Sculptură
Catedra de sculptură se număra printre primele structuri ale Şcolii de Belle Arte înfiinţată la Bucureşti, primul profesor, Karl Stork, fiind numit în funcţie în data de 2 ianuarie 1865; el a fost secondat de Ioan Georgescu şi de Vladimir Hégel. Ulterior, numeroşi sculptori români de marcă au făcut parte din corpul profesoral al departamentului, şi-i amintim aici pe Dimitrie Paciurea, Oscar Han sau Ion Lucian Murnu; Constantin Brâncuşi s-a format şi el în cadrul acestei secţii, între anii 1898 şi 1902.
Activitatea didactică desfăşurată în cadrul departamentului vizează formarea noilor generaţii de artişti, racordaţi la cele mai noi realităţi artistice ale prezentului, capabili să se manifeste liber în contextul actual, dar cunoscând în egală măsură datele unei tradiţii artistice mai mult decât centenară; atitudinea care a ghidat întotdeauna educaţia artistică bucureşteană a fost îmbinarea echilibrată între tradiţie şi deschiderea către experiment şi înnoire. În cadrul departamentului, viitorul sculptor îşi formează personalitatea creatoare, sub îndrumarea sistematică a corpului profesoral, alcătuit din artişti experimentaţi, profesionişti ai domeniului; astfel, el îşi însuşeşte o metodă de studiu individual în domeniul desenului, modelajului şi compoziţiei, ceea ce favorizează dezvoltarea abilităţilor de cercetare experimentală; odată cu formarea unei expresii vizuale tridimensionale, va fi perfect capabil să caute, să asimileze şi să sintetizeze resursele informaţionale, să se exprime plastic, prin specularea creativă a materialelor tradiţionale sau nonconvenţionale, să relaţioneze volumele cu spaţiul ambiental, să experimenteze mijloace variate de expresie. Corpul profesoral actual al departamentului este selectat dintre cei mai valoroşi absolvenţi, succedând unor artişti de renume care s-au remarcat şi ca desăvârşiţi pedagogi.
Sediul departamentului oferă ateliere individuale grupelor structurate pe ani de studii şi ateliere dedicate, dotate cu instrumentarul şi mobilierul de lucru necesar; magaziile de materiale consumabile ale secţiei pun în permanenţă la dispoziţia studenţilor necesităţile de materiale pentru studiu ori transpuneri. Atelierele dedicate transpunerilor în ghips, piatră, lemn şi metal sunt de asemenea dotate la standarde moderne, cu o gamă aproape completă a instrumentarului/uneltelor specifice; dotarea cu sursă electrică trifazica a atelierelor de transpunere în piatră şi metal permite folosirea unor unelte şi maşini cu performanţe şi eficiență de tip industrial, fapt ce susţine, parţial, calitatea artistică şi expresivă a transpunerilor.
Anul 1
Studiul Desenului
În anul I, studiul desenului urmăreşte prezentarea şi însuşirea principiilor de bază ale disciplinei, familiarizarea cu regulile şi metodele de lucru, corectarea deficientelor de observaţie şi execuţie precum şi evoluţia studenţilor către un anumit nivel de profesionalism în abordarea şi realizarea temelor de atelier. Aceste teme au în vedere exerciţiul observaţiei atente a paginaţiei, proporţionării şi mişcării volumelor transpuse bidimensional; în cadrul desenelor sunt exersate diverse tipuri de linii urmărindu-se calitatea acestora în funcţie de volumul studiat. Teme propuse: studiu de portret, studiu după corpul uman în diverse posturi, de la simplitatea frontală sau dorsala la contrapost, studiu după materiale didactice (copii după gipsuri antice) care au o compoziţie simplă, clară uşor de urmărit.
Studiul formei – modelaj
Pentru anul I, această disciplină urmăreşte cu precădere familiarizarea studenţilor cu principiile de bază ale reprezentării tridimensionale; însuşirea metodelor de lucru necesare construcţiei unui volum prin modelaj în lut, prezentarea instrumentarului specific – unelte, armaturi, întreţinerea lutului, etc. Un rol essential îl are însuşirea individuală a conceperii şi execuţiei structurilor pe care se construiesc diversele tipuri de modelaj – armăturile necesare oricărui tip de modelaj – relief, personaj ronde-bosse, portret, etc. Lucrările de atelier au în vedere exerciţiul construcţiei pornind de la structurarea şi proporţionarea corectă a volumului general şi până la observaţia atentă a detaliilor ansamblului. Teme propuse: studiu de portret mărime naturală, studiu ronde-bosse după corpul uman în diverse posturi, cu dimensiune redusă – de la 40 de cm. la ½ din mărimea reală; studiu după materiale didactice (replici după gipsuri antice).
Compoziţie
Familiarizarea permanentă a studenţilor cu bazele compoziţiei – prezentarea sistematică a noţiunilor elementare ale disciplinei, mai ales pe parcursul primului an de studiu: definirea volumului sculptural, ritmul formelor, alternanta între plin şi gol, concav şi convex; noţiuni aplicative – elaborarea şi evoluţia structurilor compoziţionale, elemente de tehnici şi tehnologii de transpunere sculpturală – materiale de transpunere tradiţionale şi neconvenţionale, tipologii de armaturi, materiale şi obiecte ready-made, asamblaj; compoziţie figurativă şi non-figurativa, îmbinarea creativă şi compoziţionala a elementelor anatomice-figurative cu formele geometrice. Teme propuse: schiţe de observaţie după subiecte vegetale, organice, minerale etc.; documentare în muzeele bucureştene – şi nu numai, teme cu subiecte mitologice ori la alegerea studenţilor.
Tehnologia ipsosului
Odată cu primele cursuri de modelaj şi compoziţie studenţii deprind noţiunile tehnice ale armaturii pentru portret şi figura întreaga, ale armaturilor pentru compoziţia ronde bosse şi relief, instrumentele folosite la modelaj, despre sela, sele rotative, etc. Tehnologia ipsosului este primul pas spre transpunerea lucrărilor; trebuie însuşita corect de către studenţi pentru că oferă pe lângă transpunerea imediată şi posibilitatea experimentării cu alte metode derivate din tehnologia ipsosului: stuc, ciment, turnarea în diverse materiale plastice/răşini, pământ presat şi apoi ars, etc.
Crochiuri – disciplină opţională
Ponderea importanta în cadrul acestei discipline opţionala o au crochiurile după model viu, care oferă posibilitatea fiecărui student de a-şi dezvolta abilităţile şi capacităţile de observaţie şi analiza directă asupra naturii, inclusiv generarea unui stil personal de interpretare corectă şi execuţie originală a subiectului respectiv.
Practică
Această disciplină este structurata ca un proces cognitiv şi o abordare de tip interdisciplinar a cursurilor teoretice şi practice din aria curiculara parcursă de studenţi – în special desen, modelaj, compoziţie, anatomie, istoria artei, tehnici şi tehnologii de transpunere în materiale tradiţionale şi neconvenţionale; disciplina practicii urmăreşte să structureze şi să dezvolte abilităţile intelectuale şi tehnice, de specialitate, într-un proces complex şi creativ care parcurge sistematic etapele transpunerii de tip sculptural – pornind de la idee şi concept, prin documentarea extinsă asupra temei este dezvoltat un concept lucrativ, care va fi transpus iniţial într-o serie de schiţe – în desen şi tridimensional într-o machetă de mici dimensiuni, realizată de regulă din lut, ghips sau alt material permisiv acestei etape.
Anul 2
Studiul desenului
Pentru anul II, disciplina urmăreşte extinderea capacităţilor profesionale ale studenţilor în utilizarea creativă a metodelor specifice de lucru şi dezvoltarea capacităţilor de analiză şi sinteza la nivelul desenului. Temele sunt axate pe exerciţiul reprezentării bidimensionale a volumetriei sculpturale printr-o varietate de metode şi materiale de lucru specifice. Teme propuse: studiu după corpul uman şi materiale didactice de un nivel mai complex care permit o sintetizare a cunoştinţelor şi abilitaţilor dobândite de studenţi. Un rol important îl au exemplificările cu desene de sculptori din diverse perioade de timp ori zone stilistice.
Studiul formei – modelaj
În al doilea an de studii, disciplina modelaj urmăreşte cu prioritate dezvoltarea capacităţilor de construcţie, analiza şi sinteza asupra materialului de transpunere, dublată de însuşirea diverselor modalităţi de expresivizare plastică a modelajului. Temele de atelier au în vedere exerciţiul reprezentării tridimensionale a volumelor în compoziţii cu o complexitate sporită, punând în evidenţă calităţile diverselor tipuri de modelaj în funcţie de tipul de lumină ambientală. Teme propuse: studiu ronde-bosse după corpul uman la mărime naturală, studiu după materiale didactice cu complexitate sporită; teme experimentale, cum ar fi construcţia portretului în lut, la o dimensiune redusă, fără utilizarea armaturii, în vederea arderii; presarea lutului pentru ars în negativele unor modelaje realizate în cadrul unor teme de atelier – modelaj, compoziţie, etc.
Compoziţie
În anul II, disciplina compoziţiei urmăreşte în paralel cu dezvoltarea capacităţilor şi abilitaţilor de lucru cu materiale diverse, însuşirea modalităţilor de exploatare şi interpretare plastică a temei şi tehnologiei de transpunere a acesteia; studenţii sunt sistematic încurajaţi să elaboreze şi să aplice soluţii personalizate în contextul procesului de realizare/transpunere a temelor de compoziţie. Temele de atelier se bazează pe exerciţiul reprezentării tridimensionale folosind procese cognitive, materiale, structuri şi texturi diverse; explorarea plastică a calităţilor intrinsece tipologiei de materiale folosite este o necesitate; documentarea personală este esenţială pentru acest nivel al pregătirii profesionale. Teme propuse, ca exemplificare: reinterpretarea unui subiect antic; identificarea propriului segment de referinţă determinat de originalitatea exprimării plastice.
Tehnica şi tehnologia cioplitului
Pe lângă numeroasele tehnici tradiţionale ori neconvenţionale de transpunere, cioplitul în lemn şi piatra rămân principalele repere în sculptură prin frumuseţea, expresivitatea materialelor şi a tehnicilor de cioplire. În cadrul cursului de sculptură în lemn, studenţii deprind cunoştinţe şi abilităţi referitoare la proprietăţile diverselor esenţe de lemn, despre tehnologiile de tăiere, depozitare, uscare, îmbinare, conservare, despre uneltele şi tehnicile de cioplire, etc. Cursul de cioplit în piatră va pune accent pe cunoaşterea proprietăţilor diferitelor tipuri de pietra (calcar, gresie, travertin, granit, marmură, etc) şi pe tehnicile tradiţionale de cioplire. Se vor preda noţiuni despre cioplirea directă, dar şi despre transpunerea unor lucrări prin metode tradiţionale ( aparat de punctat, mărit etc.).
Practică
Disciplina practicii structurează şi dezvolta pe parcursul anului II, abilităţile de specialitate ale studenţilor într-un proces complex care parcurge etapele transpunerii de tip sculptural; de la idee şi concept, prin documentarea extinsă asupra temei este dezvoltat un concept lucrativ, care va fi transpus iniţial într-o serie de schiţe – în desen şi tridimensional într-o machetă de mici dimensiuni, realizată de regulă din lut, ghips sau alt material permisiv acestei etape. Urmează alegerea materialului şi a tehnologiei de transpunere – această alegere se face pe baza unei analize care trebuie să aibă în vedere potenţialul conceptului şi abilităţile teoretice şi practice individuale.
Anul 3
Studiul desenului
În contextul anului de diplomă, disciplina desenului se axează pe dezvoltarea capacităţii de sinteză şi interpretare personală asupra subiectului; cu apel direct la abilităţile şi capacităţile profesionale dobândite în anii anteriori în ceea ce priveşte utilizarea unei varietăţi de tehnici de lucru şi materiale, sunt exploatate sistematic direcţiile individuale de percepţie, interpretare şi sinteză a temelor abordate. Teme propuse: ghipsuri clasice de mari dimensiuni, ori subiecte corelate intenţiilor temelor de licenţă.
Studiul formei – modelaj
Maximizarea evoluţiei capacităţilor de lucru cu materialul şi extinderea tipologiei modalităţilor de exploatare plastică ale acestuia; studenţii sunt încurajaţi să diversifice şi să aplice creativ soluţii personale de construcţie, analiza şi sinteza asupra volumului modelajului sculptural. Temele au în vedere exerciţiul reprezentării tridimensionale a volumelor în compoziţii complexe, adaptate intenţiilor creative propuse pentru lucrarea de diploma. Teme propuse: studiu ronde-bosse după corpul uman – mărime reală; studiu după materiale didactice complexe; studiu după teme liber alese în contextul propunerilor personale pentru lucrarea de diploma.
Compoziţie
În contextul anului III, disciplina compoziţie favorizează sistematic dezvoltarea capacităţilor de sinteză şi interpretarea personală, creativă şi originală asupra subiectelor şi temelor abordate – pe scurt, capacitarea studenţilor în generarea unor modalităţi proprii de tratare a temelor; cu apel direct la abilităţile dobândite în anii anteriori în ceea ce priveşte utilizarea tehnicilor şi tehnologiilor de transpunere, studenţii sunt încurajaţi să performeze exerciţii personale de compoziţie a căror finalitate să se regăsească în lucrarea de licenţă.
Tehnologia turnării bronzului
În cadrul cursului de tehnologie a turnării bronzului se preda transpunerea prin turnare în metal – respective bronz – dar şi abordări cazuale şi experimentale (aluminiu, plumb, etc.) a unei sculpturi – cu precădere tehnicile de turnare prin metodă la ceară pierdută sau la pământ. De regulă, studenţii transpun cel puţin o lucrare în metal folosind unul dintre procedeele enunţate, mai ales cel referitor la ceară pierdută. Deasemenea, transpunerea în bronz a unei lucrări de dimensiuni rezonabile pentru această tehnologie este de preferat să se desfăşoare în contextul pregătirii pentru transpunerea lucrării de licenţă – poate fi o schiţă sau macheta la scară redusă a temei de diploma.
Practică – Elaborarea lucrării de licenţă
În acest caz, disciplina practicii se pliază necesitaţilor individuale descrise de reperele temelor de licenţă transpuse de studenţi; elaborarea lucrării de licenţă structurează şi rulează într-un mod individual, original şi creativ abilităţile intelectuale şi tehnice, de specialitate, în procesul complex parcurge sistematic etapele transpunerii de tip sculptural Alegerea materialului şi a tehnologiei de transpunere este realizată în urma evaluării conceptului şi abilitaţilor individuale ale studenţilor. Etapa finală a lucrării presupune, conform disciplinei de anul III a practicii, acţiuni ceva mai complexe asupra volumetriei sculpturale deja transpuse: estetizare prin texturi, culoare şi patina, alegerea unei tipologii de soclu, potenţial şi variante de amplasare în spaţiu.
Anul 1
Strategii de reprezentare plastică în sculptură/curs de sinteză
În contextul acestui curs de sinteză, accentul se pune pe lucrul individual şi extins cu studenţii, pe baza proiectului de cercetare personal – începând de la concept şi zona ideatică de referinţă şi până la transpunerea efectivă, pe parcursul celor doi ani ai programului. Este favorizată elaborarea unei viziuni de ansamblu asupra conţinutului proiectului – în sensul poziţionării de tip postmodern în zona de referinţă contemporană a domeniului de cercetare; strategiile de reprezentare plastică au în vedere raportarea sistematică la repere consacrate, pentru a favoriza o viziune creativă şi originală asupra temei desfăşurate. Cursul urmăreşte îndeaproape aplicarea creativă şi originală a soluţiilor şi tehnologiilor de transpunere sculpturală, pentru maximizarea posibilului impact individual al proiectelor asupra domeniului de referinţă.
Principii de structurare a cercetării în artele vizuale/curs de aprofundare
Acest curs predat în cadrul specializării masterale a Deprtamentului de Sculptură este dedicat procesului intensiv de specializare urmat de studenţii acestui domeniu – având în vedere că studiile masterale sunt o condiţie pentru un eventual doctorat în arte vizuale. Cursul abordează procedurile de cercetare desfăşurate de studenţi, pe parcursul celor doi ani de specializare, pe baza proiectului individual; în linii mari, cursul urmăreşte proceduri teoretice şi practice de formare intelectuală şi profesională a studenţilor, pe baza realităţilor şi specificitatilor domeniului.
Dezvoltarea proiectului masteral/curs de aprofundare
În acest caz, cursul de aprofundare al proiectului masteral este menit să capaciteze procesul de profesionalizare al studenţilor, nu numai în ceea ce priveşte abilităţile strict tehnic-profesionale, dar şi asupra evoluţiei abilitaţilor cognitive specifice domeniului sculpturii contemporane – poziţionare pozitivă în zona realităţilor ideatice de tip postmodern, abordarea profesionistă a reperelor unui proiect de sculptură fezabil din toate punctele de vedere.
Anul 2
Strategii de reprezentare plastică în sculptură/curs de sinteză
Acest curs pune accentual pe lucrul individual şi extins cu studenţii, urmărind îndeaproape reperele proiectului de cercetare personal – de la concept şi şi până la transpunerea efectivă, pe parcursul celor doi ani ai programului. Este favorizată elaborarea unei viziuni de ansamblu asupra conţinutului proiectului – în sensul poziţionării de tip postmodern în zona de referinţă contemporană a domeniului de cercetare; strategiile de reprezentare plastică au în vedere raportarea sistematică la repere consacrate, pentru a favoriza o viziune creativă şi originală asupra temei desfăşurate. Cursul urmăreşte îndeaproape aplicarea creativă şi originală a soluţiilor şi tehnologiilor de transpunere sculpturală, pentru maximizarea impactului individual al proiectelor masterale în contexul realităţilor sculpturii contemporane.
Principii de structurare a cercetării în artele vizuale/curs de aprofundare
Acest curs predat în cadrul specializării masterale a Deprtamentului de Sculptură este dedicat procesului intensiv de specializare urmat de studenţii acestui domeniu – având în vedere că studiile masterale sunt o condiţie pentru un eventual doctorat în arte vizuale. Cursul abordează procedurile de cercetare individuală parcurse de studenţi, în cei doi ani de specializare, pe baza proiectului desfăşurat; cursul urmăreşte proceduri teoretice şi practice de formare intelectuală şi tehnic-profesionala a studenţilor, pe baza reperelor şi specificitatilor domeniului de referinţă.
Dezvoltarea proiectului masteral/curs de aprofundare
Cursul de aprofundare al proiectului masteral a fost conceput cu intenţia de a maximiza procesul de capacitare profesională a studenţilor, nu doar în cazul zonelor stricte, de tip tehnic-profesional, dar mai ales asupra evoluţiei abilitaţilor cognitive specifice domeniului sculpturii contemporane – poziţionarea activa în zona realităţilor conceptuale de tip postmodern şi mai cu seamă abordarea profesionistă a totalităţii reperelor unui proiect de sculptură fezabil din toate punctele de vedere.
Lucrarea de dizertaţie/curs de aprofundare
Reperele acestui curs sunt oarecum corespondente celui din anul III – licenţa/Elaborarea lucrării de licenţă, în sensul în care lucrul individual cu studenţii are ca finalitate elaborarea lucrării de dizertaţie – în acest caz însă, cursul formulează şi expune necesităţile reale descrise de statutul profesionist, la nivel teoretic şi practic, al demersului iniţiat de proiectul masteral; etapele desfăşurate pe parcursul celor doi ani ai programului masteral parcurg întregul proces al evoluţiei artistice profesionale – elaborarea şi cercetarea unui concept, investigarea contextului ideatic şi cognitiv dublată de transpunerea concretă şi prezentarea lucrării/temei enunţate de proiectul iniţial.
Recunoaștere națională: Ordinul Meritul Cultural pentru Universitatea Națională de Arte
La propunerea Ministerului Educației, cu prilejul Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru meritele deosebite obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și pentru promovarea calității învățământul
EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE/ 2024, UNAgaleria, 11.12.2024 – 12.01. 2025
Școala Doctorală a Universității Naționale de Arte București organizează la UNAgaleria a treia ediție a expoziției cu lucrările asociate activității de cercetare a doctoranzilor.
Selecția națională pentru Bursele Tinere Talente 2025, ediția a 17-a
Fundația Regală Margareta a României dă startul selecției naționale pentru ediția 2025 a burselor din cadrul programului Tinere Talente. Elevii și studenții cu vârste între 14 și 24 de ani, care urmează studii în domeniul Muzicii clasice sau Artelor Vizuale la instituții de învățământ vocaționale din România și provin din familii cu venituri reduse, sunt invitați să aplice până la data de 10 noiembrie 2024 , pentru a obține o bursă în cadrul acestui program, ajuns la cea de-a 17-a ediție.
Lansarea revistei UNA II – Izvoare de Filosofie
Lansarea numărului 2 al revistei „UNA” a Universității Naționale de Arte din București va avea loc luni, 14 octombrie, ora 18:30, la librăria Cărturești Carusel. Invitat special: prof. univ. dr. Cătălin Bălescu. Evenimentul va fi discutat vineri, de la ora 21:10, pe Radio România Cultural și online, în cadrul emisiunii „Izvoare de Filosofie”.
ÎN PERIOADA 01 – 11 OCTOMBRIE 2024
Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.
Universitatea Națională de Arte București, în colaborare cu Fundația Joana Grevers organizează, în perioada 01.09 – 01.10.2024, expoziția Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.
Conservare si Restaurare – Expoziția absolvenților de licență și master sesiunea iulie 2024
1-5 iulie sediul OAR București – Casa Mincu,strada Artur Verona nr. 19
Licențe Arte Textile – Design Textil 2024
20.06 – 04.07.2024 Departamentul Arte Textile – Design Textil din cadrul Universității Naționale de Arte, București, organizează în sala „Buzunar” de la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” expoziția cu titlul „Licențe Arte Textile – Design Textil 2024”. Vernisajul are loc Joi, 20 Iunie 2024, orele 18:00
Descoperă arta la sursă! Ziua Porților Deschise UNArte
UNArte vă invită la o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, pe 15 iunie, între orele 11:00 și 22:00, pe Calea Griviței 28.
Artă Murală la Institutul Marius Nasta: Aer curat prin culoare
O pictură murală la Institutul Marius Nasta purifică aerul și aduce un mesaj puternic despre poluare. Realizată de studenți talentați, această operă de artă transformă aerul poluat într-unul mai sănătos pentru toată comunitatea.
Expoziția ABSOLVENȚI 2024, Departament Pedagogia Artei
Expoziția reunește lucrări în tehnici ale picturii, colaj, desen, asamblaj, instalație. Autoportretul, autobiografia, mișcarea, peisajul, vegetalul, formele arhitecturale ori formele-simbol constituie câteva subiecte care au stat la baza cercetărilor plastice ale absolvenților.
Concursul de Creație Fundația IACOB Art Prize 2024.
În perioada 12 februrarie – 11 martie 2024 Fundația IACOB lansează în parteneriat cu Universitățile de Artă din România un concurs de creație adresat studenților de la Grafică și Designcu premiu în valoare de 1000 Euro
EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023
10.01 – 21.01.2024 la UNAgaleria, (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sect.1, București), Miercuri- duminică,, între orele 10: 00 – 18: 00, intrarea gratuită.
Universitatea Națională de Arte, București este una dintre cele 5 instituții de învățământ artistic din România care a participat, alături de partenerii ei din Franța (ESADHaR – Le Havre Rouen, ESAD – Grenoble) și Letonia (AAL din Riga), în cadrul proiectului „EuroFabrique Cluj”, desfășurat între 5 și 10 decembrie 2023 la Cluj Napoca.
USA Visa Facilitation Program este un serviciu disponibil cadrelor didactice universitare (și membrilor de familie ai acestora – soț/soție și copii), asigurat de Consiliul Național al Rectorilor în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin care se oferă exclusiv programări prioritare pentru interviul de acordare a vizelor de tip B1/B2 pentru SUA (călătorii în scop de afaceri/călătorii în scop turistic).
ECOPERFORMANCE – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)
Vineri, 20.10.2023 – Sala Amfiteatru UNArte (Bucuresti, Str. Griviței 28) – ora 11:00
Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!
Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!
Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural
Vineri, 18 noiembrie 2022, în cadrul emisiunii „Izvoare de Filosofie”, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online.
ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023
Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.
Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!
Expoziţie de artă scenografică, care cuprinde proiecte și lucrări scenografice, atât de film, teatru,, eveniment, papusi, cât și lucrări de scenografie digitală, ale studenţilor (licență și master), din cadrul departamentului de Scenografie și Eveniment artistic, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNAB/UNArte).
Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară.
Burse: Stagii de cercetare – Deadline: 2.05.2022
Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) are și anul acesta o ofertă atractivă de burse de cercetare în Germania pentru doctoranzi, tineri cercetători (postdoc) și cadre didactice din cadrul instituțiilor de învățământ superior și cercetare din Român
Pe 10 martie 2022, de la ora 10.30, pe platforma Zoom. Ești la început de drum în cariera ta și vrei să afli cum să dai startul creșterii tale profesionale și cum să ajungi la acel mult dorit internship sau job în compania competitivă țintită de tine? Ai vrea să îți pui în valoare abilitățile de leadership și să înveți cum să ieși în evidență? Hai la BuzzCamp27 pentru a-ți răspunde la aceste întrebări.
Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită studenții români cu vârsta cuprinsă între 18-27 de ani la a treia ediție a Kennedy Academy for Students. Kennedy Academy este structurat în jurul subiectelor de democrație, educație civică și participare activă în comunitate și va avea loc între 08-12 Decembrie 2021 în București.
În perioada 17 mai – 17 iunie 2021 igloo lansează un concurs de design urban cu premii în valoare de 6000 Euro. Primii 100 de participanți care își înscriu proiectele primesc automat cartea „Orașul fericit”. Competiția se desfășoară cu sprijinul BAT România.
Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.
Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:
Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității
Programul stabilit: Luni-Joi, orele 13.00-21.00; Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00
ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022
ÎN PERIOADA 15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022. DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU)
Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a
Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00. Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și
Din 13 noiembrie poti interactiona cu 6 animale grav afectate de poluarea cu plastic si deseuri marine. Vino sa vezi cum o echipa de profesori, actori si student au spalat plastice si deseuri pentru a le recicla creativ.
Arte Laguna Prize 15
Ne bucuram sa va anuntam ca vom incepe cursurile de DIGITAR ART in format online de saptamana aceasta. Tinand cont de situatia actuala, momentan ne vom intalni doar in mediul virtual prin intermediul Google Classroom. Tinem la siguranta voastra si dorim sa facem acomodarea cu lucrul de acasa cat mai usoara, pastrand standardele de pana acum.
Departamentul de Sculptură al Universității Naționale de Arte București va invită la o întâlnire cu Bogdan Rața, care va susține o prelegere/dialog despre practica sa artistică și sculptura figurativă contemporană.
Concurs adresat tuturor studenților UNArte
Lucrarea trebuie să fie un omagiu adus lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea sa. Studenții sunt invitați să trimită până la data de 31 MAI pe adresa BKR-PCZ@MINBUZA.NL imagini cu lucrările lor.
Licență, Anul III
Cursul acesta urmărește evoluția arte cinematografice de la invenția sa în 1895 și pănă in contemporaneitate.
Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com
Licență, Anul I
Istoria artei, FAP (Sculptură, FVPCI, Pedagogie) FADD (Modă, Textile, Scenografie), anul 1
Cursul se desfășoară pe platforma Google Classroom
https://classroom.google.com/u/2/c/NzI3MDE4MDQxMDRa
Prelegerile se vor organiza pe Google Meet
Cursul propune o introducere în problematica istoriei artei și o familiarizare cu reperele majore ale istoriei artei europene. În intervalul de desfășurare online a procesului didactic, tematica o constituie recapitularea din perspectiva istoriografiei canonice a artei europene antice, medievale și moderne.
Licență, Anul I Anul II
Curs anul I ITA – Arta românească după 1960 – în perioada aprilie-finalul semestrului II
(valabil si pentru anul II FAP si FADD)
Anul universitar 2019-2020
- Scurtă descriere a prelegerilor
Cursul cuprinde referiri la pictura, sculptura, grafica, artele decorative, fotografia, instalaţiile, performance, arta video şi digitală din anii 1960 până către prezent, în România. Vor fi incluşi în prezentări şi artiştii români din diaspora. Între reperele marcante ale deceniilor opt şi nouă ale secolului XX se înscriu şi taberele de sculptură (Măgura, Arcuş, Scânteia-Iaşi, Hobiţa…), ele reprezentând elemente identitare consistente pentru plastica noastră în epocă. Un alt „capitol“ pe care îl considerăm important şi care va beneficia la rândul său de o expunere separată, îl constituie prezenţele româneşti la Bienala de la Veneţia, după 1960.
Master, Anul I Anul II
Master
Anul 1
Strategii de reprezentare plastică în sculptură/curs de sinteză
În contextul acestui curs de sinteză, accentul se pune pe lucrul individual şi extins cu studenţii, pe baza proiectului de cercetare personal – începând de la concept şi zona ideatică de referinţă şi până la transpunerea efectivă, pe parcursul celor doi ani ai programului. Este favorizată elaborarea unei viziuni de ansamblu asupra conţinutului proiectului – în sensul poziţionării de tip postmodern în zona de referinţă contemporană a domeniului de cercetare; strategiile de reprezentare plastică au în vedere raportarea sistematică la repere consacrate, pentru a favoriza o viziune creativă şi originală asupra temei desfăşurate. Cursul urmăreşte îndeaproape aplicarea creativă şi originală a soluţiilor şi tehnologiilor de transpunere sculpturală, pentru maximizarea posibilului impact individual al proiectelor asupra domeniului de referinţă.
Principii de structurare a cercetării în artele vizuale/curs de aprofundare
Acest curs predat în cadrul specializării masterale a Deprtamentului de Sculptură este dedicat procesului intensiv de specializare urmat de studenţii acestui domeniu – având în vedere că studiile masterale sunt o condiţie pentru un eventual doctorat în arte vizuale. Cursul abordează procedurile de cercetare desfăşurate de studenţi, pe parcursul celor doi ani de specializare, pe baza proiectului individual; în linii mari, cursul urmăreşte proceduri teoretice şi practice de formare intelectuală şi profesională a studenţilor, pe baza realităţilor şi specificitatilor domeniului.
Dezvoltarea proiectului masteral/curs de aprofundare
În acest caz, cursul de aprofundare al proiectului masteral este menit să capaciteze procesul de profesionalizare al studenţilor, nu numai în ceea ce priveşte abilităţile strict tehnic-profesionale, dar şi asupra evoluţiei abilitaţilor cognitive specifice domeniului sculpturii contemporane – poziţionare pozitivă în zona realităţilor ideatice de tip postmodern, abordarea profesionistă a reperelor unui proiect de sculptură fezabil din toate punctele de vedere.
Anul 2
Strategii de reprezentare plastică în sculptură/curs de sinteză
Acest curs pune accentual pe lucrul individual şi extins cu studenţii, urmărind îndeaproape reperele proiectului de cercetare personal – de la concept şi şi până la transpunerea efectivă, pe parcursul celor doi ani ai programului. Este favorizată elaborarea unei viziuni de ansamblu asupra conţinutului proiectului – în sensul poziţionării de tip postmodern în zona de referinţă contemporană a domeniului de cercetare; strategiile de reprezentare plastică au în vedere raportarea sistematică la repere consacrate, pentru a favoriza o viziune creativă şi originală asupra temei desfăşurate. Cursul urmăreşte îndeaproape aplicarea creativă şi originală a soluţiilor şi tehnologiilor de transpunere sculpturală, pentru maximizarea impactului individual al proiectelor masterale în contexul realităţilor sculpturii contemporane.
Principii de structurare a cercetării în artele vizuale/curs de aprofundare
Acest curs predat în cadrul specializării masterale a Deprtamentului de Sculptură este dedicat procesului intensiv de specializare urmat de studenţii acestui domeniu – având în vedere că studiile masterale sunt o condiţie pentru un eventual doctorat în arte vizuale. Cursul abordează procedurile de cercetare individuală parcurse de studenţi, în cei doi ani de specializare, pe baza proiectului desfăşurat; cursul urmăreşte proceduri teoretice şi practice de formare intelectuală şi tehnic-profesionala a studenţilor, pe baza reperelor şi specificitatilor domeniului de referinţă.
Dezvoltarea proiectului masteral/curs de aprofundare
Cursul de aprofundare al proiectului masteral a fost conceput cu intenţia de a maximiza procesul de capacitare profesională a studenţilor, nu doar în cazul zonelor stricte, de tip tehnic-profesional, dar mai ales asupra evoluţiei abilitaţilor cognitive specifice domeniului sculpturii contemporane – poziţionarea activa în zona realităţilor conceptuale de tip postmodern şi mai cu seamă abordarea profesionistă a totalităţii reperelor unui proiect de sculptură fezabil din toate punctele de vedere.
Lucrarea de dizertaţie/curs de aprofundare
Reperele acestui curs sunt oarecum corespondente celui din anul III – licenţa/Elaborarea lucrării de licenţă, în sensul în care lucrul individual cu studenţii are ca finalitate elaborarea lucrării de dizertaţie – în acest caz însă, cursul formulează şi expune necesităţile reale descrise de statutul profesionist, la nivel teoretic şi practic, al demersului iniţiat de proiectul masteral; etapele desfăşurate pe parcursul celor doi ani ai programului masteral parcurg întregul proces al evoluţiei artistice profesionale – elaborarea şi cercetarea unui concept, investigarea contextului ideatic şi cognitiv dublată de transpunerea concretă şi prezentarea lucrării/temei enunţate de proiectul iniţial.
An l , ll – conf. univ. dr. Adrian Pîrvu, asistent univ. dr. Cătălin Bădărău
https://classroom.google.com/u/2/c/NzIxMTc5NDIwMjZa
https://drive.google.com/drive/u/2/my-drive
An l, ll – conf. univ. dr. Darie Dup
Licență, Anul I Anul II Anul III
Licenta An l
Studiul desenului
– urmăreşte prezentarea şi însuşirea principiilor de bază ale disciplinei, familiarizarea cu regulile şi metodele de lucru, corectarea deficientelor de observaţie şi execuţie precum şi evoluţia studenţilor către un anumit nivel de profesionalism în abordarea şi realizarea temelor de atelier.
– temele au în vedere exerciţiul observaţiei atente a paginaţiei, proporţionării şi mişcării volumelor transpuse bidimensional; în cadrul desenelor sunt exersate diverse tipuri de linii urmărindu-se calitatea acestora în funcţie de volumul studiat. Teme propuse: studiu de portret, studiu după corpul uman în diverse posturi, de la simplitatea frontală sau dorsala la contrapost, studiu după materiale didactice (copii după gipsuri antice) care au o compoziţie simplă, clară, uşor de urmărit.
Studiul formei- modelaj
– urmăreşte cu precădere familiarizarea studenţilor cu principiile de bază ale reprezentării tridimensionale; însuşirea metodelor de lucru necesare construcţiei unui volum prin modelaj în lut, prezentarea instrumentarului specific – unelte, armaturi, întreţinerea lutului, etc.
– se urmărește însuşirea individuală a conceperii şi execuţiei structurilor pe care se construiesc diversele tipuri de modelaj – armăturile necesare oricărui tip de modelaj – relief, personaj ronde-bosse, portret, etc.
– lucrările de atelier au în vedere exerciţiul construcţiei pornind de la structurarea şi proporţionarea corectă a volumului general şi până la observaţia atentă a detaliilor ansamblului. Teme propuse: studiu de portret mărime naturală, studiu ronde-bosse după corpul uman în diverse posturi, cu dimensiune redusă – de la 40 de cm. la ½ din mărimea reală; studiu după materiale didactice (replici după gipsuri antice).
Compoziţie
– familiarizarea studenţilor cu bazele compoziţiei – prezentarea a noţiunilor elementare ale disciplinei: definirea volumului sculptural, ritmul formelor, alternanta între plin şi gol, concav şi convex;
– noţiuni aplicative – elaborarea şi evoluţia structurilor compoziţionale, elemente de tehnici şi tehnologii de transpunere sculpturală – materiale de transpunere tradiţionale şi neconvenţionale, tipologii de armaturi, materiale şi obiecte ready-made, asamblaj; compoziţie figurativă şi non-figurativa, îmbinarea creativă şi compoziţionala a elementelor anatomice-figurative cu formele geometrice. Teme propuse: schiţe de observaţie după subiecte vegetale, organice, minerale, teme cu subiecte mitologice, etc.; documentare în muzee.
Tehnologia ipsosului
– odată cu primele cursuri de modelaj şi compoziţie studenţii deprind noţiunile tehnice ale armaturii pentru portret şi figura întreaga, ale armaturilor pentru compoziţia ronde bosse şi relief, instrumentele folosite la modelaj, despre sela, sele rotative, etc. Tehnologia ipsosului este primul pas spre transpunerea lucrărilor; trebuie însuşita corect de către studenţi pentru că oferă pe lângă transpunerea imediată şi posibilitatea experimentării cu alte metode derivate din tehnologia ipsosului: stuc, ciment, turnarea în diverse materiale plastice/răşini, pământ presat şi apoi ars, etc.
Crochiuri- disciplină opțională
– crochiurile după model viu, oferă posibilitatea fiecărui student de a-şi dezvolta abilităţile şi capacităţile de observaţie şi analiza directă asupra naturii, inclusiv generarea unui stil personal de interpretare corectă şi execuţie originală a subiectului respectiv.
Cadre didactice:
– lector univ. dr. Reka Csapo Dup
https://classroom.google.com/u/2/c/NzIzOTY5MDk5OTda
– lector univ. dr. Dumitru Cojocaru
https://classroom.google.com/u/2/c/NTcwNTcxNzc0NDVa
Licenta An ll
Studiul desenului
– urmăreşte extinderea capacităţilor profesionale ale studenţilor în utilizarea creativă a metodelor specifice de lucru şi dezvoltarea capacităţilor de analiză şi sinteza la nivelul desenului.
– temele sunt axate pe exerciţiul reprezentării bidimensionale a volumetriei sculpturale printr-o varietate de metode şi materiale de lucru specifice. Teme propuse: studiu după corpul uman şi materiale didactice de un nivel mai complex care permit o sintetizare a cunoştinţelor şi abilitaţilor dobândite de studenţi. Un rol important îl au exemplificările cu desene de sculptori din diverse perioade de timp ori zone stilistice.
Studiul formei- modelaj
– disciplina urmăreşte cu prioritate dezvoltarea capacităţilor de construcţie, analiza şi sinteza asupra materialului de transpunere, dublată de însuşirea diverselor modalităţi de expresivizare plastică a modelajului.
– temele de atelier au în vedere exerciţiul reprezentării tridimensionale a volumelor în compoziţii cu o complexitate sporită, punând în evidenţă calităţile diverselor tipuri de modelaj în funcţie de tipul de lumină ambientală. Teme propuse: studiu ronde-bosse după corpul uman la mărime naturală, studiu după materiale didactice cu complexitate sporită; teme experimentale, cum ar fi construcţia portretului în lut, la o dimensiune redusă, fără utilizarea armaturii, în vederea arderii; presarea lutului pentru ars în negativele unor modelaje realizate în cadrul unor teme de atelier – modelaj, compoziţie, etc.
Compoziţie
– disciplina urmăreşte în paralel cu dezvoltarea capacităţilor şi abilitaţilor de lucru cu materiale diverse, însuşirea modalităţilor de exploatare şi interpretare plastică a temei şi tehnologiei de transpunere a acesteia; studenţii sunt sistematic încurajaţi să elaboreze şi să aplice soluţii personalizate în contextul procesului de realizare/transpunere a temelor de compoziţie.
– temele de atelier se bazează pe exerciţiul reprezentării tridimensionale folosind procese cognitive, materiale, structuri şi texturi diverse; explorarea plastică a calităţilor intrinsece tipologiei de materiale folosite este o necesitate; documentarea personală este esenţială pentru acest nivel al pregătirii profesionale. Teme propuse, ca exemplificare: reinterpretarea unui subiect antic; identificarea propriului segment de referinţă determinat de originalitatea exprimării plastice.
Tehnica şi tehnologia cioplitului
– cioplitul în lemn şi piatra rămân principalele repere în sculptură prin frumuseţea, expresivitatea materialelor şi a tehnicilor de cioplire. În cadrul cursului de sculptură în lemn, studenţii deprind cunoştinţe şi abilităţi referitoare la proprietăţile diverselor esenţe de lemn, despre tehnologiile de tăiere, depozitare, uscare, îmbinare, conservare, despre uneltele şi tehnicile de cioplire, etc.
– cursul de cioplit în piatră va pune accent pe cunoaşterea proprietăţilor diferitelor tipuri de pietra (calcar, gresie, travertin, granit, marmură, etc) şi pe tehnicile tradiţionale de cioplire. Se vor preda noţiuni despre cioplirea directă, dar şi despre transpunerea unor lucrări prin metode tradiţionale ( aparat de punctat, mărit etc.).
Cadre didactice:
– conf. univ. dr. Adrian Pîrvu
https://classroom.google.com/u/2/c/NzgyOTA1NDUwOTla
https://drive.google.com/drive/u/2/my-drive
An ll – lector univ dr. Elena Dumitrescu
https://classroom.google.com/c/OTIyNDgwMDE0NDda
https://drive.google.com/drive/folders/18V-X_Q3m-gG-qZTjucZ4uDPERye5TZet
Curs optional – Noţiuni de conservare şi restaurare ale sculpturii şi obiectelor realizate în metal
An ll – lector univ dr. Elena Dumitrescu
– cursul de faţă se adresează studenţilor din anul ll de licenţă, cu precădere celor din domeniul restaurării şi al sculpturii, care sunt familiarizaţi cu problematicile prelucrarii sau deteriorării unui obiect sau a unei sculpturi realizate în metal;
– este un curs care-şi propune să ofere studenţilor informaţii despre istoricul metalelor, categoriile metalelor, domeniul conservării şi restaurării obiectelor metalice şi îi determină să pătrundă şi a înţeleagă importanţa majoră pe care o are intervenţia conservativă şi restaurarea unui obiect metalic, pornind de la cele mai mici obiecte utilitare sau decorative până la marile monumente realizate în bronz;
https://classroom.google.com/c/NzgwNDY4MDkxMTha
https://drive.google.com/drive/folders/1bM8MPiiiGSGcHkHDLWVqXddEBbtNW6Ph
Licenta An lll
Studiul desenului
– în contextul anului de diplomă, disciplina desenului se axează pe dezvoltarea capacităţii de sinteză şi interpretare personală asupra subiectului; cu apel direct la abilităţile şi capacităţile profesionale dobândite în anii anteriori în ceea ce priveşte utilizarea unei varietăţi de tehnici de lucru şi materiale, sunt exploatate sistematic direcţiile individuale de percepţie, interpretare şi sinteză a temelor abordate. Teme propuse: ghipsuri clasice de mari dimensiuni, ori subiecte corelate intenţiilor temelor de licenţă.
Studiul formei- modelaj
– evoluţia capacităţilor de lucru cu materialul şi extinderea tipologiei modalităţilor de exploatare plastică ale acestuia; studenţii sunt încurajaţi să diversifice şi să aplice creativ soluţii personale de construcţie, analiza şi sinteza asupra volumului modelajului sculptural.
– temele au în vedere exerciţiul reprezentării tridimensionale a volumelor în compoziţii complexe, adaptate intenţiilor creative propuse pentru lucrarea de diploma. Teme propuse: studiu ronde-bosse după corpul uman – mărime reală; studiu după materiale didactice complexe; studiu după teme liber alese în contextul propunerilor personale pentru lucrarea de diploma.
Compoziţie
– disciplina favorizează sistematic dezvoltarea capacităţilor de sinteză şi interpretarea personală, creativă şi originală asupra subiectelor şi temelor abordate, capacitarea studenţilor în generarea unor modalităţi proprii de tratare a temelor, cu apel direct la abilităţile dobândite în anii anteriori în ceea ce priveşte utilizarea tehnicilor şi tehnologiilor de transpunere, studenţii sunt încurajaţi să performeze exerciţii personale de compoziţie a căror finalitate să se regăsească în lucrarea de licenţă.
Tehnologia turnării bronzului
– în cadrul cursului de tehnologie a turnării bronzului se preda transpunerea prin turnare în metal – respectiv bronz – dar şi abordări cazuale şi experimentale (aluminiu, plumb, etc.) a unei sculpturi – cu precădere tehnicile de turnare prin metodă la ceară pierdută sau la pământ.
– studenţii transpun cel puţin o lucrare în metal folosind unul dintre procedeele enunţate, mai ales cel referitor la ceară pierdută; transpunerea în bronz a unei lucrări de dimensiuni rezonabile pentru această tehnologie este de preferat să se desfăşoare în contextul pregătirii pentru transpunerea lucrării de licenţă – poate fi o schiţă sau macheta la scară redusă a temei de diploma.
Practică – Elaborarea lucrării de licenţă
– disciplina practicii se pliază necesitaţilor individuale descrise de reperele temelor de licenţă transpuse de studenţi; elaborarea lucrării de licenţă structurează şi rulează într-un mod individual, original şi creativ abilităţile intelectuale şi tehnice, de specialitate, în procesul complex parcurge sistematic etapele transpunerii de tip sculptural; alegerea materialului şi a tehnologiei de transpunere este realizată în urma evaluării conceptului şi abilitaţilor individuale ale studenţilor. Etapa finală a lucrării presupune, conform disciplinei de anul III a practicii, acţiuni ceva mai complexe asupra volumetriei sculpturale deja transpuse: estetizare prin texturi, culoare şi patina, alegerea unei tipologii de soclu, potenţial şi variante de amplasare în spaţiu.
Cadre didactice:
– conf. univ. dr Darie Dup, asistent univ. dr. Cristian Răduță
https://classroom.google.com/u/1/c/NzI0MDIxNDA2MzRa
An lll – lector univ dr. Adrian Ilfoveanu, lector univ dr. Mihai Rusen
https://classroom.google.com/c/NTU0OTUwMzEzMzRa
Sculptură
Facultatea de Arte Plastice / Departamentul Sculptura
Calea Grivitei, nr. 22,
010732,Bucuresti, sector1, Romania
Telefon: +(40) 21.315.69.07
E-mail:dep.sculptura@unarte.org