Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.
Pedagogia Artei

Pedagogia Artei

Specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative a fost înfiinţată în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti în anul 1992 şi a funcţionat la curs de zi cu durata de cinci, patru şi respectiv trei ani de studiu – aceasta din urmă rămânând în uz –, misiunea secţiei fiind încă de la început aceea de a pregăti absolvenţi care, pe lângă stăpânirea limbajului fundamental al artelor vizuale, să fie iniţiaţi deopotrivă în specificul artelor plastice şi decorative. Secţia Pedagogia Artei asigură studenţilor, prin planul de învăţământ şi prin metodele abordate, o dublă pregătire: artistică şi didactică; în acest sens, curricula cuprinde discipline plastice fundamentale, discipline plastice şi decorative complementare, discipline tehnico-teoretice generale, precum şi modulul psiho-pedagogic standard (modulul I).

Specializarea Pedagogia Artei a fost prima dintre specializările Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, care, în anul 1997, a iniţiat continuarea studiilor universitare de licenţă prin programul de Studii Aprofundate cu durata de un an. Programul studiilor universitare post-licență a fost supus modificărilor impuse de prevederile legii şi, modificându-şi denumirea în master, a trecut la durata de doi ani în anul 2002, anul în care a absolvit prima serie de licenţă cu durata de patru ani; masterul a funcţionat în această formulă până în anul 2009.

Masterul în Educaţie prin Arte Vizuale a fost înfiinţat şi acreditat în anul 2010 în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, Programul de studiu Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative. Acest master se adresează tuturor licenţiaţilor în domeniile artelor plastice şi decorative care doresc să se formeze în educaţia nonformală. Specializarea în cadrul masterului vizează, pe de o parte, consolidarea personalităţii artistice, iar pe de altă parte, abilitarea cu competenţe psiho-pedagogice care să le permită absolvenţilor să se manifeste în spaţii ale educaţiei nonformale. Masterul oferă o pregătire interdisciplinară prin: cursurile de măiestrie obligatorii, ale căror conţinuturi şi obiective presupun redefiniri, reinterpretări, abordări din perspective contemporane a imaginii de expresie plastică şi/ sau decorativă; pregătirea pedagogică pentru abordarea spaţiului nonformal în sensul abilitării masteranzilor în aplicarea unor strategii educative coerente şi în acord cu toate categoriile de vârstă, precum şi în acord cu varietatea spaţiilor de desfăşurare la care trebuie adaptate tehnicile educative (muzee, after-school etc.); pregătirea psihologică necesară abordării competențe a diverselor categorii de vârstă şi a diverselor stări şi etape psihologice.

Baza materială a celor două specializări este comună şi se compune din 4 săli de atelier.

Pedagogia Artei

Calea Griviței 28,
București 010702

Telefon: +(40) 21.315.69.07
E-mail:fap@unarte.org