DEPARTAMENTUL TEXTILE /
DISCIPLINE

 

Studii de Licenta

 

Anul 1

 

Bazele desenului pentru arte textile

Predarea si aplicarea metodelor prin care realitatea tridimensionala poate fi transpusa in plan bidimensional. Dezvoltarea capacitatii studentului de a reprezenta si construi corect un subiect. Recapitularea / predarea tehnicilor de baza in desen, folosind teme adaptate la specificul specializarii arte textile – design textil. Analiza critica a lucrarilor finalizate.

 

Studiul culorii

Formarea si exersarea perceptiei cromatice prin interpretare personala. Studierea culorii direct dupa natura; realizarea acordului cromatic prin apreciere subiectiva a culorilor si a modului in care acestea se influenteaza reciproc. Aplicarea diferitelor tehnici de lucru specifice şi analiza expresiei plastice rezultate.

 

Analiza limbajului vizual. Bazele compozitiei

Recapitularea principiilor de compunere pentru un cadru prestabilit (compozitie pentru panou). Introducerea principiilor de compunere pentru designul de suprafata (compozitie specifica designului textil). Analizarea rolului compoziției in exprimarea vizuala de tip estetic.

 

Tehnici de reprezentare tridimensionala

Urmarirea principiilor de compunere din designul de suprafata reflectate in forme volumetrice. Exersarea diferitelor tehnici de lucru specifice materialului textil cu scopul de a obtine structuri tridimensionale. Observarea, analizarea si comentarea volumetriei, in termenii limbajului estestic sau a limbajului plastic.

 

Istoria artelor textile – tapiserie, tesaturi, imprimeuri

In cadrul cursului este prezentata, pe scurt, evolutia materialului textil, din cele mai vechi timpuri pana in secolul XX, din perspectiva materiei prime, a tehnicilor si tehnologiilor utilizate, precum si din perspectiva rolului indeplinit, estetic sau functional.

 

Design textil - de la element grafic la suprafata. Curs de proiectare digitala

Prin acest curs, studentului i se asigura accesul la limbajul de baza in proiectarea digitala. Sunt utilizate programele grafice Adobe Photoshop, pentru imaginea de tip raster, și Adobe Illustrator, pentru constructii grafice vectoriale. Cursul este compus in asa fel incat sa ghideze studentul in realizarea sau transpunerea proiectelor de design textil in mediu digital, indiferent de nivelul acestuia de cunoastere a programelor grafice mentionate.

 

Materii prime si materiale. Tehnologie specifica tapiseriei

Predarea primelor notiuni despre structura si procesul de formare a tesaturilor. Punerea in practica a acestor cunostinte si exersarea diferitelor tehnici de tesut sustinute de laboratorul departamentului. Observarea, analiza si comentarea caracteristicilor si proprietatilor materiilor prime utilizate in tesatura, punerea lor in acord cromatic, de structura, de calitate si cantitate.

 

Suporturi, coloranți, vopsiri. Tehnologie specifica imprimeriei

Identificarea compozitiei fibroase a suporturilor textile. Insusirea notiunilor de transpunere si raportare a desenelor proiectate. Invatarea si recunoasterea auxiliarilor chimici utilizati in imprimarea pe material textil.

 

Transpuneri in material specific (tapiserie – contexturi)

Verificarea proiectului realizat în cadrul disciplinei Compozitie de specialitate prin transpunerea lui in tehnica tapiseriei sau a tesuturii traditionale. Abordarea mijloacelor tehnologice adecvate proiectului prin dezvoltarea unui sistem de adaptare si realizare specifica a compozitiei de specialitate. Analizarea relatiei dintre imaginea-proiect si obiectul artistic rezultat.

 

Transpuneri in material specific (imprimerie)

Verificarea proiectului realizat in cadrul disciplinei Compozitie de specialitate prin transpunerea lui in tehnica imprimarii serigrafice pe material textil / imprimarii digitale pe material textil. Alegerea materialului suport si a clasei de coloranti pentru imprimat, adecvate proiectului propus. Analizarea rezultatului in raport cu schitele initiale.

 

Introducere in tehnici de tesut si imprimat (optional)

Prezentarea diverselor tehnici de tesut. Formarea si cultivarea deprinderilor de transpunere in tehnici traditionale, mai putin utilizate. Insusirea tehnicilor si tehnologiilor de lucru. (semestrul I)
Identificarea compozitiei fibroase a suporturilor prelucrate. Recunoasterea colorantilor si a auxiliarilor chimici. Realizare practica a unei site serigrafice. (semestrul II)

 

 

Anul 2

 

Tehnici de reprezentare bi si tridimensionala

Perfectionarea deprinderilor existente si dobandirea unui sistem de analiza si sinteza in abordarea studiului după natura / studiului realitatii tridimensionale. In timpul acestui proces, studentilor le sunt oferite subiecte specifice artelor textile si designului textil. Dezvoltarea capacitatii de a analiza critic lucrarile obtinute.

 

Compozitie - Studiu stilistic pentru tapiserie - contexturi / imprimerie

Elaborarea de compozitii specifice artelor textile si designului textil, folosind ca referinta un stil istoric consacrat. Antrenarea studentului in culegerea de material documentar, extragerea informatiei vizuale relevante si crearea de noi forme originale, expresive din punct de vedere estetic. Proiectarea lor pentru transpunerea in tehnicile textile oferite de laboratoarele departamentului.

 

Proiectare arhitectura de interior

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in decorul de interior).

 

Proiectarea ornamentului vestimentar

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in vestimentatie).
Evolutii in limbajul vizual specific designului vestimentar din pespectiva unei viziuni ancorate in realitatea functionala.
Stiluri si curente artistice cu impact in creatia vestimentara, anii 1900-1950, 1950-2000.
Proiectarea si realizarea de structuri textile multistratificate pentru vestimentatie.

 

Estetic si functional in artele decorative

Cursul se centrează pe puternica legătura intre arhitectura si artele decorative. Aceasta abordare este fundamentala in dezvoltarea abilitatilor studentilor in domeniul artelor textile si a proiectarii textile. In primul si al doilea semestru studentii redescopera istoria arhitecturii antice, bizantine, medievale si renascentiste si invata bazele gramaticii decoratiei de interior.

 

Proiectare digitala pentru design textil

Cursul are rolul de a familiariza studentul cu unul din programele digitale de proiectare a creatiei specializate, aplicate in productia industriala a materialului textil. De asemenea, vine in completarea cunostintelor de proiectare pentru design textil, prin dezvoltarea abilitatii de a realiza in timp real o gama larga de variante compozitionale si cromatice pe acelasi subiect.

 

Tehnologie de specialitate - tesut

La acest nivel, studentul trebuie sa observe, sa analizeze si sa poata distinge si numi tipurile de tesaturi utilizand limbajul tehnic de specialitate. Analiza tipurilor de tesatura se face in functie de calitatea materiei prime, de legaturi, structura, contextura si compozitie cromatica.

 

Tehnologie de specialitate - imprimerie

In cadrul acestui curs se urmareste ca studentul sa asimileze cunostintele ce privesc clasele de coloranti textili, sa stie sa evidentieze caracteristicile tehnologice ale colorantilor - compatibilitate si aplicabilitate specifica pe suporturi cu o compozitie fibroasa diferita.

 

Transpuneri in material specific (tapiserie - contexturi / imprimerie)

Cautarea unor solutii creative si eficiente tehnic si economic, pentru obtinerea de rezultate valoroase din punct de vedere estetic si funcţional. Explorarea propriilor capacitati expresive in procesul de transpunere in material a ansamblului pentru decoratia de interior sau a colectiei vestimentare. Tehnici puse la dispozitie: tapiserie haute – lisse, tesatura in razboi traditional, imprimare cu site serigrafice, imprimare libera, imprimare digitala pe material textil.

 

Creatie si inovatie in arta textila (optional)

Raportarea practica la tehnicile si tehnologiile traditionale invatate dintr-o perspectiva personala - interpretari, adaptari si inovari la nivelul materialelor si a legaturilor dintre fire. Proiectarea si exersarea in tehnici si tehnologii textile este sustinuta de laboratorul de tapiserie – contexturi. (semestrul I)
Insusirea teoretica si practica a notiunilor de baza referitoare la tehnicile speciale de imprimare si evidentierea posibilitatilor de utilizare a acestora in obiectul textil contemporan. Dezvoltarea capacitatii de a crea obiect unicat. Studierea si exersarea tehnicilor de lucru in cadrul laboratorului de imprimerie textila. (semestrul II)

 

 

Anul 3

 

Estetic si functional in artele decorative

In cadrul cursului, se continua analizarea relatiei dintre arhitectura si decoratia de interior. Semestrul al treilea si al patrulea sunt rezervate studiului stilurilor particulare ale secolelor al 16-lea, al 17-lea, al 18-lea si al 19-lea, accentul fiind pus pe relatia dintre stilurile de mobilier si proiectarea textila. In ultimul semestru, cel de-al patrulea, studentii descopera si cele mai importante stiluri in decoratia de interior ale inceputului de secol 20: Art Nouveau, Art Deco si fenomenul Bauhaus.

 

Proiect ambient textil

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in decorul de interior).

 

Proiectarea ornamentului vestimentar

Curs complementar Compozitiei de specialitate (ruta: design textil cu aplicare in vestimentatie).
Realizarea unor modele experimentale, expresie a asimilarii de noi cunostinte in domeniul ornamentului vestimentar si a abilitatii de transpunere in material a proiectului (imprimeu / contextura), luand in considerare proportiile, dimensiunile si subdimensiunile corpului uman.
Definirea temelor de tendinte pe baza decodificarii informatiilor tehnico-stiintifice, artistice si a modelului cultural universal.

 

Proiect de design textil (design interior / design vestimentar)

Completarea si pregatirea pentru prezentare a colectiei de design textil. Realizarea unei mape / catalog in care este descrisa si explicata creatia specifica designului textil, fie ca este proiectata pentru vestimentatie sau pentru decor de interior.

 

Compozitie proiect personalizat pentru tapiserie / imprimerie

Elaborarea unui proiect personalizat (Lucrare de Licenta) care sa se materializeze in: 1. o lucrare de arta textila, ce poate fi transpusă in tehnicile oferite de laboratoarele departamentului; 2. o colectie de design textil pentru decor de interior/vestimentatie, care poate fi transpusa (partial) in laboratorul de imprimerie textila si/sau in laboratorul de tapiserie-contexturi.
Formarea si exersarea capacitatii de evaluare critica a unei lucrari artistice obtinute din material textil, sau obtinuta cu ajutorul tehnicilor si tehnologiilor textile.
Realizarea lucrarii de diploma.

 

Tehnologie de specialitate pentru tapiserie / imprimerie

Observarea, analizarea si comentarea tehnicilor de transpunere a tesaturilor compuse. Intelegerea rolului tehnicii si tehnologiilor in evolutia artelor textile si a designului textil. Asumarea specificului, caracteristicilor si expresivitatii vizuale a tesaturii. (tapiserie – contexturi).
Aprofundarea cunostintelor in ceea ce priveste imprimarea fibrelor celulozice naturale, chimice artificiale, proteice si chimice sintetice. Insusirea tehnologiei de imprimare prin transfer. Combinarea procedeelor si tehnicilor de imprimare. (imprimerie)

 

Transpuneri in material specific pentru tapiserie / imprimerie

Explorarea si valorificarea capacitatilor personale, ale studentului, in procesul de transpunere a ansamblului de lucrari ce intra in componenta Examenului final - Lucrare de Licenta: panouri decorative / lucrari de arta textila (parietale sau ambientale), proiect de design textil – imprimeuri /contexturi pentru decor de interior sau proiect de design textil – imprimeuri/contexturi pentru vestimentatie.

 

Plasticitatea fibrei. De la subiect la obiect in arta textila contemporana (curs optional)

Cursul valorifica potentialul expresiv al fibrei si al materialului textil in contextul multitudinii de posibilitati pe care acestea le ofera, atat din punct de vedere vizual, cat si conceptual. In cadrul orelor practice, se incurajeaza raportarea la materialul textil ca la un material al artelor plastice, studentul avand ocazia să experimenteze in diverse tehnici si materiale spre generarea de noi forme si idei. (Plasticitatea fibrei – semestrul I)
Cursul isi propune dezvoltarea intelegerii critice a temelor teoretice si practice in cadrul artei contemporane, in contextul social, istoric si cultural; dezvoltarea capacitatii creative de analiza, interpretare si aplicare a unui subiect, utilizand cu precadere mediul textile. Constientizarea posibilitatilor oferite de evolutiile existente in acest domeniu, cunoasterea si intelegerea unor practici contemporane prin studiul unei bibliografii specializate. (De la subiect la obiect in arta textila – semestrul II)

 

 

Studii Masterale

 

Anul 1

 

Metodologia cercetarii in Artele Textile

Predarea principiilor generale de structurare a cercetarii specifice domeniului textil, independent de aria de exprimare aleasa de student prin proiectul sau (spre arta sau spre design). Oferirea unui instrumentar stiintific care sa faciliteze transferul observatiilor practice si a notiunilor tehnice in plan teoretic; realizarea de studii de caz.

 

Transpunerea conceptului în mediu textil

Determinarea materialelor, suporturilor şi soluţiilor tehnice care vor sta la baza transpunerii proiectului final. Realizarea de mostre pentru stabilirea tipurilor de materiale necesare in proiect si a claselor de coloranti compatibile cu ele, verificarea calitatii vizuale a acestor materiale, a rezistentei si a structurii lor.

 

Compozitie ornamentala – creatie si restaurare pentru arte si design textil

 

Dezvoltarea proiectului masteral

Cuprinde etapele initiale ale dezvoltarii unui proiect, precum strangerea de material documentar, cercetare asupra subiectului, realizarea de schite si transpunerea in material. Se urmareste corelarea cercetării teoretice cu demersul experimentului practic (formal, structural, tehnic).

 

 

Anul 2

 

Metodologia cercetarii in Artele Textile

Punerea studentului in contact cu un sistem coerent de structurare a cercetarii personale, precum si stabilirea unui sistem de relationare intre elementele cercetarii vizuale accesate (spre arta sau spre design) si rezultatele experimentelor practice de specialitate (domeniul textil). Verificarea si completarea materialului documentar, a inregistrarii activitatii practice de cercetare, dar si a cautarii teoretice si formale asupra subiectului proiectului.

 

Experimente teoretice şi tehnologice personalizate în proiect

Se incurajeaza abordarea materialului textil si a tehnicilor textile dintr-o alta perspectiva, diferita de cea generata de un demers traditional, astfel facilitandu-se dezvoltatea de noi concepte vizuale. Se urmăreşte capacitatea studentului de a inova, de a descoperi noi modalitati de exprimare in mediu textil folosind materiale convenţionale sau neconvenţionale, corelate cu noi tehnologii.

 

Obiect textil si spatiu. Conexiuni si conditionari

Deseori, este mentionata ideea “operei de arta complete”, in care arhitectura si arta propriu-zisa se intrepatrund. Cursul propune modalitatile in care se realizeaza, astazi, coabitarea obiectului de arta (contemporan) cu spatiul care-l contine.

 

Dezvoltarea proiectului masteral

In aceasta etapa accentul este pus pe relatia dintre continutul teoretic al proiectului si forma lucrarii finale. Se investigheaza relevanta deciziilor luate in construirea lucrarii practice, fie ca este o lucrare artistica sau o colectie de design textil, astfel incat sa existe o coerenta intre subiectul urmarit teoretic si reprezentarea lui vizuala, specifica domeniului textil.

 

Lucrarea de disertatie

Cuprinde si descrie diferitele stadii succesive ale unei lucrari de master in arte textile ambientale (documentare, faze din perioada de elaborare a lucrării practice), de la concept pana la forma finala, astfel incat la finele acesteia sa rezulte fundamentarea teoretica a lucrarii, cat si aportul de cercetare personala pe care fiecare student masterand il aduce domeniului artelor textile.

 

 

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>