DEPARTAMENTUL GRAFICA /
DISCIPLINE

 

Studii de Licenta

 

Anul 1

 

Tehnici de reprezentare plastica - Bazele culorii

Studiu dupa natura avand ca suport: figura umana, obiecte diverse, forme naturale, morfologia animala, structuri spatiale sau peisaj. Vor fi parcurse notiuni si exercitii cum ar fi contrastul complementarelor, contrastul de calitate, contrastul de simultaneitate sau raporturile cald-rece, lumina-umbra, vibrat-plat pe motive si subiecte variate. Asimilarea de catre studenti a modalitatilor tehnice specifice tehnicilor picturii in functie de materialele folosite (tempera, acuarela, acrilic). Vor fi luate in discutie si aspecte specifice ale culorii legate de ilustratie, de tehnicile tiparului sau de reprezentarea digitala.

 

Tehnici de reprezentare plastica - Bazele desenului

Studiu dupa natura avand ca suport: figura umana, obiecte diverse, forme naturale, morfologia animala, structuri spatiale sau peisaj. Vor fi parcurse exercitii de figurare pentru disciplinarea perceptiei si punerea in evidenta a formelor oferite studiului si exercitii de intelegere si descriere a ofertei vizibile. Vor fi abordate problematici legate de figurarea liniara cu scopul intelegerii constructiei unei structuri complexe. Se va urmari dezvoltarea elementelor de limbaj specifice tehnicilor folosite si a expresiei plastice, care, prin exercitii graduale, va avea ca scop sublinierea expresiei formei figurate, prin contururi modulate, prin contraste regizate, prin deformari sau sublinieri ale unor trasaturi, prin regia controlata a luminii etc.

 

Tehnici de reprezentare plastica - Bazele compozitiei si analiza limbajului vizual

Transmiterea notiunilor fundamentale legate de compozitie vazute prin prisma intelegerii structurii abstracte a oricarui tip de imagine. Exercitii compozitionale cu forme primordiale (linie, punct, patrat, triunghi, cerc). In semestrul al II-lea se va urmari aprofundarea notiunilor legate de compozitie vazute prin prisma intelegerii structurii abstracte a oricarui tip de imagine. Abordarea unor teme de compozitie din perspectiva rezolvarilor si propunerilor intalnite in decursul istoriei artelor. Exercitii compozitionale in tehnici si pe formate diverse.

 

Tehnici de reprezentare plastica - Bazele modelajului

Studiu dupa natura avand ca suport: figura umana, formele geometrice sau naturale, morfologia animala, structurile spatiale. Vor fi parcurse exercitii de figurare pentru disciplinarea perceptiei, si punerea in evidenta a formelor oferite studiului prin exercitii de intelegere si redare a volumelor.

 

Tehnicile gravurii

Se urmareste prin figurarea formelor o diversificare a texturilor si structurilor specifice tehnicilor gravurii si o acomodare cu principiile de baza ale celor trei forme traditionale de imprimare: in plan, in adancime, in inaltime. Imprimarea in acelasi plan – tehnica folosita: monotipia. Imprimarea in sec – tehnica folosita: cologravura (colografia). Imprimarea in adancime (gravura in adancime – suprafata activa se afla in adancimea cavitatilor create pe suprafata placii de baza prin lipirea diferitelor materiale - tehnica folosita: cologravura. Imprimarea in inaltime – tehnica folosita: cologravura.

 

Prelucrarea imaginii pe calculator

Disciplina isi propune sa familiarizeze studentii cu posibilitatile de procesare a textului si de prelucrare a imaginii pe computer, cu asimilarea si manevrarea principalelor programe, in special a celor grafice. Predarea notiunilor de baza, asimilarea programelor de prelucrare a imaginii, exercitii de machetare a paginii. In egala masura manevrarea constienta a literei ca element plastic in camp, exercitii de folosire a diferitelor fonturi si corpuri de litera cu virtuti plastice.

 

Crochiuri (optional)

Dobandirea notiunilor legate de reprezentarea prin desen a figurii umane avand un rol important in fundamentarea bazelor alfabetului plastic. Studiu dupa natura avand ca suport figura umana in diferite ipostaze. Intelegerea proportiilor si a morfologiei corpului uman. Exercitii de reprezentare liniara, picturala sau sculpturala.

 

 

Anul 2

 

Tehnici de reprezentare bi si tridimensionala

Cursul propune aprofundarea problematicilor legate de reprezentarea plastica precum si a modalitatilor de abordare din punct de vedere compozitional a imaginii. Exercitii de rezolvare compozitionala a unor teme prin mijloace si tehnici cat mai variate. Aprofundarea cunostiintelor legate de tehnicile desenului si ale culorii. Notiuni legate de naratiunea vizuala. Raportari la creatii si atitudini distincte intalnite in diverse momente ale istoriei artelor avand ca scop identificarea mijloacelor de expresie individuale proprii fiecarui student.

 

Grafica editoriala si publicitara – Elemente fundamentale de limbaj

Abordarea temelor vizuale din perspectiva graficii aplicate precum si rezolvarea acestora în functie de specificitatea tehnicilor si a zonelor de interes ale domeniului. Asimilarea elementelor de limbaj specifice: desenul, culoarea, litera, fotografia, colajul etc. Abordarea unor teme din zona graficii aplicate ce iau in discutie modalitatile de transmitere a mesajului publicitar precum si diferitele tipuri de metafora vizuala intalnite. Parcurgerea unor exercitii legate de raportul literei cu imaginea sau a unor notiuni de tehnici ale tiparului. Analiza modalitatilor diferite de transmitere a mesajului prin intermediul imaginii grafice.

 

Grafica pe computer

Disciplina isi propune sa familiarizeze studentii cu posibilitatile de procesare a textului si de prelucrare a imaginii pe computer, cu asimilarea si manevrarea principalelor programe grafice. Vor fi abordate tehnicile de reprezentare si de prelucrare a imaginii fotografice. Se urmaresc modalitatile de retusare a unor imagini fotografice, asimilarea unor comenzi de baza ale programului ce tin de pregatirea imaginii ce urmeaza a fi utilizata in terte programe de editare si multimedia.

 

Tehnicile traditionale ale gravurii

Redefinirea marilor teme ale materialitatii - gravura ca gen de arta de sine statator. Impunere în planul plastic a formei reale, prin definirea fata de mediu si fata de celelalte forme, descrierea volumelor ei si modelarea acestora. Identificarea atributelor structurale si texturale ale aceleasi forme prin manevrare specifice ale semnelor fundamentale. Inventarul tehnicilor traditionale ale gravurii si imprimare.Tehnici de imprimare în adâncime: a. Aquaforte (atac succesiv), b. Aquatinta (multiple atacari), c. Combinare de tehnici: Aquaforte + aquatinta+ mezzotinta.

 

Foto-video – Tehnici de reprezentare

Se va urmari fixarea unor cunostinte de baza care vor permite studentilor sa foloseasca fotografia ca instrument de lucru si mijloc de expresie plastica. Prezentarea aparatului de fotografiat: evolutia sa de la camera obscura la forma sa contemporana; formarea imaginii fotografice; tipuri de aparate de fotografiat; functii ale aparatului foto si modalitati de realizare a unei expuneri corecte. Clarificarea modalitatilor în care un artist poate utiliza fotografia: scop documentar, exercitiu de compunere a imaginii si desen prin lumina, expresia fotografiei ca materializare finala a lucrarii. Se vor propune experiente de laborator precum realizarea stenopelor sau a imaginilor contact pentru a observa efectiv cum se formeaza imaginea fotografica.

 

Practica

Disciplina vine în completarea preocuparilor legate de procesul de pregatire academica si urmareste familiarizarea si introducerea studentilor în practica profesionala din mediul artistic contemporan prin organizarea unor vizite de documentare în muzee si galerii, participarea la organizarea expozitiilor de grup etc., fapt ce îi ajuta pe studenti sa se pozitioneze în sistemul de expunere si promovare al artei. Deasemenea se va urmari si rezolvarea unor comenzi concrete de graphic design prin implicarea studentilor în diferite proiecte în scopul raportarii acestora fata de cerintele beneficiarilor, fapt ce îi ajuta sa opteze pentru o abordare corecta a acestui tip de lucrari.

 

 

Anul 3

 

Concepte compozitionale in grafica

Abordarea preocuparilor plastice, sub aspect compozitional, în grafica de sevalet, grafica de carte, ilustratie sau in diferitele tehnici ale gravurii, totodata se urmăreşte deprinderea studentului cu raportarea la mediul artistic contemporan, determinarea atitudinilor interogativ-constructive. Aprofundarea, îmbinarea cunoştintelor şi mijloacelor tehnice legate de desen, culoare sau alte medii de lucru, adaptarea şi utilizarea acestora cât mai creativ. Prin raportari la creatii si atitudini distincte intalnite in diverse momente ale istoriei artelor se urmareste evidentierea formulelor personale si identificarea mijloacelor de expresie individuale, proprii fiecarui student.

 

Concepte de grafica aplicata

Abordarea temei plastice, sub aspect compozitional, în grafica aplicata precum si rezolvarea acesteia în functie de specificitatea tehnicilor si zonelor de interes. Se va umari realizarea unei campanii publicitare sau a unor sectiuni din acestea pentru un eveniment, produs sau institutie. Vor fi luate in discutie modalitatile tipografice adecvate proiectului în cazul materialelor destinate tiparului precum si dupa caz elementele tehnice ce tin de publicitatea on-line. Se va urmari evidentiarea unor atitudini personale ale studentului in lucrarile realizate şi raportarea la posibilitătile estetice noi dezvoltate de tehnologia digitală şi tipar într-un mod flexibil şi eficient.

 

Tehnici moderne in gravura

Abordarea tehnicilor de imprimare traditionale cu ajutorul si prin tehnicile moderne, respectiv: printul computerizat (computerul genereaza imaginii). Imprimari combinate pornind de la imprimarea laser si continuând cu o imprimare dintr-o tehnica traditionala: aquaforte, aquatinta, pointe, seche, etc. Imprimari combinate pornind de la imprimarile traditionale (În plan, în adâncime, în înaltime) si combinate cu elemente figurate generate de computer (se foloseste imprimanta inkjet, format A4).

 

Foto-video in domeniul aplicativ

Cursul se va axa mult mai mult pe experientele personale ale fiecărui student în parte, răspunzând cât mai concret nevoilor sale de cercetare plastică. Propuneri de proiecte din partea studentilor ce vor fi analizate sub aspect vizual şi conceptual. Prezenta fotografiei în grafica aplicată şi diferentele între fotografia artistică şi cea publicitară. Teme majore în fotografia contemporană. Fotografia ca mijloc de fixare al artei efemere. Arta video şi instalatiile. Prelucrarea computerizată a imaginilor, tehnică de mistificare a realitătii – când este nevoie şi când nu. Realizarea unor autoportrete în contextul proiectelor de licentă, indiferent dacă acestea sunt realizate în fotografie sau nu.

 

Practica – elaborarea lucrarii de licenta

Disciplina constituie cadrul de dezvoltare al lucrarii de licenta. În cadrul cursului vor fi puse în aplicare totalitatea notiunilor dobândite la cursurile specifice din primul ciclu de studii. Îndrumarea studentilor în alegerea unei teme pentru proiectul de licentă, raportarea adecvată a tehnicilor şi mijloacelor de expresie la subiectul propus. Se va pune accentul pe încurajarea solutiilor personale precum si pe corelarea acestora cu notiunile dobândite în anii anteriori de studiu. Studentii vor fi sprijiniti la finalizarea lucrărilor de licentă, realizarea unui catalog, organizarea expozitiei.

 

 

Studii Masterale

 

Anul 1

 

Grafica pe computer – Tehnici Multimedia

Disciplina tinde sa familiarizeze studentii cu posibilitatile oferite de tehnologia digitala in sfera creatiei artistice precum si in zona aplicativa a graficii atat la nivel practic cat si la nivel conceptual. Se va pune accentul pe asimilarea unor notiuni noi din zona graficii interactive. Se vor parcurge o serie de concepte sau programe folosite la realizarea de website-uri cum ar fi Macromedia Flash si Macromedia Dreamweaver urmand ca studentul sa poata realiza propriul sau website. Studentii vor fi incurajati de asemenea in conceperea unor proiecte artistice ce recurg la folosirea programelor anterior amintite. Cursul recurge la numeroase exemplificari cu lucrari lucrari artistice ce recurg la tehnologia digitala si artisti din zona multimedia avand ca scop intelegerii principilor de structurare a creatiei digitale, familiarizarea studentului cu sfera creatiei electronice.

 

Morfologia imaginii plastice in grafica aplicata si in ilustratie

Identificarea specificului imaginii de tip publicitar, cu impact vizual puternic si monitorizat catre un anumit mesaj clar subliniat, raspunzand unui rost bine definit. Formarea abilitatilor de construire a unor asemenea imagini, prin raportare la grafica de sevalet. Realizarea unei documentari adecvate prin studii directe sau prin reportaj fotografic si reconfigurarea acestora in imagini capabile sa raspunda, atat tipografic, cat si ca mesaj sintetic, nevoilor publicitare.

 

Tehnica mesajului plastic in grafica aplicata si ilustratie

Identificarea mijloacelor de modificare a atributelor specifice si traditionale ale imaginii primare, spre a le expresiviza catre o imagine capabila de a avea impact vizual, publicitar si, mai cu seama, de a raspunde cerintelor normelor graficii aplicate: mesaj convingator si posibilitate de multiplicare prin tipar. Alegerea din genurile traditionale, a unei imagini specifice si reconfigurarea ei catre o conditie apta de a servi o lucrare de grafica publicitara. Prin cadrari anume, prin preluari de detalii expresive, prin prelucrari fotografice sau pe calculator, imaginea initiala urmareste sa ajunga la conditia unor repere plastice care sa poata apartine unui lucrari cu mesaj intentionat, afis de expozitie, unei pagini de reclama destinata tiparului, unei alcatuiri sintetice gen emblema etc. si care sa dialogheze cu textul. Rostul exercitiului este acela de a stabili un dialog incitant dar si coerent intre o imagine cu o verificata tensiune estetica, cu valoare evocatoare impusa prin traditie si tehnici, programe de procesare, instrumente care tin de tehnologia moderna.

 

Morfologia imaginii plastice in tehnicile gravurii

Introducere in tehnicile traditionale ale gravurii. Aplicativitate si identitate in gravura: a- definitie; b- istoric; c- principii din punct de vedere al suprafetelor active si inactive. Se urmareste expresivitatea si interpretarea folosind elementele caracteristice ale gravurii in adancime, relief, plan.

 

Tehnici de expresivizare in desen

Trecerea de la rolul constatativ de reprezentare al realitatii prin desen la cel creativ. Obtinerea unor expresii noi ale semnului desenat. Adaptarea gramaticii desenului traditional la viziunea asupra artei contemporane. Adaptarea noilor tehnici la propriul proiect. Exercitii cu mijloacele desenului pentru realizarea unor compozitii abstracte. Realizarea unor desene figurative cu mijloace minimale (punct, linie, pata). Exprimarea prin stilizare, deformare, metamorfozare, esentializare in compozitii de mari dimensiuni.

 

 

Anul 2

 

Grafica pe computer – Tehnici Multimedia

Disciplina tinde sa familiarizeze studentii cu posibilitatile de prelucrare a imaginii pe computer, cu accent pe asimilarea unor notiuni noi din zona imaginii dinamice. Se vor parcurge o serie de programe folosite in editarea video cum ar fi Final Cut Pro sau Adobe Premiere, urmarindu-se de asemenea o corelare a programelor de editare video cu cele din suita Macromedia studiate in semestrul anterior atat in scopul realizarii unor proiecte multimedia cat si pentru realizarea proiectului final de absolvire a Masteratului. Sunt incurajate folosirea notiunilor si a deprinderilor practice asimilate la curs in fundamentarea discursului artistic personal. In paralel sunt analizate importante lucrari artistice ce recurg la tehnologia digitala in scopul intelegerii principiilor de structurare ale creatiei digitale.

 

Modalitati de expresie in grafica aplicata si in ilustratie

Conceperea profesionista a proiectelor cu specific publicitar, raspunzand cerin?elor graficii aplicate, onorand comenzi ?i domenii de mare specificitate. Stapanirea unei viziuni “simfonice” a multitudinii reperelor compozi?iilor publicitare. Exercitii, teme, proiecte, in ideea de serie, de ciclu, servind orice lucrare de grafica aplicata, precum: serie de ilustratii sau coperti ale unei colectii, afise sau afisete comerciale pentru un produs sau spectacol la alegere, un ciclu de pagini de reclama, etc. Sa fie evidenta intentia de a concepe compozitii deosebite dar care sa aibe o viziune unica, exercitiu asemanator cu conceptul “variatiuni pe o tema”, sa fie argumentata tema publicitara, raspunsul la comanda, abordarile distincte. Concepte explicite, in conformitate cu un program personal, insotite de o scurta sustinere teoretica.

 

Tehnica mesajului plastic in grafica aplicata si ilustratie

Identificarea, asimilarea si folosirea profesionista a asa numitelor tehnici de expresivizare, de subliniere a mesajului publicitar, de sporire a eficientei capacitante a compozitiei plastice din domeniul graficii aplicate. Conceptul unei campanii publicitare - pentru un produs, institutie, spectacol, tema politica- cu reperele obisnuite: panou, afise si afisete, pagini de reclama, clipuri publicitare TV, compozitii fotografice, elemente de spectacol sau reclame radio etc.Se va avea in vedere sustinerea teoretica si plastica a sublinierii expresive si nuantate a unui mesaj bine identificat. Ideea fundamentala a exercitiului este aceea ca tehnicile de expresivizare folosite cu rosturile de mai sus reprezinta un domeniu de mare specificitate.

 

Modalitati de expresie in tehnicile gravurii

Redefinirea marilor teme ale materialitatii; impunerea in planul plastic a formei reale, prin definirea fata de mediu si fata de celelalte forme, descrierea volumelor ei si modelarea acestora identificarea atributelor structurale si texturale ale aceleeasi forme prin manevre specifice ale semnelor fundamentale.

Monotipia: 1. Transpunerea desenului direct de pe placa, 2. Tehnica monoprintului cu culori de apa, 3.Tehnica monoprintului cu ajutorul colajului, 4.Tehnica frottage, 6. Tehnica monoprintului, prin transpunerea printului computerizat.

 

Tehnici de expresivizare in desen

Eliminarea dependentei de motiv, exersarea lucrului bazat pe concepte. Cresterea expresiei limbajului plastic si obtinerea impactului vizual asupra privitorului. Dezvoltarea propriei atitudini stilistice. Elaborarea unor desene abstracte executate manual, de mici dimensiuni – prelucrarea digitala a acestora. Transpunerea ulterioara pe mari dimensiuni cu mijloace nespecifice desenului (pensule mari, rulouri, sprayuri, etc.). Executarea unor grafitti in comun.

 

 

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>