Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Costumul și corpul uman – profesor Unda Popp

Despre funcțiile modei

MODA a răspuns mereu celor 3 funcții – cea de protecție, cea estetică și cea de comunicare.După ce am văzut (studiind istoria costumului) felul atât de diferti în care au fost traduse în imagini costumare aceste 3 funcții ale veșmintelor, am vrea să aflăm cum răspunde secolul XXI acestor provocări.

Funcția de protecție este astăzi marcată de înalta tehnologie, care a pătruns în producția de haine Materialele inteligente au reușit nu doar să asigure maximum de confort purtătorului, dar chiar să controleze funcțiile vitale sau să semnaleze apariția unor situații critice de sănăte anunțând depășirea unor valori normale ale organismului (tensiune, fibrilații, febră etc). Deși nu am fi crezut că rolul de protecție mai poate avea o importanță atât de mare în cazul hainelor civililor, într-o civilizație avansată, iată că asistăm astăzi la o paradă halucinantă a unor costume, venite ca dintr-un scenariu SF, menite să apere oamenii planetei de un virus. Internetul oferă imagini tulburătoare cu cagule, combinezoane, măști etc
Funcția estetică este determinată în mare parte de idealul de frumusețe al momentului. Încă din ultimele decenii ale secolului XX trupul uman a fost ținta unui întreg arsenal de tratamente de înfrumusețare. Sportul și dietele au remodelat corpul tinerilor iar chirurgia estetică a făcut ca sloganuri de tipul Forever Young să pară credibile. Astăzi veșmintele fie utilizează materiale care se mulează pe corp, astfel încât să pună în valoare aceste trupuri perfecte, fie construiesc siluetele dorite prin croieli savante, fie fără să țină cont de trupul uman și de proporțiile lui, iși propun să acționeze ca un șoc vizual prin compoziții neașteptate, volumetrii exagerate , asocieri provocatoare .

Funcția de comunicare a făcut ca veșmintele să transmită genul, vârsta, starea materială, categoria socială, naționalitatea, etnia, religia, gradul de cultură, grupul ocupațional,etc…Toate acestea au fost mesaje importante de-a lungul timpui, ele au funcționat ca un sistem de semnalizare vizual prin care se anunța locul și rolul fiecărui individ în societate. Dar în ultima sută de ani am asistat la un proces de răsturnare a unor valori ce păreau imuabile. În primul rând democratizarea societății, apoi producția mare de haine ieftine, la care toată lumea are acces și nu în ultimul rând ridicarea nivelului cultural general, au dus la abandonarea treptată a acestor mesaje.