Caută
Close this search box.
Me

Etica cercetării științifice

Titular curs – Prof. univ. dr. Constantin Aslam

  1. ETICA ALEGERII TEMEI DE CERCETARE
  2. Fundamentele eticii cercetării

Tematizări: Noțiunea de „cercetare” și etica cercetării. Etica cercetării ca etică aplicată. Valori fundamentale ale cercetării academice: fidelitatea pentru adevăr, autenticitatea și nepărtinirea. Etica cumințeniei vs. etica cunoașterii (etica concurențială).

  1. Problema cercetării părtinitoare – imixtiunea prejudecăților gândirii comune în cercetarea academică

Tematizări: Ideea de prejudecată; feluri de prejudecăți: prejudecăți cognitive, prejudecăți afective, prejudecăți  morale; moduri de viciere a cercetării prin prejudecăți; cercetarea părtinitoare și gândirea deziderativă (confirmation bias).

  1. Etica relevanței și imoralitatea banalității

Tematizări: Strategii de alegere a temei de cercetare; problema relevanței cercetării ca problemă etică; probleme etice ridicate de banalități – perspectivă deontologică și utilitaristă; limitele etice ale tematicii de cercetare.

  1. Originalitate și autenticitate. Probleme în definirea unei „cercetări autentice”

Tematizări: Distincția dintre originalitate și autenticitate; posibilitatea unei cercetări originale dar inautentice; probleme etice legate căutarea originalității cu orice preț; Raportul dintre influența tradiției, originalitate și autenticitate.

  1. ETICA METODELOR DE DOCUMENTARE
  2. Deontologia muncii de documentării individuale și în echipă

Tematizări: Documentarea individuală și documentarea în echipă – două tipuri fundamental diferite de documentare; probleme etice ale documentării individuale; lucrul în echipă, împărțirea sarcinilor și acordarea meritelor;

  1. Deontologia metodelor de cercetare tradiționale

Tematizări: Metodele tradiționale de documentare: documentarea teoretică și documentarea ilustrativă; documentarea teoretică și explorarea bibliografiei scrise; aspecte etice ale întocmirii bibliografiei; criterii ale relevanței bibliografiei: criteriul notorietății și criteriul actualității; documentarea ilustrativă și rolul său în cercetarea doctorală; criterii ale relevanței documentării ilustrative: criteriul relevanței pentru tema cercetată și criteriul desfășurării istorice a temei.

  1. Deontologia documentării pe internet: verificarea informațiilor, credibilitatea site-urilor și modalități de citare

Tematizări: Documentarea pe internet; tipuri de surse online acceptate în lucrările academice; problema determinării credibilității site-urilor și a verificării informațiilor; informație corectă, informație eronată (false information)  și informație-falsă (fake information).

  1. PROBLEMA PLAGIATULUI

 

  1. Rolul citării surselor: citarea surselor și argumentul autorității

Tematizări: Practica citării surselor și sisteme de citare; rolul citării surselor; argumentul autorității ca argument invalid din punct de vedere logic; citare ca ilustrare a unei teze vs. citare ca invocare a autorității; evitarea citării în exces; citarea textuală și parafrazarea; categorii de materiale care nu necesită citare.

  1. Problema proprietății intelectuale în activitatea academică și artistică

Tematizări: Problema proprietății în filosofia morală; diverse tipuri de proprietate: proprietate imobiliară, proprietate mobiliară, proprietate intelectuală ; proprietate intelectuală și patrimoniu universal; limita de timp asupra căreia se aplică drepturile de proprietate intelectuală – probleme etice și logistice; ce categorii de produse cad sub incidența proprietății intelectuale

  1. Legislație și regulamente de bune practici privitoare la respectarea drepturilor de autor

Tematizări: Legislația în vigoare a drepturilor de autor – principii și aspecte esențiale; regulamente de bune practici privitoare la drepturile de autor în mediul universitar; politica privitoare la citarea materialelor și respectarea drepturilor de autor în Universitatea Națională de Arte.

  1. Problema drepturilor de autor în lumea virtuală

Tematizări: Drepturile de autor în lumea virtuală; definiția lumii virtuale; internetul și apariția „bunurilor virtuale”; statutul ontologic al obiectelor și produselor virtuale; dificultăți privitoare la definirea conceptului de „bun virtual” – imaterialitatea bunurilor virtuale și posesia; reguli etice de utilizare și citare a operelor virtuale.

  1. Ce anume se plagiază? Problema definiției plagiatului și tipurile de plagiat

Tematizări: Problema plagiatului în domeniul teoriei; Ce anume se poate considera plagiat în cercetarea teoretică? Problema plagiatului în creația artistică – linia fină dintre influență și plagiat;

  1. REDACTAREA CORECTĂ A UNEI LUCRĂRI DE DOCTORAT
  2. Redactarea corectă a unei lucrări de doctorat – format standard, sisteme de citare și întocmirea bibliografiei finale

Tematizări: Specificul unei lucrări de doctorat; formatul standard de redactare; sisteme de citare acceptate în lumea academică; alegerea sistemului de citare optim în funcție de tipul de doctorat ale; norme în elaborarea bibliografiei/

  1. Mijloace electronice de verificare a lucrărilor: avantaje și limite