Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Desen artistic pentru scenografie (decor si costum) – Lect. univ. Dr. Anca Albani

Scenografia  (decorul si costumul ) este sugerată, discutată și creată prin discurs verbal si desenat, în diferitele etape ale procesului de proiectare.  Conceptul scenografic include doua tipuri de desen: atistic sau conceptual si desenul tehnic.
Primele desene, cum ar fi schițele conceptuale, oferă primul impuls, prima scanteie  în timp ce schitele tehnice se concentrează pe detalierea instrucțiunilor necesare celorlalti  membri ai echipei –  actori, echipa de productie. Termenul cel mai apropiat definitei de scenograf ar fi acela de ”calator creator”.  Indiferent ca incepe o piesa de teatru, sau un film, prin felul sau de a fi,  calatoreste dintr-un loc in altul dintr-o tara intr-alta, el este intr-o continua miscare si trebuie sa fie foarte bine pregatit sa resolve atat artistic cat si tehnic  conceptul sau. Acesta este un motiv intemeiat ca un astfel de creator sa aiba limbajul de exprimare – desenul, culoarea – la indemana.
Desenul artistic pentru scenografie include toate modalitatile de exprimare ce vin in ajutorul scenografului pentru a-l ajuta sa transmita conceptul sau regizorului astfel incat sa fie pe deplin inteles de acesta.
Scenografii folosesc desenul ca instrument expresiv și mai ales ca prima metoda de comunicare.
Este ca un meșteșug care trebuie să-și păstreze plasticitatea este liantul discuțiilor intre membrii echipei implicati in procesul de productie.
Cursul de desen pentru scenografie isi propune să se desfasoare prin prisma relației artistice și pragmatice pe care o au scenografii cu regizorii și coregrafii pe schitele artististice.
Schita desenata este un fel de mediator între creatori (regizor si scenograf) si performer (actori, balerini etc). Este un echilibru ca mod de concept atat a spațiului (decorului) cat si a personajului (costulului).
Cursul este gandit prin prisma nevoilor unui scenograf si este dezvoltat in cateva capitole (aflate in permanent progres).

Capitole:

Procese creative de scenografie în teatru, dans,
Desenul ca performanță in conceptul scenografic;
Desen și corp în mișcare, atitudini, postiuri, tipologii de personaje;
Desenul ca instrument de comunicare a creației scenografice;
Desenul ca răspuns la performanță;
Desen digital și artistic în teatru, film, dans, muzică etc.

Cursul se desfasoara online pe platforma Google Classroom si Discord

https://classroom.google.com/u/3/c/NTYxNDA4NTk1MjVa

https://ro.pinterest.com/sarah_cristel/costume-design/

https://classroom.google.com/u/3/c/NTYxNDA4NTk1MjVa/a/NTgxNzgwNTQyOTla/details

https://discord.gg/hyvS8ks