Comunicat: UMFCD și UNARTE, în sprijinul micilor pacienți din clinicile de pediatrie
Un prim proiect din cadrul acestei campanii va fi realizat împreună cu Universitatea Națională de Arte din București (departamentul de artă murală) și vizează redecorarea spațiului interior al secției de pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Capitală.
“Decizia înființării Fundației UMFCD, “Împreună pentru Educație și Sănătate” are ca bază fundamentală dezvoltarea, alături de o serie de parteneri din mediul de afaceri, cele științifice, culturale sau educaționale, a unor proiecte sustenabile menite să vină atât în sprijinul studenților noștri cât, mai ales, în cel al semenilor aflați în suferință, iar un astfel de proiect, precum cel ce va demara la Institutul Clinic Fundeni reprezintă doar un început al reconfigurării clinicilor noastre universitare, în special cele de pediatrie ” a declarat Rectorul UMF ”CAROL DAVILA” din București, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.
Totodată, coordonatorul acestui proiect, Prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMFCD, Lector Univ. Dr. Ștefan Busnatu a precizat faptul că “prin Fundația “Împreună pentru Educație și Sănătate” a Universității noastre am inițiat deja discuții cu parteneri externi în vederea achiziționării unor echipamente medicale necesare modernizării clinicii universitare de pediatrie de la I.C.Fundeni și sperăm că, în cel mai scurt timp, să putem definitiva și implementa și acest proiect care, sper că va genera un plus de speranță în viața micilor pacienți aflați în diverse stadii de diagnostic și tratament”.
La rândul său, managerul I.C.Fundeni, Prof. Univ. Dr. Anca Coliță a ținut să sublinieze că “atât în nume personal, cât și în numele micuților noștri pacienți țin să le mulțumesc tuturor pentru această frumoasă inițiativă care, cu siguranță, va genera, prin cromatică și talentul studenților UNARTE, o altă perspectivă asupra imaginii de spital, una de poveste, pentru toți copiii internați în clinica noastră, dar și pentru cadrele medicale de aici, pentru că în definitiv, copilăria rămâne cea mai frumoasă poveste a vieții.”
Proiectul presupune execuția unor lucrări de artă plastică ce constau în crearea unor decorațiuni murale (tehnica acrilic), pe o suprafață de 70 de metri pătrați, și va fi realizat de un grup de 20 de studenți (anul II de studii) ai Facultății de Arte Decorative și Design ce vor fi coordonați de Lector Univ. Dr. Epuraș Liviu, Lector Univ. Dr. Mateiaș Bogdan și Asistent Univ. Dr. Bărbieru Georgian.
„Prin asocierea cu UMFCD încercăm ca, prin acest frumos proiect să colorăm copilăria celor aflați în suferință, iar decorațiunea murală ce va fi realizată la Institutul Clinic Fundeni propune o incursiune în universul copilăriei, în care predomină accentele ludice și paleta cromatică cu colorit puternic, tonuri rafinate și calde, menite să ofere o oază de bucurie și speranță într-un spațiu dedicat vindecării” a declarat Rectorul UNARTE, Prof. Univ. Dr. Cătălin Bălescu.
Lucrările vor fi realizate în perioada 05.07.2021-23.07.2021, iar costul materialelor necesare implementării acestui prim proiect din cadrul Campaniei -„Împreună pentru sănătatea copiilor” vor fi suportate integral de către managerul unei companii din județul Călărași, Ionel Lățcan care a precizat că “în limita posibilităților noastre am încercat să fim cât mai aproape de sistemul sanitar din România și de semenii noștri aflați în suferință, mai ales într-o perioadă atât de grea, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, perioadă pe care sper să o depășim cât mai repede, iar zâmbetul revenirii la normalitate să înflorească mai ales pe chipul copiilor noștri”
Despre UMFCD
În 1857 Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.
Despre UNARTE
Cea mai bună carte de vizită a centrului bucureştean de pedagogie artistică o constituie seria de importanţi maeştri ai artei naţionale şi universale care au căpătat o primă formare profesională în cadrul Şcolii de Belle Arte fondate, în 1864, de Theodor Aman şi Gheorghe Tăttărescu; îi amintim aici, selectiv, numai pe Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Paul Neagu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Sabin Popp, Aurel Jiquidi şi Lucian Grigorescu. Dintre absolvenţi, unii au ales să se dedice în egală măsură şi unei cariere didactice, precum George Demetrescu Mirea, Francisc Sirato, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Karl Storck, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Oscar Han, Ion Jalea, Gabriel Popescu, Octav Grigorescu, Simion Iuca, Ion Bitzan, Cecilia Cutescu-Storck, Zoe Băicoianu şi Mac (Mihai Filip) Constantinescu; concomitent, în sfera istoriei artei, esteticii şi criticii de artă au activat personalităţi precum Alexandru Tzigara Samurcas, Eugen Schileru, Ion Frunzetti şi Vasile Drăguţ.