Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

BIODETERIORAREA PICTURILOR MURALE ȘI A PIETREI

Prof. univ. dr. Ioana Gomoiu

PERIOADA 9-20.03.20 ANUL I     27-30.04.20 ANUL II

Discplina  BIODETERIORAREA PICTURILOR MURALE ȘI A PIETREI se adresează studenților din anul II ciclul licență și are ca obiectiv general pe semestrul II prezentarea diferitelor categorii de biodeteriogeni ce se pot identifica pe suportul litic.

Procesul de biodeteriorare a pietrei se inițiază și se desfășoară cu intensitate diferită în funcție de bioreceptivitatea acesteia, existența acumulărilor organice atmosferice, a compușilor organici folosiți la restaurarea anterioară, condițiile de expunere și de microclimat. Unele materiale constitutive sunt receptive la anumiți biodeteriogeni, iar altele creează condiții optime pentru biologia acestora (existența luminii naturale sau a celei artificiale corelată cu umiditatea în substrat și umiditatea relativă crescută). Aceste condiții favorizează apariția biofilmului (verde albăstrui produs de cianobacterii,  verde produs de algele verzi, roz format de bacteriile producătoare de pigmenți carotenoizi). Suportul litic expus în aer liber este colonizat în timp în trepte. Astfel, cianobacteriile, algele verzi și lichenii sunt colonizatori de ordinul I deoarece se dezvoltă pe substratul pe care îl folosesc numai ca nișă ecologică.

Fungii sunt în general colonizatori de ordinul II și se dezvoltă pe substratul litic ce prezintă compuși organici. Briofitele se dezvoltă pe suportul litic aflat în fază avansată de deteriorare datorită necesității biologice de a fixa rizoizii (echivalenții rădăcinilor plantelor) în protosolul acumulat în lacune, desprinderi sau crăpături.

Cursul este interactiv și se bazează pe expunerea orală dar în condițiile caracteristice perioadei programate,  se derulează prin expunerea on line via Skype. Cursul este însoțit de studii de caz reprezentate de lucrări de cercetare științifică și lucrări de licență sau dizertație.

Cod acces Platforma Google Classroom: ulmxfw5