Universitatea Națională de Arte București

Caută
Close this search box.

Analiza tehnologică a operei de artă (sculptură)

Asist. univ. dr. Marcel Scutaru

 

Disciplina  se desfășoară pe parcursul a trei semestre de cursuri și lucrări practice.

În anul II obiectivele principale sunt înţelegerea demersului artistic și a modalităţilor tehnice de realizare al acestuia cu accent pe tehnicile tradiționale. Formarea capacităţii de a identifica tehnicile folosite de artist cu etapele specifice elaborării formei în sculptură.

Familiarizarea cu spaţiul de lucru, cu dotarile acestuia, cu materialele şi uneltele specifice unor tehnici și însuşirea modalităţilor practice de realizare a unei opere de sculptură cu ajutorul tehnicilor tradiţionale. Educarea gustului prin raportarea la exemple majore din istoria artei in care tehnica stralucit folosită raspunde unui concept artistic de exceptie.

Identificarea mijloacelor de analiză tehnologică funcționale în cazul sculpturii și analiza diferențelor tehnologice care determină comportamentele diferite în ceea ce privește starea de conservare. Se discută și despre viciile tehnice ce conduc la degradarea operei.

Partea practica a cursului presupune familiarizarea cu spaţiul de lucru, cu dotarile acestuia, cu materialele şi uneltele specifice unor tehnici și însuşirea modalităţilor practice de realizare a unei opere de sculptură cu ajutorul tehnicilor tradiţionale prin realizarea de către student a unei lucrări în piatră cu unelte tradiționale.

În anul al III-lea disciplina se axează pe studierea aspectelor tehnologice ale unei opere supusă intervenților de conservare – restaurare în cadrul elaborării Lucrării de Licență. Partea teoretică reia problematica din anul II, aplicate piesei în studiu, iar lucrările practice se concentrează pe realizarea de către student a unei replici ce reconstituie tehnic originalul sau o parte a acestuia.