Caută
Close this search box.
Me
11/06/2024

Deschiderea oficială a proiectului „Respirăm împreună”

O pictură murală, un proiect menit să ajute, prin artă, la conştientizarea efectelor nocive ale poluării asupra sănătăţii, a fost inaugurat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

„Proiectul a început ca o provocare lansată de către Institutul Marius Nasta cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei când Universitatea Naţională de Arte a răspuns provocării noastre”, a spus managerul Institutului Marius Nasta, S.L Dr. Beatrice Mahler.

La proiectul iniţiat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România şi Universitatea Naţională de Arte București,  s-au înscris 26 de tineri şi a fost câştigat de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la Departamentul Artă Murală din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design.

În luna aprilie, la aflarea veştii că proiectul ei este cel câştigător, Theia Catrina Mirodot a spus: „Tuberculoza şi poluarea sunt două teme negative în care am descoperit prin artă o latură pozitivă şi anume lupta împotriva lor. Proiectul propus inspiră privitorul cu speranţă şi vindecare. Fluturele este elementul central în cele două părţi ale compoziţiei. El, alături de celelalte vietăţi din natură, suferă din cauza poluării. În sens simbolic, fluturele devine pacientul ce suferă de tuberculoză şi care treptat se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze. În prima, se află într-o bulă şi este protejat de medicul care îl ţine cu grijă în palme, iar în cea de-a doua ipostază fluturele este vindecat şi îşi ia zborul”.

Lucrarea a fost realizată de câştigătoarea concursului împreună cu alte cinci colege:  Ingrid Moisă,  Ana-Maria Mareș, Delia Caragea, Irina Ionescu  și Alessandra Dumitrache, pe una dintre clădirile Institutului Marius Nasta folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare ce transformă poluanţii din aer în compuşi inofensivi.

Miercuri, la festivitatea de inaugurare a picturii murale, Theia Catrina Mirodot a precizat că prin pictura sa „a dorit să facă un rezumat al procesului de vindecare” şi a explicat că semnificaţia fluturelui care îşi ia zborul este aceea că tuberculoza se vindecă.

„Nu a fost uşor, dar a fost o experienţă foarte frumoasă, de neuitat. Fără cele cinci colege nu aş fi putut să realizez acest proiect”, a spus Mirodot.

In cadrul evenimentului, prof. univ. Dr. Cosmin Paulescu, Decanul Facultății de Arte Decorative și Design, și coordonatorul anului  I Artă Murală a înmânat trei premii pentru cele trei proiecte căștigătoare a competiției: Premiul I – Theia Catrina Mirodot, Premiul II – Camelia Bănică și Premiul III – Andrada Chiricuță. Diplome de participare au fost acordate participanteleor la transpunerea proiectului câștigător.