Caută
Close this search box.
Me

Scenografie

După al doilea Război Mondial apare necesitatea unei secţii speciale de scenografie în cadrul Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu, cu un program care să ţină seama de specificul pregătirii viitorului scenograf, a cărui profesie implică o sinteză a artelor. Primii profesori ai secţiei au fost V. Sigfried, Alexandru Brătăşanu, Mihai Tofan, Paul Bortnovschi, Ileana Pătrăşcanu Veachis, Vasile Roman, Constantin Albani, Vittorio Holtier şi Ștefan Antonescu. Secţiei de scenografie îi revine sarcina formării viitorului creator de decor şi costum, realizatorul plasticii spectacolului. Scenografia este un limbaj cu o pondere importantă în contextul evenimentului artistic, iar scenograful reia, în condiţii istorice, culturale şi tehnice specifice, idealul renascentist al artistului universal, care se poate exprima în oricare dintre genurile artei, în mod emoţionant şi convingător. Performanţa în domeniul scenografiei de teatru, al scenografiei de film şi televiziune şi al scenografiei pentru spectacolul de animaţie (păpuşi) se ridică la standarde internaţionale; de-a lungul timpului, scoala românească a dat artei spectacolului scenografi cu reputaţie naţională şi mondială. După anul 1989, Catedra de Scenografie a fost revigorată cu specialişti noi, ceea ce a favorizat înfiinţarea unor noi specializări: scenografia de film şi TV, cea de păpuşi şi scenografia de eveniment.

Prin conţinutul şi metodologia didactică, disciplinele de studiu urmăresc obţinerea unor competențe concrete. Astfel, în fiecare an de studiu, una din disciplinele fundamentale investighează în principal problematica diferitelor variante de soluţii scenografice, capabile să ofere spectacolului condiţii de desfăşurare optimă într-o ambianță adecvată, cu elemente de decor funcţionale, ansamblul având, dincolo de verosimil şi funcţionalitate, un nivel spiritual care să vizeze spectacolul în dimensiunea sa de operă artistică. Departamentul are ca obiectiv principal crearea şi promovarea valorii artistice teatrale din ţara noastră şi urmăreşte stimularea creativităţii în arta spectacolului dramatic. Programul cuprinde întâlniri ale studenţilor cu oameni de teatru, critici, dramaturgi, dar şi cu publicul. Sunt totodată organizate manifestări adiacente, precum colocvii şi expoziţii de scenografie, grafică şi instalaţie scenografică. Aceasta dinamică se bazează pe conlucrarea dintre studenţi şi profesori, în concordanţă cu influenţele mediului artistic, social, istoric, cultural naţional şi internaţional.

În urma cerinţelor pieţei există mai multe direcţii principale ale absorbţiei sociale pe piaţa de muncă. O direcţie este cea cinematografică – în producţia de filme artistice, în domeniul publicităţii (spoturi publicitare) sau în producţia de videoclipuri. O altă direcţie este cea în zona teatrală (teatru dramatic, liric sau de animaţie şi marionete) sau în televiziune. Absolvenţii specializării Scenografie pot fi regăsiţi de asemenea în domeniul graficii publicitare, unii dintre ei ocupând posturi de conducere în importante companii de profil. O ultimă direcţie este cea a artiştilor liber profesionioniști, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, a căror activitate se regăseşte în participările la expoziţiile naţionale şi internaţionale sau membri ai UNITER-ului.

Departamentului de Scenografie şi Eveniment Artistic dispune de trei spaţii de lucru, de un laborator cu computere şi de un atelier de master şi lighting design. Holul secţiei pune în evidenţă activitatea secţiei, prin expoziţii permanente.

Scenografie

Calea Griviței 22,
București 010702

Telefon: +(40) 21.319.10.77
E-mail:fap@unarte.org