Pedagogia Artei
Departamentul Pedagogia Artei funcționează în cadrul Facultății de Arte Plastice a UNArte și are în componența sa două programe de studii: Pedagogia artelor plastice și decorative – nivel licență (durata studiilor: 3 ani, cursuri de zi), Educație prin arte vizuale – nivel masterat (durata studiilor: 2 ani, cursuri de zi).
Programul de studii Pedagogia artelor plastice și decorative (P.S.P.A.P.D.) își are originile în cursurile de caligrafie și desen linear, menționate ca discipline în Regulamentul din anul 1869 al Școlii de Arte Frumoase din București, instituție înființată prin decretul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza la 5 octombrie 1864. În anul 1909 Spiru Haret aprobă Regulamentul pentru administrarea interioară a Școlii de Arte. Între specializările menționate se găsește și aceea de maestru de desen linear și caligrafie pentru învățământul secundar, precum și disciplinele psihologie și pedagogie. În anul 1930 studenții doritori să devină profesori secundari frecventau suplimentar în anii IV și V cursurile de pedagogie, estetică și literatură generală, artă bisericească, desen linear și caligrafie. În anul 1950 absolvenții secțiilor pictură și grafică din Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu urmează obligatoriu cursuri de pregătire pedagogică.
La aniversarea a 100 de ani a învățământului artistic bucureștean (1964) pregătirea pedagogică este obligatorie pentru secțiile pictură, sculptură, artă monumentală și grafică, iar pentru secțiile Facultății de Arte Decorative disciplinele psiho-pedagogice sunt facultative. În același an, 1964, este menționată o secție de Pedagogie în cadrul Facultății de Arte Plastice.
Institutul de Arte Plastice absoarbe în Facultatea de desen nou înființată (1971) studenții și corpul profesoral al Institutului Pedagogic de trei ani în vederea lichidării învățământului pedagogic de trei ani.
În anul 1992 se înființează în cadrul Universității de Arte Secția de Pedagogia Artei cu durata de studiu de cinci ani, unde viitorii profesori de educație artistică plastică studiază disciplinele fundamentale ale artelor vizuale, disciplinele de pregătire teoretică generală și complementare și, obligatoriu, disciplinele psihopedagogice.
În anul 1998 se modifică durata studiilor la patru ani, planul de învățământ este modificat după sistemul curricular bazat pe credite transferabile, urmând ca după licență absolvenții să poată continua studiile la nivel de studii masterale.
Începând cu anul universitar 2001-2002 Secția Pedagogia Artei a funcționat pe baza unui nou plan de învățământ cu credite transferabile, plan de învățământ care cuprindea discipline plastice fundamentale, discipline plastice și decorative complementare, discipline tehnico-teoretice generale precum și modulul psihopedagogic standard. Prin această curriculă și prin conținutul disciplinelor, P.S.P.A.P.D. a primit un specific ce l-a diferențiat de celelalte programe de studii ale UNArte în ceea ce privește disciplinele de măiestrie, aceasta pe lângă faptul că secția se diferenția prin parcurgerea obligatorie a modulului psihopedagogic. Din anul universitar 2005–2006 durata studiilor se modifică: 3 ani licență, 2 ani studii masterale.
Ciclul de licență, într-o concepție adaptată prezentului, dar care valorifică tradițiile proprii, propune o structură pluridisciplinară de materii practice și teoretice, adaptate cerințelor societății de astăzi. În anii de studiu sunt urmărite: instruirea de specialitate în domeniul artelor vizuale, cultivarea vizualității, dezvoltarea capacităților de sinteză a informației și de analiză critică, pregătirea pedagogică (nivel I). Misiunea P.S.P.A.P.D. este în principal educativă, de pregătire inițială și aprofundată a viitorilor artiști plastici și desenatori artistici, specialiști cu înalte competenţe şi abilităţi, adaptați cerinţelor societății și spațiului cultural contemporan și de pregătire a personalului didactic pentru învățământul gimnazial (nivel I de formare psihopedagogică: profesor de educație plastică/ educație vizuală/ educație artistică) și referent de specialitate învățământ. Pe lângă misiunea principală de educație, P.S.P.A.P.D. are și misiunea de cercetare/ creație artistică/ științifică în domeniul Arte vizuale cu scopul creșterii eficienței procesului didactic. Ne propunem formarea de profesioniști ai domeniului, performanți în raport cu exigențele actuale la nivel național și internațional, și, implicit, participarea domeniului românesc al artelor vizuale la dezvoltarea acestui sector pe plan universal, prin promovarea gândirii creative și critice în contextul mutațiilor de paradigmă în metodologia cercetării artistice.
Masterul în Educaţie prin Arte Vizuale, acreditat în anul 2010, se adresează tuturor celor care doresc să aprofundeze pregătirea în domeniul artelor vizuale și, totodată, își doresc să se specializeze în educaţia nonformală. Programul de studii vizează consolidarea personalităţii artistice și abilitarea cu competenţe psiho-pedagogice (care să le permită absolvenţilor să se manifeste în spaţii ale educaţiei nonformale). Masterul oferă o pregătire interdisciplinară prin: cursurile de măiestrie obligatorii, ale căror conţinuturi şi obiective presupun redefiniri, reinterpretări, abordări din perspective contemporane a imaginii de expresie plastică şi/ sau decorativă; pregătirea pedagogică pentru abordarea spaţiului nonformal în sensul abilitării masteranzilor în aplicarea unor strategii educative coerente şi în acord cu toate categoriile de vârstă, precum şi în acord cu varietatea spaţiilor de desfăşurare la care trebuie adaptate tehnicile educative (muzee, after-school etc.); pregătirea psihologică necesară abordării competențe a diverselor categorii de vârstă şi a diverselor stări şi etape psihologice.
https://www.facebook.com/arteducationunarte/
https://www.instagram.com/art_education_unarte/
Anul 1
Bazele compoziţiei
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, familiarizarea studenților cu aspectele teoretice şi practice privind analiza și compunerea imaginii statice. Obiectivele cursului: însușirea componentelor de structurare a imaginii bidimensionale, relația formă-cadru, direcții compoziționale, construcția formei, a volumului, raporturi cantitative, redarea într-un cadru bidimensional a spațiului pictural tridimensional, însușirea noțiunilor teoretice despre conținutul de bază al compoziției plastice, dezvoltarea capacității de proiectare a unor soluții artistice pentru rezolvarea temelor, dezvoltarea capacității de a proiecta diferite variante compoziționale în rezolvarea temelor propuse.
Bazele modelajului
Studiul expresiei formei tridimensionale cu ajutorul tehnicilor, materialelor şi mijloacelor de modelare. Studiul problemelor clasice de compoziţie (axe, proporţii, ritmuri, contrast, dominantă, accent, armonie etc.) în condiţiile speciale ale volumetriei. Acest studiu se realizează în două etape (relief şi ronde – bosse), ceea ce permite abordarea gradată a sculpturalului. În acelaşi timp, în funcţie de condiţii, activitatea poate începe cu un studiu după model, cu observarea unor relaţii plastice date, după care continua cu o compoziţie liberă, unde imaginaţia şi autocontrolul au rolul principal.
Bazele culorii
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, familiarizarea studenților cu noțiunile de bază ce au în vedere amestecul culorilor și raporturile cromatice utilizate în construirea unui spațiu pictural tridimensional. Obiectivele cursului: însușirea noțiunilor despre raporturile cromatice ale imaginii, raporturi cantitative, contrastul de închis-deschis, despre dominanta cromatică, tonală etc.; însușirea deprinderilor practice de utilizare a raporturilor tonale și cromatice specifice spațiului pictural tridimensional, însușirea noțiunilor despre raporturile cromatice ale imaginii etc.
Bazele desenului
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, familiarizarea studenților cu aspectele teoretice şi practice privind noțiunile de bază ale desenului – raporturi, proporții, sugestia de tridimensionalitate într-un plan bidimensional. Obiectivele cursului: însușirea componentelor de structurare a imaginii bidimensionale, redarea într-un cadru bidimensional a spațiului pictural tridimensional; însușirea noțiunilor teoretice despre conținutul de bază al raporturilor tonale; dezvoltarea capacității de proiectare a unor soluții artistice pentru rezolvarea temelor; dezvoltarea capacității de a proiecta diferite variante de rezolvare a temelor propuse.
Procesarea imaginii pe calculator
Componente de structurare a imaginii statice, utilizarea aplicației software Photoshop, histograme, raporturi cantitative și de structură. Descrierea comenzilor și noțiunilor teoretice despre conținutul de bază al raporturilor cromatice. Demonstrații cu caracter aplicativ. Noțiuni teoretice/ demonstrații/ aplicații despre conținutul de bază al montajului de film. Componente de structurare a imaginii dinamice, inserarea duratei în spațiu, fotograme, utilizarea aplicației software Final Cut – descompunerea filmului în Timeline, extragere de fotograme, modificarea duratei și a vitezei, compunere utilizând medalioane, suprapuneri etc. Noțiuni de limbaj și de compunere a imaginii dinamice în antiteză cu cea statică.
Anul 2
Tehnici de reprezentare bi şi tridimensională
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, însușirea noțiunilor teoretice referitoare la tehnici de reprezentare plastică; dezvoltarea capacității de a exersa tehnici de reprezentare în bidimensional și în tridimensional, urmărind specificul fiecărei tehnici; rolul tehnicii în expresia lucrării; utilizarea elementelor specifice de limbaj plastic, respectiv: reprezentare plastică, spațiu, formă bidimensională, formă tridimensională, proporţii, construcţie, expresie a formei figurate, mișcare, dinamism; dezvoltarea capacității de abstractizare, sintetizare și esențializare.
Exprimare plastică prin culoare
Studiul culorii ca termen al limbajului plastic prin realizarea de teme care urmăresc în principal abordarea culorii ca mijloc de exprimare plastică personalizată. Utilizarea dominantei cromatice în vederea construirii spațiului pictural bidimensional.
Principii compoziţionale şi expresia în artele plastice
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, însușirea teoretică a cunoștințelor de bază ale limbajului plastic (referitoare la culoare) și aplicarea acestora în cadrul temelor de atelier, însușirea noțiunilor teoretice referitoare la culoare, culoarea locală. culoarea materie, culoarea expresie, contraste cromatice, acordurile cromatice, armonia cromatică, relația lumina-culoare, exprimarea spațiului prin culoare; exersarea capacității de a se exprima în termenii limbajului plastic, utilizând culoarea în compoziții bidimensionale.
Gramatica limbajului vizual
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, însușirea noțiunilor teoretice despre elemente de limbaj plastic și dezvoltarea capacității de a opera cu elementele de limbaj plastic. Conținuturi ale cursului: punctul și linia; suprafața; volumul; spațiul plastic; coordonatele spațiale ale compoziției bidimensionale; ritmul în compoziția plastică; static și dinamic în compoziția plastică; echilibrul compoziției.
Strategii de stimulare a creativității
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, dezvoltarea capacității de a exersa în termenii limbajului plastic – forma plastică în bidimensional și în tridimensional –, urmărind specificul fiecărei categorii. Obiectivele disciplinei: însușirea noțiunilor teoretice referitoare la formă/ forma în plan / forma în spațiu și dezvoltarea abilităților practice de a opera cu forma plastică; operarea cu un ansamblu de concepte necesare proiectării și dezvoltării lucrării de expresie plastică/ propriului proiect plastic; analiza diferitelor metode și procedee de lucru specifice reprezentării plastice în bi și tridimensional.
Practică artistică
Prin studiul acestei discipline se urmărește formarea și consolidarea abilităților și deprinderilor practice ale viitorului plastician/ educator de artă. Obiective: dezvoltarea capacității de observare, analiză, comparare a operelor de artă, familiarizarea cu fenomenul artistic contemporan prin vizite constante în galerii și muzee de artă, analiza diferitelor metode și procedee de lucru specifice reprezentărilor plastice; reprezentarea, diferenţierea, compararea, distingerea, caracterizarea lucrărilor de artă studiate în spații expoziționale diverse; observarea și compararea temelor, subiectelor, problemelor plastice specifice fenomenului artistic contemporan; raportarea la opere de artă contemporană pentru realizarea unui proiect plastic personal.
Anul 3
Desenul ca proiect şi demers plastic
Obiectivele cursului: însușirea conceptelor fundamentale ale principiilor compoziției pentru desen, însușirea de către studenți a principalelor teorii privitoare la tehnicile de reprezentare specifice operei de artă, precum și a abilităților de gândire plastică, argumentare și interpretare necesare unei concepții evoluate despre artă și actul artistic; însușirea conceptelor, principiilor metodelor de interpretarea a subiectelor în alcătuirea imaginii plastice; însușirea principalelor moduri de reflecție privitoare la artă și obiectului artistic; dezvoltarea capacității de a plasa în context istoric principalele modalități care au stat la baza reprezentării compoziției plastice.
Exprimare plastică prin culoare
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, însuşirea celor mai importante teorii ale studiului culorii, însuşirea modelelor și metodelor aplicate de teorii ale culorii, corelarea conceptelor si teoriilor specifice cu practica a artistică actuală, dobândirea de tehnici de lucru cu resursele bibliografice clasice şi electronice, folosire corectă a teoriilor şi înțelegerea modului de aplicare, formarea şi cultivarea deprinderilor de a lucra și studia comparativ. Obiectivele urmărite: însușirea de către studenți a principalelor teorii privitoare la elaborare si concepere a unei imagini plastice, însușirea conceptelor fundamentale si teoretice despre exprimarea plastică prin culoare, însușirea conceptelor fundamentale ale teoriei construcției imaginii în culoare, însușirea principalelor moduri de privitoare la folosirea tehnicilor în culoare.
Compoziţie şi stilistică plastică în bi şi/sau tridimensional
Conținuturile cursului oferă studenților un set de concepte fundamentale, respectiv abilități de gândire critică, argumentare și interpretare, esențiale în înțelegerea practicilor și activităților artistice contemporane, precum și în formarea unui discurs cult și coerent privitor la propria creație. Obiectivele cursului: însușirea principiilor fundamentale ale operării cu elemetele de limbaj plastic; însușirea unor moduri de reflecție privitoare la artă în general și conținutul imaginii plastice; dezvoltarea capacității de a plasa în context istoric principalele teorii despre artă; dezvoltarea capacității de a construi coerent și argumentat un discurs artistic.
Tehnici artistice plastice şi decorative generale
Disciplina asigură, prin conținuturile sale, dezvoltarea abilităților și deprinderilor ce au în vedere utilizarea tehnicilor specifice artei contemporane – tehnici clasice, tehnici mixte etc.; asimilarea noțiunilor de bază referitoare la relația de interdependență dintre tehnică și obiect artistic. Obiectivele cursului: însușirea noțiunilor teoretice despre tehnici tradiționale, tehnici neconvenționale; utilizarea mijloacelor și tehnicilor tradiționale și alternative; dezvoltarea capacității de a opera cu diferite mijloace și tehnici artistice; dezvoltarea capacității de a identifica mijloacele și tehnicile utilizate în lucrările de artă modernă și contemporană; specificități; expresivități.
Intervenţii / ambientare în spaţii sociale şi culturale
Prin studiul acestei discipline se urmărește familiarizarea studenților cu noi tehnici de lucru si de gândire plastică în funcție de spațiul fizic de prezentare a producției artistice. Obiectivele cursului: formarea capacității de a raporta formele artistice la tipologiile spațiilor; aprofundarea noțiunilor: spațiu interior – spațiu exterior, spațiul delimitat de formă, spațiu virtual etc.; dezvoltarea capacității de a proiecta și configura o formă în relație cu un spațiu dat sau imaginat.
Anul 1
Formă, culoare, concept în artele plastice
Disciplina de măiestrie menită să definească ruta de aprofundare a cunoştinţelor, abilitaţilor, deprinderilor proprii problematici de creaţie şi a celei teoretic-artistice. Se urmăreşte aprofundarea problemelor fundamentale de reprezentare a formei în sensul expresiei, a diferitelor concepte de forma în bi şi tridimensional, a culorii în raport cu elaborarea formei cu accent pe plasticitate, mutaţii, transferuri, interferenţe – generate de artă contemporană.
Dezvoltarea proiectului masteral
La această disciplină se lucrează individual pe proiectul personal propus spre realizare în cei doi ani de studii masterale. Se configurează un plan de lucru conform temei alese care conţine documentaţie, exerciţiu individual, perfecţionarea tehnicii de lucru şi a conceptului.
Practică artistică
Dezvoltarea unui proiect personal de cercetare plastică pe o temă propusă de cadrul didactic coordonator. Componentele proiectului: 1) teoretică (întocmirea unei argumentații scrise de natură ideatică, estetică, literară, filosofică etc.); 2) practică (realizarea lucrărilor de expresie plastică și/ sau decorativă în bi și/ sau tridimensional).
Fundamente ale psihologiei artei
Această disciplină teoretică se adresează studenţilor din anul I în cadrul programului masteral Educaţie prin arte vizuale. Prin intermediul acestui curs se urmăreşte dezvoltarea la participanţi a competentelor de cunoaştere şi înţelegere a conceptelor cheie din psihologia artei: creativitatea umană, temele principale din psihanaliza şi modul în care acestea sunt regăsite în artă (paralela dintre temele şi simbolistica psihanalitică şi curentele artistice: dadasim, suprarealism). Un alt obiectiv major este cunoaşterea şi înţelegerea conceptelor legate de spaţialitate, compoziţie, relaţiile compoziţionale şi relaţiile psihologice cu privitorul. Prin intermediul dezbaterilor academice şi a jocurilor de rol, studenţii îşi vor exprima opiniile şi experienţele legate de conceptele mai sus enumerate, totodată observând şi analizând propriile teme care prevalează în lucrările lor. În acest mod se urmăreşte şi dezvoltarea abilitaţilor de argumentare şi susţinere a unui punct de vedere legat ulterior de propriile creaţii.
Educaţia creativităţii plastice – Repere teoretice contemporane
Problematica disciplinei Educaţia creativităţii plastice – Repere teoretice contemporane este centrată pe analiza traseului formării personalităţii creatoare a copiilor şi tinerilor sub îndrumarea profesorului de arte. Tematica cursurilor provoacă o dezbatere pornind de la o introducere în spaţiul creativ: Ce este creativitatea?… şi Sunt un educator de arte creativ?. Astfel sunt formulate idei şi propuneri de proiectare a unor teste de creativitate în domeniu, sunt analizate metode, tehnici şi procedee artistice de stimulare a creativităţii vizual plastice la copii / tineri, sunt proiectate Programe de creativitate aplicabile în sfera educaţiei nonformale şi evaluarea activităţilor în acest context. Nu în ultimul rând, conturarea profilului copilului creativ, analiza factorilor care pot bloca creativitatea, identificarea şi analiză comparativă a unor programe pedagogice muzeale contemporane centrate pe dimensiunea creativităţii, educarea creativităţii vizual – plastice prin intermediul tehnicilor şi procedeelor digitale de lucru.
Anul 2
Genuri şi tipuri de imagine plastică convenţională şi neconvenţională
Acest curs practic propune o abordare a imaginii plastice în raport cu arta experimentală, cu accent pe tehnici artistice plastice convenţionale şi neconvenţionale, construcţia imaginii în relaţie cu practicile artistice contemporane într-o viziune interdisciplinară. Se pune în discuţie de asemenea rolul imaginii plastice în comunicare, apropierea de operă de artă, educarea şi dezvoltarea creativităţii prin artă a diverselor categorii de public.
Lucrarea de dizertaţie
La acesta disciplina masterandul este coordonat pentru a realiza un complex de lucrări de expresie plastică, colaborarea constând în urmărirea consecventa a relaţiei tema-expresie şi dezvoltarea pe parcurs a unei identităţi stilistice proprii precum şi identificarea unor potenţiale deschideri în sensul cercetării şi creşterii creativităţii ulterioare.
Dominante conceptuale actuale în pedagogia artei
Conţinuturile disciplinei Dominante conceptuale actuale în pedagogia artei sunt centrate în jurul unui ansamblu de teme majore, de actualitate pentru educaţia artistică precum: repere şi specific al pedagogiei artei; evoluţia pedagogiei artei – tendinţe şi practici contemporane; elemente de inter- şi transdisciplinaritate în pedagogia artei; posibile manifestări educative în şcoală şi în spaţiul nonformal; impactul evoluţiei sociale asupra pedagogiei artei; regândirea relaţiei profesor-cursant (maestru-ucenic); caracteristici ale evaluării în spaţiul nonformal; regândirea dilemei: profesor sau artist?
Educaţia nonformală – teorii, concepţii, aplicaţii
Spaţiul nonformal al educaţiei artistice este unul extrem de ofertant pentru profesorii de arte vizuale: aici nu există îngrădirile birocratice pe care scoala le impune, iar participanţii la actul educaţiei (profesori şi cursanţi) împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru artă. Posibilitatea manifestărilor în zona educaţiei nonformale este mare căci profesorii din spaţiul nonformal îşi pot organiza cursuri colaborând cu instituţii: muzee, case ale corpului didactic, spitale, azile de bătrâni, centre de plasament, firme, asociaţii, ONG şi chiar şcoală (în afară curriculumului şcolar). De asemenea, profesorii pot realiza întreprinderi educative personale sub forma cursurilor în atelier sau a meditaţiilor la domiciliu. Pentru abordarea unei palete atât de mari educaţionale, cursanţii noştri sunt pregătiţi să fie adaptabili; să poată realiza un program educaţional; să sesizeze oportunităţile de pe piaţă; să poată accesa toate vârstele; să poată lucra cu grupuri variate de cursanţi.
Educaţia prin artă. Teorii, metode, tehnici psihopedagogice
Educaţia prin arta oferă oportunitatea manifestării creative, a deschiderii către cunoaşterea proprie şi către realizarea potenţialului şi permite o regândire a educaţiei în general. Centrele de interes ale cursului sunt: principalii pedagogi ai educaţiei artistice; implicaţiile sociale ale manifestărilor artistice; influenţa artei asupra educaţiei; caracteristici ale educaţiei artistice; tehnici de educaţie artistică; sinteza artelor şi interdisciplinaritatea în educaţie; artă şi arte; artă şi cultură; artă şi kitsch-ul; moduri de interpretare şi critică a manifestărilor de artă.
Dezvoltarea proiectului masteral
La această disciplină se lucrează individual pe proiectul personal propus spre realizare în cei doi ani de studii masterale. Se configurează un plan de lucru conform temei alese care conţine documentaţie, exerciţiu individual, perfecţionarea tehnicii de lucru şi a conceptului.
Recunoaștere națională: Ordinul Meritul Cultural pentru Universitatea Națională de Arte
La propunerea Ministerului Educației, cu prilejul Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru meritele deosebite obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și pentru promovarea calității învățământul
EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE/ 2024, UNAgaleria, 11.12.2024 – 12.01. 2025
Școala Doctorală a Universității Naționale de Arte București organizează la UNAgaleria a treia ediție a expoziției cu lucrările asociate activității de cercetare a doctoranzilor.
Departamentul Pedagogia Artei – expoziția TIME-LAPSE, 18-29 noiembrie 2024, Lisabona
Studenți ai Departamentului Pedagogia Artei expun la Școala Superioară de Educație din Lisabona – Escola Superior de Educação de Lisboa –, alături de studenți ai programului de studii Pedagogia artei, Universitatea ”Ovidius”, Constanța Lucrările expuse
Selecția națională pentru Bursele Tinere Talente 2025, ediția a 17-a
Fundația Regală Margareta a României dă startul selecției naționale pentru ediția 2025 a burselor din cadrul programului Tinere Talente. Elevii și studenții cu vârste între 14 și 24 de ani, care urmează studii în domeniul Muzicii clasice sau Artelor Vizuale la instituții de învățământ vocaționale din România și provin din familii cu venituri reduse, sunt invitați să aplice până la data de 10 noiembrie 2024 , pentru a obține o bursă în cadrul acestui program, ajuns la cea de-a 17-a ediție.
Lansarea revistei UNA II – Izvoare de Filosofie
Lansarea numărului 2 al revistei „UNA” a Universității Naționale de Arte din București va avea loc luni, 14 octombrie, ora 18:30, la librăria Cărturești Carusel. Invitat special: prof. univ. dr. Cătălin Bălescu. Evenimentul va fi discutat vineri, de la ora 21:10, pe Radio România Cultural și online, în cadrul emisiunii „Izvoare de Filosofie”.
ÎN PERIOADA 01 – 11 OCTOMBRIE 2024
Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.
Universitatea Națională de Arte București, în colaborare cu Fundația Joana Grevers organizează, în perioada 01.09 – 01.10.2024, expoziția Premianții UNArte 2024 la Cetate Arts Danube.
Conservare si Restaurare – Expoziția absolvenților de licență și master sesiunea iulie 2024
1-5 iulie sediul OAR București – Casa Mincu,strada Artur Verona nr. 19
Licențe Arte Textile – Design Textil 2024
20.06 – 04.07.2024 Departamentul Arte Textile – Design Textil din cadrul Universității Naționale de Arte, București, organizează în sala „Buzunar” de la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” expoziția cu titlul „Licențe Arte Textile – Design Textil 2024”. Vernisajul are loc Joi, 20 Iunie 2024, orele 18:00
Descoperă arta la sursă! Ziua Porților Deschise UNArte
UNArte vă invită la o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, pe 15 iunie, între orele 11:00 și 22:00, pe Calea Griviței 28.
Artă Murală la Institutul Marius Nasta: Aer curat prin culoare
O pictură murală la Institutul Marius Nasta purifică aerul și aduce un mesaj puternic despre poluare. Realizată de studenți talentați, această operă de artă transformă aerul poluat într-unul mai sănătos pentru toată comunitatea.
Expoziția ABSOLVENȚI 2024, Departament Pedagogia Artei
Expoziția reunește lucrări în tehnici ale picturii, colaj, desen, asamblaj, instalație. Autoportretul, autobiografia, mișcarea, peisajul, vegetalul, formele arhitecturale ori formele-simbol constituie câteva subiecte care au stat la baza cercetărilor plastice ale absolvenților.
Concursul de Creație Fundația IACOB Art Prize 2024.
În perioada 12 februrarie – 11 martie 2024 Fundația IACOB lansează în parteneriat cu Universitățile de Artă din România un concurs de creație adresat studenților de la Grafică și Designcu premiu în valoare de 1000 Euro
EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023
10.01 – 21.01.2024 la UNAgaleria, (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sect.1, București), Miercuri- duminică,, între orele 10: 00 – 18: 00, intrarea gratuită.
Universitatea Națională de Arte, București este una dintre cele 5 instituții de învățământ artistic din România care a participat, alături de partenerii ei din Franța (ESADHaR – Le Havre Rouen, ESAD – Grenoble) și Letonia (AAL din Riga), în cadrul proiectului „EuroFabrique Cluj”, desfășurat între 5 și 10 decembrie 2023 la Cluj Napoca.
USA Visa Facilitation Program este un serviciu disponibil cadrelor didactice universitare (și membrilor de familie ai acestora – soț/soție și copii), asigurat de Consiliul Național al Rectorilor în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin care se oferă exclusiv programări prioritare pentru interviul de acordare a vizelor de tip B1/B2 pentru SUA (călătorii în scop de afaceri/călătorii în scop turistic).
Uniunea Studenților din România (USR) organizează în perioada 3-13 noiembrie 2023 proiectul UniFEST, cel mai mare festival studențesc din România.
ECOPERFORMANCE – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)
Vineri, 20.10.2023 – Sala Amfiteatru UNArte (Bucuresti, Str. Griviței 28) – ora 11:00
Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!
Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!
Expoziția ”ABSOLVENȚI PEDAGOGIA ARTEI 2023” – UNAgaleria
Vernisaj: 25/04/2023 Ora: 13:00 Expoziția prezintă o selecție din lucrările absolvenților Departamentului Pedagogia Artei, nivel licență și masterat, coordonatori lector univ. dr. Silvia Stoica, lector univ. dr. Elena Scutaru. Vor fi expuse lucrări de
Prezentare CSV (Centrul de studii vizuale)
Luni, 10 aprilie 2023, ora 10.30, la Amfiteatrul UNArte (Calea Griviței, nr. 28, sector 1, București) Invitați: Cătălin Rulea – artist fondator, Alexandru Balasescu – antropolog și Cristian Chiriac –Software Architect. Cu focus pe
Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural
Vineri, 18 noiembrie 2022, în cadrul emisiunii „Izvoare de Filosofie”, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online.
ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023
Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.
Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!
Expoziţie de artă scenografică, care cuprinde proiecte și lucrări scenografice, atât de film, teatru,, eveniment, papusi, cât și lucrări de scenografie digitală, ale studenţilor (licență și master), din cadrul departamentului de Scenografie și Eveniment artistic, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNAB/UNArte).
Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară.
Burse: Stagii de cercetare – Deadline: 2.05.2022
Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) are și anul acesta o ofertă atractivă de burse de cercetare în Germania pentru doctoranzi, tineri cercetători (postdoc) și cadre didactice din cadrul instituțiilor de învățământ superior și cercetare din Român
Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită studenții români cu vârsta cuprinsă între 18-27 de ani la a treia ediție a Kennedy Academy for Students. Kennedy Academy este structurat în jurul subiectelor de democrație, educație civică și participare activă în comunitate și va avea loc între 08-12 Decembrie 2021 în București.
Expoziție ABSOLVENȚI 2021 Pedagogia Artei. Vernisaj vineri, 16 iulie 2021, ora 18:00, UNAgaleria
Vineri, 16 iulie 2021, ora 18.00, la UNA Galeria / Combinatul Fondului Plastic, Str. Băiculești, nr. 29, București, vernisajul expoziției absolvenților Departamentului Pedagogia Artei, nivel licență și master, promoția 2021 Expoziția se va desfă
În perioada 17 mai – 17 iunie 2021 igloo lansează un concurs de design urban cu premii în valoare de 6000 Euro. Primii 100 de participanți care își înscriu proiectele primesc automat cartea „Orașul fericit”. Competiția se desfășoară cu sprijinul BAT România.
Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.
Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:
Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității
Programul stabilit: Luni-Joi, orele 13.00-21.00; Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00
ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022
ÎN PERIOADA 15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022. DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU)
Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a
Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00. Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și
Din 13 noiembrie poti interactiona cu 6 animale grav afectate de poluarea cu plastic si deseuri marine. Vino sa vezi cum o echipa de profesori, actori si student au spalat plastice si deseuri pentru a le recicla creativ.
Arte Laguna Prize 15
Ne bucuram sa va anuntam ca vom incepe cursurile de DIGITAR ART in format online de saptamana aceasta. Tinand cont de situatia actuala, momentan ne vom intalni doar in mediul virtual prin intermediul Google Classroom. Tinem la siguranta voastra si dorim sa facem acomodarea cu lucrul de acasa cat mai usoara, pastrand standardele de pana acum.
Concurs adresat tuturor studenților UNArte
Lucrarea trebuie să fie un omagiu adus lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea sa. Studenții sunt invitați să trimită până la data de 31 MAI pe adresa BKR-PCZ@MINBUZA.NL imagini cu lucrările lor.
Licență, Anul III
Cursul acesta urmărește evoluția arte cinematografice de la invenția sa în 1895 și pănă in contemporaneitate.
Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com
Licență, Anul I
Istoria artei, FAP (Sculptură, FVPCI, Pedagogie) FADD (Modă, Textile, Scenografie), anul 1
Cursul se desfășoară pe platforma Google Classroom
https://classroom.google.com/u/2/c/NzI3MDE4MDQxMDRa
Prelegerile se vor organiza pe Google Meet
Cursul propune o introducere în problematica istoriei artei și o familiarizare cu reperele majore ale istoriei artei europene. În intervalul de desfășurare online a procesului didactic, tematica o constituie recapitularea din perspectiva istoriografiei canonice a artei europene antice, medievale și moderne.
Licență, Anul I Anul II
Curs anul I ITA – Arta românească după 1960 – în perioada aprilie-finalul semestrului II
(valabil si pentru anul II FAP si FADD)
Anul universitar 2019-2020
- Scurtă descriere a prelegerilor
Cursul cuprinde referiri la pictura, sculptura, grafica, artele decorative, fotografia, instalaţiile, performance, arta video şi digitală din anii 1960 până către prezent, în România. Vor fi incluşi în prezentări şi artiştii români din diaspora. Între reperele marcante ale deceniilor opt şi nouă ale secolului XX se înscriu şi taberele de sculptură (Măgura, Arcuş, Scânteia-Iaşi, Hobiţa…), ele reprezentând elemente identitare consistente pentru plastica noastră în epocă. Un alt „capitol“ pe care îl considerăm important şi care va beneficia la rândul său de o expunere separată, îl constituie prezenţele româneşti la Bienala de la Veneţia, după 1960.
Licență,
PEDAGOGIA ARTELOR PLASTICE ȘI DECORATIVE – nivel licență
Anul 1
Tehnici de reprezentare plastică – Bazele desenului
Studiul mijloacelor de expresie proprii desenului, ca parte a limbajului plastic, urmărind progresiv problemele fundamentale ale formei în sensul expresiei, semnificaţiei prin parcurgerea şi rezolvarea temelor legate de lectură, construcţie şi caracterul formei, scară şi calitatea valorică; raporturi de: forme, spaţiu, cantitate, structură, textură etc.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU4MDA5MjE1OTFa
Tehnici de reprezentare plastică – Studiul culorii
Studiul culorii ca element de expresie şi limbaj plastic, ca termen de organizare a imaginii plastice în raport cu forma, subiectul, tema etc. Asumarea şi utilizarea culorii ca mijloc de expresie plastică, obţinerea de expresivităţi plastice prin construcţii de raporturi cromatice (caracter, saturaţie, luminozitate); raporturi culoare – formă; culoare – subiect; culoare – temă; culoare – expresie.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU4MDA5MjE1OTFa
Bazele compoziţiei şi analiza limbajului vizual
Familiarizarea cu noţiunile de bază ale alcătuirii unei imagini şi cu termenii fundamentali ai limbajului vizual. Organizarea formelor, semnelor, culorilor şi spaţiului plastic în sensul realizării unei imagini plastice coerente. Abordarea imaginii pe criterii culturale, istorice, stilistice şi estetice.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU4MDA5MjE1OTFa
Prelucrarea imaginii pe calculator
Componente de structurare a imaginii statice, utilizarea aplicației software Photoshop, histograme, raporturi cantitative și de structură. Descrierea comenzilor și noțiunilor teoretice despre conținutul de bază al raporturilor cromatice. Demonstrații cu caracter aplicativ. Noțiuni teoretice/ demonstrații/ aplicații despre conținutul de bază al montajului de film. Componente de structurare a imaginii dinamice, inserarea duratei în spațiu, fotograme, utilizarea aplicației software Final Cut – descompunerea filmului în Timeline, extragere de fotograme, modificarea duratei și a vitezei, compunere utilizând medalioane, suprapuneri etc. Noțiuni de limbaj și de compunere a imaginii dinamice în antiteză cu cea statică.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Anul 2
Tehnici de reprezentare bi şi tridimensională
Studiul principiilor şi particularităţilor de reprezentare a formei în bi şi tridimensional cu mijloace şi tehnici specifice artelor vizuale. Utilizarea fotografiei ca sursă în antiteză cu realitatea percepută; fotografia ca mijloc de reprezentare a spațiului bidimensional. Filmul ca sursă, ca substitut al realității, ca sumă/ arhivă de imagini statice (fotograme) în transfigurarea secvențelor într-o imagine cu caracter de configurație.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Exprimare plastică prin culoare
Studiul culorii ca termen al limbajului plastic prin realizarea de teme care urmăresc în principal abordarea culorii ca mijloc de exprimare plastică personalizată. Utilizarea dominantei cromatice în vederea construirii spațiului pictural bidimensional.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Principii compoziţionale şi expresia în artele plastice
Modalităţi de structurare a imaginii plastice. Abordarea de exerciţii şi teme care urmăresc, în termenii limbajului plastic: ordonarea suprafeţei, spaţiului prin: trame, reţele, direcţii, ritmuri. Serializarea, utilizarea modulelor, cadrelor, medalioanelor atât în compunerea video, cât și în lucrări de pictură ca principii de gândire și structurare a imaginilor.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Gramatica limbajului vizual
Reprezentare plană și reprezentare în profunzime; coordonatele spațiale ale compoziției bidimensionale. Echilibrul compoziției. Armătura dreptunghiului, ritmuri muzicale, secțiunea de aur – structuri geometrice raportate la cantitățile tonale și cromatice.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Strategii de stimulare a creativității
Metode, procedee si tehnici de configurare creativă a spaţiului compoziţional. Studii de caz, analiza unor baze de date în format digital pe problematica creativităţii vizual-plastice.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Practică artistică
Exerciţii, studii, proiecte şi lucrări de expresie plastică realizate ca urmare a studiului disciplinelor de domeniu.
Lector univ. dr. Andrea Nagy
https://classroom.google.com/u/3/c/NTY5MzI1MjU5MDFa
https://ngyand.my.webex.com/webappng/sites/ngyand.my/dashboard?siteurl=ngyand.my
Anul 3
Desenul ca proiect şi demers plastic
Studiul desenului din punct de vedere conceptual, expresiv, instructiv. Reprezentarea formei prin reducție, sinteză, simplificare. Expresii și expresivități ale desenului rezultate din tehnica de lucru utilizată.
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODQ1NjI5ODRa
Exprimare plastică prin culoare
Realizarea de teme care urmăresc în principal abordarea culorii ca mijloc de exprimare plastică personalizată.
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODQ1NjI5ODRa
Compoziţie şi stilistică plastică în bi şi/sau tridimensional
Abordarea de teme pe criterii stilistice: clasice, contemporane, neconvenţionale; tipuri de atitudine faţă de opera de artă: studiu, variantă, replică în sensul studiului limbajului compoziţional plastic la autori diferiţi, şcoli, curente, epoci etc.
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODQ1NjI5ODRa
Tehnici artistice plastice şi decorative generale
Exersarea tehnicilor artistice plastice şi decorative urmărind relaţia forma – funcţie – expresie.
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODQ1NjI5ODRa
Intervenţii / ambientare în spaţii sociale şi culturale
Intervenţii de ambientare în sensul funcţiei şi destinaţiei spaţiului respectiv; intervenţii cu intenţia de modificare a funcţiei şi/ sau expresiei spaţiului; studiul adecvării mijloacelor şi tehnicilor la tipul, destinaţia şi specificul spaţiului supus intervenţiilor.
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODQ1NjI5ODRa
EDUCAȚIE PRIN ARTE VIZUALE – nivel masterat
Anul 1
Formă, culoare, concept în artele plastice
Disciplina de măiestrie menită să definească ruta de aprofundare a cunoştinţelor, abilităţilor, deprinderilor proprii problematici de creaţie şi a celei teoretic-artistice. Se urmăreşte aprofundarea problemelor fundamentale de reprezentare a formei în sensul expresiei, a diferitelor concepte de formă în bi şi tridimensional, a culorii în raport cu elaborarea formei cu accent pe plasticitate, mutaţii, transferuri, interferenţe – generate de arta contemporană.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU0ODE0NjE3MTJa
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODYwNzQ3MTJa
Dezvoltarea proiectului masteral
La această disciplină se lucrează individual pe proiectul personal propus spre realizare în cei doi ani de studii masterale. Se configurează un plan de lucru conform temei alese care conţine documentaţie, exerciţiu individual, perfecţionarea tehnicii de lucru şi a conceptului.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU0ODE0NjE3MTJa
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODYwNzQ3MTJa
Practică artistică
Dezvoltarea unui proiect personal de cercetare plastică pe o temă propusă de cadrul didactic coordonator. Componentele proiectului: 1) teoretică (întocmirea unei argumentații scrise de natură ideatică, estetică, literară, filosofică etc.); 2) practică (realizarea lucrărilor de expresie plastică și/ sau decorativă în bi și/ sau tridimensional).
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU0ODE0NjE3MTJa
Lector univ. dr. Silvia-Maria Stoica
https://classroom.google.com/c/NTc2ODYwNzQ3MTJa
Anul 2
Genuri şi tipuri de imagine plastică convenţională şi neconvenţională
Acest curs practic propune o abordare a imaginii plastice în raport cu arta experimentală, cu accent pe tehnici artistice plastice convenţionale şi neconvenţionale, construcţia imaginii în relaţie cu practicile artistice contemporane într-o viziune interdisciplinară. Se pune în discuţie de asemenea rolul imaginii plastice în comunicare, apropierea de opera de artă, educarea şi dezvoltarea creativităţii prin artă a diverselor categorii de public.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU3ODIzMDg2MzRa
Dezvoltarea proiectului masteral
La această disciplină se lucrează individual pe proiectul personal propus spre realizare în cei doi ani de studii masterale. Se configurează un plan de lucru conform temei alese care conţine documentaţie, exerciţiu individual, perfecţionarea tehnicii de lucru şi a conceptului.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU3ODIzMDg2MzRa
Lucrarea de dizertaţie
La acestă disciplină masterandul este coordonat pentru a realiza un complex de lucrări de expresie plastică, colaborarea constând în urmărirea consecventă a relaţiei temă-expresie şi dezvoltarea pe parcurs a unei identităţi stilistice proprii precum şi identificarea unor potenţiale deschideri în sensul cercetării şi creşterii creativităţii ulterioare.
Lector univ. dr. Elena Scutaru
https://classroom.google.com/c/NTU3ODIzMDg2MzRa
Pedagogia Artei
Calea Griviței 28,
București 010702
Telefon: +(40) 21.315.69.07
E-mail:fap@unarte.org