DEPARTAMENTUL PEDAGOGIA ARTEI /
DISCIPLINE

 

Studii de Licenta

 

Anul 1

 

Bazele compozitiei si analiza limbajului vizual

Familizarea cu notiunile de baza ale alcatuirii unei imagini si cu termenii fundamentali ai limbajului vizual. Organizarea formelor, semnelor, culorilor si spatiului plastic in sensul realizarii unei imagini plastice coerente. Abordarea imaginii pe criterii culturale, istorice, stilistice si estetice.

 

Tehnici de reprezentare plastica - Bazele modelajului

Studiul expresiei formei tridimensionale cu ajutorul tehnicilor, materialelor si mijloacelor de modelare. Studiul problemelor clasice de compozitie (axe, proportii, ritmuri, contrast, dominanta, accent, armonie etc.) in conditiile speciale ale volumetriei. Acest studiu se realizeaza in doua etape (relief si ronde – bosse), ceea ce permite abordarea gradata a sculpturalului. In acelasi timp, in functie de conditii, activitatea poate incepe cu un studiu dupa model, cu observarea unor relatii plastice date, dupa care continua cu o compozitie libera, unde imaginatia si autocontrolul au rolul principal.

 

Tehnici de reprezentare plastica - Studiul culorii

Studiul culorii ca element de expresie si limbaj plastic, ca termen de organizare a imaginii plastice in raport cu forma, subiectul, tema etc. Asumarea si utilizarea culorii ca mijloc de expresie plastica, obtinerea de expresivitati plastice prin constructii de raporturi cromatice (caracter, saturatie, luminozitate); raporturi culoare – forma; culoare – subiect; culoare – tema; culoare – expresie.

 

Tehnici de reprezentare plastica - Bazele desenului

Studiul mijloacelor de expresie proprii desenului, ca parte a limbajului plastic, urmarind progresiv problemele fundamentale ale formei in sensul expresiei, semnificatiei prin parcurgerea si rezolvarea temelor legate de lectura, constructie si caracterul formei, scara si calitatea valorica; raporturi de: forme, spatiu, cantitate, structura, textura etc.

 

 

Anul 2

 

Tehnici de reprezentare bi si tridimensionala

Studiul principiilor si particularitatilor de reprezentare a formei in bi si tridimensional cu mijloace si tehnici specifice artelor vizuale. Abordarea distincta in bi si tridimensional a aceluiasi motiv sau pe subiecte, teme, forme diferite cu evidentierea specificitatilor tipurilor de reprezentare. In plan academic, aceasta disciplina poate si trebuie adaptata profilului specializarii studiului fundamental plastic : studiul formei prin desen ; studiul formei prin modelaj – modelare ; studiul formei prin culoare sau prin orice tehnica, tehnologie apte sa produca imagine ce tine de domeniul esteticului ca etape, variante de lucru, parti sau ansambluri de documentare, proiectare sau lucrare finita.

 

Exprimare plastica prin culoare

Studiul culorii ca termen al limbajului plastic prin realizarea de teme care urmaresc in principal abordarea culorii ca mijloc de exprimare plastica personalizata. Abordarea culorii pe criterii: lirice, armonice, de clar – obscur, gestuale, informale, raportate sau nu la curente, scoli, epoci.

 

Principii compozitionale si expresia in artele plastice

Modalitati de structurare a imaginii plastice pe criterii: tematice, de limbaj, stilistice etc. Tipuri si tehnici de exprimare specifice expresiei plastice. Abordarea de exercitii si teme care urmaresc, in termenii limbajului plastic: ordonarea suprafetei, spatiului prin: trame, retele, directii, ritmuri.

 

Practica artistica

Exercitii, studii, proiecte si lucrari de expresie plastica si decorativa realizate ca urmare a studiului disciplinelor fundamentale plastice si complementare.

 

 

Anul 3

 

Desenul ca proiect si demers plastic

Studiul desenului din punct de vedere conceptual, expresiv, instructiv.

 

Exprimare plastica prin culoare

Realizarea de teme care urmaresc in principal abordarea culorii ca mijloc de exprimare plastica personalizata.

 

Compozitie si stilistica plastica in bi si/sau tridimensional

Abordarea de teme pe criterii stilistice: clasice, contemporane, neconventionale; tipuri de atitudine fata de opera de arta: studiu, varianta, replica in sensul studiului limbajului compozitional plastic la autori diferiti, scoli, curente, epoci etc.

 

Tehnici artistice plastice si decorative generale

Familizarea cu specificul tehnicilor artistice plastice si decorative urmarind relatia forma - functie - expresie.

 

Interventii / ambientare in spatii sociale si culturale

Interventii de ambientare in sensul functiei si destinatiei spatiului respectiv; interventii cu intentia de modificare a functiei si/sau expresiei spatiului; studiul adecvarii mijloacelor si tehnicilor la tipul, destinatia si specificul spatiului supus interventiilor.

 

Practica – Elaborarea lucrarii de licenta

Lucrarea de diploma se realizeaza conform proiectului individual avizat de catre Comisia de Prediploma.

 

 

Studii Masterale

 

Anul 1

 

Forma, culoare, concept in artele plastice

Disciplina de maiestrie menita sa defineasca ruta de aprofundare a cunostintelor, abilitatilor, deprinderilor proprii problematici de creatie si a celei teoretic-artistice. Se urmareste aprofundarea problemelor fundamentale de reprezentare a formei in sensul expresiei, a diferitelor concepte de forma in bi si tridimensional, a culorii in raport cu elaborarea formei cu accent pe plasticitate, mutatii, transferuri, interferente - generate de arta contemporana.

 

Dezvoltarea proiectului masteral

La aceasta disciplina se lucreaza individual pe proiectul personal propus spre realizare in cei doi ani de studii masterale. Se configureaza un plan de lucru conform temei alese care contine documentatie, exercitiu individual, perfectionarea tehnicii de lucru si a conceptului.

 

Fundamente ale psihologiei artei

Aceasta disciplina teoretica se adreseaza studentilor din anul I in cadrul programului masteral Educatie prin arte vizuale. Prin intermediul acestui curs se urmareste dezvoltarea la participanti a competentelor de cunoastere si intelegere a conceptelor cheie din psihologia artei: creativitatea umana, temele principale din psihanaliza si modul in care acestea sunt regasite in arta (paralela dintre temele si simbolistica psihanalitica si curentele artistice: dadasim, suprarealism). Un alt obiectiv major este cunoasterea si intelegerea conceptelor legate de spatialitate, compozitie, relatiile compozitionale si relatiile psihologice cu privitorul. Prin intermediul dezbaterilor academice si a jocurilor de rol, studentii isi vor exprima opiniile si experientele legate de conceptele mai sus enumerate, totodată observand si analizand propriile teme care prevaleaza in lucrarile lor. In acest mod se urmareste si dezvoltarea abilitatilor de argumentare si sustinere a unui punct de vedere legat ulterior de propriile creatii.

 

Educatia creativitatii plastice - Repere teoretice contemporane

Problematica disciplinei Educatia creativitatii plastice - Repere teoretice contemporane este centrata pe analiza traseului formarii personalitatii creatoare a copiilor si tinerilor sub indrumarea profesorului de arte. Tematica cursurilor provoaca o dezbatere pornind de la o introducere in spatiul creativ: Ce este creativitatea?... si Sunt un educator de arte creativ?. Astfel sunt formulate idei si propuneri de proiectare a unor teste de creativitate in domeniu, sunt analizate metode, tehnici si procedee artistice de stimulare a creativitatii vizual plastice la copii / tineri, sunt proiectate Programe de creativitate aplicabile in sfera educatiei nonformale si evaluarea activitatilor in acest context. Nu in ultimul rand, conturarea profilului copilului creativ, analiza factorilor care pot bloca creativitatea, identificarea si analiza comparativa a unor programe pedagogice muzeale contemporane centrate pe dimensiunea creativitatii, educarea creativitatii vizual - plastice prin intermediul tehnicilor si procedeelor digitale de lucru.

 

 

Anul 2

 

Genuri si tipuri de imagine plastica conventionala si neconventionala

Acest curs practic propune o abordare a imaginii plastice in raport cu arta experimentala, cu accent pe tehnici artistice plastice conventionale si neconventionale, constructia imaginii in relatie cu practicile artistice contemporane intr-o viziune interdisciplinara. Se pune in discutie de asemenea rolul imaginii plastice in comunicare, apropierea de opera de arta, educarea si dezvoltarea creativitatii prin arta a diverselor categorii de public.

 

Lucrarea de dizertatie

La acesta disciplina masterandul este coordonat pentru a realiza un complex de lucrari de expresie plastica, colaborarea constand in urmarirea consecventa a relatiei tema-expresie si dezvoltarea pe parcurs a unei identitati stilistice proprii precum si identificarea unor potentiale deschideri in sensul cercetarii si cresterii creativitatii ulterioare.

 

Dominante conceptuale actuale in pedagogia artei

Continuturile disciplinei Dominante conceptuale actuale in pedagogia artei sunt centrate in jurul unui ansamblu de teme majore, de actualitate pentru educatia artistica precum: repere si specific al pedagogiei artei; evolutia pedagogiei artei - tendinte si practici contemporane; elemente de inter- si transdisciplinaritate in pedagogia artei; posibile manifestari educative in scoala si in spatiul nonformal; impactul evolutiei sociale asupra pedagogiei artei; regandirea relatiei profesor-cursant (maestru-ucenic); caracteristici ale evaluarii in spatiul nonformal; regandirea dilemei: profesor sau artist?

 

Educatia nonformala – teorii, conceptii, aplicatii

Spatiul nonformal al educatiei artistice este unul extrem de ofertant pentru profesorii de arte vizuale: aici nu exista ingradirile birocratice pe care scoala le impune, iar participantii la actul educatiei (profesori si cursanti) impartasesc aceeasi pasiune pentru arta. Posibilitatea manifestarilor in zona educatiei nonformale este mare caci profesorii din spatiul nonformal isi pot organiza cursuri colaborand cu institutii: muzee, case ale corpului didactic, spitale, azile de batrani, centre de plasament, firme, asociatii, ONG si chiar scoala (in afara curriculumului scolar). De asemenea, profesorii pot realiza intreprinderi educative personale sub forma cursurilor in atelier sau a meditatiilor la domiciliu. Pentru abordarea unei palete atat de mari educationale, cursantii nostri sunt pregatiti sa fie adaptabili; sa poata realiza un program educational; sa sesizeze oportunitatile de pe piata; sa poata accesa toate varstele; sa poata lucra cu grupuri variate de cursanti.

 

Educatia prin arta. Teorii, metode, tehnici psihopedagogice

Educatia prin arta ofera oportunitatea manifestarii creative, a deschiderii catre cunoasterea proprie si catre realizarea potentialului si permite o regandire a educatiei in general. Centrele de interes ale cursului sunt: principalii pedagogi ai educatiei artistice; implicatiile sociale ale manifestarilor artistice; influenta artei asupra educatiei; caracteristici ale educatiei artistice; tehnici de educatie artistica; sinteza artelor si interdisciplinaritatea in educatie; arta si arte; arta si cultura; arta si kitsch-ul; moduri de interpretare si critica a manifestarilor de arta.

 

Dezvoltarea proiectului masteral

La aceasta disciplina se lucreaza individual pe proiectul personal propus spre realizare in cei doi ani de studii masterale. Se configureaza un plan de lucru conform temei alese care contine documentatie, exercitiu individual, perfectionarea tehnicii de lucru si a conceptului.

 

 

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>