Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Studii de masterat

Imaginea vizuală în epoca post-fotografică – Prof. Univ. Dr. Iosif Király
Anul I – Master
Cursul se adresează atât absolvenților de licență ai departamentului FID care și-au format cunoștintele de bază în primii trei ani de studiu precum și absolvenților altor departamente din UNAB sau din alte universități care au un bagaj suficient de cunoștințe în domeniul artelor vizuale în general și fotografiei în special.
Obiective:
Înțelegerea fotografiei într-un context istoric mai larg, împărțit într-o “epocă pre-fotografică”, în care artiști din anumite centre culturale și industriale europene foloseau sisteme optice (lentile, oglinzi, camera obscura, camera lucida) pentru realizarea propriilor opere de artă; apoi o perioadă de aproximativ 150 de ani, “epoca fotografică”, în care fotografia a apărut și s-a consolidat ca mediu (analogic) impunându-se ca domeniul vizual cel mai răspândit și epoca în care trăim astăzi, numită de unii teoreticieni ai domeniului ca fiind “post-fotografică”, ce a început odată cu apariția și impunerea tehnologiei digitale și internetului (cu accent pe rolul rețelelor sociale) ca medii dominante, fără precedent în producerea și difuzare imaginilor.
– Studierea implicațiilor pe care tehnologia digitală le are asupra imaginii în general, în domenii cum ar fi fotojurnalismul, știința, medicina, divertismentul, publicitatea, moda, supravegherea spațiilor publice și private, etc.
– Aprofundarea problemelor specifice acelor direcții ale artei contemporane care se bazează pe fotografie și “noile medii”.

– Dezvoltarea capacității de analiză trans-disciplinară, prin introducerea și discutarea unor informații, texte, documentații vizuale din diferite domenii (mass-media, literatură, biologie, politică, antropologie, cultură de masă), raportate la conținutul specific al cursului.
– Analiza și autoanaliza proiectelor personale ale studentilor, prin raportare la conținutul specific al cursului și la deschiderea sa transdisciplinară.
 https://www.facebook.com/groups/392072994801749/
https://iokiraly.my.webex.com/meet/

Fotografia ca artă contemporană. Curente, teme, strategii – Prof. Univ. Dr. Iosif Király
Anul II – Master

Cursul se adresează studenților din ultimul an de master, atât celor care după terminarea studiilor își vor desfășura activitatea ca artiști conempornai (în relație cu rețeaua de expoziții, galerii, piața de artă) cât și celor care vor activa în domenii vizuale conexe. Studenții sunt ajutați să identifice granița din ce în ce mai difuză între fotografia de artă și alte genuri mari ale fotografiei și vizualului în general, în contextul în care artiștii contemporani folosesc în mod frecvent formule vizuale specifice acestor genuri (fotografia documentară, fotografia științifică, fotografia de supraveghere, fotografia erotică, etc.). De asemenea sunt semnalate și discutate diferitele strategii artistice ce-i determină pe tot mai mulți artiști să aleagă anumite teme de mare actualitate sau formule vizuale ce stârnesc dezbateri și controverse în contextul în care interesul publicului este disipat în mult mai multe direcții decât era cu câteva decenii în urmă, înaintea apariției internetului, rețelelor sociale, jocurilor pe calculator, etc.
– Fotografia și corpul uman. Istoria acționismului artistic prin fotografie și video.
– Fotografia publicitară și de modă
– Fotografia ca document în epoca digitală. De la fotojurnalism la jurnalismul vizual.
– Fotografia științifică între document și simulare.
– Imaginea care ofensează. Probleme etice și morale existente în înregistrarea și difuzarea imaginilor în context mediatic.
– Estetica erotismului în fotografia contemporană. De la pornografie la artă.
– Fotografia ca jurnal intim.
– Fotografia apropriată. Colecții și arhive fotografice ca surse de inspirație și material de lucru pentru artiști.
– Fotografia în contextul scenei de artă contemporană.
– Scena de artă contemporană în contextul unei lumi din ce în ce mai orientată spre vizual.

https://www.facebook.com/groups/2490959780982925/
https://iokiraly.my.webex.com/meet/

Master, Anul I
Tendințe în fotografia contemporană – Conf. Univ. Dr. Roxana Trestioreanu
Cursul îşi propune să ofere o paletă largă de informaţii asupra discursului artistic contemporan. Imaginea este utilizată ca sursa, ca factor de legătură între literatură, muzică, arte vizuale, fotografie -scopul fiind cel de-a descoperi mutaţiile care au dus la schimbarea conţinutului operei de artă. Arhiva personală, trăirea subiectivă, mitologiile personale, sunt teme prezentate în cadrul cursului nu doar pentru că ‘ingheata’ momentul, în care un creator trăieşte şi activează, ci mai ales pentru că reprezintă saltul de la colectivitate la individualitate. Temele abordate îşi propun să răspundă direcţiilor de cercetare identificate în proiectele de disertaţie. Derularea cursurilor se axează în principal pe prezentarea / vizionarea unor materiale generatoare de discuţii şi reacţii din partea studenţilor. Temele practice pot fi individuale sau de grup.
Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com
SKYPEhttps://zoom.us

Master, Anul II
Tendințe în fotografia contemporană – Conf. Univ. Dr. Roxana Trestioreanu
Cursul îşi propune prezentarea dezvoltării imaginii fotografice în contextul celorlalte arte dar în special în conexiune cu artele vizuale. Teme abordate: straight photography, fotografie înscenata, colajul, fotocolajul, cartea de artist etc Sunt prezentate teme ce dezvăluie interesul artiştilor faţă de perspectivă, redarea tridimensionalităţii obiectelor sau spaţiului, utilizarea camerei obscure, a oglinzilor concave, convexe, a lentilelor în realizarea operei de artă. Relaţia dintre conceptul operei şi materialul ales. Un număr reprezentativ de reproduceri de artă, fotografii, filme experimentale sau de lung metraj, beletristica sunt analizate în vederea exemplificării relației Naratiune-Timp-Spatiu-Imagine, multiplele schimbări produse în receptarea obiectului de artă, a imaginii în secolul XX sau XXI.
Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com
SKYPE, https://zoom.us

Master, Anul I
Practică fotografică – Laborator, Dragoș Andriana
Adresa google drive unde se află baza de date cu enunțul, descrierea și bibliografia cursului:
https://bit.ly/39L3tua

Tendințe în arta video contemporană – Conf. Univ. Dr. Alexandru Solomon

Anul I – Master

Cursul explorează practic și teoretic modalități de abordare a unor zone de graniță între filmul documentar și cel experimental, între artele vizuale, performance și noile tehnologii digitale. Problematica reprezentării memoriei, a reprezentării creative cu mijloace audiovizuale a timpului se află în centrul cursului. În fiecare semestru, studenții sunt invitați să dezvolte câte un proiect personal video – de la scriitură până la realizare. Pe parcursul realizării temei, se discută aspecte legate de registrele de imagini și de voci, a raporturilor dintre imagine, text și sunet în reprezentarea memoriei și a temporalității. Modalitățile de folosire a imaginilor de arhivă – în sens larg, fie că este vorba de arhive personale sau de arhive publice – reprezintă o altă preocupare a cursului. Cursul include și exerciții practice de filmare și montaj, realizate împreună cu profesorul la clasă.
În paralel, cursul prezintă și dezbate diferite exemple de lucrări din zona artei video și a filmului, legate de tema de semestru. Cursul încurajează proiectele colaborative între studenți.

https://us04web.zoom.us/j/5916579660

Practici documentare și experimentale în filmul de non-ficțiune – Conf. Univ. Dr. Alexandru Solomon
Anul II – Master
Cursul se concentrează, în primul semestru, pe folosirea arhivelor de imagine (fie ele fotografice, fie în mișcare). În paralel, cursul prezintă și dezbate diferite exemple de lucrări din zona artei video și a filmului, bazate pe revizitarea arhivelor de imagine. Studenții sunt invitați să lucreze mai întâi cu arhive personale, apoi cu arhive publice, realizând mai multe filme video documentare și experimentale. Cursul dezvoltă și aptitudinile de cercetare artistică, de căutare și organizare a materialului de arhivă. Se insistă pe aspectele etice ale folosirii imaginilor de arhivă în mod creativ, dar și pe modalități diferite de reprezentare a memoriei prin aceste tipuri de imagini.
În semestrul 2, cursul începe prin a studia diferențele dintre artele „liniare”, care sunt receptate într-o succesiune definită de autor, și artele bazate pe noile media, cele interactive. Ideea de joc și componenta de „gaming” sunt parte integrantă din acest tip de lucrări și ele vor fi explorată la curs.
Cursul prezintă și discută exemple de platforme creative online din ultimii 15 ani și studiază evoluția lor. Sunt privilegiate abordările multimedia care îmbină practici artistice din domenii diferite. Studenții sunt invitați să dezvolte – singuri sau în colaborare între ei – o platformă online în jurul unei teme alese de comun acord cu profesorul.
https://us04web.zoom.us/j/5916579660

Master, Anul I
Fotografia de la concept la proiect – Lect. Univ. Dr. Irina Cios
Cursul îşi propune să structureze informaţii legate de discursul artistic contemporan aşa cum se construieşte pornind de la reperele expresive ale secolului al 20-lea, prin transformarea, reevaluare şi reciclarea formulelor creative. Concepte cheie sunt analizate pornindu-se de la artiştii/mişcările artistice care le-au generat pentru a se ajunge al identificarea lor în arta actuală. Performativitate, deturnare, derivă, apropriere, ready-made, citatul, referinţă culturală, testimonialul, spectacularul, verosimilul, sunt o parte dintre conceptele propuse ce vor fi expuse, exemplificate şi analizate în cadrul cursului pe baza materialelor vizuale şi a textelor propuse. Toate acestea se conturează începând cu Avangarda istorică şi completate de Situaţionişti de mişcarea Fluxus, de plastică socială de acţionism, de artă multimedia etc. Presiunea impusă de fluxul de idei şi concepte determina o seri de schimbări de paradigmă. Fotografia şi video-ul sunt medii ce contribuie la instalarea celei mai recente paradigme, prin însăşi natura lor: traducerea timpului în imagine, continua actualizare a istoriei/memoriei şi instalarea verosimilului în locul adevărului. Cursul urmăreşte completarea cunoştinţelor privind principalele resorturi creative în creaţia contemporană, exersarea capacităţii de observare, analiza şi sinteza contextul artistic actual.
Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com
https://zoom.us

Master, Anul II
Practici artistice în context instituțional sau alternativ – Lect. Univ. Dr. Irina Cios
În semestrul doi cursul analizează felul în care contextul urban, ca mediu aglutinant, devine un domeniu principalul de cercetare vizuală. Vor fi analizate concepte legate de spaţiu şi loc (genius locci, non-lieux, terrain vague, entre-deux, shrinking city, spaţiu public/privat, heterotopia, utopia etc.) şi strategiile sociale de luare în posesie a spaţiului (deteritorializare, migraţie, apropriere, multiplicitate, deconstrucţie, monument etc.). Aceste direcţii vor fi identificate în cadrul cursului pe baza unor materiale vizuale ilustrative precum şi pe baza unor texte teoretice.
Link-uri:
mailing list: fid-una@googlegroups.com
https://zoom.us