Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Primele cursuri de conservare şi restaurare, limitate la domeniul picturii murale, s-au desfăşurat încă din anul 1970 în cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Devenind ulterior secţia de Artă Monumentală-Restaurare, cu o dublă specializare, disciplina restaurării a căpătat o pondere mai mare prin extinderea preocupărilor în domeniul mobilierului şi al picturii pe lemn. Secţiei i-a fost ataşat un laborator de chimie, iar începând cu anul 1990 a devenit secţie de sine stătătoare, consacrată exclusiv conservării şi restaurării operelor de artă. Din anul 2011 funcţionează ca program de studiu în cadrul Departamentului de Istoria şi Teoria Artei şi Conservare-Restaurare a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Pregătirea studenţilor include pe de o parte însuşirea noţiunilor teoretico–ştiinţifice de specialitate, tehnologii de cercetare şi metodologii de conservare-restaurare, iar pe de altă parte o cultură adecvată în istoria artei, istoria materialelor şi tehnicilor artistice şi estetică. Cursurile teoretice se desfăşoară în concomitenţă cu o pregătire practică de specialitate, constând în lucrări practice în laboratoarele şi atelierele secţiei, în practică de şantier.

În primii trei ani de studiu studenţii iau contactul cu noţiunile generale în ceea ce priveşte conservarea restaurarea picturii murale, a picturii pe lemn şi sculpturii, urmând ca specializarea pe una din cele trei direcţii de studiu să se desfăşoare pe perioada studiilor postuniversitare – master.

Programul de studiu conservare şi restaurare oferă studenţilor săi pe perioada studiilor următoarele facilitaţi: accesul în ateliere specializate în metodologia conservării-restaurării operei de artă (pictură murală şi pictură pe lemn); accesul în laboratoarele de investigaţii fizico-chimice şi biologice, cu posibilitatea utilizării, pentru lucrări în cadrul programului de studii, a microscopiei, prelucrării digitale a datelor, a aparaturii de măsurare şi control al microclimatului; accesul în sala de expoziţie a universităţii cu posibilitatea organizării unor expoziţii consacrate preocupărilor personale şi de grup; Posibilitatea de documentare în biblioteca UNArte, spaţiu ce oferă acces la albume, cărţi de artă, periodice şi publicaţii de specialitate în sala de lectură sau prin împrumut şi în biblioteca secţiei; Cazare în căminul UNArte; Burse de studii şi burse sociale; acces gratuit pe bază de legitimaţie în toate muzeele de artă din ţară; asistență medicală gratuită.

Începând cu anul 1999, secţia CROA a devenit partener constant în proiecte cu aplicaţie în domeniul conservarii-restaurarii operei de artă şi îndeosebi a monumentelor istorice. Astfel, secţia a participat la proiecte cuprinse în planul MIC, în programele CERES, ORIZONT 2000, MENER, AMTRANS, CULTURA 2000. În intervalul 2002-2003 secţia noastră a întrunit punctajul necesar pentru a face parte din reţeaua CENTRELOR DE EXCELENTĂ.

Concursul de Creație Fundația IACOB Art Prize 2024.

În perioada 12 februrarie – 11 martie 2024 Fundația IACOB lansează în parteneriat cu Universitățile de Artă din România un concurs de creație adresat studenților de la Grafică și Designcu premiu în valoare de 1000 Euro

EXPOZIȚIA CERCETĂRII DOCTORALE / 2023

10.01 – 21.01.2024 la UNAgaleria, (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sect.1, București), Miercuri- duminică,, între orele 10: 00 – 18: 00, intrarea gratuită.

EuroFabrique Cluj

Universitatea Națională de Arte, București este una dintre cele 5 instituții de învățământ artistic din România care a participat, alături de partenerii ei din Franța (ESADHaR – Le Havre Rouen, ESAD – Grenoble) și Letonia (AAL din Riga), în cadrul proiectului “EuroFabrique Cluj”, desfășurat între 5 și 10 decembrie 2023 la Cluj Napoca.

USA Visa Facilitation Program

USA Visa Facilitation Program este un serviciu disponibil cadrelor didactice universitare (și membrilor de familie ai acestora – soț/soție și copii), asigurat de Consiliul Național al Rectorilor în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin care se oferă exclusiv programări prioritare pentru interviul de acordare a vizelor de tip B1/B2 pentru SUA (călătorii în scop de afaceri/călătorii în scop turistic).

UniFEST 2023

Uniunea Studenților din România (USR) organizează în perioada 3-13 noiembrie 2023 proiectul UniFEST, cel mai mare festival studențesc din România.

ECOPERFORMANCE – Maura Baiocchi (Brazilia / Italia)

Vineri, 20.10.2023 – Sala Amfiteatru UNArte (Bucuresti, Str. Griviței 28) – ora 11:00

Schimbarea începe cu tine! Completează chestionarul EUROSTUDENT 8!

Ești student la cursuri de licență sau masterat? Vrem feedback-ul tău! Participă la cercetarea Eurostudent de la nivel european și contribuie la înțelegerea nevoilor studenților!

Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu invitat la Radio România Cultural

Vineri, 18 noiembrie 2022, în cadrul emisiunii “Izvoare de Filosofie”, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online.

ICR lansează apelul la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ 2023

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“ care se vor desfășura în 2023. În cadrul acestui program, doi artiști plastici/artiști vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris. Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai-iulie 2023, respectiv noiembrie 2023-ianuarie 2024. Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Vino să descoperi SCENOGRAFIA, UNArte!

Expoziţie de artă scenografică, care cuprinde proiecte și lucrări scenografice, atât de film, teatru,, eveniment, papusi, cât și lucrări de scenografie digitală, ale studenţilor (licență și master), din cadrul departamentului de Scenografie și Eveniment artistic, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNAB/UNArte).

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti se alătură campaniei „Anuarul universităților de top din România”, inițiată de eJobs și JobRadar24.

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti a decis să se alăture campaniei și să facă parte din anuarul universităților de top din țară.

BuzzCamp27

Pe 10 martie 2022, de la ora 10.30, pe platforma Zoom. Ești la început de drum în cariera ta și vrei să afli cum să dai startul creșterii tale profesionale și cum să ajungi la acel mult dorit internship sau job în compania competitivă țintită de tine? Ai vrea să îți pui în valoare abilitățile de leadership și să înveți cum să ieși în evidență? Hai la BuzzCamp27 pentru a-ți răspunde la aceste întrebări.

American Councils for International Education anunță deschiderea aplicațiilor pentru Kennedy Academy for Students

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită studenții români cu vârsta cuprinsă între 18-27 de ani la a treia ediție a Kennedy Academy for Students. Kennedy Academy este structurat în jurul subiectelor de democrație, educație civică și participare activă în comunitate și va avea loc între 08-12 Decembrie 2021 în București.

Open call: #AlegeAsumat

În perioada 17 mai – 17 iunie 2021 igloo lansează un concurs de design urban cu premii în valoare de 6000 Euro. Primii 100 de participanți care își înscriu proiectele primesc automat cartea “Orașul fericit”. Competiția se desfășoară cu sprijinul BAT România.

Comunicat 26.04.2021

Ca reacție la prezentarea denaturată în presa națională a situației generate de modificările aduse Regulamentului privind activitatea profesională a studenților UNArte 2021–2022, Universitatea Națională de Arte București își rezervă dreptul de a reacționa pe toate căile legale împotriva instituțiilor de presă care au publicat articole care distorsionează realitatea, urmăresc senzaționalul și transmit publicului informații tendențioase, neadevărate și neverificate, informații ce aduc atingere gravă imaginii universității.

COMUNICAT 19.04.2021

Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:

Se deschide amfiteatrul din Str. Griviței 28 ca sală de lectură a bibliotecii universității

Programul stabilit: Luni-Joi, orele 13.00-21.00; Vineri-Sâmbătă, orele 11.00-19.00

ANUNȚ SELECȚIE ERASMUS / Semestrul I 2021-2022

ÎN PERIOADA  15 – 26 martie 2021 VA AVEA LOC DEPUNEREA DOSARELOR PENTRU SELECȚIA 2021 (MOBILITĂȚI DE STUDII ȘI PRACTICĂ ÎN SEMESTRUL  I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022.  DEPUNEREA DOSARELOR SE VA FACE LA BIROUL ERASMUS (INCINTA FADD, LANGĂ AMFITEATRU) 

Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a

Vă invităm la Conferința Națională de Istoria Artei a Studenților ITA Mix, ediția a 8-a, care va avea loc în data de 21 noiembrie 2019 începând cu ora 10:00. Conferința se adresează studenților și masteranzilor în istoria artei și din domenii conexe și

Expozitia “ARcTic | Save the Blue Planet”, proiect cultural, co-finantat de AFCN, in premiera nationala la Muzeul Antipa

Din 13 noiembrie poti interactiona cu 6 animale grav afectate de poluarea cu plastic si deseuri marine. Vino sa vezi cum o echipa de profesori, actori si student au spalat plastice si deseuri pentru a le recicla creativ.

Arte Laguna Prize

Arte Laguna Prize 15

Inscriere curs optional Arta Digitala 3D, curs realizat de UBISOFT in parteneriat cu Departamentul Scenografie si Eveniment Artistic

Ne bucuram sa va anuntam ca vom incepe cursurile de DIGITAR ART in format online de saptamana aceasta. Tinand cont de situatia actuala, momentan ne vom intalni doar in mediul virtual prin intermediul Google Classroom. Tinem la siguranta voastra si dorim sa facem acomodarea cu lucrul de acasa cat mai usoara, pastrand standardele de pana acum.

Concurs adresat tuturor studenților UNArte

Lucrarea trebuie să fie un omagiu adus lui Rembrandt, la 350 de ani de la moartea sa. Studenții sunt invitați să trimită până la data de 31 MAI pe adresa BKR-PCZ@MINBUZA.NL imagini cu lucrările lor.

Expoziția Recuperări, restituiri, restaurări

Studenții din cadrul departamentului nostru au participat la intervențiile de salvare și documentare a unor piese de patrimoniu de diferite categorii (picturii pe lemn, cruci sculptate și policromate) care au fost la final redate circuitului cultural.

Monumento Salzburg, ianuarie 2018

Departamentul de conservare – restaurare al UNArte a aparticipat în perioada 11-13 ianuarie 2018 la târgul internațional Monumento, organizat la Salzburg

Studii de licență

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Studii masterale

Anul 1

Anul 2

Cursuri online:

Licență, Anul III

Cursul acesta urmărește evoluția arte cinematografice de la invenția sa în 1895 și pănă in contemporaneitate.

Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com

Licență, Anul II

conf. univ. dr. Maria Dumbrăvician

Disciplina urmăreşte pregătirea de bază în domeniul conservării restaurării, pregătire ce priveşte identificarea structurii materiale a monumentelor, în general, și a picturilor murale, în special, cercetarea şi studiul suprafeţelor arhitecturale, a picturilor murale sau a altor tipuri de decorațiuni. Prezintă şi testează metode de cercetare a suprafeţelor arhitecturale pe diferite categorii ale componentelor artistice, tencuieli monocrome, policrome, decoraţii murale, decoraţii din stucatură, piatră, decoraţii ceramice etc. Înţelegerea stratigrafică a etapelor de realizare şi a intervenţiilor realizate în timp la nivelul suprafeţelor arhitecturale conduce la elaborarea unei metodologii adecvate de tratament.

Program curs: 11.05-15.15.2020

Activitățile cursului se vor desfășura online pe platforma Google Classroom, cod acces a3urrov.

Bibliografie selectivă:

– PAOLO ŞI LAURA MORA / PAUL PHILIPPOT, Conservarea picturilor murale, ed. Meridiane, 1986
– DONATELLA CAVEZZALI, Documentation of porous building materials ICCROM , MPC , -Course papers, Sighişoara, 1995.

– ENRICO CILIBERTO, RONALD HANCOCK , Analytical methods in art and archaeology, Elemental analysis. A John Wiley & Sons, Inc.Publications, 2000.

Licență, Anul I Anul II

Prof. univ. dr. Ioana Gomoiu

PERIOADA 9-20.03.20 ANUL I     27-30.04.20 ANUL II

Discplina  BIODETERIORAREA PICTURILOR MURALE ȘI A PIETREI se adresează studenților din anul II ciclul licență și are ca obiectiv general pe semestrul II prezentarea diferitelor categorii de biodeteriogeni ce se pot identifica pe suportul litic.

Procesul de biodeteriorare a pietrei se inițiază și se desfășoară cu intensitate diferită în funcție de bioreceptivitatea acesteia, existența acumulărilor organice atmosferice, a compușilor organici folosiți la restaurarea anterioară, condițiile de expunere și de microclimat. Unele materiale constitutive sunt receptive la anumiți biodeteriogeni, iar altele creează condiții optime pentru biologia acestora (existența luminii naturale sau a celei artificiale corelată cu umiditatea în substrat și umiditatea relativă crescută). Aceste condiții favorizează apariția biofilmului (verde albăstrui produs de cianobacterii,  verde produs de algele verzi, roz format de bacteriile producătoare de pigmenți carotenoizi). Suportul litic expus în aer liber este colonizat în timp în trepte. Astfel, cianobacteriile, algele verzi și lichenii sunt colonizatori de ordinul I deoarece se dezvoltă pe substratul pe care îl folosesc numai ca nișă ecologică.

Fungii sunt în general colonizatori de ordinul II și se dezvoltă pe substratul litic ce prezintă compuși organici. Briofitele se dezvoltă pe suportul litic aflat în fază avansată de deteriorare datorită necesității biologice de a fixa rizoizii (echivalenții rădăcinilor plantelor) în protosolul acumulat în lacune, desprinderi sau crăpături.

Cursul este interactiv și se bazează pe expunerea orală dar în condițiile caracteristice perioadei programate,  se derulează prin expunerea on line via Skype. Cursul este însoțit de studii de caz reprezentate de lucrări de cercetare științifică și lucrări de licență sau dizertație.

Cod acces Platforma Google Classroom: ulmxfw5

Licență, Anul I Anul II

conf. univ. dr. Maria Dumbrăvician

Descriere:

Situată în categoria disciplinelor teoretice, Teoria restaurării constituie fundamentul estetico-filozofic al intervenţiei asupra operei de artă. Disciplina îşi propune să parcurgă principalele etape privind evoluţia conceptului de conservare-restaurare. Forma actuală, de o incontestabilă viabilitate a expresiei teoretice privind principiile ce guvernează intervenţia asupra operei de artă, rămâne tratatul lui Cesare Brandi, Teoria Restaurării. Rod al unei lungi experienţe la cârma Institului Central de Restaurare, cartea lui Brandi reuneşte în chip benefic formaţia sa de estetician şi filozof al artelor cu cea mai puţin cunoscută, a ştiinţelor juridice. Construcţia exemplară a doctrinei brandiene privind intervenţia de restaurare a operei de artă constituie structura în jurul căreia se dezvoltă cursul nostru. Deşi disciplina este dominată de cursurile teoretice, în sprijinul ei se află o serie de lucrări sau de tratamentul lacunelor.

Cursul se va desfășoară online, în perioada: 4.05 – 8.05. Cod de acces pe Platforma Google Claasroom: xuzwv5o

Bibliografie selectivă:

– Salvator Munoz Vinas: Contemporary Theory of Conservation, 2002

– Journals.openedition.org › ceroart; revue électronique. 11/2019

– Baldini Umberto – Teoria del restauratio e unita di metodologia, Editura Nadini 2003, volumele: I – II

– Brandi Cesare: Teoria restaurării, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1996.
– Carbonara Giovanni: La Reintegrazione dell’immagine. Problemi di restauro dei monumenti,Universita di Roma Istituto di Metodologia Architettonica, 1975-76, Bulzoni Editore.

– La philosophie de la restauration en Italie, Monuments Historiques, N. 149 / 1987.
La Teoria del Restauro del Novecento da Riegl a Brandi, Actele Congresului Internaţional, Viterbo,12-15 noiembrie 2003.
– Merleau Ponty Maurice: Fenomenologia percepţiei, Ed. AION, 1999

Licență, Anul II Anul III

Drd. Gemănar Ionel

 

DESCRIERE

În anul 2 de licență  cursul își propune dezvoltarea la viitorii restauratori, pe lângă familiarizarea cu mecanismele specifice restauăarii în general, a atitudinii faţă de patrimoniu şi proteţia sa ,structura elementelor componente legate de conservarea şi restaurarea pietrei. Astfel, o primă etapă este legată de înţelegerea mecanismelor de degradare şi a cauzelor ce generează degradările, cât şi capacitatea de a observa şi a diagnostica tipurile de piatră (cu înţelegerea mecanismelor formării lor) şi tipurile specifice de degradare. În al doilea rând, este necesar a se înţelege posibilităţile admise ale intervenţiilor, şi materialele compatibile utile în intervenţii. Faza finală este de a experimenta practic „in situ”, cunoştinţele acumulate şi de a face diferenţa între „conservare” şi „restaurare” şi analiza considerentelor estetice.

În anul trei al studiilor de licență disciplina își propune concentrarea cunoștiințelor acumulate în anii precedenți pe un studiu de caz ales împreună cu studentul, care să facă obiectul lucrării sale de licență. Studentul este astfel pus în situația de a aplica noțiunile și experiența acumulate până acum pe un caz concret, printr-o abordare interdisciplinară, sub coordonarea permanentă a profesorilor de disciplină precum și a profesorilor de la disciplinele complementare.

Pe perioada cursului studentul trebuie să realizeze o diagnosticare corectă a stării de conservare a obiectului înainte de momentul intervenţiei, pe baza căreia va formula propunerile de intervenție ce vor fi analizate de către comisia de catedră în cadrul examenului de prediplomă. Se face astfel trecerea de la nivelul pur teoretic, privind principiile fundamentale care stau la baza conservării şi restaurării operei de artă, la cazul concret al intervenție de conservare – restaurare pe un obiect ales, care la finalul semestrului  va fi corect diagnosticat și cu un proiect de conservare – restaurare complet.

 

REPERE BIBLIOGRAFICE

Lorenzo Lazzarini,Marisa Laurenzi Tabasso, Il Restauro della Pietra, CEDAM-Padova 1986;

Mora Paolo şi Laura şi Philippot Paul, Conservarea picturilor murale. Ed. Meridiane, 1986;

Iulian Olteanu, Piatra în patrimoniul românesc, Degradări specifice și tratamente adecvate, Editura A.C.S.- 2015;

Nicolae Anastasiu, Minerale şi roci sedimentare, Determinator, Editura Tehnică Bucureşti;

Nicolae Anastasiu, Dan Jipa, Texturi si structuri sedimentare , Ed.Tehnica Bucureşti – 1983;

Price C. A, „Stone Conservation” , An Overview of Current Research, The Getty Conservation Institute, 1996;

Torraca Giorgio, „Matériaux de construction poreuux, science des mqtériqux pour la conservation architecturale”, ICCROM, Rome, 1986;

Ashurst John, „Mortars, Plasters and Renders in Conservation”, Ecclesiastical Architects’ and Surveyours’ Association;

Camuffo Dario, „Microclimate for cultural heritage”, Environment and Climate research Programme, Ed. Elsevier, Amsterdam-Lausanne-New York, 1998;

M. Winkler,„Stone: Properties, Durability in Man’s Environment”, Springer, 1994;

Lindley, „Sculpture Conservation: Preservation or Interference, Scolars Press, 1997;

Penny Wiley, The Materials of sculpture, 1993;

Licență, Anul II Anul III

Asist. univ. dr. Marcel Scutaru

 

Disciplina  se desfășoară pe parcursul a trei semestre de cursuri și lucrări practice.

În anul II obiectivele principale sunt înţelegerea demersului artistic și a modalităţilor tehnice de realizare al acestuia cu accent pe tehnicile tradiționale. Formarea capacităţii de a identifica tehnicile folosite de artist cu etapele specifice elaborării formei în sculptură.

Familiarizarea cu spaţiul de lucru, cu dotarile acestuia, cu materialele şi uneltele specifice unor tehnici și însuşirea modalităţilor practice de realizare a unei opere de sculptură cu ajutorul tehnicilor tradiţionale. Educarea gustului prin raportarea la exemple majore din istoria artei in care tehnica stralucit folosită raspunde unui concept artistic de exceptie.

Identificarea mijloacelor de analiză tehnologică funcționale în cazul sculpturii și analiza diferențelor tehnologice care determină comportamentele diferite în ceea ce privește starea de conservare. Se discută și despre viciile tehnice ce conduc la degradarea operei.

Partea practica a cursului presupune familiarizarea cu spaţiul de lucru, cu dotarile acestuia, cu materialele şi uneltele specifice unor tehnici și însuşirea modalităţilor practice de realizare a unei opere de sculptură cu ajutorul tehnicilor tradiţionale prin realizarea de către student a unei lucrări în piatră cu unelte tradiționale.

În anul al III-lea disciplina se axează pe studierea aspectelor tehnologice ale unei opere supusă intervenților de conservare – restaurare în cadrul elaborării Lucrării de Licență. Partea teoretică reia problematica din anul II, aplicate piesei în studiu, iar lucrările practice se concentrează pe realizarea de către student a unei replici ce reconstituie tehnic originalul sau o parte a acestuia.

Licență, Anul I

prof. univ. dr. Ioana Gomoiu

Disciplina se adresează studenților din anul I ciclul licență din semestrul II și are ca obiectiv general prezentarea diferitelor categorii de biodeteriogeni ce se pot identifica pe diferite obiecte de patrimoniu și monumente istorice.

Biodeteriogenii (micro și macrobiodeteriogeni) se dezvoltă pe suprafața operei de artă receptivă (bioreceptivitate). Opera de artă, în funcție de structura chimică de natură organică, depunerile organice acumulate în timp și condițiile de microclimat poate deveni substrat nutritiv pentru biodeteriogenii cu nutriție de tip heterotrof (unele bacterii și fungi). Opus, opera de artă cu structură minerală și fără depuneri organice dar plasată în condiții de microclimat neadecvate pentru conservare este folosită de biodeteriogeni ca nișă ecologică. Organismele deteriorează opera de artă prin mecanisme specifice biofizice și biochimice. Astfel, biodeteriogenii acționează mechanic și prin produși de metabolism (acizi organici, enzime pigmenți). Analiza directă și cu ajutorul aparatelor de mărire efectuată asupra operei de artă, permite restauratorului să recunoască o suprafață biodeteriorată și în funcție de morfologia bioteriogenului să emită suspiciunea de biodeteriorare respectiv categoria de biodeteriogen (alge, fungi, licheni, insect etc).

Cursul este însoțit de studii de caz reprezentate de lucrări de cercetare științifică și lucrări de licență sau dizertație.

Cursul este interactiv, se bazează pe expunerea orală în general și on line. Cod acces Platforma Google Claasroom: jnz23mb

 

Master,

Prof. dr. Ioana Gomoiu

Activitățile cursului pot fi urmărite on line pe platforma Google Classroom, cod acces vkwxqnj.

 

Cursul abordează modalitățile de conservare pe termen lung (principii, metode, evaluare) raportate la starea de conservare a monumentului, la proprietățile materiei originale și la funcționalitatea pe care acesta o va avea după finalizarea intervențiilor de conservare-restaurare. Se prezintă modul în care, pe baza documentației existente, se stabilește eficiența tratamentelor de decontaminare efectuate și se evaluează modul în care respectivul monument este întreținut în vederea asigurării conservabilității. Pe baza analizei studiilor de caz prezentate și a lucrărilor științifice publicate în domeniu, li se solicită studenților elaborarea unui studiu de caz virtual de conservare preventivă pe termen scurt și pe termen lung. Cursul este interactiv, se bazează pe expunerea orală în general și on line în condițiile caracteristice acestei perioade.

 

Licență, Anul I Anul III

 

 

Drd. Ioana Olteanu

 

În procesul de conservare – restaurare imaginea fotografică reprezintă un capitol important ce poate furniza un maxim de informații în măsura în care aceasta este utilizată corespunzător. De aceea, înțelegerea funcționării unei camere foto, a performanțelor și limitărilor diferitelor tipuri de camere, obiective și senzori va sta la baza obținerii imaginilor fotografice elocvente. Acestea vor livra, prin tipurile de lumini alese în funcție de obiectul studiat (pictura murală și fotografia de arhitectură, pictura pe suport de lemn, pictura de șevalet, textile, metal, ceramică și alte obiecte de muzeu), prin utilizarea diferitelor tehnici speciale  de fotografie (fotografia digitală în infraroșu, fotografia digitală în lumină UV), sau prin tehnicile avansate de documentare (fotogrametrie, scanare 3D, baze de date) informații cantitative și calitative ale obiectelor în studiu. Utilizarea scalei colorimetrice (ColorCheker) urmărește realizarea fotografilor într-o gama cromatică cât mai apropiată de cea a obiectului studiat, fără abateri subiective în procesul de prelucrare a imaginii.

Imaginile fotografice relevante și utile obținute în procesul documentării fotografice vor necesita un mediu de stocare a informației, vor avea nevoie de o prelucrare a imaginii, sau se va dori publicarea lor. Astfel, finalul cursului va cuprinde noțiuni introductive de stocare și prelucrare a imaginii (prezentarea pachetului Adobe Photoshop, Bridge, Lightroom / vector versus raster / stocarea informației pe termen lung), tipuri de formate  (RAW, tiff, jpg), cât și noțiuni referitoare la publicarea lor pe diferite suporturi (web, print digital).

Noțiunile teoretice vor fi susținute prin exemple practice realizate pe parcursul fiecărei întâlniri, iar studiile de caz vor completa partea practică a acestui curs.

Master, Anul I

dr. Ioana Gomoiu

Cursul se desfășoară on line pe platforma Google Classroom , cod acces imf3300.

 

Disciplina Etiopatogenia operei de artă are ca obiective generale cunoașterea procesului de biodeteriorare, a metodologiei de tratament, a biodeteriogenilor și a principiilor de acțiune a compușilor chimici, respectiv a radiațiilor cu efect biocid. Sunt prezentate principalele tipuri de tratamente de decontaminare și oportunitatea aplicării lor în funcție de starea de conservare, structura chimică a obiectului/monumentului și condițiile de microclimat. Prin prelegeri interactive sunt detaliate noțiunile fundamentale referitoare la activitatea de decontaminare precum și cele caracteristice pentru diferite categorii de biodeteriogeni (bacterii, alge, fungi microscopici, fungi macroscopici și licheni) ce colonizează obiectele de patrimoniu/monumente istorice. Cunoștințele fundamentale și cele rezultate din prezentarea unor studii de caz (din activitatea de cercetare proprie UNAB și lucrări de dizertație elaborate, dar semnificative) contribuie la conștientizarea viitorului restaurator în abordarea științifică a restaurării și a responsabilității în asigurarea conservabilității pe termen lung a obiectului/monumentului.

Cursul este interactiv, se bazează pe expunerea orală în general și on line în condițiile caracteristice acestei perioade.

 

Master, Anul I

Profesori: dr. Dan Mohanu, dr. Cristina Serendan

Program curs: 04.05-15.05.2020

Activitățile cursului se vor desfășura online, în perioada stabilită,  pe Skype (unacroa) între 9am-12am, și pe platforma Google Classroom, cod acces 7xfaadp.

 

Cursul propune modelul ideal de structurare a cercetării multidisciplinare a unui obiect artistic sau monument. Cele două direcții de cercetare specifice restauratorului: cercetarea directă a obiectului /monumentului și cercetarea de arhivă, sunt prezentate în prima parte a cursului. Apoi sunt explorate posibilitățile de coroborare de către restaurator a informațiilor din domeniul structurii, chimiei, biologiei, microbiologiei, fizicii, mineralogiei şi petrografiei, istoriei și istoriei artelor, paleografiei, arheologiei, și prezentarea lor pe o structură și într-un format clar și accesibil.

La finalul cursului studenții vor avea o imagine de ansamblu asupra etapelor de cercetare absolut necesare pentru o evaluare corectă a stării de conservare a unui obiect / monument și stabilirea metodologiei de conservare – restaurare a acestuia.

Licență, Anul III

Profesor invitat dr. Anca Luca

Activitățile cursului pot fi urmărite pe platforma Google Classroom, cod acces ayjuzgl.

 

Cursul are ca obiectiv principal însușirea elementelor de bază ale Petrografiei, pentru o mai profundă înțelegere a rocilor prezente în operele de artă și clădiri de patrimoniu. Disciplina este o continuare naturala a cursului de Mineralogie. Prin cursul de Petrografie se obțin elementele care definesc rocile, implicit terminologia specifica, precum si criteriile de sistematica petrografica. In ansamblu, cunoștințele de petrografie stau la baza înțelegerii mecanismelor si cauzelor care intervin în procesele de degradare a componentelor litice din lucrările de artă, astfel ca, în final, sa se aleagă cea mai buna soluție de conservare – restaurare a pietrei.

Petrografia contribuie la adoptarea de către studenți a unei atitudini științifice față de metodele pe care le vor utiliza, în vederea conservării și / sau restaurării obiectele litice, prezente în operele de artă.

 

Licență, Anul III

Profesor invitat lect. univ. dr. Anca Cornelia Luca

Activitățile cursului pot fi urmărite și pe platforma Google Classroom, cod acces ayjuzgl.

 

Cursul urmărește familiarizarea studenților cu elementele de bază ale cristalografiei geometrice utilizate în mineralogie, cu metoda de studiu macroscopic a mineralelor și a criteriilor de recunoaștere şi clasificare a acestora. Disciplina contribuie esențial la înțelegerea profundă a materialelor minerale care se întâlnesc în compoziția culorilor și a suporturilor pentru pictură și sculptură. Studenții vor fi capabili să înțeleagă mai bine diferențele de structură și comportament între diferitele tipuri de materiale minerale, roci, precum și modul lor de formare.

Licență, Anul II Anul III

dr. Cristina Cojocaru

Activitățile cursului pot fi urmărite pe platforma Google Classroom, cod acces ubahmou.

 

Cursul se desfășoară pe durata a trei semestre și se adresează anilor de studiu II și III, urmărind familiarizarea studenților cu noțiunile de bază, terminologia și conceptele operaționale specifice metodei iconografice aplicată în domeniul artei religioase. Conținuturile principale ale disciplinei au în vedere relația dintre text și imagine, raportarea iconografiei la dogmă și la practica liturgică, etapele de transformare a reprezentării sacre de la începutul istoriei creștine până în contemporaneitate și regulile de compunere a unui program iconografic.

În primul semestru al anului II sunt predate noțiuni introductive care explică legitimitatea și autoritatea imaginii religioase în creștinism, originile artei creștine și evoluția simbolurilor și temelor sacre din perioada paleocreștină până la finalul perioadei iconoclaste. Cel de-al doilea semestru este dedicat studierii icoanei, iconostasului și a obiectelor liturgice: sfinte vase, veșminte și mobilier. Urmărind semnificația, evoluția stilistică și tehnicile de materializare ale acestor forme de artă religioasă studenții vor dobândi competențe de analiză vizuală și iconografică specifice domeniului, aplicabile pentru identificarea, încadrarea cronologică și descrierea pieselor și a temelor.

Cursul continuă în anul al III-lea, pe parcursul primului semestru, cu studiul ansamblurilor iconografice, pe baza unor exemple de pictură murală ortodoxă din spațiul românesc (Țara Românească, Moldova, Transilvania), dar și din cel balcanic (Grecia, Serbia, Bulgaria, Macedonia) și din cel rusesc, care pun în lumină elementele de unitate și diversitate iconografică apărute de-a lungul secolelor (XII –XXI). Parcurgând succesiunea tradițională a diviziunilor spațiului eclezial: altar, naos, pronaos pridvor, studenții vor fi capabili să înțeleagă regulile care guvernează compoziția programului iconografic într-o biserică creștină răsăriteană, precum și particularitățile tematice specifice fiecărei unități planimetrice și modul în care opțiunile iconografice răspund funcțiilor acesteia.

Licență, Anul I Anul II Anul III

Lect. univ. dr. Romeo Gheorghiță

Disciplina documentația de conservare-restaurare, prin competențe şi mijloace
specifice, urmărește acumularea cunoştinţelor teoretice şi practice privind redarea obiectivă a
aspectelor tehnologice, ale stării de conservare, a investigațiilor științifice, a metodologiei de
conservare-restaurare. Cursul  vizează pregătirea viitorilor conservatori și restauratori, pentru întocmirea unor documentaţii şi proiecte interdisciplinare. În contextul dezvoltării programelor de tehnoredactare, arhivare și prelucrare a textelor și imaginilor pe calculator se urmăreşte o aplicare a acestora în elaborarea documentaţiei specifice prin realizarea documentaţiei scrise, documentației cu imagini fotografice, elaborarea releveelor desenate în forme cât mai obiective. Cursul cuprinde criterii, metode și mijloace de întocmire a lucrărilor
privind documentația de conservare-restaurare după cum urmează:

  • Documentaţia scrisă, se realizează structural prin redactare organizată/sistematică: a.) fișe de evidență/inventar, fişe deconservare-restaurare, jurnalde conservare-restaurare,dosarul preliminar de conservare-restaurare.
  • Documentaţia fotografică, se realizează prin imagini și compoziții fotografice cu un conținut
    specific/particular documentaţiei de conservare-restaurare a patrimoniului artistic vizual, din
    colecții muzeale sau din cadrul edificiilor de arhitectuă.
  • Documentaţia grafică de specialitate (desenată la scară) este realizată prin elemente complexe de exprimare grafică: a.) schițe de ansamblu și detaliu, planşe desenate; b.) relevee de ansamblu la scară/cu scară grafică inclusă: 1:1,1:2, 1:5, 1:10, 1:50, etc.

Temele cursului urmăresc, prin abordarea lor, subiecte diferite. În anul al III lea, cursul se realizează pe subiectele alese (studii de caz), în cadrul lucrării de licență. Se realizează și se completază în cadrul temelor, fișe analitice de inventar, evidență ale bunurilor culturale din patrimoniul mobil, cum ar fi de exemplu: pictură de șevalet, lemn policrom, pictură murală extrasă, ceramică decorativă, basorelief din ipsos, etc. Se exersează de asemenea realizarea de fișe de conservare-restaurare pe diferite studii de caz din patrimoniul muzeal, dar și pentru componente artistice diferite din monumente istorice. Realizarea dosarului de conservare-restaurare (preliminar) pentru componente artistice din cadrul unor monumente istorice dinpatrimoniul construit, cum ar fi: case, biserici, castele, edificii, site-uri arheologice, etc.

Activitatea cursului se desfășoară și pe platforma Google Classroom, cod: llo6b6z. Program curs: An 1 – 11.05-22.05.2020; An 2 – 30.03-10.04.2020 și 04.05 – 08.05.2020, An 3 – 27.04-30.04.2020

Bibliografie selectivă:

Aldrovandi Alfredo ,Marcello Picollo, Metodi di documentazion e indagini non invasive nei dipinti, Ed. Il Prato,
Sonara (PD), 2007.
Bortolotti Irene, Grafica al computer per il restauratore, ed. Il prato, Sonara (PD), 2006.
Licherdopol Andrei, Editarea foto pe înțelesul tuturor.Photoshop CS5, ed. 3D Media Communications, Brașov, 2011.
Mark Galer, Les Horvat, Imaginea digitală, ed. Ad Libri, București, 2004.
Mora Paolo şi Laura / Philippot Paul, Conservarea picturilor murale, ed. Meridiane, 1986.
Schmid Werner, Grafic Documentation Systems in Mural Painting Conservation, ICCROM-Rome, 2000.
Sherry Kinkoph, Microsoft Office Power Point 2003 în imagini, ed. Teora, București, 2004.
Thomson Gary, La conservation des peintures murales en Moldavie, Rapport sur la mission de MM.,C.I.C., 1970.
Site-uri web:
http://www.cultura.ro/resurse-patrimoniu-cultural
https://patrimoniu.ro/
https://www.iccrom.org/resources/library-services
https://www.iccrom.org/sites/default/files/2018-02/2000_schmid_gradoc_rome_77215_light.pdf

Licență, Anul I Anul II Anul III

Lect. univ. dr. Gheorghiță Romeo

Activitatea cursului se va desfășura și pe platforma Google Classroom, cod acces xvcvpod. Anul II, Perioada: 13 04 – 24 04 2020 / Anul III, Perioada: 23 03 – 03 04 2020

Descriere curs.

Cursul teortico-practic îşi propune în prima etapă descoperirea textelor esențiale din tratatele și eminiile medievale de pictură și prin acestea aflarea metodelor de realizare vechilor tehnici de realizare. În a doua etapă prin exercițiile de transpunere a imaginilor se experimentează modalităţile practice de realizare a vechilor tehnici de pictură parietală: a fresco, a secco, zgraffito, mozaic, stucatură policromă, etc. Prezentările din cadrul cursului vor arăta paticularitățile tehnologice, calitatea materialele prin analize, investigații diferite, dar și manierele artistice de realizare ale picturilor și decorațiilor murale în diferite zone și perioade istorice. Imaginile picturilor alese pentru transpunerea practică, desfășurarea tehnologică realizată în cadrul demersului didactic, sunt detalii de pe suprafeţe murale. Detaliile provin din spațiul monumentelor istorice, edificii funerare, lăcașuri de cult sau laice din patrimoniul românesc sau european. Prin acestea se vor urmării caracteristicile picturilor murale în tehnica al fresco, freso-secco, a calce, al secco și cercetarea tehnologiei de realizare a imaginilor plastice.
Aflându-se între pregătirea artistică şi pregătirea ştiinţifică de bază ce priveşte structura materială a operei de artă, cursul analiza tehnologică a picturilor murale, prin abordările sale particulare contribuie la formarea complexă şi specializată a viitorilor conservatori și restauratori.

Temele cursului se structurează după cum urmează:

  • Analiza materialelor și a instrumentelor folosite în pictura murală, pentru tehnica al fresco, a secco, variantele istorice utilizate de-a lungul timpului.
  • Etapele tehnologice de realizare – operaţiuni specifice fiecarei etape de realizare a picturii.
  • Realizarea schiţei, desenului pentru transpunere.
  • Pregatirea structurii suport a picturii-suprafeţa zidului.
  • Pregătirea stratului suport de preparaţie – mortare, văruieli, grunduri (arriccio, intonaco, intonachino).
  • Prepararea materiei liante pentru detaliile în tehnica al secco realizate (emulsii, mordanți).
  • Pregătirea pigmenţilor şi prepararea culorilor.
  • Testarea culorilor a gamei şi a acordurilor cromatice.
  • Aplicarea succesivă a straturilor de culoare utilizate. Se vor urmări, raportul cromatic şi tehnologia de aplicare specifică tehnicilor al fresco şi al secco, etc.
  • Realizarea unor imagini cu detalii sugestive în tehnica aleasă – pictură de tradiție bizantină sau occidentală europeană.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
Cennini, Cennino, Tratatul de pictură, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1977
Dionisie din Furna, Erminia picturii bizantine, Edi. Sophia, Bucureşti, 2000
Drăguţ, Vasile, Dicţionar enciclopedic de artă medievală românească, Ed.ştiinţifică şi enciclopedică,
Bucureşti,1976
Podlacha, Wladyslaw, Nandriş, Grigore, Umanismul picturii murale postbizantine, vol. 1, Latura tehnică a
picturilor, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1985
P. Mora, L.Mora, P.Philippot,Conservarea picturilor murale, Ed. Meridiane, 1986.
Mic dicţionar enciclopedic, Ed. Enciclopedică, 1972.
Cesare Brandi, Teoria restaurării, Ed. Meridiane, 1996.
V. Drăguţ / I. Istudor, Pagini de veche artă românească, Ed. Academiei, 1985.
Ioan Istudor, Noțiuni de chimia picturii, Ed. D.P. House, 2006.

Licență, Anul III

Ing. ch. Mihai Lupu, asistent ing. ch. Irina Huică

  1. Conceptele: Cursul adanceste cunoasterea materialeleor constitutive ale operelor de arta si a monumentelor de către viitorii restauratori prin teorie si practica prin exemplificare directa, cerectarea vizuala si la microscop. Deasemenea incepe sa apropie necesitatea analizelor pentru cunoasterea materialelor de catre restauratori 2. Teme generale ale programului de studiu (cursului) Materiale introduse în opera de artă prin tratamentele de conservare-restaurare. Adezivi şi consolidanţi utilizați în restaurare Solvenţi utilizati in restaurare, agenti de suprafata, enzime Reactivi si alte produse folosite in restaurare Analize microchimice pentru lucrarea de licenta, abordarea stiintifica a materialului scris.

Bibliografie:

Google classroom: l5gvvjf3

Licență, Anul I Anul II

Asist. univ. dr. Marcel Scutaru

Program curs: An 1 – 17.02-21.02. 2020; 02.03 – 06.03.2020; 06.04 – 10.04.2020 / An 2- 24.02-28.02.2020; 09.03-20.03.2020;

Materialele pentru curs pot fi accesate și pe platforma Google Classroom cu codul xvcvpod.

 

Cursul este structurat pe trei mari categorii: studiul desenului, al culorii și al formei tridimensionale.

Studiul desenului. Pentru viitorul restaurator desenul este predat sub formă de lucrări practice pe parcursul a patru semestre ca formă de studiere a naturii, de exersare a spiritului de observație, a capacității de înțelegere și de redare. Se urmărește de asemenea cunoașterea posibilităților de expresie plastică specifice desenului, înțelegerea demersului creator al maeștrilor, cultivarea bunului gust şi a componentei artistice a personalității studentului. În anul I temele se concentrează pe cunoașterea și exersarea elementelor de limbaj linia, punctul şi pată, pe studierea proporțiilor, a ritmului, a secțiunii de aur în natură și în lucrările unor artiști.

Studiul culorii. În anul I se urmărește se urmărește cunoașterea fenomenelor cromatice care stau la baza imaginii plastice, observarea, analiza și redarea în culoare, în termenii limbajului plastic a unor motive din natură.

Studiul formei tridimensionale. Pe parcursul a patru semestre de lucrări practice se urmărește cultivarea capacității de observație și înțelegere a naturii, de redare în formă tridimensională a realității.

Temele din anul I sunt legate de însușirea unor noțiuni generale despre sculptură, despre tehnica modelajului în lut și formarea unei culturi plastice în domeniul sculpturii prin analiza modului în care este concepută și construită opera de artă.

Licență, Anul I

Ing. dr. Roxana Rădvan

Cursul de desfășoară pe platforma Google Classroom și poate fi accesat cu codul ju6qwmn.

 

Cursul se întinde pe două semestre și presupune cunoașterea elementelor specifice și a termenilor folosiți în explicarea fenomenelor fizice legate de analiza instrumentală a materialelor utilizate în elaborarea operelor de artă. Temele generale ale cursului includ studiul legilor fundamentale care guvernează fenomenele fizice și interacția radiațiilor electromagnetice și a radiațiilor ionizante cu materia. In semestrul al 2-lea cursul va continua cu studiul interacției radiațiilor electromagnetice și radiațiilor ionizante cu materia si se va completa cu principiile de funcționare ale aparaturii și instrumentelor care captează imaginile necesare investigării operelor de artă și interpretarea rezultatelor obținute prin aplicarea metodelor instrumentale.

Licență, Anul III

conf. univ. dr, Maria Dumbrăvician

Metodologia conservării şi restaurării îşi propune în anul trei al studiilor de licență concentrarea cunoștințelor acumulate în anii precedenți pe un studiu de caz ales împreună cu studentul, care să facă obiectul lucrării sale de licență. Studentul este astfel pus în situaȘia de a aplica noȘiunile Și experienȘa acumulate până acum pe un caz concret, printr-o abordare interdisciplinară, sub coordonarea permanentă a profesorilor de disciplină precum Și a profesorilor de la disciplinele complementare.

Pe perioada cursului studentul trebuie să realizeze o diagnosticare corectă a stării de conservare a obiectului înainte de momentul intervenţiei, pe baza căreia va formula propunerile de intervenție ce vor fi analizate de către o comisie compusă din cadrele didactice ale departamentului sau membri invitați în cadrul examenului de prediplomă. Se face astfel trecerea de la nivelul pur teoretic, privind principiile fundamentale care stau la baza conservării şi restaurării operei de artă, la cazul concret al intervenție de conservare și restaurare pe un obiect ales.

Activitatea cursului se desfășoară online pe platforma Google Claasroom, Skype și WhatsApp

Perioda de curs: 6.04-17.04. 2020; ora: 9.00-12.00

Bibliografie:

HMC08_Historical_Mortars_Conference_Characterizati.pdf

ICOM_CIMCIM_Bulletin_2019_1_January. pdf

Ethics in conservation_Newsletter

Il restauro dei frammenti dell’affresco absidale de la Chiesa San Pietro a Toscana: https://youtu.be/CBmGSAEG260

Master, Anul I

Lect. univ. dr. Cristina Serendan

Program curs: 18.05-22.05.2020, zilnic între 9am-12am pe Skype (unacroa)

Activitatea cursului se desfășoară on line și pe platforma Google Classroom cu codul de acces: sujv3mn

 

Disciplina contribuie la stabilirea si dezvoltarea proiectului de cercetare care face subiectul lucrării de master. Pe parcursul acestui semestru vor fi abordate aspecte metodologice de cercetare, aspecte de structurare și conținut, aspecte de tehnoredactare și de documentarea corectă. Studenții sunt ghidați individual, cu recomandări și proceduri aplicate studiul ales. Abordarea pluridisciplinară a cercetării se materializează prin inițierea de colaborări punctuale cu specialiștii responsabili de infrastructura de cercetare a Centrului de Cercetare CROA din UNArte, cu profesorii din disciplinele complementare și prin colaborarea cu parteneri externi.

Licență, Anul I

Lect. univ. dr. Cristina Serendan

Program curs: 13.04. – 01.05.2020, întâlnire Skype zilnic între 9am-12am.

Activitatea cursului se desfășoară on line și pe platforma Google Classroom cu codul de acces usw6xsc.

 

Descriere:

Cursul îşi propune o desfășurare în etape pe perioada celor trei ani de studiu a principalelor aspecte privind metodologia conservării şi restaurării picturilor pe suport de lemn. În abordarea acestui curs se propune alternarea informaţiilor practice cu cele teoretice și cu informațiile derivate din disciplinele sau materiile de studiu complementare: istoria artei, biologia, chimia, fizica, cromatologia, etc. Pe parcursul acestui semestru vor fi discutate trei teme majore: a) identificarea și clasificarea formelor de degradare a picturilor în funcție de factorii și cauzele de degradare, b) consolidarea picturilor pe lemn și c) curățarea picturilor pe lemn. Exercițiile practice au în vedere experimentarea lucrului cu diferiți consolidanți sau cu solvenți comuni și vor fi adaptate la constrângerile impuse de imposibilitatea lucrului în atelier și a procurării lor de către fiecare student.

 

Bibliografie selectivă:

EwaGlos: European Illustrated Glossary Of Conservation Terms For Wall Paintings And Architectural Surfaces, English definitions with translations into Bulgarian, Croatian, French, German, Hungarian, Italian, Polish, Romanian, Spanish and Turkish, edited by Angela Weyer, Pilar Roig Picazo, Daniel Pop, JoAnn Cassar, Aysun Özköse, Jean-Marc Vallet, Ivan Srša, Series of publications by the Hornemann Institute, Volume 17

Stanley Taft W., Mayer James W., The Science of Paintings, Springer 2000

Istudor I., Noțiuni de chimia picturii, editura ACS, 2011

Dorge V.,  Howlett  F. C. (Eds), Painted wood: history and conservation,  , Getty Publications, 27 aug. 1998, disponibila pdf la pagina http://getty.edu/conservation/publications_resources/pdf_publications/paintedwood.html

Dardes K., Rothe A. (Eds), The Structural Conservation of Panel Paintings: Proceedings of a Symposium at the J. Paul Getty Museum, Getty Conservation Institute, 1998, disponibila la pagina http://www.getty.edu/conservation/publications_resources/pdf_publications/panelpaintings.html

 

Licență, Anul I

Lector univ. dr. Cristina Serendan

Program curs: 23.03 – 03.04.2020, zilnic 9am-12am, întâlnire Skype – unacroa

 

Descriere:

Cursul prezintă o evoluție succintă a tehnicilor de pictură pe panou pornind de la construcția suportului de lemn și până la stratul pictural. Vor fi discutate materialele, tehnicile, contextul artistic și relația dintre tehnică și concept în diferite perioade ale istoriei artei. Cursul îmbină noțiunile teoretice cu exerciții practice. Pornind de la rețete din tratatele de pictură și de la rezultatele cercetărilor științifice, partea practică se va concentra pe experimentarea lucrului cu diferiți lianți și reconstituirea unor detalii tehnice din picturi pe panou după procedurile originale.

Planul cursului, bibliografia și alte suporturi de curs se descarcă de pe google classroom cod ajhxa77.

 

BIBLIOGRAFIE:

Theophilus De diversis artibus or Schedula diversarum artium (in three books, date controversial but ca. 1125) A good English translation: Theophilus, On Diverse Arts, ed. J.G. Hawthorne and C.S. Smith (c. A.D. 1100) (NY:Dover) 1963, ed a doua 1979

Cennino Cennini, Il Libro dell’Arte,   disponibil la http://www.noteaccess.com/Texts/Cennini/

Dionisie din Furna, (1979) Carte de pictura, Ed. Meridiane, Bucuresti

Merrifield Mary P., (1999) Medieval and Renaissance Treatises on the Arts of Painting : Original Texts With English Translations, Dover Publications, first edition

Thompson V. Daniel, The practice of tempera painting, Dover publications, 1962

Painted wood: history and conservation, Editori Valerie Dorge, F. Carey Howlett, Getty Publications, 27 aug. 1998 – 552 pagini, disponibila pdf la pagina http://getty.edu/conservation/publications_resources/pdf_publications/paintedwood.html

Doerner Max, (1992) Malmaterial und seine Vervendung im Bilde, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart

Bomford, David, Jill Dunkerton, Dillian Gordon, and Ashok Roy, (1989) Art in the Making: Italian Painting before 1400 , London:National Gallery Publications

Jill Dunkerton, Durer to Veronese: Sixteenth-Century Painting, Yale University Press, 2002

Jileen Nadolny ICOM-CC Preprints, 15th Triennial Meeting, New Delhi, 22-26 September 2008 (2 volumes), Chapter: One craft, many names: gilders, preparers, and polychrome painters in the 15th and 16th centuries, Publisher: ICOM-CC / Allied Publishers, Editors: J. Bridgeland, pp.Vol. 1, pp. 10-17

http://www.woodanatomy.ch/

http://closertovaneyck.kikirpa.be/

http://www.conservation-wiki.com/w/index.php?title=Paintings

Technologia Artis https://technologiaartis.avu.cz/a_2vse-studie-techn.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Paul_Rubens

http://www.oil-painting-techniques.com/analysis-peter-paul-rubens.html

http://www.lalaragimov.com/research

http://www.oil-painting-techniques.com/analysis-peter-paul-rubens.html

Master, Anul I Anul II

Bizanțul în lecturi moderne, ITA, Master I / CR, Murală, Master II (opțional)

Cursul se desfășoară pe platforma Google Classroom

https://classroom.google.com/u/2/c/NzI3MDE4MDQxMzVa

Prelegerile se vor organiza pe Google Meet

Licență, Anul I Anul II

Curs anul I ITA – Arta românească după 1960 – în perioada aprilie-finalul semestrului II

(valabil si pentru anul II FAP si FADD)

Anul universitar 2019-2020

  1. Scurtă descriere a prelegerilor

Cursul cuprinde referiri la pictura, sculptura, grafica, artele decorative, fotografia, instalaţiile, performance, arta video şi digitală din anii 1960 până către prezent, în România. Vor fi incluşi în prezentări şi artiştii români din diaspora. Între reperele marcante ale deceniilor opt şi nouă ale secolului XX se înscriu şi taberele de sculptură (Măgura, Arcuş, Scânteia-Iaşi, Hobiţa…), ele reprezentând elemente identitare consistente pentru plastica noastră în epocă. Un alt „capitol“ pe care îl considerăm important şi care va beneficia la rândul său de o expunere separată, îl constituie prezenţele româneşti la Bienala de la Veneţia, după 1960.

Licență, Anul I

17 mart. – Pictura Renașterii în Italia, sec. al XV-lea (partea a doua). Au fost avute în vedere creațiile următorilor artiști: Fra Angelico, Benozzo Gozzoli, Masolino da Panicale, Masaccio, Paolo Uccello, Domenico Ghirlandajo, Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Școala ferareză. Pentru această din urmă școală de pictură s-a procedat la o prezentare a ideilor lui Aby Warburg legate de ciclul de fresce din Palatul Schifanoia. S‑a adăugat un suport de curs (16 pagini) și un text suplimentar, în afara bibliografiei obligatorii: Pierre Francastel, Un mister parizian ilustrat de Paolo Uccelo: Miracolul ostiei de la Urbino. Un material ilustrativ complet a fost expediat studenților (cca. 70 imagini).

24 mart. – Pictura Renașterii în Italia, sec. al XVI-lea (Leonardo, Rafael). Studenților le-a fost pusă la dispoziție o înregistrare video a cursului. Un suport de curs a însoțit înregistrarea video (13 pagini). Două texte au fost puse la dispoziția studenților (în afara bibliografiei obligatorii indicate la începutul anului universitar): E. H. Gombrich, „Capetele grotești” (Leonardo) și „Rafael: Madonna della sedia”, în Moștenirea lui Apelles, București, Meridiane, 1981. Un amplu material ilustrativ (reproduceri) a fost pus la dispoziția studenților.

31 mart. –  Pictura școlii venețiene în sec. al XV-lea și al XVI-lea (Antonello da Messina, Vittore Carpaccio, pictorii din familia Bellini: Jacopo, Gentile și Giovanni Bellini, Giorgio di Castelfranco zis Giorgione, Tiziano Vecellio, Jacopo Robusti zis Tintoretto, Paolo Caliari zis Veronese, pictorii din familia Bassano: Francesco, Leandro, Gerolamo).

Studenților le-a fost pusă la dispoziție o înregistrare video a cursului. Un suport de curs a însoțit înregistrarea video (13 pagini). Două texte au fost puse la dispoziția studenților (în afara bibliografiei obligatorii indicate la începutul anului universitar): Salvatore Settis, Giorgione’s Tempest. Interpreting the Hidden Subject, The University of Chicago Press și Victor Ieronim Stoichiță, „Critica de artă la Veneția și dilemele picturalității”, în Secolul de aur al picturii venețiene, București, Meridiane, 1980. Din același volum studenții au fost îndemnați să parcurgă fragmente din corespondența lui Pietro Aretino (scrisori către Tițian). Un amplu material ilustrativ (reproduceri) a fost pus la dispoziția studenților.

Materialul a fost diseminat pe cale digitală. Dosarul cursului a fost pus la dipoziția fiecărui student pe adresa sa e-mail, transmisă de secretariat.

Conservare și Restaurare

Calea Griviței 28,
București 010702

Telefon: +(40) 21.312.45.51
E-mail:  ita@unarte.org