing Romania

Ziua Porților Deschise UNArte / 11 Iunie 2022 / 12:00

09.06
2022

Sâmbătă, 11 Iunie 2022, de la 12:00, in Calea Griviței 28 (incinta FADD) vă invităm la Ziua Porților Deschise@UNArte. Programul va include workshopuri, tururi ghidate, prelegeri, prezentări de modă, vizitarea expozițiilor de semestru.

SCENO.grafie

08.06
2022

Workshop de patina pentru statuia vivantă din bronz

08.06
2022

SAMBATA 11. 06. 2022, ORELE 11.00, CALEA GRIVITEI 28

Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic va invita sa participati la un workshop de patina pentru statuia vivantă din bronz.

Workshopul este coordonat de profesorii: Roxana Ionescu, Anca Albani si Antoaneta Tica. Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic va invita sa participati la un workshop de patina pentru statuia vivantă din bronz.

Erasmus OPEN Doors – sesiune de informare – 11 Iunie, 11:00, Amfiteatru

04.06
2022

Întâlnire dedicată atât studenților înregistrați pentru mobilitățile Erasmus+ în anul universitar 2022/2023, cât și celor ce au participat la mobilități E+:

 

Biroul Erasmus+ vă invită la Sesiunea de informare organizată în data de 11 iunie 2022, începând cu ora 11:00, în sala Amfiteatru din clădirea FADD, Calea Griviței nr. 28.

 

Întâlnirea va marca anul aniversar Erasmus:

– 35 de ani de la înființarea Programului Erasmus în Europa (1987);

– 25 de ani de Erasmus în România (1997);

– 15 ani de la primirea de către UNArte a Cartei Erasmus și deschiderea Programului în cadrul universității noastre (2007);

Dar și ANUL EUROPEAN AL TINERETULUI – Comisia salută acordul privind Anul european al tineretului (europa.eu) -.

 

În prima parte a întâlnirii, studenții care și-au încheiat o mobilitate (de studiu sau de practică) vor prezenta experiența lor transuniversitară în spațiul european, iar în partea a doua, reprezentatul Biroului Erasmus+ UNArte vă va ghida prin procesul de aplicare la o universitate parteneră, ceea ce va include și explicarea formularului Learning Agreement și prezentarea modalităților de completare (pentru print sau digital, pentru online).

 

Subliniem că prin această întâlnire, Biroul Erasmus își propune să ofere informații utile și să răspundă întrebărilor studenților interesați să beneficieze de mobilități de studiu sau de practică prin Programul Erasmus+ în anul universitar 2022/2023.

Vă așteptăm la data menționată,

Echipa Erasmus+ UNArte

UNDERCLOUD se mută pe Calea Griviței în perioada 13-19 iunie

31.05
2022

 

 

București, 2022. Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD se mută pe Calea Griviței, într-un demers unic în istoria festivalului. După ce ne-a obișnuit timp de 14 ani într-un spațiu singular (Terasa Motoare – Lăptăria Enache, Hanul Gabroveni sau M.Ț.R. ) UNDERCLOUD se extinde și urmează să se desfășoare în 7 spații partenere: Teatrul Dramaturgilor Români, UNARTE, Muzeul Literaturii, Biserica Sfinții Voievozi, J`ai Bistro, Black Habit și Grivița 53. Festivalul va avea loc între 13 și 19 iunie.

Cel de-al optulea spațiu este strada în sine, trotuarele de la UNARTE până la Teatrul Dramaturgilor, cartier istoric care în perioada interbelică era considerat Montmarte al Bucureștiului și care astăzi, pe lângă amintiri, memorie, energie oferă și un imens potențial comercial și creativ.  Organizatorii și-au propus să revitalizeze această zonă și să-i redea efervescența de altă dată.

„Confortul este cea mai periculoasă stare în care putem ajunge. E șansa noastră spre ratare. Atât umană, cât și artistică.  Atunci când lucrurile nu te mai costă, se instalează rutina și ușor ușor bifarea. Singura soluție în această situație este schimbarea. Și cum eu nu trăiesc cu jumătate de măsură, am propus o reformă culturală de care sunt convinsă că toată lumea are nevoie. Provocarea Undercloud a fost întotdeauna, mai devreme sau mai târziu apreciată și benefică.”, declară Chris Simion-Mercurian, fondatoarea UNDERCLOUD.

Schimbarea spațiilor în care se va desfășura festivalul nu este singura surpriză din acest an. Dacă tot e un început de revoluție culturală, atunci să fie: identitatea vizuală a festivalului a primit o nouă formă și culoare.

„Simbolul logo-ului ne descrie un nor care se însăilează ușor pe cerul creativității, în manieră free hand, care vorbește despre libertatea de exprimare, despre inovație, un nor care plutește, fără început și fără sfârșit, însemnând la desenarea fără limite a artei de orice formă și în orice spațiu” spune Alina Gavrilă-Borțun, creatoarea noului logo UNDERCLOUD și noului afiș.

Până în prezent UNDERCLOUD este sprijinit de Ministerul Culturii, Primăria Capitalei prin ARCUB, Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Rock FM, Magic FM, Theatrum. Producător: Fundația Calea Griviței.

Programul este anunțat pe site-ul festivalului www.undercloud.ro și pe paginile de social media. Biletele sunt puse în vânzare pe mystage.ro și bilete.ro.

 

 

 

Grădina cu iriși: atelier de studiu în aer liber

23.05
2022

Proiectul cultural-artistic este coordonat de conf. univ. dr. Dorina Horătău, este susținut de Ministerul Educației și are ca scop continuarea procesului educațional vocațional în afara mediului universitar și familiarizarea studenților cu alte medii de lucru.

Astfel, ghidați de profesorul coordonator și inspirați de context, participanții realizează schițe libere sau studii în culoare în plein-air după grădina cu iriși din fața Palatului.

Rezultatele acestei activități vor fi selectate și prezentate în cadrul expoziției de sfârșit de semestru, ca parte din programul de studiu derulat la disciplinele de specialitate aferente semestrului II, anul universitar 2021- 2022.

Galeria de imagini și video-montajul realizate cu această ocazie de artistul Bogdan Iorga vor putea fi vizionate pe site-ul Universității Naționale de Arte, București , precum și pe pagina FB a Departamentului Arte Textile – Design Textil

Parteneri media:

Radio România Cultural, Modernism.ro, onlinegallery.ro, HotNews.ro,  amosnews.ro, Radio TRINITAS,  Trinitas TV, Asociatia Pro Valores, revistatimpul.ro, Roportal – Ghidul tau pe internet, PropagArta

Grafica & Sculptura

17.05
2022

Expoziție ce reunește profesori de grafică și sculptură din centre universitare naționale și internaționale precum Universitatea Națională de Arte / București, Universitatea Shumen / Bulgaria, Universitatea de Artă și Design / Cluj-Napoca, Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design / Timișoara, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” / Iași, Universitatea Tekirdag Namik Kemal / Turcia, Universitatea Canakkale Onsekiz Mart / Turcia, Universitatea Gaziantep / Turcia.

 

Proiect coordonat de:

Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu
Universitatea de Vest din Timișoara

Lector. univ. dr. Ovidiu Croitoru
Universitatea Națională de Arte din București

Expoziție & videoproiecție Design Textil la Noaptea muzeelor 2022

15.05
2022

Prezentarea cuprinde o selecție de lucrări realizate în ultimii ani de către studenții programului de studii și este dedicată tuturor celor interesați de multiplele posibilități de expresie ale materialului și fibrei textile, în contextul artei și designului contemporan.

Lucrările din cadrul expoziției fac parte din portofoliul de coordonare & prezentare al conf. univ. dr. Dorina Horătău, lect. univ. dr. Claudia Mușat, lect. univ. dr. Otilia Boeru, lect. univ. dr. asoc. Georgina Andreescu și asist. univ. dr. asoc. Iulia Toma.

Expun studenții & absolvenții: Alexandra Gherghinoiu, Alexandra Moraru, Antonia Avrămescu, Maria Dincă, Andrei Vlăsceanu, Adela Dumitran, Iliescu Roxana, Aldea Ana, Ghibernea Alexandra, Stoica Teodora, Trufaș Ștefania, Pocora Anastasia, Barbu Ilinca, Angelescu Cătălin, Popa Maria, Matache Tudor, Baciu Alexandra, Catană Denisa, Delia Ciubotaru, Ramona Bahrim, Anamaria Paloșanu, Anca Teodor, Claudia Davidescu, Ludmila Bass, Diana Neagu, Alina Ioan, Miruna Pria, Ioana Moroianu, Iulia Scordaliu, Andreea Radu, Taisia Toma.

Balul Shakespeare

13.05
2022

Universitatea Națională de Arte Bucuresti, SCENOGRAFIE
Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași,
Facultatea de Teatru

vă invită la:

Balul Shakespeare

Sâmbătă 14 mai, orele 17.00
Calea Victoriei, Muzeul National de Istorie

Proiectul Moștenirea, susținut financiar de JTI și doamna Gilda Lazăr, și-a propus realizarea unui workshop de statuie vivantă în nouă Facultăți de Teatru din România. A apărut pe parcurs ideea conectării cu Muzica si cu Departamentul Scenografie UNArte și implicarea acestor spectacole în marele festival de teatru de la Sibiu.

Astfel, Moștenirea devine un important proiect multi anual dedicat unui discurs teatral de excepție, statuia vivantă.

Mihai Mălaimare

Miracolul Balului adună la un loc personaje din cinci celebre creații shakespeariene. Maria și Feste din A XII a noapte se bucură de posibilitatea de a face onorurile, Romeo și Julieta descoperă bucuria iubirii absolute, Richard al III lea o cucerește vijelios pe Lady Ann, Petruchio nu se lasă atras de Bianca pentru că o are pe năbădăioasa Katarina, iar Hamlet o îndeamnă dureros pe Ofelia să se ducă la mănăstire. Totul sub semnul Balului, al muzicii și dansului care au însoțit omenirea dintotdeauna, un Bal care estompează dureri și amplifică bucurii.

Scenariul și regia – Mihai Mălaimare
Actorii: studenții Departamentului de actorie Facultatea de Teatru
Costumele – studenții secției scenografie a UNARTE București
Profesori coordonatori: Roxana Ionescu, Anca Albani, Antoaneta Tica, asistenți Remus Gabor, Tania Dinca
Machiaj – Mirela Vescan
Muzica – Mihai Cornea (Facultatea de Muzică – Iași)

 

 

EXPOZIȚIA ”ABSOLVENȚI 2022”, Departamentul Pedagogia Artei, UNAgaleria

12.05
2022

UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE DIN BUCUREȘTI

FACULTATEA DE ARTE PLASTICE

DEPARTAMENTUL PEDAGOGIA ARTEI

 

ABSOLVENȚI 2022

Vernisaj: 17/05/2022, 0ra: 17:00

17 – 29.05.2022

UNAgaleria

Combinatul Fondului Plastic

Str. Băiculești, nr. 29, București

Miercuri – duminică, 10:00 – 18:00

 

Expoziția intitulată ”ABSOLVENȚI 2022” prezintă o selecție din lucrările de absolvire ale studenților Departamentului Pedagogia Artei, nivel licență și masterat, coordonatori lector univ. dr. Elena Scutaru, lector univ. dr. Silvia Stoica.

 

Expun:

ABSOLVENȚI LICENȚĂ

PEDAGOGIA ARTELOR PLASTICE ȘI DECORATIVE

Arsenia BRĂNESCU, Andrei BÎRSAN, Raluca BĂRBULESCU, Ștefania DINESCU, Victoria DINU, Alexandru DĂIANU, Andreea IORDACHE, Antonia MARIN, Ludovica MÎNDRAŞ, Mădălina PANTELIMON, Marta PETRICĂ, Nicole SPIREA

Coordonator Lector univ. dr. Elena Scutaru

 

ABSOLVENȚI MASTERAT

EDUCAȚIE PRIN ARTE VIZUALE

Ştefan HĂLOIU, Iulia JUGARU

Coordonator Lector univ. dr. Elena Scutaru

 

Ruxandra ACHIM, Veronica DUŢĂ

Coordonator Lector univ. dr. Silvia Stoica

Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!

18.04
2022

Expoziţia Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte! se înscrie în campania de promovare a unei școli de elită în arta scenografică, cu o vastă tradiție în cadrul UNArte. Educația pluridisciplinară, importantă în formarea viitorului scenograf înglobează programele de studiu unicat la nivel național în scenografia de teatru, film, operă și teatru de animație, sincronizate cu tendinţele şi curentele artistice ale artei contemporane universale, cât și primul program de artă digitală 3D din România, curs gândit și prezentat în întregime de către specialiștii din domeniul digital (Ubisoft) și acreditat într-o instituție de arte din România (UNAB).

Absolventul de scenografie de la UNArte poate profesa ca: scenograf de teatru, de film, de operă, de teatru de animație, 3D game design artist; poate crea: concepte scenografice pentru platouri de televiziune, reclame comerciale sau de design interior, instalații sculpturale pentru spații publice, design de scenă, evenimente culturale și prezentări de modă, graphic design sau poate activa în diverse domenii de digital art: creare de jocuri video sau film, arhitecturală, publicitate.

 

Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte! și să-i cunoști pe artiștii expozanți:

Ruxandra Maria Laza (Anul I), Ana Mihalache (Anul I), Cristina Catinca Bondoc (Anul I), Maria Morariu Brînzei (Anul I), Miruna Olaru (Anul I), Diana Roxana Stănculescu (Anul I), Andreea Burada (Anul II), Iulia Enculescu (Anul II), Sarah Cristel (Anul III), Simona Gruia (Anul III), Andreea Maria Valentina Zaharia (Anul III), Nicoleta Durbac (Anul III), Cristian Brîncoveanu (Master I), Anamaria Cârlan (Master I), Anca Stăiculescu (Master I), Ligia Kimberly Vintilă (Master I), Gabriela Vlădușel (Master I), Gabriela Carina Stoica (Master II), Ionuț Răcoreanu (Master II), Ana Udeanu (Master II), cât și pe actualii profesori ai departamentului de Scenografie și Eveniment artistic: Roxana Ionescu, Cristian Niculescu, Viorica Petrovici, Anca Albani, Doina Sibiceanu, Adrian Lis, Andreea Popa, Remus Gabor.

Strada Băiculești nr.29, București

Vernisaj 16 aprilie 2022, ora 18.00

Program expoziție: miercuri-duminică, 10.00-18.00

Vă așteptăm!

Departamentul Scenografie UNArte

https://www.facebook.com/ScenografieUNArte

 

 

STUDII pentru DIPTIC

15.04
2022

UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE DIN BUCUREȘTI
are onoarea de a vă invita la expoziția profesorilor Departamentului Pictură:
Studii pentru diptic
/
Galeria Simeza
Vernisaj 19 aprilie 2022, ora 18.00
19-30 aprilie 2022

Expun: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Marian Dobre, Petru Lucaci, George Moscal, Alexandru Rădvan, Mihai Sârbulescu, Andrei Simion, Teodor Ștefan, Andrei Tudoran.
Cuvânt de deschidere: Cornel Moraru

Vă așteptăm!
Departamentul Pictură UNArte

Program expoziție:

19-30 aprilie 2022
Luni-vineri, 11:00-13:00; 14:00-16:00

Expoziție Student 2022

11.04
2022

Expoziție ce reunește lucrări ale studenților din Departamentele de Grafică din Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Națională de Arte din București.

Expoziție Grafică & Sculptură

11.04
2022

O expoziție ce reunește profesori ale Departamentelor de Grafică din centre universitare de presitgiu: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea din Shumen – Bulgaria, Universitatea Trakya – Turcia, Universitatea Tekirdag Namik Kemal – Turcia, Universitatea Canakkale Onsekiz Mart – Turcia, Universitatea Gaziantep – Turcia.

EXERCIȚII DE AUTODEFINIRE, 5 – 18 aprilie 2022

06.04
2022

Centrul Artelor Vizuale – etaj

Str. Biserica Enei, nr. 19, sector 1, București

Vernisaj 06/04/2022, ora 17:00

Expoziția ”Exerciții de autodefinire” prezintă demersurile artistice ale unui grup de studente din Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Pedagogia Artei, nivel licență anul II și master anii I și II, coordonator lector univ. dr. Silvia Stoica.

Lucrările prezente pe simeze constituie martori ai unei etape de cercetare plastică personală sau rezolvări, răspunsuri individuale la teme de atelier cu problematică specifică. Domină un tip de discurs ce are ca numitor comun autosondarea, autointerogarea, căutarea, fiind evidentă nevoia fiecărei autoare de a se autodefini ca personalitate artistică creatoare.

 Expun:

Ruxandra Achim, Roberta Andronache, Emanuela Dumitru, Veronica Duță, Narcisa Janță, Cristina Lupescu, Lussiana Obrijanu, Simona Popa, Loredana Smău, Ioana Tăbăcaru

 

Curator: Silvia Stoica

Conferință online în cadrul Proiectului Adele-RS: Conservarea și restaurarea patrimoniului cultural. Noi perspective europene

04.04
2022

Descarcă programul conferinței (pdf)

 

Adele-RS is a Project funded by the Erasmus+ Program in the VET-KA2020 measure carried out by nine organizations from four European countries (Italy, Malta, Portugal, and Romania). The Project, which ends at the end of June 2024, has as its promoter/coordinator the “Art and Faith” Association of Gerace (RC) and has the general purpose of “Developing an innovative e-Learning and Smart-Working system that allows to carry out advanced training interventions and distance internships for the specialization of graduates in the fields of restoration and conservation of cultural heritage, aimed at guaranteeing them: the consolidation of their professional skills and knowledge; the acquisition of advanced restoration techniques and cataloguing of specific types of cultural heritage; participation in a broad practice community at European level; learning of a sectorial language in the field of advanced Cultural Heritage; a smoother approach to the world of work”. The Project aims to promote the digital transition in Europe of the Restoration, Conservation and Enhancement of Historical, Artistic and Cultural Heritage through a holistic approach that addresses in an integrated way both the issue of specialization of sectoral skills and that of transversal skills and in this way provide those who work in the sector both advanced specialist skills able to identify digital solutions in working practice, and transversal skills in learning and work based on an advanced use of ICT. The target of the project is made up of graduates in disciplines such as: Archival-History of Art, Diagnostics, Architecture, Cultural Heritage, Restoration, Restoration Assistance.

 

 

E questo è forma

24.03
2022

Universitatea de Națională de Arte din București și Accademia di Belle Arti di Roma vă invită la E questo è forma, expoziție dedicată comemorării a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri.

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 30.03–10.04.2022.

 

 

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti se alătură campaniei „Anuarul universităților de top din România”, inițiată de eJobs și JobRadar24.

14.03
2022

 „Anuarul universităților de top din România” este o campanie marca eJobs și JobRadar24 ce are ca scop conectarea tinerilor cu mediul academic.

Deoarece considerăm că acesta este un scop comun, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară. În cadrul acestuia, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti își va prezenta oferta de studii și cele mai importante realizări.

Considerăm că este nevoie de o singură platformă, avizată și de încredere, de unde viitorii studenți să se documenteze cu privire la oferta de Universități din țară, iar anuarul realizat de către eJobs și JobRadar24 este unul obiectiv, ce reprezintă cu exactitate acest loc.

Suntem de părere că viața de dinainte de angajare stă la baza carierei profesionale și ne dorim să oferim tinerilor care ne aleg o pregătire academică ce se poate alinia cu ușurință aptitudinilor cerute, mai departe, în piața muncii.

Burse: Stagii de cercetare – Deadline: 2.05.2022

10.03
2022

Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) are și anul acesta o ofertă atractivă de burse de cercetare în Germania pentru doctoranzi, tineri cercetători (postdoc) și cadre didactice din cadrul instituțiilor de învățământ superior și cercetare din România.

!!! Sunt finanțate stagii de cercetare desfășurate în limba germană sau în limba engleză. Termenul limită de aplicare pentru acestea este 2.05.2022.

Dorim să vă atragem atenția în mod deosebit asupra următoarelor programe (hyperlink-uri în text):

–        Stagii de cercetare pentru doctoranzi și tineri cercetători: de scurtă durată (1-6 luni)

–        Stagii de cercetare pentru cadre didactice și cercetători (1-3 luni)

–        Stagii de lucru pentru profesori universitari din domeniile artă și arhitectură (1-3 luni)

–        Program de reinvitare pentru foști bursieri(1-3 luni)

Centrul de informare DAAD din București invită la o serie de evenimente de informare cu privire la programele de burse DAAD mai sus menționate. De asemenea, se vor organiza ore de consiliere online cu privire la procesul de aplicare pentru programele de burse.

 Evenimentele vor avea loc prin intermediul platformei Zoom, în perioada 14.03. – 28.04.2022, în limbile română și engleză.

Pentru a putea participa la evenimente, cei interesați sunt rugați să se înregistreze, accesând link-urile de mai jos:

Prezentări în limba română:

14 Martie 2022, 1:00 PM
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZEqdeyuqTsjG9WufafIfrlVXUvISZeZdKwD;

14 Martie 2022, 5:00 PM
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZUldeqspz8iHNScsmQQKlYftiSjR9KllDVT;

15 Martie 2022, 1:00 PM
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZwvcu-tqD8iGtGajBjpsi_2-VI7xY4HVp9c;

Prezentare în limba engleză:
15 Martie 2022, 5:00 PM
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZYlcO2hqTkqGdwrDjkWNwvo1r-PplHoL4B6.

Ore de consiliere online (limbile română, engleză, germană):
22 Martie 2022, 1:00 PM
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZYodO-oqjkpH9MrSA9Pi9v1l2kK7FX0H-Yh;

5 Aprilie 2022, 1:00 PM
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZ0tdeqtpjooGdMxVolQ7mFo4YfS77f3krnf;

28 Aprilie2022, 1:00 PM
 https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcocuyuqT0qE9TwSpwN3TFb8NVi7es1sYWA.

Detalii despre evenimente se găsesc și pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/DAADRomania/photos/a.200018133359234/5449743805053281

BuzzCamp27

07.03
2022

Înscrieri  https://buzzcamp.ro

 

Dăm startul înscrierilor pentru ediția cu numărul 27 a evenimentului BuzzCamp din București, respectiv Constanța, Ploiești, Pitești și Craiova. Acesta va avea loc în data de 10 martie 2022, de la ora 10.30, pe platforma Zoom.

Și totuși, nu ți-am spus despre ce și despre cine este BuzzCamp. Este cea mai longevivă serie de evenimente de orientare în carieră și dezvoltare profesională din România, fiind activi de … nu mai mult de 14 ani :).

Hai să fie cu noroc pentru tine în cel de-al 14-lea an de activitate al nostru.

Dacă ai între 19 și 27  ani te așteptăm la eveniment pentru a-ți crește comunitatea, sau cum spunem mai nou, network-ul necesar dezvoltării carierei tale alături de speakeri din companii de top din România. Companiile prezente la BuzzCamp sunt în căutarea tinerilor studenți și absolvenți dinamici și cu dorința de a învăța lucruri noi.
Nu uita că obiectivul principal al acestui eveniment este inserția tinerilor pe piața muncii prin recrutarea specializată, realizată cu ajutorul experienței și dedicării Inspire Group. Îți oferim toate aceste servicii din dorința de a ajuta tinerii profesioniști.

Înscrie-te și rezervă-ți locul gratuit la cel mai așteptat eveniment al primăverii: http://buzzcamp.ro/inscriere/ și vei primi o diplomă de participare recunoscută de angajatori.


Mai jos găsiți programul evenimentului cu mențiunea că acesta va fi actualizat frecvent și pe site-ul evenimentului: www.buzzcamp.ro:

10.30 – 12:30Conferința debate, la care vă recomandăm să pregătiți întrebările pentru reprezentanții companiilor. Printre aceștia îi amintim pe: Telus International, Ștefanini și ECDL Romania Vor fi abordate următoarele teme:

  1. Own your future. Design your career

Te afli în momentul acela în care te întrebi “ce va urma?”, “ce ar trebui să fac acum?”. La BuzzCamp 27 vom vorbi despre cum să îți  planifici cariera și cum să îți  stabilești fiecare pas astfel încât să ajungi acolo unde îți dorești. Voluntariat sau practică în paralel cu facultatea? Participarea la diferite evenimente de orientare în carieră și cursuri de specializare?  Specialiștii din companii de top îți  vor răspunde la toate întrebările și te vor ajuta să iei decizia potrivita pentru tine.

  1. Best tool for personal brand development.

La BuzzCamp 27 vom discuta despre un “hot topic” al mediului profesional din prezent – brandul personal. Vei afla cum să îți  construiești brand-ul personal care să reflecte cu adevărat personalitatea ta, cum să îți  crești vizibilitatea într-un mod sănătos din punct de vedere profesional pe Linkedin și cum să faci ca brandul tău personal să se reflecte în CV.

  1. How to rock your new work environment?

La BuzzCamp nu uităm de acele provocări date de primul job, sau al doilea, de ce nu? Hai să vorbim despre cum să te integrezi mai ușor în noul mediu de lucru și cum să interacționezi cât mai bine cu noii tăi colegi.

Specialiștii noștri te vor îndruma cum să găsești un job într-o companie cu care ai acea potrivire profesională și nu vor lipsi nici tips & tricks despre cum să te integrezi mai ușor în cultura companiei după ce ai fost angajat.

  1. How to express your leadership skills in your career? (trainee, intern, entry-level)

Știi ca ai potențial de lider și vrei să afli cum să îl valorifici chiar și de pe pozițiile de trainee, intern sau entry level? Vom discuta despre cum să faci acest lucru la BuzzCamp, despre cum să îți  exprimi ideile în echipa în care lucrezi, despre cum să te faci auzit în companie și despre cum să dai un boost carierei tale prin implicare și curajul de a te exprima.

  1. How to use volunteering in your career

Voluntariatul. Acea activitate despre care unii spun că este foarte utilă, iar alții nu. Cum stau de fapt lucrurile pe piața muncii? Contează voluntariatul pentru viitorul job, ce fel de voluntariat alegi sau de fapt, contează doar modul în care știi să îl valorifici?

Hai la BuzzCamp și vom afla cum să pui în valoare munca de voluntariat.

12:30 – 13:00 – Coffe break, networking cu companiile.

13:00 – 14:30 –Webinar-ul companiei Telus International

“Take your career to the next level”

 


Indiferent dacă ești la început sau ai deja câțiva ani de experiență, probabil că ești încântat să treci la următorul nivel al carierei tale. Dar cum faci asta?

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți maximiza potențialul pentru următoarea promovare: abordarea deschisă a fiecărei situații, dorința de a învăța și de a te dezvolta profesional și, desigur, de a dezvolta relații bune cu colegii și colegii tăi.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să te diferențiezi și să urci pe scara carierei, alătură-te webinarului găzduit de Florin Hulea (Talent Acquisition Manager, TELUS International) și Alina Secuianu (Senior Operations Manager, TELUS International).

Noi te ajutăm să îți găsești job-ul potrivit pentru TINE!

Prelungire perioadă selecție dosare Erasmus în intervalul 7-18 Martie

24.02
2022

ÎN PERIOADA  07 – 18 MARTIE 2022 VA AVEA LOC DEPUNERE DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2022 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL 1 al anului universitar 2022-2023). DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU) DOAR ÎN INTERVALUL ORAR 11:00-15:00 (L-J), 10:00 – 13:00 (V).

La selecție pot participa studenții anilor 1, 2 licență, anul 1 master și doctorat. Anii terminali (3 licență, 2 master) pot aplica doar pentru mobilități de practică.  

DOCUMENTE NECESARE:

–         FORMULAR APLICAȚIE.

*Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (www.erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).

–         CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;

–         RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (*modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);

–         PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail:erasmus@unarte.ro, *nu trimiteți prin wetransfer sau ca link); Studenții de la ITA vor prezenta un proiect de max.5 pagini.

–         2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;

–         COPIE C.I.;

–         DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);

–         DOSAR din carton cu dispozitiv metalic de încopciere;

–         Acord de prelucrare a datelor (se descarcă din secțiunea Documente de pe site)

NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.

CONTACT:

E-mail: erasmus@unarte.ro

Tel: 021 529 6602      

Student 60/70

24.02
2022

Surprinzătoare sunt rezolvările plastice și tehnice abordate, dincolo de subiectele specifice perioadei.

Printe exponenți se regăsesc și mari graficieni ai artei românești, la începuturile lor.

Vă așteptăm la UNA Galeria, în perioada 23 – 26 februarie 2022, Srada Băiculești, nr. 29, București.

American Councils for International Education anunță deschiderea aplicațiilor pentru Kennedy Academy for Students

22.11
2021

Cu toate că societatea civilă din România a prins avânt după căderea comunismului și extinderea drepturilor studenților, mediul în care acționează aceste organizații este încă slab din punct de vedere instituțional și suferă din cauza unei lipse cronice de leadership skills. Acest program își propune să ofere unui număr de 15 participanți șansa de a învăța despre leadership și implicare civică în România, sa își îmbunătățească nivelul de comunicare în engleză și să învețe despre valori democratice pe care le vor putea folosi pentru a fi activi în sfera civică.. Participarea la acest eveniment de gratuită, urmând ca cei 15 tineri să fie selectați printr-un proces de aplicație online. În cadrul programului, studenții vor avea parte de workshop-uri, ateliere și vizite instituționale.

Kennedy Academy for Students este dedicat studenților vizionari și creativi care vor să dea naștere unor schimbări tangibile în organizațiile/comunitățile din care fac parte. Pentru acest lucru nu este nevoie numai de pasiune, dar și de o înțelegere a procesului de funcționare al societății civile, de sistemul public din care fac parte și de interacțiunea la nivel național între și dintre aceste asociații și alte instituții publice. La sfârșitul programului, studenții vor avea șansa de a își împărtăși noile cunoștințe cu alți studenți, colegi și profesori și să pună își pună în practică propriile idei.

Criterii de eligibilitate:

Competiția este deschisă tinerilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

  • Locuiesc în România;
  • Sunt, la momentul înscrierii, studenți la universitate la orice profil, înscriși la licență, master sau PhD, din mediul rural și urban;
  • Au minim 18 de ani și maxim 27 de ani împliniți în momentul începerii programului (08 Decembrie 2021);
  • Au cel puțin un nivel mediu de cunoștințe în limba engleză;
  • Sunt creativi, implicați civic și cu rezultate universitare bune;
  • Demonstrează interes față de tematica programului;

Cei interesați pot aplica online până la finalul zilei de 28 Noiembrie 2021 (ora 23:59 RO). Informațiile despre eveniment și aplicația online sunt disponibile aici: https://americancouncils.ro/programe/kennedy-academy-for-students/

Persoană de contact:

Ana Vlădescu, Program Coordinator
E-mail: bucharest@americancouncils.eu
Telefon: +40741740301

Expoziția Maestru & ucenic – arta & design-ul textil

06.10
2021

 

Curatorii expoziției sunt Orbán Anna-Mária, lector dr. UNArte, București și Harmati Hedvig, profesor MOME.
Expoziţia va fi vernisată de graficianul Mircia Dumitrescu.

HARMATI Hedvig
ÚJSZÁSZI Tünde
BÉNYEI Tünde
SZABÓ Dóra
BRÁDA Judit
GYETVAI Piroska
SIMÁNDI-KÖVÉR Annamária
OLAJOS Mária Csenge
SZŰCS Edit
ORBÁN Orsolya
ORBÁN Anna-Mária
Oana CAPOTĂ
Denisa CÎRSTEA CRISTESCU
Alexandra COSTEA
Maria DIACONU
Rodica DIACONU
Diana DIACONESCU
Luana NĂSTASE
Andreea NEAGU
Ramona ȘERCĂIANU

«Laud inițiativele celor două institute culturale, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român din Budapesta, de a găzdui o expoziție comună în care profesorii și ucenicii departamentelor de arte textile din universitățile ambelor capitale, UNArte București și MOME Budapesta au reușit să organizeze pe simeze, opere artistice create în cadrul activităților profesionale sau didactice. Fiecare expozant a participat cu lucrări și la diferite ediții ale Trienalei Internaționale de Artă Textilă din Szombathely Ungaria, care anul acesta a ajuns la a VII-a ediție.

Confucius scrie despre legătura maestrului cu ucenicul într-un capitol al cărții Arta de a fi maestru, că profesorul transmite, luminând astfel cărțile vechi, nu inventează. Ca și Leonardo, care vede natura ca pe un maestru. Experiența unui ucenic de a expune alături de maestru, este benefică pentru amândoi, căci „știutorul știe că nu știe totul, iar cel ce știe tot nu știe nimic” și în același timp că „nu sunt vremurile sub oameni, ci bietul om sub vremi”.»

Profesor universitar Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, grafician, pictor şi sculptor

„Pe data de 18 iunie 2021 s-a deschis la Szombathely a VII-a ediție a Trienalei Internaționale de Artă Textilă. Ca apropo la această manifestare ORBÁN Anna-Mária, lector la Universitatea Națională de Arte din București (UNArte) a inițiat organizarea unei expoziții internaționale, transfrontaliere, româno–maghiare. Astfel s-a născut ideea expoziției MAESTRU și UCENIC la care au participat profesori și studenți ai Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta (MOME) din partea maghiară, iar din partea română ORBÁN Anna-Mária, profesor UNArte și discipolii ei. Un alt criteriu în ce privește selecția la această expoziție a fost participarea, în trecutul apropiat sau îndepărtat, la trienala de textile din Szombathely.

În elaborarea creațiilor expuse s-a apelat la un spectru foarte larg și variat de materiale și tehnici. Unii abordează culori vii, alții utilizează culori retrase, pastelate, întreaga gamă de densitate de la transparent la extrem de compact. Vizitatorii pot admira textile imprimate, dar și statui textile realizate din panglici. Numeroși artiști au abordat motive din natură: bule de apă și liane, solzi de pește și cristale de gheață, redându-le într-o formă reinterpretată, cristalizată.

În concluzie putem spune că sunt lucrări – atât ale maeștrilor, cât și cele ale ucenicilor – care denotă mult elan şi care nu s-ar fi putut naște fără să fi fost precedate de numeroase experimente. Materiale noi, modele noi, concepții noi atât la artiştii români, cât și la artişti maghiari. Avem în față o generație de urmași ai așa-numitului Atelier de Creație în Arta Textilă din Velem atât în ce îi privește pe MAEȘTRI, cât și în ce privește pe UCENICI.”

CEBULA Anna, istoric de artă, muzeograf principal, directoarea Galeriei din Szombathely

ÎN PERIOADA 11 – 18 OCTOMBRIE 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL 2 al anului universitar 2021-2022).

03.10
2021

DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD,

LANGĂ AMFITEATRU) DOAR ÎN INTERVALUL ORAR 12:00-14:00 (L-V).

La selecție pot participa studenții anilor 2, 3 licență, anii 1, 2 master și doctorat. Anii terminali (3 licență, 2 master) pot aplica doar pentru mobilități de practică.  DOCUMENTE NECESARE:

  • FORMULAR APLICAȚIE.

*Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (www.erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).

–               CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;

–               RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (*modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);

–               PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail: erasmus@unarte.ro, *nu trimiteți prin wetransfer sau ca link); Studenții de la ITA vor prezenta un proiect de max.5 pagini.

–               2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;

–               COPIE C.I.;

–               DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);

–               DOSAR de încopciat;

–               Acord de prelucrare a datelor (se descarcă din secțiunea Documente de pe site)

NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.

CONTACT:

E-mail: erasmus@unarte.ro

Tel: 021 529 6602 Erasmus Officer : Cătălina Radu

FAREWELL TO RESEARCH

27.09
2021

Participants: Arnas Anskaitis (Vilnius), Erick Beltran (Helsinki), Eva Bubla (Budapest), Søren Thilo Funder (Bergen), Irina Gheorghe (Dublin), Anawana Haloba (Bergen), Stephanie Misa (Helsinki), Cornel Moraru (Bucharest), Tomáš Moravec (Prague), Laura von Niederhausen (Zurich), Tra Thi Thanh Nguyen (Budapest), Lea Rasovsky (Bucharest), and Kai Ziegner (Zurich).

Unagaleria: Strada Băiculești 29, București

 

Similar to how Paul Feyerabend once questioned the dominance of rational knowledge in Farewell to Reason, this curatorial project will in turn question the dominant trend of academisized research that has reigned in art now for at least ten years. Today as well the danger lurks that “artistic research” will be encapsulated by academic routines and institutional stereotypes which will seriously impede creativity and artistic reflection. How do we prevent the fundamental dynamics and transformational potential – often described as processes without a protocol – of an as yet productive field from eventually becoming part of a hegemonic, controlling machine as a result of methodological processes of normalization. Could a “farewell” to such gentrified artistic research produce novel forms of articulation while proceeding from the perspective of contemporary art? Above all it needs to be emphasized that, in line with Feyerabend’s treatise, “farewell” should not be seen as a denial of importance, but particularly as showing the limitation of being increasingly institutionalized. To say farewell is not a departure, but a re-visit and a re-start.

The curatorial project “Farewell to Research” intends to provide a clear and constructive contribution to such re-thinking and re-evaluation. It departs from the assumption that the current ontological impasse – the continued repetition of the academic question “What is artistic research?” – could be overcome by formulating a proposition based on a recomposition of three conceptual spaces (creative practice, artistic thinking, curatorial strategies) that intersect when artistic research takes place.

By deploying such a point of view, “Farewell to Research” clearly takes a distance from a series of misconceptions that have accumulated around the concept of artistic research over the past decade. Through preformed, static categories, these misconceptions seem to reduce research in the arts to a noun, whereas the above-described dynamics and the related provisional quality rather ask for the dynamics of a verb. With such characterizations, the issue of the specificity of artistic knowledge production appears. Arnas Anskaitis addresses this issue by drawing attention to the structure of artistic arguments that he views as assemblages of semantics and noise: arguments that cannot be presented in written text, but in diagrams. Cornel Moraru underlines a similar way of presenting: artistic research as a practice of affective resonance, an intersection of the visual, technology, sound, and the performative. Erick Beltran also elucidates the role that transparancy has played in Western epistemology: according to him, it is up to artistic research to re-imagine truth as opaque and difficult to attain. Finally, Soren Thilo Funder emphasizes the importance of artistic research as a necessary reassessment of speculative knowledge: by means of alienating strategies (such as experimenting with contemporary horror fiction) he aims at extracting speculation from the dictate of absolute capitalism, that embraces algorithmic transactions and disregards environmental exhaustion.The issue of artistic research as another form of knowledge production could also be approached from a different perspective, i.e. how could such a form of artistic research contribute to the – critical – articulation of the urgencies we are confronted with today.  Laura von Niederhausern, for example, argues that artistic thinking is able to generate space for a different sense of time: a form of thinking that, in contrast to the dominant chrononormativity, underscores contradictory time rhythms, asyncronicities, unpredictable timings and incommensurable temporalities. Such a different sense of time can also help us to fathom deeper layers of history, says Kai Ziegner. According to him, artistic research – while archiving, documenting – should stress, in a performative way, the historical moments of breakdown and the associated social changes.

In line with this, the question arises whether and how artistic research itself could contribute to social change. Tra Thi Thanh Nguyen claims that both the challenges of the current online world and the conditions of creativity will eventually lead to a mode of artistic research increasingly emphasizing its social position and role. A role that, as Eva Bubla outlines, is connected to catalyze processes. Precisely because of its interconnectedness, solidarity and sharing, artistic research is capable of making a difference.

Various strategies are available for such an artistic modification of thinking. In his proposition, Tomas Moravec analyzes and tests the strategy of material displacement: an aesthetic disconnection of object and location. Irina Gheorghe also performs an epistemological opportunity based on materiality: practices of deviation that contribute to the generation of other forms of knowledge because of a link between matter and the body. Such forms of knowledge could ultimately lead to the deconstruction, deconditioning, or decolonialization of established knowledge systems. Anawana Haloba accentuates that precisely artistic research should be committed to such causes: it is up to artistic research to put the needs and interests of the epistemologically disenfranchised at the forefront of knowledge production. Something that, as Stephanie Misa states, could lead to a performative strategy of discomfort: a discomfort that stems from being out-of-place, unheard, unseen, or bullied into submission – an indelible mark that has been carried far too long by those who the knowledge system has forgotten, or chosen to forget.

 

Note:

The curatorial project “Farewell to Research”, has actively collaborated over the past two years with leading platforms in the field of artistic research. Agreements were made with several institutions to develop experimental dissemination moments around the further articulation of our proposition (a research lab, a screening program, a performative conference – programs that had to be postponed and/or adjusted because of COVID-19). In this context, working visits were made to leading doctoral programs (Bergen, Bucharest, Budapest, Dublin, Helsinki, Prague, Vilnius, and Zurich). In consultation with the selective participants, a more performative presentation of a topical interpretation of artistic research was explored as a way of working.

UBISOFT – UNARTE – SCENOGRAFIE LA ART SAFARI

22.09
2021

Acum 3 ani, am început colaborarea UBISOFT  cu UNArte – National University of Arts și am realizat cursul de artă digitală 3D, predat de colegii noștri experți în domeniu. Află cum a fost, chiar de la studenți!

https://www.facebook.com/UbisoftRomania/videos/2869712889956494

 

IN VITRO / Expoziție — Performance

15.09
2021

Vă invităm în data de 17 septembrie 2021, în intervalul orar 20-22, la Combinatul Fondului Plastic, UNAgaleria, Str. Baiculesti 29 la vernisajul expozitiei-performance IN VITRO a grupei lect. univ. dr. Ion Anghel, UNArte București, FAP, Pictură.

Curatori:
Ion Anghel
Adrian Șerbănescu

Coloana sonoră:
Sebastian Burneci
Simona Strungaru

Participanți:
Ioana Badea
Robert Alexandru Burdușel
Ada Jugănaru
Pascu Ana-Ruxandra
Adrian Peride
Ingrid Pescaru
Alexandru Vrăjitoru
Mirel Ologeanu

Expoziția – 50 de ani. Școala de Modă din București

13.08
2021

50ani, creativ, design, expozitie, fashion, fashiondesign, moda, scoala, unarte

În perioada 07/07/2021 – 05/09/2021 Muzeul Național de Artă al României
prezintă în expoziția – 50 de ani. Școala de Modă din București, o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).
Evenimentul vine în continuarea expozițiilor care au marcat, la Muzeul Național de Artă al României, împlinirea a 150 de ani de la înființarea Școlii de Belle Arte din București, actuala UNArte, și aniversarea a 50 de ani de la înființarea Departamentului Design al UNArte.
Actuala prezentare se grefează pe elementele de display realizate de Cartierul Creativ în cadrul Romanian Design Weeek, în ideea continuării punerii în evidență a aportului de creativitate românească la configurarea designului contemporan.
Expoziția cuprinde o amplă selecție de piese vestimentare care au fost admirate în evenimente internaționale de prestigiu, instalații costumare, prezentări video și ilustrații de modă.
Este pentru prima dată când vizitatorii au oportunitatea de a explora bogăția de stiluri – de la cel convențional, la cel artistic și experimental – viziuni ce oferă publicului posibilitatea să descopere nenumărate modalități de a construi imaginea umană.

Designul spațiului expozițional este realizat de Cumulus Architecture Office cu sprijinul Cartierului Creativ & UniCredit Bank.

Parterul Galeriei Naționale,
Muzeul Național de Artă al României,
Calea Victoriei 49-53
Program: miercuri – duminică, interval 10:00 – 18.00.

50 de ani. Școala de Modă din București

Expoziție ABSOLVENȚI 2021 Pedagogia Artei. Vernisaj vineri, 16 iulie 2021, ora 18:00, UNAgaleria

11.07
2021

Vineri, 16 iulie 2021, ora 18.00, la UNA Galeria / Combinatul Fondului Plastic, Str. Băiculești, nr. 29, București, vernisajul expoziției absolvenților Departamentului Pedagogia Artei, nivel licență și master, promoția 2021

 

Expoziția se va desfășura în perioada 16 – 29 iulie 2021 și va cuprinde o selecție din lucrările absolvenților:

 

LICENȚĂ Pedagogia Artelor Plastice și Decorative

Andreea Biriș, Cristi Cojocaru, Selma Duțeanu, Lidia Gheorghe, Mihaela Lungu, Simona Popa, Ramona Predescu, Andrei Rădoi, Daniel Trăistaru, Bogdan Uzum, Alexandru Velea, Oriana Zabavschi

 

MASTER Educație prin Arte Vizuale

Mihaela Badea, Florin Caminschi, Andra Iordache (Acatrinei), Oana Mateescu, Andreea Mija, Ionuț Reti, Teodora Stegărescu, Emilian Trușcă, Ana-Maria Zaharia

 

Coordonatori:

Lector univ. dr. Andrea Nagy

Lector univ. dr. Elena Scutaru

Lector univ. dr. Silvia Stoica

 

https://www.facebook.com/events/4277602692331342?active_tab=about

Comunicat: UMFCD și UNARTE, în sprijinul micilor pacienți din clinicile de pediatrie

01.06
2021

Un prim proiect din cadrul acestei campanii va fi realizat împreună cu Universitatea Națională de Arte din București (departamentul de artă murală) și vizează redecorarea spațiului interior al secției de pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Capitală.

Decizia înființării Fundației UMFCD, “Împreună pentru Educație și Sănătate” are ca bază fundamentală dezvoltarea, alături de o serie de parteneri din mediul de afaceri, cele științifice, culturale sau educaționale, a unor proiecte sustenabile menite să vină atât în sprijinul studenților noștri cât, mai ales, în cel al semenilor aflați în suferință, iar un astfel de proiect, precum cel ce va demara la Institutul Clinic Fundeni reprezintă doar un început al reconfigurării clinicilor noastre universitare, în special cele de pediatrie ” a declarat Rectorul UMF ”CAROL DAVILA” din București, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

Totodată, coordonatorul acestui proiect, Prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMFCD, Lector Univ. Dr. Ștefan Busnatu a precizat faptul că “prin Fundația “Împreună pentru Educație și Sănătate” a Universității noastre am inițiat deja discuții cu parteneri externi în vederea achiziționării unor echipamente medicale necesare modernizării clinicii universitare de pediatrie de la I.C.Fundeni și sperăm că, în cel mai scurt timp, să putem definitiva și implementa și acest proiect care, sper că va genera un plus de speranță în viața micilor pacienți aflați în diverse stadii de diagnostic și tratament”.

La rândul său, managerul I.C.Fundeni, Prof. Univ. Dr. Anca Coliță a ținut să sublinieze că “atât în nume personal, cât și în numele micuților noștri pacienți țin să le mulțumesc tuturor pentru această frumoasă inițiativă care, cu siguranță, va genera, prin cromatică și talentul studenților UNARTE, o altă perspectivă asupra imaginii de spital, una de poveste, pentru toți copiii internați în clinica noastră, dar și pentru cadrele medicale de aici, pentru că în definitiv, copilăria rămâne cea mai frumoasă poveste a vieții.

Proiectul presupune execuția unor lucrări de artă plastică ce constau în crearea unor decorațiuni murale (tehnica acrilic), pe o suprafață de 70 de metri pătrați, și va fi realizat de un grup de 20 de studenți (anul II de studii) ai Facultății de Arte Decorative și Design ce vor fi coordonați de Lector Univ. Dr. Epuraș Liviu, Lector Univ. Dr. Mateiaș Bogdan și Asistent Univ. Dr. Bărbieru Georgian.

Prin asocierea cu UMFCD încercăm ca, prin acest frumos proiect să colorăm copilăria celor aflați în suferință, iar decorațiunea murală ce va fi realizată la Institutul Clinic Fundeni propune o incursiune în universul copilăriei, în care predomină accentele ludice și paleta cromatică cu colorit puternic, tonuri rafinate și calde, menite să ofere o oază de bucurie și speranță într-un spațiu dedicat vindecării” a declarat Rectorul UNARTE, Prof. Univ. Dr. Cătălin Bălescu.

Lucrările vor fi realizate în perioada 05.07.2021-23.07.2021, iar costul materialelor necesare implementării acestui prim proiect din cadrul Campaniei -„Împreună pentru sănătatea copiilor” vor fi suportate integral de către managerul unei companii din județul Călărași, Ionel Lățcan care a precizat că “în limita posibilităților noastre am încercat să fim cât mai aproape de sistemul sanitar din România și de semenii noștri aflați în suferință, mai ales într-o perioadă atât de grea, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, perioadă pe care sper să o depășim cât mai repede, iar zâmbetul revenirii la normalitate să înflorească mai ales pe chipul copiilor noștri


Despre UMFCD
În 1857 Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.

Despre UNARTE
Cea mai bună carte de vizită a centrului bucureştean de pedagogie artistică o constituie seria de importanţi maeştri ai artei naţionale şi universale care au căpătat o primă formare profesională în cadrul Şcolii de Belle Arte fondate, în 1864, de Theodor Aman şi Gheorghe Tăttărescu; îi amintim aici, selectiv, numai pe Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Paul Neagu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Sabin Popp, Aurel Jiquidi şi Lucian Grigorescu. Dintre absolvenţi, unii au ales să se dedice în egală măsură şi unei cariere didactice, precum George Demetrescu Mirea, Francisc Sirato, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Karl Storck, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Oscar Han, Ion Jalea, Gabriel Popescu, Octav Grigorescu, Simion Iuca, Ion Bitzan, Cecilia Cutescu-Storck, Zoe Băicoianu şi Mac (Mihai Filip) Constantinescu; concomitent, în sfera istoriei artei, esteticii şi criticii de artă au activat personalităţi precum Alexandru Tzigara Samurcas, Eugen Schileru, Ion Frunzetti şi Vasile Drăguţ.

Open call: #AlegeAsumat

18.05
2021

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu banalul muc de țigară pe care îl aruncăm, într-o fracțiune de secundă, pe jos? Ceea ce poate părea un gest reflex mărunt și inofensiv capătă, prin multiplicare, proporții uriașe, cu consecințe vizibile în comunitățile în care trăim.

Când anual sute de kilograme de chiștoace invadează străzile orașelor, atunci alegerile fiecăruia dintre noi contează și pot deveni exemple – pe cât de simple, pe atât de eficiente și convingătoare – de bună purtare, de responsabilitate și responsabilizare, de grijă pentru viitor, pentru oraș, pentru noi înșine și pentru ceilalți.

După succesul inițiativei BAT România „Alege Asumat un Oraș Curat” ce s-a desfășurat în București, Iași și Constanța în 2019-2020 și prin care s-au colectat peste 1,7 tone de mucuri de țigări valorificate apoi energetic, cu zero impact asupra mediului, programul continuă în 2021 cu o competiție de design, ce va încuraja comportamentul responsabil și va susține comunitatea creativă locală, oferind soluții sustenabile pentru un oraș curat.

În contextul acestui amplu proiect de implicare socială și ecologică, igloo lansează către arhitecți, designeri și artiști invitația de a concepe designuri de scrumiere stradale alături de scrumiere individuale/portabile (pocket ashtrays). Cele două obiecte trebuie să reflecte ideea de responsabilitate individuală și colectivă și să fie gândite ca un ansamblu coerent  din punct de vedere tematic/stilistic/funcțional etc. Între ele să existe, deci, un dialog, un fir de legătură.

Competiția se desfășoară în perioada 17 mai – 17 iunie 2021, însumează premii în valoare de 6000 Euro (3000 Euro premiul I; 2000 Euro premiul II; 1000 Euro premiul III) și se adresează exclusiv persoanelor peste 18 ani. Participarea este gratuită. Primii 100 de participanți care înscriu proiecte valide primesc automat cartea Orașul fericit. Transformându-ne viețile prin design urban, publicată de igloo media.

Juriul este alcătuit din:

  • Petru Lucaci, artist plastic, prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti; președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, director al revistei ARTA.ro & Instagram/petru_lucaci
  • Daniel Claudius Pop, arhitect-șef al Municipiului Cluj-Napoca
  • Adrian Ciocăzanu, director executiv igloo media

Cele trei proiecte câștigătoare vor fi anunțate public în perioada 24-29 iunie 2021 pe igloo.ro și pe canalele social media ale igloo.

Toate informațiile despre competiție, temă, coordonate tehnice și formularul de înscriere sunt disponibile AICI.

Regulamentul complet poate fi accesat AICI.

BAT România susține această competiție de design care reflectă strategia companiei de a construi un viitor mai bun pentru consumatori, angajați și societate. Colectarea selectivă a chiștoacelor și contribuția clară și valoroasă la economia circulară reprezintă o parte importantă a acestei strategii, care presupune reducerea plasticului utilizat, reducerea cantității de deșeuri și reciclare.

Succes și inspirație tuturor!

#AlegeAsumat

Comunicat 26.04.2021

26.04
2021

București, 26.04.2021

Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.

Amintim entităților media și jurnaliștilor de existența Codului deontologic al jurnalistului și a principiului audiatur et altera pars.

Recomandăm Antena 3 S.A., în completarea cerințelor exprese din Solicitarea unui drept la replică disponibilă la link-ul https://unarte.org/wp-content/uploads/2021/04/Notificare-privind-retragerea-articolului-de-presa-si-acordarea-unui-drept-la-replica.pdf, schimbarea pozei centrale a articolului, Senatul UNArte nu este Senatul României.

De altfel, doar acesta din urmă poate vota legi.

Reiterăm că modificările aduse, în 2020, Contractului de studii UNArte 2020–2021 și, în consecință, a Regulamentului studenților UNArte 2021–2022 au scopul protejării dreptului universității de a promova și expune public lucrările realizate în cadrul procesului educațional și nu vizează valorificarea pecuniară a lucrărilor cu caracter artistic-didactic, decât în contexte speciale, cu acordul autorului sau autorilor.

Punctăm că, urmare a Senatului UNArte din data de 15.04.2021, Universitatea s-a angajat să dezvolte cadrul de implementare a modificărilor, în colaborare cu toate părțile implicate, până la sfârșitul anului universitar și să pună în aplicare o serie de recomandări de îmbunătățire a comunicării instituționale. Acest fapt a fost adus la cunoștința studenților reprezentanți în Senat, în întâlnirea din data de 20.04.2021.

UNArte își exprimă, încă o dată, deschiderea către dialog și apreciază implicarea proactivă a studenților-reprezentanți în Senatul UNArte și relatările echilibrate din mass-media.

>> Comunicat UNArte 19.04.2021

Pentru Senat – Președinte profesor univ. dr. Dinu Dumbrăvician
Pentru Consiliul de administrație – Președinte profesor univ. dr. Cătălin Bălescu

COMUNICAT 19.04.2021

19.04
2021

I. Art.12. cu punctul d) ”lucrările cu caracter didactic artistic realizate de către studenți în atelierele de creație, sub îndrumarea profesorilor coordonatori (titulari sau asociați) din cadrul Universității Naționale de Arte din București, pe parcursul întregului ciclu universitar de licență și master, sunt considerate bunuri aflate în patrimoniul universității. UNARTE își rezervă dreptul de a utiliza aceste lucrări în expoziții, evenimente de promovare, precum și de a le comercializa.”, la care se face referire, a fost conceput cu scopul de a proteja instituția,  în relația cu parteneri externi, cu privire la  taxe -le de reproducere, drepturi de autor etc.  Exercitarea acestui drept este limitat doar la expunerea, promovarea și, eventual, comercializarea, cu acordul autorului pe parcursul perioadei de studiu.

Universitatea Națională de Arte nu intenționează să preia în proprietate efectivă lucrările studenților săi.

II. Universitatea Națională de Arte din București nu are ca obiectiv colectarea și comercializarea operelor de artă ale studenților. Articolele vizate, respectiv art. 12. alin. d și art. 9. alin. g, care stabilește procentul 30%, face referire la contractele ocazionale inițiate și desfășurate prin universitate. Comerțul în regim de consignație sau galerie nu intră în obiectivele universității. În opinia noastră, în condițiile actuale, pe fondul unei piețe de artă slab dezvoltată cantitativ și calitativ, acest  lucru este dificil de realizat.

Pe de altă parte, punem în evidență faptul că orice tranzacție financiară, în cazul de față a lucrării de artă, nu se poate face fără un acord scris al autorului. Semnarea acestui acord rămâne la  latitudinea autorului.

Totodată, precizăm că art.12. alin. d se regăsește în contractele de studii semnate de către studenți pentru anul universitar 2020-2021, votarea modelului de contract respectând procedurile legale de consultare la data la care a fost prezentat, fiind făcut cunoscut studenților reprezentanți din Senat și întregii comunități academice cu circa două săptămâni înaintea votului.

Universitatea Națională de Arte din București se dezice de orice alte interpretări distorsionate sau tendențioase și rămâne deschisă la un dialog constructiv.

 

Pentru Senat – președinte profesor univ. dr. Dinu Dumbravician

Pentru Consiliului de administrație – președinte profesor univ. dr. Cătălin Bălescu

 

București, 19. aprilie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ Parteneriatul academic pentru dezvoltarea abilităților în industriile culturale și creative

05.04
2021

 

Industriile culturale și creative (CCI/Cultural Creative Industries) sunt recunoscute în Europa pentru absorbția rapidă a noilor  informații și forme de cunoaștere, a proceselor , modelelor  și tehnologiilor inovatoare.

 

Ele reprezintă un promotor important al inovațiilor în domenii diverse, din ce în ce mai transdisciplinare. CCI necesita o interacțiune autentică între domeniile de cercetare și programele de studii printr-un proces pe care educația îl poate cultiva în direcția unei mentalități orientate spre valorificarea economiei creative și către o mai bună înțelegere a CCI ca repereale unei societăți incluzive bazate pe cunoaștere.

 

Industriile Culturale și Creative (CCI) sunt deja astfel de repere la nivel local, prosperă pe baza  resurselor de la acest nivel și aduc valoare comunităților prin crearea de locuri de muncă. În același timp CCI  au fost printre sectoarele cele mai afectate de pandemie, iar recuperarea și viabilitatea lor necesită acțiuni coordonate ale tuturor părților implicatepentru a le putea transforma din “local” în “regional”.

 

Prin identificarea perspectivelor de dezvoltare și valorificarea potențialului  CCI asupra economiilor locale și în scopul multiplicării acestora la scară regională, cinci instituții academice și de cercetare consacrate au lansat Proiectul Erasmus +,  denumit FENICE: Fostering Entrepreneurship and Innovation in Cultural and Creative Industries through Interdisciplinary Education.

 

Proiectul FENICE înseamnă  Varna University of Management din Bulgaria, Greek Academic Network din Atena, Grecia, Universitatea Națională de Arte din București, România, Universidade Portucalense din Porto, Portugalia și Univerzitet U Novom Sadu din Novi Sad, Serbia.

 

 

Proiectul FENICE își propune să pună în valoare relația dintre afaceri și educația artistică în cadrul CCI, cu accent  pe inovațiile non-tehnologice rezultate în contextul  economiei creative din  țările și regiunile noastre. Realizam acest lucru prin:

  • cercetare și schimb de bune practici în domeniul managementului și antreprenoriatului pentru CCI în vederea adaptării educației la nevoile competențelor economiei creative, prin inovație și valori sustenabile;
  • abordarea interdisciplinara între afaceri /economie, arte, patrimoniu, IT,  studii media și dezvoltarea pe aceasta baza a  unor cursuri inovative;
  • modelarea unui parteneriat de tipul academia-business pentru  promovarea incubatorului de afaceri, start-up-urile și antreprenoriatul  CCI  în comunitățile locale.

 

Proiectul FENICE a fost inițiat in noiembrie 2020 și se va desfășura pana până în octombrie 2022.

Urmăriți activitatea noastră pe site-ul www.fenice-project.eu și prin facebook #FENICE.

Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității

18.03
2021

Consiliul de administrație a decis deschiderea amfiteatrului situat în Str. Griviței 28, ca sală de lectură a bibliotecii universității.

Programul stabilit este de
Luni-Joi, orele 13.00-21.00
Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00

În condițiile pandemiei se vor respecta procedurile stabilite referitoare la distanțare,  aerisire a spațiului la fiecare oră etc.

În acest context vor fi prioritizați studenții din anii terminali care pregătesc lucrarea de diplomă. Volumele care fac parte din bibliografie, vor fi aduse la amfiteatru.

Toate volumele solicitate se vor aduce la amfiteatru.

Se va asigura și participarea tuturor studenților care doresc să-și completeze cunoștințele pentru examen.

În condițiile în care numărul studenților va fi mai mare decât capacitatea amfiteatrului, conducerea universității va pune la dispoziție și alte săli de curs.

Conducerea bibliotecii are obligația de a duce la îndeplinire dispoziția de față până pe data de 19 martie 2021.

 

Consiliul de administrație

ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022

06.03
2021

ÎN PERIOADA  15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA

DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL  I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022.

 DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD,

LANGĂ AMFITEATRU) ÎN INTERVALUL ORAR 10:00-16:00 (L-J), 10-13:00 V.

 

ACTE NECESARE:

  • DOSAR PLIC;
  • FORMULAR APLICAȚIE.

Formularul se descarcă de pe pagina de internet Erasmus+ (www.erasmus.unarte.org / secțiunea DOCUMENTE). În formular numiți 3 universități, în ordinea preferințelor (lista actualizată se găsește la avizierul biroului Erasmus+ și pe site).

–               CV EUROPASS, MAXIM 2 PAGINI, ÎN LIMBA ENGLEZĂ;

–               RECOMANDARE DE LA PROFESORUL COORDONATOR, SEMNATĂ/AVIZATĂ ȘI DE DIRECTORUL DE DEPARTAMENT (modelul de recomandare îl găsiți tot pe pagina de internet Erasmus: www.erasmus.unarte.org secțiunea DOCUMENTE);

–               PORTOFOLIU DIGITAL (între 20-30 lucrări, format PDF, maximum 15MB, trimis pe e-mail: erasmus@unarte.ro);

–               2 FOTOGRAFII TIP C.I. SAU PAȘAPORT;

–               COPIE C.I.;

–               DOVADĂ COMPETENȚE LINGVISTICE (copie diplomă bacalaureat sau altă diplomă echivalentă);

NU SE PRIMESC DOSARE INCOMPLETE.

CONTACT:

E-mail: erasmus@unarte.ro

Tel: 021 529 6602

Expoziție intermedia | 15 ianuarie - 13 februarie 2021 Pavilion 32 @ Goethe-Institut București, Calea Dorobanți 32 Vernisaj online: 15 ianuarie, ora 18:00

13.01
2021

TOTEMTIERE

sau cum să folosim re-enactment ca o unealtă in educația non-formală.

proiect de re-performance dedicat artistului J Beuys.

 

Pe data de 30 iunie 1982, ca parte a contribuției sale la dokumenta 7, Beuys a topit copia din aur al coroanei Țarului Ivan cel Groaznic în simbolul păcii, al unui Iepure cu Soare. Banii câștigați în urma acestui performance au stat la baza finanțării proiectului a celor 7000 de stejari cu stâncă de granit de pe aleea celebră din Kassel.

Pe lângă fascinația continuă pentru arta și personalitatea acestui artist, acest performance m-a inspirat și prin potențialul său ca temă de lucru pentru o clasă de sculptură, având în vedere aspectele sale de aplicabilitate și în educație practică, tehnică, formală și non-formală.

Acest proces inspirat din acțiunea lui J Beuys, era menit, pe lângă ai familiariza cu tehnologia ipsosului, tehnicile de transpunere și cele de turnare în bronz, să îi modeleze în subsidiar și personalitatea, caracterul și mai cu seamă atitudinea pe care consider eu că ar trebui să îl aibă față de artă: cea de continuă experimentare și auto-depășire.

In acel moment particular al vieții noastre nu bănuiam, că această temă se va finaliza on-line dintr-un motiv care ne-a luat prin surprindere pe toți și ne-a dezechilibrat in egală măsură ca individ, instituție, sistem sau societate: pandemia.

Tema de sculptură care a început prin tehnologii de transpunere s-a finalizat printr-un jurnal de pandemie, devenind astfel concluzia unui exercițiu complex de transformare și autocunoaștere.

 

Totemtieren @ lect.univ.dr. Reka Csapo Dup, Departamentul de Sculptură a UNA București

Studenți: Adina Cotarcea, Alis Mihăilescu, Katy Năstase, Silviu Petrescu, Carmen Sămărtean, Bogdan  Ștefan, Larisa Tofan, Gabriel Vierașu.

Performance: @ Irinel Anghel, Alexandra Dascălu, Alexandru Claudiu Maxim

Sound-scape: @ Irinel Anghel & Reka Csapo Dup & Studenții

Documentare turnare: @ drd. Raluca Ghideanu UNA București

Grafica: @ Alexandru Claudiu Maxim

Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a

19.11
2020

conferinta, istoria artei, ITAMix


Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00.

Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și le oferă posibilitatea de a-și prezenta cercetările și de a le discuta cu colegii.

În condițiile pandemiei, conferința va avea loc online pe platforma Google Meet. Pentru link, vă rugăm să ne contactați pe contul de Facebook al departamentului de Istoria și Teoria Artei.

Descarcă aici programul conferinței și rezumatele lucrărilor.

Fundația Regală Margareta a României lansează o nouă selecție pentru programul de burse “Tinere talente”

18.11
2020

Toate detaliile legate de înscriere se pot găsi pe site-ul programului: http://www.tineretalente.org/index.php/2020/11/03/fundatia-regala-margareta-a-romaniei-lanseaza-o-noua-selectie-pentru-programul-de-burse-tinere-talente-

Trimiterea dosarelor se va face până la data de 18 decembrie 2020.

Expozitia “ARcTic | Save the Blue Planet”, proiect cultural, co-finantat de AFCN, in premiera nationala la Muzeul Antipa

15.11
2020

Indrazneste sa interactionezi cu exponatele care vor prinde viata la declansarea senzorilor si vor parcurge o serie de actiuni preprogramate.
ARcTic | Save the Blue Planet isi propune sa depaseasca modul traditional de a experimenta expozitiile, amplificandu-le rolul educativ si depasind constrangerile fizice ale exponatelor statice.

 

Proiectul cultural, co-finantat de AFCN si Universitatea Nationala de Arte, atrage atentia asupra uneia dintre cele mai actuale si stringente teme ale umanitatii: impactul negativ al poluarii asupra speciilor Pamantului.

Cele 6 personaje au fost construite de catre o echipa multidisciplinara, formata din designeri, ingineri, programatori, profesori, studenti, prin tehnici de reciclare creativa, ce imbina materiale reciclabile, deșeuri si materiale neconventionale cu led-uri, senzori de miscare, motoare si mecanisme complexe. Astfel, vizitatorii muzeului vor putea interactiona cu exponatele care vor prinde viata la declansarea senzorilor si vor parcurge o serie de actiuni preprogramate.

Arte Laguna Prize

05.11
2020

ARcTic | Save the Blue Planet

19.10
2020

Spectacolul are loc în grădina Muzelui Antipa și este realizat de o echipă multidisciplinară formată din scenografi, ingineri, programatori, profesori, studenți, regizori, actori.

Printr-o abordare inedită, în care teatrul, dansul și arta scenografiei se îmbină cu tehnologia, #ARcTic spune povestea a 6 specii din regiunile polare: krilul antarctic, musculița antarctică, caracatița uriașă, pinguinul imperial, cormoranul imperial și meduza gigant, toate afectate de poluarea produsă de om!

Video-proiecții și costume interactive, acționate de tehnologie și animate de mișcările actorilor de la „Compania 9”, vor transpune publicul într-o atmosferă magică, pentru a surprinde pulsul unei lumi pure și fragile, lipsite de apărare în fața acțiunilor omului.

Cele 6 personaje au fost construite prin tehnici de reciclare creativă, ce îmbină materiale reciclabile, deșeuri și materiale neconvenționale cu led-uri, senzori de mișcare, motoare și mecanisme complexe. Publicul va putea ulterior să admire și să interacționeze cu personajele ARcTice care vor fi expuse în interiorul Muzeului Antipa.

Proiectul cultural este co-finanțat de AFCN și Universitatea Nationala de Arte.

Detalii:

https://antipa.ro/product/arctic/

Evenimente speciale

Participanții la evenimentul din grădina Muzeului Antipa vor respecta pe toată durata spectacolului regulile de prevenție sanitară:

Inscriere curs optional Arta Digitala 3D, curs realizat de UBISOFT in parteneriat cu Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic

19.10
2020

Speram totusi ca evolutia lucrurilor sa permita desfasurarea in mod normal a acestui curs, mai ales ca vom avea la dispozitie foarte curand un laborator dotat cu sisteme de ultima generatie. Suntem deschisi si spre a avea o intalnire “live”, in curtea facultatii, daca situatia ne permite acest lucru.

In cadrul primei discutii vom prezenta materia pe care urmeaza sa o parcurgem, sistemul de notare, proiectul de semestru, softurile de care avem nevoie si planul de lucru online. Va incurajam sa accesati platforma pentru a va forma o idee cat mai clara legata de cerintele acestui curs, astfel incat colaborarea noastra sa decurga cu usurinta.

Pentru a avea acces la platforma noastra, trebuie sa aveti o adresa de gmail cu nume+prenume. Adresele incomplete sau care nu contin acest detaliu nu o sa fie acceptate in grup. Urmeaza sa primim in zilele urmatoare listele complete cu cei inscrisi, iar accesul o sa fie acordat pe baza acestora.

Grupa de avansati ( cei care au studiat modelare in 3dsMax si texturare in Substance Painter ): https://classroom.google.com/c/MzQyODc0ODA0NDla?cjc=6r5ct73

Grupa de incepatori ( ce nou-veniti, dar si cei care au urmat anul trecut optionalul: Realizare de Scene in Unreal Engine): https://classroom.google.com/c/MzQyODc0NzkzOTNa?cjc=ui3hnzp

Transient

09.09
2020

Camera Project Space, spațiul dedicat artiștilor emergenți din România care lucrează în domeniul fotografiei găzduiește prima expoziție din cadrul Camera Open Call. 

Expoziția artistului Teodor Ștefan, Transient se caracterizează prin tema efemerităţii, înţeleasă trivalent: efemeritatea vieţii de om, a clipei şi a mediului sub influenţa factorului uman deopotrivă. Lucrările îşi propun, de fapt, să revitalizeze un loc comun, printr-un proces singular de prelucrare a fotografiei instantanee. Încărcătura semantică a unui astfel de mediu derivă tocmai din evanescenţa lui specifică, iar în acest mod tema efemerităţii se autoimpune.

Proiect în lucru

02.09
2020

Având în vedere interesul “opiniei publice” pentru firma UNARTE, suntem în măsură să precizăm: proiectul de mai jos se află în lucru și este depus pentru obținerea de avize de la Ministerul Culturii, primărie, pompieri, mediu etc.
UNARTE

TRANSFORMATION

28.08
2020

Muzeul Național de Artă al României, împreună cu Academia de Arte din Gdansk şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti prezintă o nouă expoziție temporară.

TRANSFORMATION
/ From Bucharest to Gdansk
   From Gdansk to Bucharest

Proiect iniţiat de Academia de Arte din Gdansk, propune o perspectivă concentrată asupra specificităţii şi identităţii picturii central şi est europene și face parte dintr-o serie de expoziţii realizate în colaborare cu academii şi universităţi de artă din spaţiul geografic de interes.

Academia de Arte din Gdansk şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti sunt două dintre instituţiile de învăţământ artistic cu tradiţie, care alături de Muzeul Național de Artă al României, contribuie prin diverse moduri la dezvoltarea vieţii artistice din spaţiul central şi est european. Atât de diferite în aparenţă, felul de a vedea şi a înţelege arta – polonez şi român – descoperă, nu fără surpriză, multe afinităţi şi puncte comune.

Expun:
Ion ANGHEL, Cezar ATODIRESEI, Cătălin BĂLESCU, Jarosław BAUĆ, Traian BOLDEA, Marcel BUNEA, Daniel CYBULSKI, Roman GAJEWSKI, Krzysztof GLISZCZYŃSKI, Filip Ignatowicz, Aleksandra JADCZUK, Piotr JÓZEFOWICZ, Andrzej KARMASZ, Jacek KORNACKI, Sławomir LIPNICKI, Petru LUCACI, Przemysław ŁOPACIŃSKI, George MOSCAL, Mateusz PĘK, Jakub PIELESZEK, Alexandru RĂDVAN, Anna REINERT, Mihai SÂRBULESCU, Andrei SIMION, Robert SOCHACKI, Arkadiusz SYLWESTROWICZ, Teodor ȘTEFAN, Andrei TUDORAN, Anna WALIGÓRSKA, Aleksander WIDYŃSKI, Marek WRZESIŃSKI, Marcin ZAWICKI, Jacek ZDYBEL.

Echipa curatorială:
Judit BALINT, Piotr JÓZEFOWICZ, Alexandru RĂDVAN

Expoziția poate fi vizitată de joi, 20 august de la ora 11.00, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV-2.

20 august – 30 septembrie 2020
Parterul Galeriei Naționale,
Muzeul Național de Artă al României
Program: miercuri-duminică, 11 – 17.

Lansarea programului de burse de formare și cercetare postuniversitară și postdoctorală “Vasile Pârvan” și “Nicolae Iorga”

13.08
2020

 

 AGENȚIA DE CREDITE ȘI BURSE DE STUDII 

 Nr. 743/16.07.2020 

COMUNICAT de PRESĂ 

Agenţia de Credite şi Burse de Studii anunţă lansarea programului de burse de cercetare şi formare postuniversitară şi postdoctorală “Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma şi “Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia, instituite prin H.G. nr. 101/2002, modificată prin H.G. nr. 918/2011. 

Informaţii generale 

• bursele “Vasile Pârvan” şi “Nicolae Iorga” se acordă pentru următoarele domenii: istorie şi ştiinţe sociale, arheologie, arhivistică, biblioteconomie, filologie clasică şi modernă, istoria artei şi arhitectură, literatură şi studii literare, arte, ştiinţe economice şi ştiinţe exacte; 

• bursa se acordă pentru o perioadă de minimum două luni consecutive şi maximum doi ani universitari consecutivi; 

• Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin A.C.B.S., asigură o bursă de 500 de euro pe lună destinată asigurării cheltuielilor de întreţinere în perioada stagiului de studii în străinătate (hrană, transport internațional, procurare de cărţi şi rechizite, asigurarea unor cheltuieli uzuale şi, eventual, plata unor taxe şcolare); 

• Ministerul Afacerilor Externe asigură cazarea gratuită a bursierilor la Accademia di Romania din Roma sau la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia şi utilizarea spaţiului de studiu şi cercetare al celor două instituţii. 

Condițiile de înscriere și participare la concursul național pentru acordarea burselor 

La concursul național pentru acordarea burselor de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” și „Nicolae Iorga” au dreptul să se înscrie persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: 

a) sunt cetățeni români cu domiciliul stabil în România; 

b) provin din instituții de învățământ acreditate din România/instituții de profil din România, sunt absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență sau echivalentă și/sau studii universitare de masterat și/sau studii aprofundate și au, după caz, una din următoarele calități: 

• studenți la programele de masterat/cursanți la studii aprofundate, la învățământul de zi; 

• doctoranzi în instituții organizatoare de studii universitare de doctorat din România; 

• doctori în științe/artă cu diplomă obținută în țară sau străinătate; 

  • • artiști consacrați; 

• cadre didactice titulare în instituții de învățământ de stat sau particular acreditate, din rețeaua Ministerului Educației și Cercetării; 

• cercetători în institute de cercetare din rețeaua Ministerului Educației și Cercetării; 

• membri ai Uniunii Artiștilor Plastici; 

c) au cunoștințe de limba italiană cel puțin de nivel mediu (scris, citit, conversație) și, de asemenea, fac dovada cunoașterii unei limbi străine de circulație internațională; 

d) fac dovada obținerii acceptului de coordonare a proiectului pe durata stagiului de cercetare/formare, din partea unui profesor român /profesor din Italia specialist în domeniul în care se solicită bursa. Pagina 2 din 4 

Dosarul de candidatură trebuie să conțină următoarele documente redactate în limba română: 

1. formular privind regulamentul G.D.P.R.; 

2. formular-tip de înscriere la concurs; 

3. curriculum vitae; 

4. copie buletin de identitate/carte de identitate; 

5. proiect de cercetare și/sau creație artistică cu tema din domeniile prevăzute mai sus, aprobat de coordonatorul din România sau Italia, după caz, care să justifice, în 2-10 pagini, activitatea bursierului în perioada stagiului, pentru care se solicită bursa; proiectul de cercetare și/sau creație artistică trebuie să conțină: motivație, justificare; obiective științifice/artistice clare, precise; fezabilitate; mod de valorificare a rezultatelor; mod de diseminare a cunoștințelor dobândite; concordanța cu lucrările elaborate anterior; încadrare și validare în programul de cercetare/specializare; 

6. acordul conducerii instituției de învățământ acreditate din România/instituției de profil din România unde își desfășoară activitatea, pentru candidatura la bursa de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” sau „Nicolae Iorga” (cu semnătură și număr de înregistrare); 

7. recomandări din partea a 2 profesori universitari sau a două personalități din domeniul bursei solicitate; 

8. lista de lucrări comunicate în țară și în străinătate (titlul, anul și locul comunicării); lista de lucrări publicate în țară și în străinătate (titlul, editura, anul apariției, volumul, cu menționarea paginilor); lista de cărți publicate în țară și în străinătate (titlul, editura, anul) și/sau traduceri de carte, în calitate de unic autor sau coautor; se anexează copii ale lucrărilor reprezentative; în domeniul artistic, se vor asimila activitățile specifice; se anexează lucrări reprezentative privind activitățile științifice/artistice; 

9. copii ale actelor de studii: diplome (licență, studii aprofundate, masterat, doctorat), foi matricole, situații școlare, după caz, alte certificate de specialitate/diplome; 

10. copia atestatului sau certificat de cunoaștere a limbii italiene cel puțin de nivel mediu (scris, citit, conversație), precum și a unei limbi de circulație internațională; 

11. adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care atestă faptul că persoana este declarată aptă pentru efectuarea stagiului de bursă în străinătate; 

12. adeverință eliberată de către instituția de învățământ acreditată din România/ instituția de profil din România de unde provine și care atestă calitatea candidatului, în conformitate cu condițiile de eligibilitate; 

13. copia certificatului de naștere și, eventual, de căsătorie; 

14. copia chitanței privind plata taxei pentru procesarea dosarului de înscriere la concurs; taxa se poate achita în numerar la casieria A.C.B.S. din str. Caransebeş nr. 1, etaj 7, sect. 1, Bucureşti, sau prin virament bancar, utilizând următoarele coordonate: 

Beneficiar: Agenţia de Credite şi Burse de Studii 

Cod fiscal: 26318777 

CONT: RO82TREZ70120G335000XXXX 

Deschis la Trezoreria sector 1, Bucureşti. Pagina 3 din 4 

Dosarul de candidatură 

Toate filele din dosarul de candidatură se numerotează în ordine, începând cu numărul 1 de pe prima pagină a consimțământului pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. 

Data înscrierii la concurs se consideră: 

  1. a) data înregistrării la Registratura A.C.B.S., pentru dosarele depuse personal; 
  2. b) data poștei/curierului pentru cele transmise prin poștă sau prin curierat; 
  3. c) data încărcării, pentru cele transmise pe platforma on-line. 

Dosarele de candidatură primite, trimise sau încărcate on-line, după termenul limită prevăzut în calendarul de desfășurare a concursului, nu vor fi evaluate. 

NOTĂ 

Precizăm că, după afișarea rezultatelor finale, numai candidații nominalizați sunt obligați să depună la Registratura A.C.B.S. următoarele documente: 

1. Proiectul de cercetare și/sau creație artistică, aprobat de coordonatorul din România sau Italia – în original; 

2. Acordul conducerii instituției de unde provine candidatul – în original; 

3. Recomandările din partea a doi profesori universitari sau a două personalități din domeniul bursei solicitate – în original; 

4. Actele de studii: licență, masterat, doctorat, studii aprofundate, foi matricole, situații școlare, alte certificate de specialitate/diplome – pentru conformarea copiilor de la dosar cu originalul de către consilierul juridic al A.C.B.S. (sau copiile legalizate ale actelor de studii); 

5. Atestatul sau certificatul de cunoaștere a limbii italiene – pentru conformarea copiei de la dosar cu originalul de către consilierul juridic al A.C.B.S. (sau copia legalizată a actului de studiu); 

6. Atestatul sau certificatul de cunoaștere a unei limbi de circulație internațională- pentru conformarea copiei de la dosar cu originalul de către consilierul juridic al A.C.B.S. (sau copia legalizată a actului de studiu); 

7. Adeverința medicală eliberată de medicul de familie – în original; 

8. Adeverința eliberată de instituția de învățământ acreditată din România/instituția de profil din România de unde provine candidatul și care atestă calitatea acestuia – în original. 

Calendarul desfășurării concursului: Etapele concursului naţional  Termen limită 
Depunerea dosarelor de candidatură  23.10.2020 
Verificarea administrativă şi afişarea rezultatelor  26-30.10.2020 
Depunerea contestaţiilor la verificarea administrativă  02-04.11.2020 
Soluţionarea contestaţiilor la verificarea administrativă  05-06.11.2020 
Selecţia candidaţilor de către Juriul de selecţie și comunicarea rezultatelor  09-16.11.2020 
Depunerea contestaţiilor la evaluarea academică  17-19.11.2020 
Soluţionarea contestaţiilor la evaluarea academică  20-26.11.2020 

Galeria de Artă Digitală Ubisoft X UNArte

28.07
2020

Am adunat cateva dintre cele mai bune lucrari ale studentilor de anul acesta si le-am “montat” intr-o galerie digitala, pe care va invitam sa o vizitati.

VEZI GALERIA AICI

A fost un an atipic, dar care ne-a invatat multe lucruri. Va multumim tuturor pentru sprijinul acordat acestui curs, fie ca vorbim de studentii care au participat la cursuri sau de cadrele universitare care ne-au ajutat sa implementam acest proiect ambitios.

 

Vino la Scenografie si in trei ani de licenta si doi de master poti deveni unul dintre cei mai experimentati profesionisti in scenografie traditionala si virtuala! Vino sa intri in  Industria Artei Digitale 3D!

A4 2020 – expoziție virtuală

30.06
2020

Toate edițiile A4 pot fi vizionate accesând link-ul: https://a4.1q.ro/

 

Programul tematic Elie Wiesel Study Tour

25.06
2020

   

American Councils for International Education anunță organizarea celei de-a patra ediții a Elie Wiesel Study Tour

Ambasada Statelor Unite în România, alături de American Councils for International Education și cu sprijinul Ambasadei Statului Israel în România, al Institutului Național Elie Wiesel pentru Studiul Holocaustului și al Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei invită studenții, masteranzii și doctoranzii cu cetățenie română, cu vârsta între 18 și 26 de ani să participe în programul Elie Wiesel Study Tour.

Programul tematic Elie Wiesel Study Tour, aflat la cea de-a patra ediție, este finanțat de către Ambasada Statelor Unite în Romania și își propune să ofere studenților interesați de tematica drepturilor omului și de istoria Holocaustului, ocazia de a înțelege mai multe despre aceste subiecte și de a aprofunda cunoștințele deținute. Programul oferă 20 de burse complete ce acoperă costurile participării în program. Anul acesta, programul va avea două faze: în prima fază participanții vor avea șansa să participe la un curs online de trei săptămâni (17 August – 04 Septembrie), iar în a doua fază participanții vor lua parte la o excursie de studiu prin România, Polonia, Slovacia și Ungaria (27 Ianuarie 2021 – 05 Februarie 2021).

În prima ediție a programului, din vara anului 2017, participanții au vizitat Memorialul Durerii de la Sighet, Casa Memorială Elie Wiesel, Complexul Muzeal Auschwitz I și Birkenau, Cartierul Evreiesc Kazimierz din Cracovia și Fabrica lui Schindler. În cadrul ediției 2018, programul a fost extins, incluzând și Cartierul Evreiesc din Bardejov, Slovacia, Cartierul Evreiesc din Budapesta și Memorialul ”Pantofi de-a lungul promenadei Dunării”. Pe toată durata vizitei de studiu, participanții vor fi însoțiți de un profesor de specialitate ce le va oferi toate informațiile cu privire la locurile vizitate, care va crea cu aceștia dezbateri tematice și îi va provoca să gândească critic. Participanții o să trebuiască să fie prezenți la lecțiile online, precum și să ia parte la toate activitățile din timpul fazei online sau Study Tour-ului fizic, aceastea fiind obligatorii. După finalizarea programului, fiecare dintre cei 20 de participanți trebuie să organizeze o activitate de diseminare în facultatea sau comunitatea din care provine. În 2020, participanților din România li se vor alătura și participanți din Republica Moldova și Ungaria.

Criterii de eligibilitate:

Programul este deschis studenților, masteranzilor și doctoranzilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

  • au cetățenie română;
  • au minim 18 ani și maxim 26 de ani împliniți în momentul începerii programului (17 August 2020);
  • sunt actualmente studenți, masteranzi sau doctoranzi în mediul rural sau urban, în țară sau în străinătate, la orice profil de studiu;
  • au cel puțin cunoștințe medii de limba engleză;
  • demonstrează interes față de tematica programului;
  • sunt dispuși să organizeze minim o activitate de diseminare la final (articol, interviu, conferință locală etc);

 

Organizatorii vor selecta un număr de 20 de participanți, în urma evaluării aplicației. Tinerii interesați se pot înscrie online până pe 13 Iulie 2020 https://americancouncils.ro/programe/elie-wiesel-study-tour/apply-here/

 

Informații complete despre program sunt disponibile pe site-ul  www.americancouncils.ro .

 

Persoană de contact:

Ana Vlădescu, Program Director

Telefon: 0741740301

E-mail: ewstudytour@americancouncils.eu or avladescu@americancouncils.org

DIPLOMA OPEN CALL // selecție proiecte online

02.06
2020

DIPLOMA OPEN CALL // selecție proiecte online

Într-un context sensibil, în care prezentarea publică a lucrărilor de diplomă va deveni pentru toți absolvenții din țară poate și mai dificilă, ne dorim să fim alături de tânăra generație de artiști.

Expoziția, dar și programul de activități DIPLOMA din acest an vor avea loc în perioada 2-11 octombrie, respectând toate normele necesare și imagându-și scenarii care să facă posibilă susținerea acestei generații de absolvenți în luna octombrie.

Așadar, am deschis oficial înscrierile online până la data de 17 iulie.

Toate informațiile utile pot fi găsite prin accesarea link-ului de mai jos.

https://diplomafestival.ro/stiri/diploma-deschide-inscrierile-pentru-lucrarile-de-absolvire-ale-promotiei-2020

Schita-personaj Spectacolul Femeia Eterna Femeie

STAGE DESIGN

14.05
2020

Master OPEN CALL / Galeria Posibilă / concurs de proiecte adresat masteranzilor din anul 2

06.05
2020

Dacă ești masterand în anul II la Universitatea de Națională de Arte din București, trimite-ne propunerea de proiect (care să includă schițe, imagini și concept), detaliile tehnice legate de realizarea acestuia și CV-ul tău, la adresa de e-mail galeriaposibila@gmail.com până pe 15 mai.

În funcție de nevoile pe care le are proiectul tău și de evoluția situației curente, vom avea grijă să îl expunem în formatul gândit de tine (online sau offline) la timpul potrivit.

Înainte de a aplica, te încurajăm să intri pe site-ul galeriei, posibila.ro, pentru a afla mai multe informații despre noi și proiectele galeriei. Nu există restricții la nivelul conceptului, însă apreciem lucrările care vorbesc despre peisaj, spațiu, relația dintre acestea și individ.

Proiectul Master constă într-un apel deschis studenților de master din anul II, pentru a ne transmite proiectele de disertație. Un juriu specializat va realiza selecția selecția, în urma căreia echipa galeriei va asigura sesiuni de discuții pe proiect, susținerea financiară a producției acestuia și expunerea sa în mediul optim pentru acesta.

Artiștii selectați la edițiile anterioare ale acestui proiect sunt: Vlad Albu, Valentin Cernat, Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, Alice Voinea, Alexandra Ivanciu, Mihai Popescu, Ariana Hodorcă, Ana Țaran,  Lucian Bran, Sorina Vazelina, Adina Mocanu, Irina Ghenu, Nicoleta Moise, Larisa Crunțeanu, Larisa David, Irina Spînu, Ștefan Sava, Vali Chincișan, Maria Drăghici, Anca Benera, Irina Botea

ATENTIONARE DE CALATORIE REPUBLICA ITALIANA – MASURI DE PREVENIRE A RASPANDIRII COVID-19NDIRE

26.02
2020

CURS ARTA DIGITALA 3D

Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic si UBISOFT București anunta prezentarea cursului de Grafica Digitala 3D.

12.02
2020

Salut tuturor,

DEPARTAMENTUL SCENOGRAFIE SI EVENIMENT ARTISTIC si UBISOFT BUCHAREST va invita la prezentarea cursului optional de grafica digitala ARTA DIGITALA 3D.

Vom discuta programa de studiu, tematica proiectelor, dar si asteptarile noastre pentru acest an. Scopul final este sa realizam scene 3D care sa va ajute sa prototipati o viziune intr-un spatiu virtual interactiv. Pentru cei interesati de o cariera in industria jocurilor video, vom discuta si despre acest subiect.

Prezentarea va avea loc in Amfiteatru, miercuri, 19 februarie, ora 12:00. Prezenta este obligatorie pentru toti studentii inscrisi la optional. Tot atunci se vor stabili si grupele.

Bun venit in echipa DIGITAL ART, STAGE DESIGN DEPARTAMENT!

Expozițiile de semestru ale studenților UNArte / 03.02-07.02.2020

31.01
2020

Ziua UNATC – 30 ianuarie 2020, masterclass, proiecție de film & party studențesc – 31 ianuarie 2020

27.01
2020

Înscrieri pentru programul de rezidențe artistice al European Investment Bank Institute / Luxembourg

15.12
2019

Temele propuse:

 

–       “Disruption: The Imprint of Man

–       “(De)Construction of History”

 

Geographical Call (exclusiv pentru artiștii din Bulgaria, Croația, Cipru, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia)

 

APPLY HERE

 

 

Serbarea de Crăciun / 18 decembrie / 13:00

15.12
2019

Ediția 2020-2021 a Programului de Burse din partea Guvernului Francez (BGF)

28.11
2019

A fost lansat noul program de Burse al Guvernului Francez (BGF) pentru Master și Doctorat în co-tutelă 2020-2021.Programul, dezvoltat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România, încă din 1990, oferă tinerilor români oportunitatea de a studia în Franța.

Termenul limită de trimitere a solicitărilor de burse este 2 martie 2020. Limba franceză nu este obligatorie, chiar dacă reprezintă un avantaj, în noul program existând oportunităţi de a urma o filieră si în limba engleză!

Toate informațiile legate de criteriile de selecție, cuantumul bursei și documentele necesare pentru dosarul de candidatură sunt disponibile la adresa: http://www.institutfrancais.ro/Bucuresti/menu_view/F5A65A/BURSE%20ACORDATE%20DE%20GUVERNUL%20FRANCEZ/130

Adresa de contact : bourses.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969–2019). Expoziție aniversară la MNAR!

21.10
2019

design, expozitie, fadd

Muzeul Național de Artă al României sărbătorește alături de Universitatea Națională de Arte București jumătate de secol de la înființarea primei secții de învățământ superior de design din România.

MNAR și Universitatea Nationala de Arte Bucuresti vă invită joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, la vernisajul expoziției 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969–2019).

Expoziția își propune să scoată la lumină pentru prima dată o istorie tânără și ambițioasă a învățământului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969–2019. Modelată ca un jurnal de proces educațional, aceasta concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și finalizându-se cu istoria sa foarte recentă.

În anul 1969 este înființată la București prima Secţie de Design – denumită atunci de către oficialități Forme Industriale – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. Ulterior, în 1971, ia naștere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secții de design la universități de profil din Iași și Timișoara.

Discursul expozițional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație etc. Astfel, expoziția capătă forma unei radiografii primare, utile și necesare pentru cunoașterea istoriei designului din România, adresându-se atât specialiștilor (designeri, arhitecți, artiști vizuali, istorici, cercetători în studii culturale, etc.) și studenților în domenii de profil, cât și publicului larg, în fapt destinatarul și utilizatorului căruia i se adresează designul.

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969–2019) înseamnă dezvăluirea unui domeniu și a unei profesii care au contribuit la modelarea societății românești, dar și evocarea în imagini a istoriei școlii de design de la București și etalarea personalităților recunoscute internațional, care au studiat la Universitatea Națională de Arte București.

Expoziția este însoțită de un volum aniversar care implică o important și densă parte de documentare și de cercetare. 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969–2019) va fi deschisă publicului la Muzeul Național de Artă al României, Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei, în perioada 24 octombrie–29 noiembrie 2019.

Coordonator proiect: Dinu Dumbrăvician
Curatoare: Mirela Duculescu, Cristina Sabau
Design expoziție: Radu Manelici și Roland Kunst

Parteneri media: TVR, Digi24, Observator cultural, Trinitas TV, Televiziunea online Senso TV, Radio România Cultural, Radio Romania International, RFI Romania, Igloo media, Arhitectura, Revista Zeppelin, IQool, Modernism Punct Ro, The Institute, Diploma, Designist.ro, Revista ARTA, Arhitext, Decât o Revistă, Scena9, FEEDER.ro

Vă așteptăm!
Muzeul Național de Artă al României
Detalii suplimentare:
comunicare@art.museum.ro, design50.unarte@gmail.com

Sala Rondă și Holul Auditorium, intrarea Știrbei Vodă nr. 1–3
24 octombrie–29 noiembrie 2019
Program de vizitare: miercuri–duminică, orele 10.00–18.00
Accesul este permis până la ora 17.00.

Participarea UNArte la EAIE Helsinki

13.10
2019

EAIE 2019

Cellini Art Society Affair, ediția a II-a

08.10
2019

CELLINI Romania în calitate de partener al

Universității Naționale de Artă din București

 

anunță organizarea proiectului

 

Cellini Art Society Affair, ediția a II – a

 

Anunțul este adresat studenților masteranzi UNArte.

 

Data limită de înscriere in proiect: 25 octombrie 2019.

 

Înscrierea se realizează prin e-mail la adresa: cristina.diaconu@cellini.ro

prin trimiterea următoarelor informații:

– Datele autorului (nume, prenume, an de studiu, adesa de email, telefon)

– Titlul operei și o scurtă descriere (concept, dimensiuni, tehnică de realizare)

– Poze ale operei la calitate bună pentru print, format jpeg sau png

– Prețul operei

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020

01.10
2019

Deschiderea anului universitar 2019-2020

29.09
2019

Luni, 30 septembrie 2019, la 12:00, în Amfiteatrul UNArte – situat în Calea Griviței nr. 28, va avea loc ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020

„Festivalul Internațional de Textile Extraordinare” FITE Ediția a VIII-a 2019 în România

11.07
2019

 UNAGaleria București oferă cu generozitate spațiul expozițional al Universității Naționale de Arte București, pentru instalația artistică „Corail Artefact”creată de tânărul Jèrèmy Gobè, artist francez, născut la Cambrai, în anul 1986. În prezent el trăiește și lucrează la Paris. 

Expoziția „Corail Artefact” este un valoros exemplu de colaborare și parteneriat între artistul Jèrèmy Gobè, creativ cu spiritul viu al armoniei formelor, cercetătoarea în domeniul biologiei marine Isabelle Domart- Coulon și producătorul de dantelă industrială Scop Fontanille. Utilizarea dantelei de Puy en Velay pentru salvarea recifului de corali este un proiect complex și îndrăzneț din care s-au născut creațiile artististului Jèrèmy Gobè: instalații monumentale de dantelă, sculpturi, studii grafice. Dantela fină din bumbac, cu o structură de rețea celulară, bazată pe un modul repetitiv armonizat între plin și gol, crează o interfață între coral și mediul acvatic înconjurător oferind un suport compatibil cu celulele coralului, permițându-se astfel regenerarea barierei de corali. 

Expoziția este o demonstrație de performanță artistică și umană pentru care valoarea artei nu are limite de timp și spațiu, Aceasta este subordonată unui scop nobil de salvare a ființelor care populează și perpetuează principiul armoniei în lumea de care suntem indestructibil legați. 

Evenimentul face parte din Festivalul Internațional de Textile Extraordinare- FITE 2019 ce se desfășoară în mai multe localități din România (Băița jud.Hunedoara, Brașov, Sibiu, Tălmaciu, București și Constanța) în perioada 6-14 iulie, 2019.

Deschiderea expoziției va avea loc vineri 12 iulie 2019 la ora 1.00 p.m. și va fi onorată de cuvântul Profesorului univ.Dr. Robert Cristian Velescu, Președintele Senatului Universității Naționale de Arte din București.

Expoziția va putea fi vizitată între 12 iulie – 04 august 2019, program 10 a.m.- 6 p.m. În perioada vacanței de vară 05 – 28 august 2019 expozitia se va putea vizitat pe baza unei programări prealabile la Tel. +40745178920 sau +40728820337. Adresa: Strada Băiculesti nr. 29, sector 1, București(fostul Combinat al Fondului Plastic al U.A.P) 

Coordonare eveniment: Conf. Univ. Dr. Viorica Slădescu Mulțumim pentru susținere și ajutor cadrelor didactice din Departamentului Arte textile-design textil, departamentului tehnic și administrativ, studenților voluntari din Universitatea Națională de Arte București. 

Concursul Imaginile lui Enescu

02.07
2019

https://www.festivalenescu.ro/stiri/debuteaza-concursul-national-de-arta-imaginile-lui-enescu/

Depunerea lucrării realizate se va efectua prin completarea formularul de depunere, disponibil pe site-ul www.imaginileluienescu.ro începând cu data de 01 iulie 2019 până la data de 15 august 2019, și prin încărcarea unei singure fotografii a lucrării în formatele JPG, JPEG sau PNG.
Toate detaliile privind etapele concursului, modalitățile de înscriere, regulamentul și criteriile de eligibilitate sunt accesibile pe pagina web dedicată http://imaginileluienescu.ro
Pentru alte informații cu privire la concurs ne puteți contacta la 0723 825 800 sau info@imaginileluienescu.ro.

date de contact:

Maria Pașc

0759072940

www.ateliere.net

www.contemporanii.org

UNArte vă invită la Ziua Porților Deschise

25.06
2019

Vă așteptăm vineri, 28 iunie 2019, începând cu ora 14.00 în Grădina Facultății de Arte Decorative și Design din Str. Griviței, nr. 28, unde puteți vedea o parte din producțiile artistice ale studenților departamentelor: Pictură, Sculptură, Grafică, Foto-Video, Pedagogia Artelor, Modă, Textile, Artă Murală, Ceramică Sticlă Metal, Scenografie, Design, Istoria și Teoria Artei, Conservare și Restaurare.
În mijlocul capitalei vă oferim o oază de creativitate și prospețime, un eșantion al temelor de atelier din acest an universitar.

La ora 19.00, va avea loc GALA ABSOLVENȚILOR departamentului Modă – Design Vestimentar.
Prezentarea de modă vă propune o viziune artistică de abordare a veşmintelor, cercetate sub toate aspectele existenței lor: de la moda prezentată pe catwalk, la hainele de zi cu zi, de la costumele pentru spectacole convenţionale la cele neconvenţionale, care dezvoltă forme efemere întâlnite în happeninguri și performinguri, și până la costumele-obiect destinate muzeelor.
Tinerii absolvenți vor prezenta pe podium peste 50 de colecții de Licență și Master, coordonate de profesorii lor.
Cu acest prilej rectorul Cătălin Bălescu va decerna premiile Universității Naționale de Arte studenților fiecărui program de studiu, se vor lansa competiții naționale și internaționale și se vor acorda diferite distincții.

 

CRAFTMALL – reduceri de 15% pentru studenti

14.06
2019

Târgul Internaţional de la Washington NAFSA (Association of International Educators) cu 24 de universităţi

05.06
2019

(AGERPRESS) “Reprezentanţii celor 24 de instituţii universitare publice (22) şi private (2) din aproape toate regiunile ţării au prezentat oferta educaţională şi de cercetare ştiinţifică românească, cu accent pe stabilirea de noi parteneriate şi creşterea atractivităţii României ca destinaţie de studii universitare. Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei, prof.univ.dr. Sorin Cîmpeanu, a condus delegaţia universităţilor româneşti care au reprezentat ţara noastră la Washington din 26 în 31 mai 2019 la NAFSA (Association of International Educators) – cel mai prestigios târg mondial din domeniul învăţământului superior”, se arată într-un comunicat de presă al delegaţiei române prezente la eveniment.

Potrivit sursei citate, pavilionul “Study in Romania” a fost printre cele mai apreciate şi mai vizitate, acesta fiind realizat sub egida Consiliului Naţional al Rectorilor din România, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, al UEFISCDI şi al Agenţiei Naţionale ERASMUS (ANPCDEFP).

“Prin această prezenţa numeroasă a universităţilor româneşti la Washington la NAFSA, am dorit să transmitem un mesaj unitar privind deschiderea spre colaborări internaţionale, atât din perspectiva atragerii de studenţi străini, cât şi a stabilirii de parteneriate în domeniul educaţiei şi cercetării. Universităţile româneşti participante au înţeles că domeniul educaţional, învăţământul superior în particular, este supus unei competiţii globale căreia nu pot să-i facă faţă decât prin creşterea calităţii serviciilor oferite şi a unei promovări corespunzătoare”, a declarat, cu acest prilej, preşedintele CNR, Sorin Cîmpeanu, citat în comunicat.

În marja evenimentului, Cîmpeanu a avut o întrevedere cu preşedintele NAFSA, Esther Brimmer, care a apreciat interesul şi deschiderea manifestată de universităţile româneşti de a fi competitive la nivel global. În cadrul discuţiilor a fost lansată iniţiativa perfectării unui parteneriat pe termen lung între NAFSA şi CNR, proiect ce urmează să facă obiectul unor întâlniri ulterioare”, se arată în comunicat.

Alături de rectorii universităţilor româneşti şi de cei peste 70 de reprezentanţi ai mediului academic românesc, la eveniment au participat secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Erasmus, ai UEFISCDI, precum şi ai Ambasadei României în SUA.

“Principalele obiective ale reprezentanţilor învăţământului superior românesc au constat în stabilirea de noi parteneriate pentru proiecte educaţionale şi de cercetare ştiinţifică, precum şi creşterea vizibilităţii şi atractivităţii României ca destinaţie de studii universitare”, se mai spune în comunicat.

Conferinţa şi târgul internaţional NAFSA a reunit anul acesta circa 3.500 de universităţi din peste 100 de ţări, înregistrând peste 10.000 de participanţi.

Concurs adresat studenților de la CSM

05.06
2019

Pentru a se inscrie in concurs + mai multe detalii, studentii trebuie sa acceseze aceasta pagina: https://www.cellini.ro/concurs-design-bijuterii.html .

Bogdan Rață prelegere/dialog

04.06
2019

Departamentul de Sculptură al Universitații Naționale de Arte București
va invită la o întâlnire cu Bogdan Rața, care va susține o prelegere/dialog despre practica sa artistică și sculptura figurativă contemporană.

Bogdan Rața (n. 1984) este artist, Lector al Facultații de Arte și Design Timișoara, director artistic al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. Este doctor în arte vizuale cu o teză susținută la Universitatea de Vest despre noile materiale în sculptura contemporană.

A avut expoziții personale la Slag Gallery New York, Galeria Farideh Cadot Paris, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Nasui Collection & Gallery București și Fundația Calina Timișoara.

A participat printre altele la 4 Moscow Biennale of Contemporary Art, Independests Liverpool Biennale, 55 Venice Biennale, 10 Manifesta Sankt Petersburg si a 8-a ediție a Bucharest Biennale.
Lucrările sale monumentale au fost expuse în cadrul proiectului Moving Monuments în Liverpool, Bruxelles, Cascais, Porto, Kiev și de asemenea în București și Timișoara.

În 2017 a predat ca și profesor invitat în cadrul Academiei de Artă și Design din Bratislava și a realizat în parteneriat cu Fundația Calina proiectul educațional ARTISTHETEACHER.

Împreună cu Alina Cristescu și Liviana Dan este fondator al Kunsthalle Bega și al Bega Artprize (premiul anual pentru un curator român).

Bogdan Rața a absolvit Departamentul de Sculptură (master) al Universitații Naționale de Arte București la clasa profesorului Adrian Popovici

design 50

22.05
2019

design, design50, Eveniment

Anul 2019 marchează aniversarea primei secții de învățământ superior de design în România (1969).
Evenimentul 50 de ani de design: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) aduce în prim-plan un domeniu și o profesie care pot modela societatea românească.
În acest cadru va fi organizată o expoziție la Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei al Muzeului Național de Artă al României, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie 2019.
Pe lângă această expoziție vor mai avea loc prezentări/ateliere pentru studenți, o expoziție a studenților catedrei de design la UNAgaleria, ateliere de design dedicate liceenilor și se va publica un catalog al expoziției, care va rămâne ca un document al cercetării și activităților incluse în evenimentul 50 de ani de design: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019).

Universitatea Națională de Arte din București participa la NAFSA 2019

21.05
2019

“MEMORIA MATERIALELOR”- expozitia studentilor specializarii sculptura a Facultatii de Arte si Design din Timisoara.

08.05
2019

joi 9, mai orele 18, la galeria UNARTE

Another East – Expoziția Departamentului Pictură la New York, organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român,

03.05
2019

Together, to be – Expoziție de grup

19.04
2019

“Together, to be” este un demers plastic colectiv care sondează realități, spații și situații prezente, decupate din lumea contemporană și expuse sub forma unei cercetări vizuale asumate. Demers vizual care ia din punct de vedere stilistic diferite forme de expresie (cronică socială, critică și satiră cu valențe sociale) și care are capacitatea de a transmite direct sau indirect un mesaj social.
Proiectul expoziției are un caracter surprinzător prin diversitatea stilistică, prin selecția propriu-zisă de lucrări care expun diferite tehnici grafice, de la instalații de obiect cu inserții de grafică, la exerciții vizuale estetizante și animație video.

Expoziția cuprinde lucrări din proiectele de diplomă ale tinerilor absolvenți ai Universității de Artă din București – Departamentul Grafica: Cosmin ABĂLARU / Alexandra BADEA / Florentina BERBECARU / Elizabeth BROLLA / Alina COTISEL / Vlad GHELU / Iulia GROSU / Iulia PĂNOIU / Maria TABARCEA
Profesori coordonatori: lect. univ. dr. Ovidiu CROITORU / asist. univ. dr. Felicia IONESCU

Curatori: Ana NEGOITĂ / Felicia IONESCU

VERNISAJ: 04 / 02 / 2019 ora 19:00
Galeria HALUCINARIUM
Calea Giulesti nr. 14, etaj 4, clădirea ISAF
04 / 02 – 18 / 03 / 2019

Fotografii Beatrice Sas

“Together, to BE” is exploring current realities, situations and spaces cut out of the contemporary world and depicted in various graphic techniques, sending a social message through visual expressions. Chronicle, satire or critique, all interpreted through the lens of the author’s views on society and present social events. A stylistic diversity, from installations to visual experiments and video animation.
The exhibition displays artworks from the Diploma projects of the students from UNARTE – The National University of Arts – Bucharest, Department of Graphic Arts: Cosmin ABĂLARU | Alexandra BADEA | Florentina BERBECARU | Elizabeth BROLLA | Alina COTISEL | Vlad GHELU | Iulia GROSU | Iulia PĂNOIU | Maria TABARCEA.
Project coordonated by lect. univ. dr. Ovidiu CROITORU | asist. univ. dr.

Felicia IONESCU

Curators: Ana NEGOITĂ | Felicia IONESCU
The exhibition will be on view through March 18th.

 

 

 

Workshop de caligrafie – Departament Grafică

19.04
2019

În perioada 3-4 decembrie 2018, în atelierele Departamentului Grafică ale U.N.A.B s-a desfășurat un workshop de caligrafie, susținut de lector univ. dr. Valeriu Herța. În același timp, au fost prezentate și două expoziții, una continând lucrări caligrafice semnate de Valeriu Herța și cea de-a doua alcătuită din lucrări ale studenților secției Grafică aparținând Facultății de Arte Plastice și Design din Chișinău.

Participanți din partea Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chișinău:

conf. univ. dr. Ana Simac – decan al Facultății Arte Plastice și Design, lector univ. dr. Valeriu Herța, asistent univ. drd. Andrei Castravăț și studenții Anamaria Postolache și Victor Garstea.

Participanți din partea U.N.A.B: conf. univ. dr. Carmen Apetrei, asistent univ. dr. Felicia Ionescu.

 

Workshop de teorii și metode în cercetarea istoriei artei (2019)

12.04
2019

WORKSHOP DE TEORII ȘI METODE ÎN CERCETAREA ISTORIEI ARTEI

 

Marți, 16 aprilie

11.00 – Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul de Istoria și Teoria Artei (Budișteanu 19, etaj III): Întâlnire

12.00 – Galeria Ivan (Dr. Dimitrie Grecescu 13): Diana Ursan, Între local și global: multiplele instanțe și funcțiuni ale galeriei private de artă contemporană

15.00 – tranzit.ro (Gazelei 44): Raluca Voinea, Stația experimentală de cercetare

Miercuri, 17 aprilie

11.00 – Salonul de proiecte (Ion Brezoianu 22-25): Magda Radu, Instituții în arta contemporană

17.00 – Institutul Goethe (Calea Dorobanți 32): expoziția Harun Farocki: despre deteritorializarea muncii

Joi, 18 aprilie

11.00 – Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul de Istoria și Teoria Artei (Budișteanu 19, etaj III, sala 43): Irina Cărăbaș, Învățământul artistic contemporan

15.00 – ODD (Mântuleasa 4): Cristina Bogdan, Exchange an even day for an odd night

 

Inițiat în 2018, workshop-ul Teorii și metode în cercetarea istoriei artei se adresează studenților la Departamentele de Istoria și Teoria Artei din Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj și Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Acesta constă în trei module a câte trei zile, la care participă cincisprezece studenți, câte cinci din fiecare Universitate. Modulul organizat de Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București are loc în perioada 16-18 aprilie 2019.

Prezentare de moda și workshop-uri organizate de reprezentanții Universității din Ankara

10.04
2019

Workshop de caligrafie – Biblioteca Națională a României

10.04
2019

 

Concurs adresat tuturor studenților UNArte

05.04
2019

ÎN ATENȚIA TUTUROR STUDENȚILOR DE LA UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE BUCUREȘTI

Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la moartea celebrului pictor olandez Rembrandt. Cu aceasta ocazie, Ambasada Olandei îi invită pe tinerii artiști studenți de la Universitatea Națională de Arte Bucuresti să se implice în celebrarea artistului prin participarea la un CONCURS.

Cerințe:

  • inspirația sau omagiul adus artistului Rembrandt sa fie evidente
  • materialele supuse jurizării trebuie puse într-un folder. Folderul (conținând fotografii digitale si un document cu informații) trebuie sa fie trimis la adresa bkr-pcz@minbuza.nl. Denumirea folderului este numele studentului.

IMPORTANT imaginile fotografice trebuie sa aibă o rezoluție mai mica decât 2 MB, numele fiecărei fotografii digitale sa conțină: numele si prenumele studentului si titlul lucrării

Alăturat imaginii/imaginilor să fie trimis un document care să conțină :

  • numele și prenumele studentului
  • anul de studiu
  • departamentul
  • profesorul coordonator
  • titlul lucrării, anul realizării, dimensiunile lucrării, tehnică

Un juriu format din specialiști și reprezentanți ai Ambasadei va realiza selecția lucrărilor cele mai reprezentative și pe cea care urmează a fi premiată. Pe pagina de FB a Ambasadei va fi prezentată selecția  împreună cu informații despre artist. Premiul oferit de Ambasada Olandei este o excursie la Amsterdam.

Conferința națională de istoria artei ITA Mix – ediția a VII-a

29.03
2019

Sesiunea de comunicări a Facultății de Istoria și Teoria Artei – ediția a IX-a, 22 martie 2019

29.03
2019

Excursia de studiu la Viena a studenților la Istoria și Teoria Artei

29.03
2019

IWPG Conferință Mondială în Europa

20.03
2019

03.04. 2019 / 9:00-11:00 / Aula Magna a Facultății de Drept / Universitatea din București / confirmarea prezenței se face la adresa de e-mail: romania@iwpg.org

[IWPG] Detailed Informations EN

Excursii de studiu cu studenții la Istoria și Teoria Artei

12.12
2018

Expoziția Recuperări, restituiri, restaurări

04.12
2018

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai vast (Colecţii etnografice particulare din România. Restaurarea patrimoniului cultural material, o cale spre dezvoltarea durabilă), coordonat de arh. Eugen Vaida prin RECOMESPAR, vizând restaurarea unor obiecte de patrimoniu care nu aparţin muzeelor etnografice, al căror patrimoniu este protejat de autorităţi şi instituţii de cultură centrale sau locale, ci unor colecţii etnografice particulare.

Studenții din cadrul departamentului nostru au participat la intervențiile de salvare și documentare a unor piese de patrimoniu de diferite categorii (picturii pe lemn, cruci sculptate și policromate) care au fost la final redate circuitului cultural. Expoziţia prezintă etapele restaurării obiectelor, fişe şi fotografii selectate din documentaţia de restaurare, de mare interes pentru cei dornici să vadă pașii minuțioși și riguroși pe care restauratorii profesioniști ii parcurg pentru recuperarea valorii artistice și materiale a obiectelor de patrimoniu.

Monumento Salzburg, ianuarie 2018

04.12
2018

Departamentul de conservare – restaurare al UNArte a aparticipat în perioada 11-13 ianuarie 2018 la târgul internațional Monumento , organizat la Salzburg. Participarea a avut loc la invitația Institutului Național al Patrimoniului, în cadrul pavilionului României, alături de alți reprezentanți activi pe plan național în domeniul conservării monumentelor istorice: Muzeul Astra din Sibiu, Fundația ProPatrimonio, Cerecs Art București, INOE și asociația Monumentum.  Târgul Monumento Salzburg este o platformă internațională dedicată conservării – restaurării monumentelor, ce se desfășoară o dată la doi ani. În cadrul târgului au loc și prezentări, conferințe dedicate practicilor sustenabile în conservarea monumentelor istorice și a patrimoniului cultural.

Expoziție UNArte la Cofetăria Eat Cake 24 noiembrie 2018 – 5 ianuarie 2019

25.11
2018

Expoziția de desene “Prăjitura – un studiu după natură” realizată de studenții Atelierului 6, Departamentul UNArte București în spațiul cofetăriei Eat Cake.Participanți: Diana Baltag, Cătălina Preda, Elena Buru, Camelia Stan, Alice Scripcariu, Iarina Nicolae, Vanessa Romașcanu, Dora Baciu, Diana Pătrașcu, Maria Dimancea, Răzvan Mureșeanu, Andrei Bejan, Fernando Diaconu, Octavian Codrea, Cristian Pintilie, profesor coordonator conf. univ. Stela Lie.Expoziția este deschisă din 24 noiembrie pînă în 5 ianuarie 2019 la cofetăria Eat Cake, Str Mihai Eminescu nr 190.

 

Expozitie: Pictura fara pictura

23.11
2018

Expozitie de textile exprimentale

23.11
2018

Cinci decenii de tapiserie la Universitatea Națională de Arte București

23.11
2018

Centrul de CulturăPalatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, 5 – 31 martie 2017

Colectiv curatorial: Doina Mândru, Viorica Slădescu, Claudia Mușat, Dorina Horătău.

Scopul acestui eveniment este de a valorifica patrimoniul artistic generat și păstrat de U.N.A București, instituție academică în care educația artistică a urmat linia modernismului european îmbogățită de tradiția și creativitatea românească, precum și familiarizarea publicului larg cu existența unei școli românești de tapiserie dezvoltată la UNAB.

Expunerea conturează în esența ei, portretul spiritual al artiștilor profesori care au marcat educația universitară în domeniul artelor decorative.

Două rute de specializare: Imprimerie textilă şi tapiserie – contexturi.

23.11
2018

În cadrul modulului Licenţă, derulat timp de 3 ani, Departamentul Arte textile – Design textil oferă doua rute de specializare, în funcţie de aplicarea tehnică în material: imprimerie textilă şi tapiserie – contexturi. În cadrul acestor specializări se dezvoltă doua direcţii de abordare a materialului textil şi a tehnicilor sale specifice: spre artă şi spre design. Pentru conceperea şi realizarea proiectului de design textil, se oferă coordonare luându-se în calcul finalitatea materialului textil: în designul vestimentar sau în designul ambiental de interior.

În cadrul modulului Master, derulat timp de 2 ani, Departamentul Arte textile – Design textil oferă un pachet de cursuri de cercetare şi aprofundare în Arte textile ambientale.

Expoziția absolvenților departamentului Grafică 18 iulie 2018

17.07
2018

În data de 18 iulie 2018 la la UNAgaleria a avut loc vernisajul expoziției “Expoziția absolvenților departamentului Grafică – promoția 2018”, o manifestare ce reunește lucrările de licență ale studenților Departamentului Grafică, clasele profesorilor conf. univ. dr.Eugen Alexandru Gustea și lector univ. dr. Ovidiu Croitoru, împreună cu asistenţii Felicia Ionescu și Adrian Constantin Medeleanu. În expoziție au putut fi vizionate lucrări ce cuprind o varietate de tehnici precum gravură în metal și lemn, dar și alte tehnici tradiționale precum, desen, acuarelă, colaj, obiect și intervenție pe obiect, cât și lucrări digitale precum afișe, bandă desenată, animație, cărți, fotografie și colaj, sau grafică pentru viniluri și DVD-uri. Expoziția este deschisă în perioada 18 – 28 iulie 2018.

 

Expoziția “La catedră cu Aman”

20.04
2018

Expoziția “La catedră cu Aman” relevă calitatea artei de a reflecta epoca în care a fost creată și propune un dialog între lucrările de grafică ale lui Theodor Aman, întemeietorului Școlii Naționale de Belle-Arte București și lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică de
la Universitatea Națională de Arte din București: Nicolae Aurel Alexi, Carmen Apetrei, Anca Boeriu, Oana Bordeanu, Ioana Ciocan, Anca Laura Coller, Andrei Ciubotaru, Ovidiu Croitoru, Carla Duschka, Eugen Alexandru Gustea, Felicia Ionescu, Stela Lie, Mihai Mănescu, Adrian Medeleanu, Călin Stegerean, Cristian Țârdel, Daniela Vasiliu.
Lucrările lui Theodor Aman – care a fost elev al Școlii Centrale din Craiova – aflate în colecția Muzeului de Artă din aceeași localitate, oferă o imagine a societății României din secolul al XIX –lea prin intermediul unor gravuri, desene în tuș sau guașă și acuarele care reprezintă chipuri ale oamenilor simpli, scene din viața acestora dar și scene surprinse în saloanele aristocrației sau personaje istorice ale vremii cum sunt Tudor Vladimirescu sau Ion Heliade Rădulescu.
Lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică surprind epoca contemporană în complexitatea ei, cu viziuni personale exprimate prin vocabulare plastice și tehnici artistice dintre cele mai diverse.
Expuse împreună, acestea oferă nu numai o imagine a schimbărilor din societate la o distanță de peste o sută de ani, dar și a evoluțiilor la nivelul viziunii artistice și a tehnicilor grafice. Totodată, ele reflectă ceea ce în procesul didactic se transmite de la o generație la alta și reprezintă parte din corpul tradiției culturale și a identității naționale.

 

 

Afișul Polonez de Teatru Film și Opera din colecția Krysztof Dydo,la UNAgaleria, 14 noiembrie 2017

15.11
2017

În data de Marți, 14 noiembrie 2017 la UNAgaleria a avut loc vernisajul expoziției “Afișul Polonez de Teatru Film și Opera din colecția Krysztof Dydo”, organizată de Institutul Polonez, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București. În deschiderea evenimentului au vorbit doamna Agnieszka Skieterska – Directoarea Insitutului Polonez din București, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu – Rector al Universitații Naționale de Arte din București și doamna Natalia Dydo curator independent și fiica colecționarului. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui numeros public, cadre didactice și studenți ai universității.
Expoziția ce reunește 52 de afișe aparținând unor nume ilustre ale școlii de Afiș Polonez va fi urmată în data de 21 noiembrie un workshop de afiș adresat studenților și susținut de artista poloneză Kaja Renkas.Suita de evenimente a fost realizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București.