NOUTATI / EVENIMENTE

 

Expozitia "ALT AER / Jan Švankmajer & Grupul Suprarealistilor Cehi si Slovaci"

 

11 decembrie 2014 / UNAgaleria /

 

 

Centrul Ceh Bucuresti in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti au deschis in ziua de joi, 11 decembrie 2014, la orele 18.00, la UNAGaleria, expozitia ALT AER, continand lucrari ale celor mai important artisti suprarealisti din Cehia si Slovacia, precum si ale catorva invitati speciali din Romania.
In deschiderea expozitiei au luat cuvantul E.S. Jiří Šitler, Ambasadorul Republici Cehe la Bucuresti, E.S. Jan Gabor, Ambasadorul Republici Slovace la Bucuresti, domnul prof. univ. dr. Catalin Balescu, Rector al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, domnul Rene Kubasek Directorul Centrului Ceh precum si curatorii expozitiei doamna Radka Prošková si domnul Bruno Solarík. La vernisaj a participat un numeros public, profesori si studenti din universitate.
Grupul Suprarealistilor Cehi si Slovaci este astazi cel mai mare grup suprarealist din lume. Nascut in 1920 la Praga, cu numele initial de Asociatia culturala Devetsil (Brusture), Grupul Suprarealistilor din Cehoslovacia (Skupina surrealistu v CSR), cum s-a numit din 1934, avea sa marcheze intr-un mod important viata culturala a Cehoslovaciei.
Dupa ocuparea teritoriilor cehe de catre Germania nazista (1939) si mai târziu, dupa lovitura de stat a comunistilor din Cehoslovacia (1948), grupul a activat in ilegalitate. Odata cu invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia din August 1968, orice aparitie publica a grupului este interzisa prin lege iar membrii si adeptii sai aveau sa fie direct sau indirect persecutati. Cu toate acestea, Grupul a continuat sa reziste timp de inca 20 de ani.
Iesind din ilegalitate in anul 1990, Grupul a inceput sa organizeze expozitii colective, atat pe teritoriile Cehiei si Slovaciei, cat si în strainatate (Franta, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia). In 2014, Grupul Suprarealistilor Cehi si Slovaci are 24 de membrii. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer.
Lucrarile lui Jan Švankmajer acopera numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animatie si fictiune, care au influentat in mare masura artisti ca Terry Gilliam, fratii Quay si multi altii. Švankmajer si-a castigat reputatia pentru utilizarea tehnicii stop-motion si capacitatea lui de a face filme suprarealiste, cosmaresti si, in acelasi timp, amuzante.
Realizarile lui Jan Švankmajer si ale celorlalti artisti membrii ai Grupului Suprarealistilor Cehi si Slovaci au fost expuse pentru prima data in Romania, intre 11 decembrie 2014 si 31 ianuarie 2015 la UNAgaleria, spatiul expozitional al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.
 
Expozitia ALT AER a fost insotita de retrospective filmelor lui Švankmajer, in perioada 12 si 14 decembrie, la Cinemateca Eforie, din Bucuresti.
Artisti: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová (†),Martin Stejskal, Karol Baron (†), Jan Danhel, František Dryje, Jakub Effenberger, Jan Gabriel, Ivan Horácek, Lucie Hrušková, Josef Janda, Jan Kohout, Leonidas Kryvošej, Katerina Kubíková, Roman Kubík, Andrew Lass, Albert Marencin, Premysl Martinec, Radim Nemecek, Katerina Pinosová, Bertrand Schmitt, Bruno Solarík, Ludvík Šváb (†),Václav Švankmajer, Roman Telerovský, Kristýna Žácková, Gheorghe Rasovszky, Dan Stanciu, Iulian Tanase, Sasha Vlad.
 
Curatori: Radka Prošková, Bruno Solarík
 
Evenimentul a fost organizat de Centrul Ceh Bucuresti in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Mai multe informatii pe www.czech-it.ro.
 
   

 
<< evenimentul urmator     ||     evenimentul precedent >>

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

|  2018  |  2017  |  2016  |  2015  | 2014  |  2013  |

 

Expozitia "Profesori FADD"
16 decembrie 2014

 

Expozitia “Profesori FADD”, deschisa in perioada 16 decembrie 2014 – 10 ianuarie 2015 la Centrul Artelor Vizuale din Bucuresti, incheie ciclul de manifestari expozitionale organizate ...
>> cititi mai mult

 

 
 
Expozitia "ALT AER / Jan Švankmajer & Grupul Suprarealistilor Cehi si Slovaci"
11 decembrie 2014

 

Centrul Ceh Bucuresti in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti au deschis in ziua de joi, 11 decembrie 2014, la orele 18.00, la UNAGaleria, expozitia ALT AER, ...
>> cititi mai mult

 

 
 
Conferinta si workshop sustinute de artista franceza Johanna Fournier
4 decembrie 2014

 

Artista franceza Johanna Fournier a sustinut in ziua de joi 4 decembrie o conferinta si un workshop, la Sala Amfiteatru a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, care a constat in preze...
>> cititi mai mult

 

 
 
Expozitia “Invatamantul artistic bucurestean si arta romaneasca dupa 1950”
27 noiembrie 2014

 

Cu prilejul aniversarii a 150 de ani de la infiintare, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana a deschis in ziua de joi, 27 noiembr...
>> cititi mai mult

 

 
 
Expozitia "WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY?"
27 noiembrie 2014

 

Cu prilejul aniversarii a 150 de ani de la infiintare, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana a deschis in ziua de joi, 27 noiembr...
>> cititi mai mult

 

 
 
<< inainte          ||          inapoi >>