Caută
Close this search box.
Me
Caută
Close this search box.

Pedagogia Artei

Departamentul Pedagogia Artei funcționează în cadrul Facultății de Arte Plastice a UNArte și are în componența sa două programe de studii: Pedagogia artelor plastice și decorative – nivel licență (durata studiilor: 3 ani, cursuri de zi), Educație prin arte vizuale – nivel masterat (durata studiilor: 2 ani, cursuri de zi).

Programul de studii Pedagogia artelor plastice și decorative (P.S.P.A.P.D.)  își are originile în cursurile de caligrafie și desen linear, menționate ca discipline în Regulamentul din anul 1869 al Școlii de Arte Frumoase din București, instituție înființată prin decretul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza la 5 octombrie 1864. În anul 1909 Spiru Haret aprobă Regulamentul pentru administrarea interioară a Școlii de Arte. Între specializările menționate se găsește și aceea de maestru de desen linear și caligrafie pentru învățământul secundar, precum și disciplinele psihologie și pedagogie. În anul 1930 studenții doritori să devină profesori secundari frecventau suplimentar în anii IV și V cursurile de pedagogie, estetică și literatură generală, artă bisericească, desen linear și caligrafie. În anul 1950 absolvenții secțiilor pictură și grafică din Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu urmează obligatoriu cursuri de pregătire pedagogică.

La aniversarea a 100 de ani a învățământului artistic bucureștean (1964) pregătirea pedagogică este obligatorie pentru secțiile pictură, sculptură, artă monumentală și grafică, iar pentru secțiile Facultății de Arte Decorative disciplinele psiho-pedagogice sunt facultative. În același an, 1964, este menționată o secție de Pedagogie în cadrul Facultății de Arte Plastice.

Institutul de Arte Plastice absoarbe în Facultatea de desen nou înființată (1971) studenții și corpul profesoral al Institutului Pedagogic de trei ani în vederea lichidării învățământului pedagogic de trei ani.

În anul 1992 se înființează în cadrul Universității de Arte Secția de Pedagogia Artei cu durata de studiu de cinci ani, unde viitorii profesori de educație artistică plastică studiază disciplinele fundamentale ale artelor vizuale, disciplinele de pregătire teoretică generală și complementare și, obligatoriu, disciplinele psihopedagogice.

În anul 1998 se modifică durata studiilor la patru ani, planul de învățământ este modificat după sistemul curricular bazat pe credite transferabile, urmând ca după licență absolvenții să poată continua studiile la nivel de studii masterale.

Începând cu anul universitar 2001-2002 Secția Pedagogia Artei a funcționat pe baza unui nou plan de învățământ cu credite transferabile, plan de învățământ care cuprindea discipline plastice fundamentale, discipline plastice și decorative complementare, discipline tehnico-teoretice generale precum și modulul psihopedagogic standard. Prin această curriculă și prin conținutul disciplinelor, P.S.P.A.P.D. a primit un specific ce l-a diferențiat de celelalte programe de studii ale UNArte în ceea ce privește disciplinele de măiestrie, aceasta pe lângă faptul că secția se diferenția prin parcurgerea obligatorie a modulului psihopedagogic. Din anul universitar 2005–2006 durata studiilor se modifică: 3 ani licență, 2 ani studii masterale.

Ciclul de licență, într-o concepție adaptată prezentului, dar care valorifică tradițiile proprii, propune o structură pluridisciplinară de materii practice și teoretice, adaptate cerințelor societății de astăzi. În anii de studiu sunt urmărite: instruirea de specialitate în domeniul artelor vizuale, cultivarea vizualității, dezvoltarea capacităților de sinteză a informației și de analiză critică, pregătirea pedagogică (nivel I).  Misiunea P.S.P.A.P.D. este în principal educativă, de pregătire inițială și aprofundată a viitorilor artiști plastici și desenatori artistici, specialiști cu înalte competenţe şi abilităţi, adaptați cerinţelor societății și spațiului cultural contemporan și de pregătire a personalului didactic pentru învățământul gimnazial (nivel I de formare psihopedagogică: profesor de educație plastică/ educație vizuală/ educație artistică) și referent de specialitate învățământ. Pe lângă misiunea principală de educație, P.S.P.A.P.D. are și misiunea de cercetare/ creație artistică/ științifică în domeniul Arte vizuale cu scopul creșterii eficienței procesului didactic. Ne propunem formarea de profesioniști ai domeniului, performanți în raport cu exigențele actuale la nivel național și internațional, și, implicit, participarea domeniului românesc al artelor vizuale la dezvoltarea acestui sector pe plan universal, prin promovarea gândirii creative și critice în contextul mutațiilor de paradigmă în metodologia cercetării artistice.

Masterul în Educaţie prin Arte Vizuale, acreditat în anul 2010, se adresează tuturor celor care doresc să aprofundeze pregătirea în domeniul artelor vizuale și, totodată, își doresc să se specializeze în educaţia nonformală. Programul de studii vizează consolidarea personalităţii artistice și abilitarea cu competenţe psiho-pedagogice (care să le permită absolvenţilor să se manifeste în spaţii ale educaţiei nonformale). Masterul oferă o pregătire interdisciplinară prin: cursurile de măiestrie obligatorii, ale căror conţinuturi şi obiective presupun redefiniri, reinterpretări, abordări din perspective contemporane a imaginii de expresie plastică şi/ sau decorativă; pregătirea pedagogică pentru abordarea spaţiului nonformal în sensul abilitării masteranzilor în aplicarea unor strategii educative coerente şi în acord cu toate categoriile de vârstă, precum şi în acord cu varietatea spaţiilor de desfăşurare la care trebuie adaptate tehnicile educative (muzee, after-school etc.); pregătirea psihologică necesară abordării competențe a diverselor categorii de vârstă şi a diverselor stări şi etape psihologice.

 

https://www.facebook.com/arteducationunarte/

https://www.instagram.com/art_education_unarte/

Pedagogia Artei

Calea Griviței 28,
București 010702

Telefon: +(40) 21.315.69.07
E-mail:fap@unarte.org