Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Cursuri Master

Majoritatea cursurilor Departamentului Design se desfășoară via Google Classroom/Jamboard, iar prezentările și corecturile pe echipe via Google Meet. Codurile de acces Classroom/Meet și adresele de mail ale cadrelor didactice pot fi obținute prin mail la design@unarte.org.

 

Master

 

DESIGN TIPOGRAFIC

M1 (DG)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician

 

CGI AMBIENTE ȘI CARACTERE 3 D

M1 (DG)

Lector univ. dr. Eugen Erhan

Într-o lume în care comunicatorii redescoperă puterea poveștii, acest curs își propune să pregătească designerii să devină buni povestitori. Competența principală vizată de curs este generarea de personaje. Aspectele care țin de desen sunt subordonate dezideratului de a potența narațiunea, de a construi universuri captivante. Creatorul de personaj nu este un simplu desenator, ci un constructor, iar personajele sale sunt vehicule pentru idei.

Înțelegerea anatomiei artistice joacă un rol important, la fel ca și abilitatea de a genera un spațiu plastic coerent, în care personajele și ambientul funcționează unitar.

Studenții învață nu numai sa construiască asemenea proiecte, ci și să le structureze în documente de prezentare care conving. De asemenea, unul dintre principalele obiective ale cursului este stimularea studenților să își găsească propria „voce” creativă.

 

DESIGN PENTRU IDENTITATE VIZUALĂ

M1 (DG)

Conf. univ. dr. Marina Theodorescu

 

DESIGN ȘI COMUNICARE

M1S2 (DG)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician

 

DESIGN TIPOGRAFIC

M2 (DG)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician

 

DESIGN PENTRU MEDII DIGITALE

M2 (DG)

Lector univ. dr. Eugen Erhan

Mediile digitale oferă designerilor instrumente noi în fiecare zi, iar complexitatea acestora crește cu fiecare nouă inovație. În acest context, cursul de față își propune sa ofere studenților o vedere de ansamblu asupra mijloacelor de creație disponibile pe dispozitivele lor.

Cursul folosește o serie de teme ca fundal pentru explorarea mai multor categorii diferite de software: ilustrațe 2D vectorială, ilustrație raster, modelare 3D, animație 3D, prelucrare video și efecte speciale, precum și montaj video. Abordarea este una de ansamblu, care pune accent pe înțelegerea principiilor mai mult decât pe aprofundarea uneia dintre platforme în particular.

Studenții sunt încurajați să aprofundeze oricare tehnică, la alegere, în cadrul proiectelor pe care le propun. Competențele vizate includ elemente de bază ale fiecărei arii digitale studiate, precum și o bună înțelegere a ansamblului de formate existente și a intercompatibilității acestora.

 

ASPECTE ALE COMUNICĂRII VIZUALE

Marina Theodorescu

Conf. univ. dr. M2 (DG)

 

DESIGN ȘI COMUNICARE

M2S1 (DG)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician

 

ECONOMIE ȘI DESIGN

M1 (DP)

Conf. univ. dr. Radu Comșa

Cursul studiază aplicarea noțiunilor de bază asimilate în cadrul cursurilor de specialitate cu tematică economică, prin tehnici de gestionare a propriilor proiecte. Concret, la nivelul de concept, se asimilează noțiuni de proprietate intelectuală aplicată (seven-steps strategy, începând cu filtrarea prior art în funcție de relevanță plus tehnici specifice de protecție pentru fiecare stadiu). În paralel cu protecția proprietății intelectuale, în acest semestru, gestiunea de dezvoltare a proiectului este exersată prin calibrarea sa repetată conform noțiunilor acumulate la cursul de marketing. Un exemplu este calibrarea prin grupuri țintă selectate pe criterii de evaluare a designului, analiza feedback-ului conducând la reproiectări importante ale produsului.

 

DESIGN ȘI DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ

M1 (DP)

Conf. univ. dr. Radu Comșa

Cursul propune o însușire secvențială de competențe necesare dezvoltării produsului de la faza de concept (design freeze) la faza de producție pentru comercializare, exersate prin proiecte-ancoră. Primul asemenea proiect presupune dezvoltarea unui produs în suprafețe de clasă A, cunoscut fiind că aceste suprafețe sunt direct uzinabile în utilajele actuale cu comandă numerică. În al doilea semestru, inițial, se exersează proiectarea unei interfețe cu accent pe UX/UI (user experience/user interaction) design, apoi, proiectul-ancoră este de optimizare aerodinamică Fluid Flow, care presupune optimizarea caracteristicilor generale în funcție de debitul de fluid (de ex. curent de aer) ce apare în scenariul prezumat.

 

DEZVOLTAREA PLANULUI DE AFACERI

M2 (DP)

Conf. univ. dr. Radu Comșa

Cursul Dezvoltarea Planului de Afaceri investighează de o manieră unitară aplicarea în design a noțiunilor economice învățate la cursurile de specialitate, ținând cont de specificul domeniului, acela de industrie creativă. Se elaborează un plan de afaceri în funcție de magnitudinea producției (unicat, serie mică, serie medie, serie mare) și în funcție de modelul de business prezumat (antreprenoriat, studio independent de design și departament de design integrat unei entități economice). Se simulează execuția acestui plan de afaceri la propriul proiect aferent lucrării de disertație, inclusiv în ceea ce privește finanțarea, conform cu modelul de business în care se încadrează proiectul (start-up pentru antreprenoriat sau buget estimat cu simulare de executie pentru dezvoltarea în cadrul unui departament de design).

 

PROIECTARE TEHNOLOGICĂ

M2 (DP)

Conf. univ. dr. Radu Comșa

Cursul aplicativ de proiectare tehnologică investighează în acest semestru problematica User Experience / User Interaction, care constituie fundamentul domeniului de Service Design. Subiectul din acest semestru este dat de proiectarea unei interfețe de comandă și control pentru încălzirea/climatizarea unei locuințe (termostat de cameră). Tema presupune o documentare asupra funcțiilor de bază, precum și a informațiilor care trebuie comunicate către utilizator. Predarea va conține inclusiv schema logică pentru relația funcție–informație–feedback.

 

DETERMINARI CULTURALE

M1 (DA)

Prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu

Cursul permite o perspectivă culturală asupra fenomenului locuirii în continuarea cercetării antropologului Amos Rappaport, House, Form and Culture. Cursul analizează tendințele în conceperea și utilizarea habitatelor, transformările în comportamentul uman din trecutul recent, problemele ideologice ale producției de obiecte, de spații și de environmente și explorează determinările culturale ale utilizării diferitelor materiale tradiționale și contemporane. Conceptul antropologic de identitate este discutat atât din punctul de vedere al contextului natural (genius loci), cât și din cel al contextului cultural în care se desfășoară cercetarea masterală. Cursul dezvoltă creativitatea studentului confruntându-l cu tendințele contemporane în designul obiectelor, al spațiului locuit și al studiilor culturale și dezvoltă capacitatea de întelegere a tendințelor culturale contemporane și de a respecta și de a continua tradițiile culturale existente.

 

PLANIFICAREA SPAȚIULUI

M1 (DA)

Prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu

Cursul abordează conceptele de spațiu, locuire și organizare spațială. În semestrul I, cursul abordează spațiul locuinței (interiorul în legatură cu exteriorul) și spațiul exterior-environmentul. Se analizează spațiile de locuit (organizări spațiale, materiale și funcții din diferite culturi) ale diferitelor tipuri de locuințe tradiționale (case de lemn, lut sau de piatră) și locuințe contemporane. Configurarea spațiului locuit se realizează prin analiza și ierarhizarea trăsăturilor lui principale: formă, culoare, lumină/atmosferă, circulații și se identifică materialele și tehnicile de construcție în context cultural. Principalele subiecte abordate sunt : Sit/Funcție, Spațiu/Formă și Materiale/Texturi.

 

HABITAT ÎN CONTEXT

M1 (DA)

Prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu

Cursul familiarizează studentul cu problemele locuirii umane percepută din perspectiva culturală tradițională și contemporană, a relației cu contextul/situl cu exemplificări de habitate și situri din diferite zone geografice. Permite o perspectivă complexă asupra habitatelor umane tradiționale și contemporane, inițiază și încurajează experimentarea și inovația, pornind de la strategiile tradiționale de locuire și familiarizeaza studentul cu istoria arhitecturii și a designului habitatului.

Cursul analizează diferite contexte culturale și moduri de locuire determinate de constrângeri climatice, tehnologice și materiale locale. În cadrul proiectelor de atelier se explorează potentialul diferitelor materiale tradiționale.

 

OBIECTE, SPAȚII, CULTURI

M2 (DA)

Prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu

Cursul abordează creația de design a spațiului locuit dintr-o perspectivă culturală care pune în evidență relațiile arhitecturii și ale designului cu Natura. Analizează abordările ecologice și cele ale reciclării materialelor în cadrul dinamismului cultural occidental, al neo-nomadismului generat de noile tehnologii și de schimbarea culturală accelerată. Permite studiul comportamentului uman în relație cu obiectele, dintr-o perspectivă contemporană, familiarizând studentul cu conceptele actuale despre obiect, loc și spațiu, incluzând obiectele și spațiile virtuale. Cursul prezintă designul spațiului virtual și al dematerializării lumii obiectelor materiale generate de Realitatea Virtuală și de Realitatea Augmentată. Se pun în discuție dematerializarea corpului operatorului în cyberspațiu, imersiune și probleme fenomenologice și culturale generate de lumile virtuale precum Second Life/OpenSim.

 

PLANIFICAREA SPAȚIULUI

M2 (DA)

Prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu

Cursul continuă studiul spațiului interior al locuinței, dar și al spațiul exterior, insistând asupra ambientării ca spectacol social. Proiectele tratează atât subiectele din anul anterior, tratate la un alt nivel de complexitate incluzând și subiecte noi precum scenografia, spațiile virtuale, peisajul și ecologia. Cursul insistă asupra environmentului ca spectacol teatral și asupra relației organice a designului cu Natura. Complexitatea proiectelor se va axa pe probleme precum noile media în relație cu locuirea, peisajul, ecologia.

 

HABITAT IN CONTEXT

M2 (DA)

Prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu

Cursul dezvoltă creativitatea studentului confruntându-l cu diferite strategii culturale de realizare a habitatului uman în diferite contexte geografice.

Se urmărește dezvoltarea capacității de întelegere a tendințelor culturale tradiționale și contemporane în implementarea diferitelor tipuri de habitat în contexte naturale și culturale, în special strategiile ecologice și, de asemenea, dezvoltarea interesului și responsabilității față de mediul înconjurător, în particular peisajul, inoculându-se astfel respectul față de Natură.